Υποαλλεργική τροφή σκύλου: Ο απόλυτος οδηγός για σένα!

 Ο σκύλος σας εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια – γλείφει εμμονικά τα πέλματά του ή τον πρωκτό του, κουνάει το κεφάλι ή τα αφτιά του. Θα αναρωτιέστε πιθανώς τι του συμβαίνει. Μπορεί αυτά τα συμπτώματα να υποδηλώνουν αλλεργία;

 Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους τετράποδους φίλους μας, οι αλλεργίες εμφανίζονται μετά την παρατεταμένη έκθεση στην αλλεργιογόνο ουσία που πυροδοτεί την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. Πώς όμως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας ταλαιπωρείται όντως από αλλεργία και όχι από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και πως θα την αντιμετωπίσετε;

 Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις αλλεργίες στα σκυλιά, τα αίτια που τις προκαλούν και θα αναφερθούμε στις τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφισή τους από τη δυσφορία που νιώθουν.

 Τι είναι αλλεργία των σκύλων;

 Αλλεργία ή υπερευαισθησία, είναι η αδυναμία του οργανισμού να δεχθεί μερικές φυτικές ή ζωικές ουσίες, συνήθως πρωτεΐνες. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτές τις ουσίες ως απειλή και παράγει τα κατάλληλα αντισώματα για να τις καταπολεμήσει.

 Οι αλλεργίες μπορεί να προκύψουν έπειτα από την έκθεση στο αλλεργιογόνο που προέρχεται από τρόφιμα ή το περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, τραυματισμό των οργάνων ή ακόμα και στο θάνατο.

 Διατροφική δυσανεξία

 Η εμφάνιση μιας αλλεργίας μπορεί να είναι παρόμοια με την δυσανεξία σε τρόφιμα. Το πρόβλημα δεν είναι ανοσολογικό, αλλά πεπτικό. Σε αυτή τη περίπτωση, το σώμα του σκύλου δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά την ουσία.

 Ενώ οι αλλεργίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, η δυσανεξία σε τρόφιμα μπορεί να παρουσιαστεί αμέσως μετά τη κατανάλωση κάποιας τροφής. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμα και να αναπτύξει κάποια ασθένεια. Ένα σύνηθες παράδειγμα τροφικής δυσανεξίας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη ή η αδυναμία αφομοίωσης γαλακτοκομικών προϊόντων που φτιάχνονται από αγελαδινό γάλα (γάλα και τυρί).

 Εάν ο σκύλος σας έχει δυσανεξία στο τυρί θα παρουσιάσει κάποια συμπτώματα, όπως διάρροια ή εμετό, αλλά η διάρκειά τους θα είναι προσωρινή. Τα καλά νέα, εκτός από το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι προσωρινά, είναι ότι ο σκύλος σας μάλλον δεν πάσχει από αλλεργία. Βέβαια, η δυσανεξία είναι πιο συχνή από την πραγματική αλλεργία.

 Τι είναι οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα ή το περιβάλλον;

 Οι περρισότερες αλλεργίες στα σκυλιά προέρχονται από το περιβάλλον, ενώ μόνο το 10% αποδίδεται σε τρόφιμα. Οι περιβαλλοντικές αλλεργίες εμφανίζονται με παρόμοια συμπτώματα, όπως στις τροφικές αλλεργίες. Συνήθως ο σκύλος έχει φαγούρα στο δέρμα και στα πόδια, καθώς και λοιμώξεις στα αφτιά.

 Οι αλλεργίες που προέρχονται από το περιβάλλον μπορεί να είναι εποχιακές ή μη, ανάλογα με την αλλεργιογόνο ουσία. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι ψύλλοι, τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη από τα δέντρα ή το γρασίδι. Σε αυτή τη κατηγορία μπορούμε να προσθέσουμε και τα οικιακά καθαριστικά, τα αποσμητικά χώρου και τον καπνό από το τσιγάρο, που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όλο τον χρόνο.

 Για να αποτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο την αλλεργική αντίδραση του κατοικίδιού σας, καλό είναι να σκουπίζετε τα πόδια του σκύλου σας και το τρίχωμά του μετά από τη βόλτα, να επιλέγετε φυσικά προϊόντα καθαρισμού και να χρησιμοποιείτε καθαριστή αέρα για να απομακρύνετε ακάρεα ή άλλα αλλεργιογόνα από την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

 Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας έχει αλλεργία και χρειάζεται μια υποαλλεργική τροφή για σκύλους;

 Οι αλλεργίες στα τρόφιμα δεν είναι τόσο συχνές. Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος που ξύνεται καθ όλη την διάρκεια του χρόνου – όχι μόνο εποχιακά – ενδεχομένως να έχει αλλεργία σε κάποιο συστατικό της τροφής του.

 Οι τροφικές αλλεργίες παρουσιάζονται διαφορετικά στους ανθρώπους από ότι στους σκύλους. Στους δεύτερους, οι αλλεργίες συνήθως εμφανίζονται στο δέρμα αλλά μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα. Εμπειρικά μιλώντας, συνήθως οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν φαγούρα στο πρόσωπο και το κεφάλι και μολύνσεις στα αφτιά, ενώ οι περιβαλλοντικές αλλεργίες εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές, όπως τα πόδια.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να προσέξετε αυτά τα σημάδια:

 • Κνησμός ανεξαρτήτου εποχής
 • Χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, κυρίως στα αφτιά
 • Κούνημα του κεφαλιού και των αφτιών
 • Εμμονικό γλείψιμο, ξύσιμο, δάγκωμα ποδιού
 • Εξανθήματα, τα οποία μπορεί να μην είναι εμφανή αν καλύπτονται από πυκνή γούνα
 • Μασημένα ή μαδημένα μαλλιά στο στομάχι, την πλάτη, τα πέλματα ή τον πισινό

 Μερικά ακόμα συμπτώματα, που συνήθως αφορούν στις τροφικές αλλεργίες, είναι το φτέρνισμα, ο εμετός, η ναυτία και η διάρροια. Δεδομένου ότι οι τοπικές αλλεργίες, οι τροφικές αλλεργίες και η τροφική δυσανεξία έχουν παρόμοια συμπτώματα, η εξέταση και η διάγνωση του κτηνίατρου είναι απαραίτητη.

 Πως αναπτύσσουν τα σκυλιά τροφικές αλλεργίες;

 Όπως και στους ανθρώπους, οι αλλεργίες αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και την παρατεταμένη έκθεση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο. Για παράδειγμα, ένα παιδί που έρχεται για χρόνια σε επαφή με τη φύση, στα 30 του είναι πιθανό να αποκτήσει αλλεργία στην γύρη.

 Ομοίως, ένα σκυλάκι μπορεί να αποκτήσει αλλεργία σε μια τροφή εξαιτίας της μακροχρόνιας κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης σκυλοτροφής και συγκεκριμένων συστατικών. Τα σκυλιά αναπτύσσουν αλλεργίες για πολλούς λόγους, όπως γενετικούς, περιβαλλοντικές τοξίνες και υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού από εμβόλια, φάρμακα και χημικές ουσίες.

 Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα κουτάβια που απογαλακτίζονται πολύ νωρίς είναι πιο ευαίσθητα στις αλλεργίες επειδή δεν έχουν λάβει επαρκή δόση αντισωμάτων από το μητρικό γάλα. Συγχρόνως, υποστηρίζουν πως η ανοσολογία της μητέρας και η ποιότητα του πρώτου γάλακτος (πρωτόγαλα) μπορεί να επηρεάσουν την μετέπειτα υγεία των κουταβιών.

 Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης πως κουτάβια που έλαβαν πολύ νωρίς αντιβιοτικά μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες επειδή το φάρμακο άλλαξε το πεπτικό τους σύστημα. Τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή σκοτώνουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, που είναι υπεύθυνα για έως και το 80% της καλής ανοσοποιητικής λειτουργίας.

 Πολλά κουτάβια, εάν όχι όλα, απογαλακτίζονται και εμβολιάζονται νωρίς (μάθετε ότι πρεπει για τα εμβόλια του σκύλου σας), κάτι που διαμορφώνει ξεκάθαρα το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Θεωρείται επίσης πως ο υπερβολικός εμβολιασμός μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση αλλεργιών. Πολλά εμβόλια καλλιεργούνται σε αβγά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στα πουλερικά, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται συχνά.

 Μερικές ράτσες σκύλων είναι απλά πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες. Αυτό συμβαίνει γιατί αναπαράγονται και εκτρέφονται σκυλιά που έχουν ή είναι επιρρεπή σε αλλεργίες. Κάποιες από αυτές τις ράτσες είναι:

 Έλεγχος συμπτωμάτων των τροφικών ή των περιβαλλοντικών αλλεργιών

 Ο μόνος πραγματικός και σίγουρος τρόπος να θεραπεύσετε τον σκύλο σας από τα συμπτώματα της αλλεργίας είναι να απομακρύνετε το αλλεργιογόνο από τον οργανισμό του. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο σκύλος σας υποφέρει από παροδικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να τον ανακουφίσετε από αυτά.

 Μερικοί κτηνίατροι προτείνουν θεραπευτικά λουτρά για ανακούφιση από δερματικά συμπτώματα. Το μπάνιο μπορεί να απομακρύνει την αλλεργική ουσία και να καταπραΰνει από τον κνησμό. Επίσης, ειδικά σπρέι ή σαμπουάν μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα και ανακουφιστικά.

 Ανάλογα με τη κατάσταση του ζώου, ενδεχομένως ο κτηνίατρος να χορηγήσει κάποια φάρμακα που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, τα οποία όμως δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

 Πως θα καταλάβετε εάν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός σε κάποια τρόφιμα;

 Όταν πρόκειται για τροφικές αλλεργίες, ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσετε πραγματικά τι προκαλεί τα συμπτώματα είναι μέσω της εξάλειψης των τροφίμων και της αλλαγής της διατροφής. Για τον έλεγχο των αλλεργιών υπάρχουν επίσης εξετάσεις αίματος και δέρματος, ωστόσο, αμφισβητείται η αξία, το κόστος και η αποτελεσματικότητά τους.

 Για να εντοπίσετε τι προκαλεί αλλεργία στο κατοικίδιό σας, θα πρέπει να του δώσετε μια υποαλλεργική τροφή σκύλου που είναι περιορισμένη σε συστατικά για να καταλήξετε στο ακριβές αλλεργιογόνο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι εάν ο σκύλος σας έχει αλλεργίες, μπορεί να είναι αλλεργικός σε περισσότερα από ένα συστατικά.

 • Διακόψτε τη τρέχουσα σκυλοτροφή: Η τροφή του πρέπει να αλλάξει σταδιακά σε διάστημα μιας με δύο εβδομάδων. Σιγά σιγά θα μειώνετε την παλια τροφή και θα αυξάνετε την ποσότητα της νέας. Επιλέξτε μια νέα τροφή με περιορισμένα συστατικά ή συστατικά που δεν έχει ξαναφάει ο σκύλος σας.
 • Δίνετε τη νέα τροφή για 8 έως 12 εβδομάδες: Κατά την διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής φάσης, παρατηρήστε τα συμπτώματα του σκύλου σας. Αναζητήστε για κάποια βελτίωση και ανακούφιση μέσα στις 4 με 6 εβδομάδες. Ορισμένες ράτσες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στην αλλαγή της σκυλοτροφής τους. Επίσης, καλό είναι να μην του δώσετε συμπληρώματα τις πρώτες 4 εβδομάδες για να έχετε πιο σαφή αποτελέσματα.
 • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι τρώει το σκυλί: Προσέξτε τι ταΐζουν τα παιδία τον σκύλο σας κρυφά. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και των λιχουδιών και τα συστατικά που βρίσκονται στα φάρμακα. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει συμπτώματα αλλεργίας σε κάποιο τρόφιμο που δεν περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο του, τα συστατικά του ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στα ντουλάπια ή τα μέρη που φυλάτε τρόφιμα.
 • Μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, ξανασυστήστε του τις πηγές πρωτεΐνης που έπαιρνε: Μόλις εξαφανιστούν τα συμπτώματα, επαναφέρετε σταδιακά τις πηγές πρωτεΐνης που έτρωγε, μία κάθε φορά. Τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες έως δύο εβδομάδες και μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, μαλακά κόπρανα, γουργουρητό στομάχου, έντονο κνησμό ή πρήξιμο στο πρόσωπο και τα αφτιά. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, απομακρύνετε ξανά το αλλεργιογόνο. Αν δεν εμφανιστούν, δοκιμάστε να προσθέσετε άλλη μια πρωτεΐνη στο διαιτολόγιό του την επόμενη εβδομάδα. Κρατήστε σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο με την τροφή και τα συμπτώματα.
 • Εναλλάσετε τα τρόφιμα: Αφού προσδιορίσετε το αλλεργιογόνο, αφαιρέστε το τελείως από την διατροφή του. Μετά από λίγο διάστημα ξεκινήστε να εναλλάσετε διάφορα τρόφιμα κάθε μία με δύο εβδομάδες, γιατί όπως προαναφέραμε, η παρατατεταμένη έκθεση σε μια ουσία μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική αντίδραση. Η εναλλαγή των τροφίμων βοηθάει στη πέψη, διευρύνει το φάσμα των θρεπτικών ουσιών και κάνει πιο ενδιαφέρον το φαγητό του.
 Είναι το σκυλί μου αλλεργικό στο κοτόπουλο;

 Το κοτόπουλο είναι ένα περίπλοκο συστατικό. Εμφανίζεται σε πολλές σκυλοτροφές, συνεπώς, τα περισσότερα σκυλιά το καταναλώνουν διαρκώς. Από τη φύση του το κοτόπουλο έχει πολλά φλεγμονώδη ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, πολλές εταιρίες χρησιμοποιούν κοτόπουλο το οποίο έχει εκτραφεί με ανήθικους και ακατάλληλους τρόπους και με πολλά στεροειδή.

 Εάν ο σκύλος σας τρώει πολλά τρόφιμα με βάση το κοτόπουλο και εμφανίζει συμπτώματα αλλεργιών, δοκιμάστε μια τροφή με διαφορετικά συστατικά για να δείτε εάν τα συμπτώματα θα εξαλειφθούν.

 Τι κάνει μια υποαλλεργική τροφή σκύλου καλή;

 Η λέξη υποαλλεργική σημαίνει «λιγότερα» αλλεργιογόνα. Πρόκειται για μια τροφή που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μην προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

 Τρεις τύποι υποαλλεργικών τροφών για σκύλους:

 • Περιορισμένα συστατικά: Αυτές οι τροφές συνήθως αποτελούνται από 5 με 7 συστατικά και περιέχουν μια πηγή πρωτεΐνης και έναν υδατάνθρακα. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η έκθεση του σκύλου σε πιθανά αλλεργιογόνα. Μια εξίσου καλή επιλογή είναι το ωμό φαγητό, καθώς περιέχει λιγότερα συστατικά και πρόσθετα που συνήθως είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες στα σκυλιά.
 • Καινοτόμα συστατικά: Οι καινοτόμες τροφές είναι λιγότερο διαθέσιμες και σπάνια καταναλώνονται από τα κατοικίδια ζώα. Περιλαμβάνουν μοναδικά συστατικά, όπως βίσωνα ή φασιανό και τρόφιμα από άλλες χώρες, όπως καγκουρό και αρουραίο,όπως επίσης και εναλλακτικά σιτηρά, φερειπείν, κεχρί.
 • Συνταγογραφούμενες ή κτηνιατρικές τροφές: Οι εν λόγω τροφές περιέχουν συγκεκριμένα υποαλλεργικά συστατικά ή υδρολυμένη πρωτεΐνη και είναι διαθέσιμες για χορτοφάγους σκύλους που είναι ιδιαίτερα αλλεργικοί στη ζωική πρωτεΐνη. Αυτές οι τροφές φτιάχνονται από υδρολυμένη σόγια.

 Σε οποιοδήποτε εμπορικό κατασκεύασμα μπορεί να περιέχονται αλλεργιογόνα συστατικά που εισέρχονται στις τροφές κατά την διάρκεια της παραγωγής. Αυτό συμβαίνει καθώς τα εργοστάσια δεν παράγουν μόνο υποαλλεργικές ή χορτοφαγικές τροφές, αλλά ποικίλα είδη τροφών. Δεν υπάρχουν νόμοι ούτε καν επίσημες οδηγίες για την περιγραφή της σωστής διαδικασίας δημιουργίας υποαλλεργικών τροφών για σκύλους.

 Ορισμένες ειδικές διατροφικές και συνταγογραφούμενες δίαιτες περιέχουν επίσης τεχνητά συντηρητικά, όπως BHA και BHT. Η ΒΗΑ ή βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη και η ΒΗΤ ή το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από τον άνθρωπο και συνήθως προστίθενται ως αντιοξειδωτικά στις παρασκευασμένες τροφές για ανθρώπους και ζώα και στα καλλυντικά. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι καρκινογόνες, αν και μικρές ποσότητες στα τρόφιμα επιτρέπονται από τον Οργανιμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για οτιδήποτε αφορά στις αλλεργίες του σκυλάκου σας για να σας κατευθύνει ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες.

 Υδρολυμένη πρωτεΐνη

 Η υδρολυμένη πρωτεΐνη περιέχει μειωμένα χημικά μόρια που είναι τόσο μικρά (οι αλυσίδες αμινοξέων χωρίζονται) που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει ως αντιγόνα ή ερεθιστικά αλλεργιογόνα συστατικά, και ως εκ τούτου, δεν δημιουργεί άμυνα εναντίον τους.

 Αυτή η λύση όμως δεν είναι τόσο απλή. Τα υδρολυμένα προϊόντα συνήθως προέρχονται από κοτόπουλο, καλαμπόκι, σόγια ή ακόμα και από μέρη κοτόπουλου, όπως τα φτερά. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά αλλεργιογόνα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

 Πιθανά αλλεργιογόνα στην τροφή του σκύλου

 Για να επικεντρωθείτε σε μια υποαλλεργική τροφή σκύλου, λάβετε υπόψη τα τρόφιμα που συνήθως σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις:

 • Χοιρινό
 • Σόγια
 • Γλουτένη
 • Κοτόπουλο
 • Μοσχάρι
 • Αβγά
 • Ψάρι
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Καλαμπόκι
 • Σιτάρι
 • Μαγιά

 Μερικές φυλές τείνουν να αφομοιώνουν ορισμένες τροφές καλύτερα από ότι άλλες. Επίσης, μερικά ενήλικα σκυλιά μπορεί να απολαμβάνουν διαφορετικές τροφές από ότι τα κουτάβια, ενώ τα σκυλιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών, όπως τα αβγά, σε αντίθεση με αυτά που μένουν μέσα στο σπίτι.

 Τα καλύτερα τρόφιμα για σκύλους με αλλεργίες

 Οι καλύτερες τροφές για σκύλους με αλλεργίες απομονώνουν και αφαιρούν το συστατικό που προκαλεί αντίδραση στο σκυλί σας. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση τροφές που έχουν αναπτυχθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας είναι η καλύτερη επιλογή. 

 Εκτός από την απομόνωση του αλλεργιογόνου, το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουν συστατικά που δεν έχουν ξαναφάει στο παρελθόν, όπως το αρνί, το οποίο εμφανίζεται σε πολλές σκυλοτροφές του εμπορίου πλέον. Το κουνέλι επίσης μπορεί να είναι μια καλή τροφή. Μπορείτε να αναζητήσετε ωμά κουνέλια ή μέρη αυτών σε κάποιο κρεοπωλείο.

 Άλλες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν: αλιγάτορα, κατσίκι, αλπάκα ή σωστά εκτρεφόμενο χοιρινό. Στις υποαλλεργικές τροφές θα προσθέσουμε και το ψάρι, ιδιαίτερα το λευκό, όπως ο μπακαλάος. Τα θαλασσινά που έχουν υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο διαιτολόγιο του σκύλου σας. Να είστε προσεκτικοί με τα είδη και την πηγή των ψαριών, όπως και με τη ποσότητα που του δίνετε, καθώς τα ψάρια του ωκεανού συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα ρύπων.

 Κάνει να δώσω υδατάνθρακες στο σκυλί μου;

 Οι πατάτες, συμπεριλαμβανομένης και της γλυκοπατάτας, προστίθενται ως εναλλακτικοί υδατάνθρακές, αλλά και αυτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Οι λευκές πατάτες πρέπει να είναι μια προσωρινή επιλογή, καθώς περιέχουν σολανίνη, που μπορεί να αναζοπυρώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οι γλυκοπατάτες με τη σειρά τους, προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις στα σκυλιά.

 Όσον αφορά στα όσπρια – μπιζέλια, ρεβίθια, φακές – μπορεί να είναι εξίσου προβληματικά. Συνήθως προσβάλλονται από αφλατοξίνες της μούχλας, οι οποίες επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος.

 Διαλέξτε μια καλή υποαλλεργική τροφή για σκύλους

 Σε πολλά σκυλιά με διατροφικά ή πεπτικά προβλήματα τα σιτηρά δεν αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό τους, με εξαίρεση την κινόα, που είναι μια καλή επιλογή για σκύλους με αλλεργίες.

 Μερικές υποαλλεργικές τροφές είναι:

 • Πάπια
 • Ελάφι
 • Φασιανός
 • Γλυκοπατάτα
 • Κουνέλι
 • Αλιγάτορας
 • Αρνί
 • Φραγκόκοτα
 Θεραπευτικές υποαλλεργικές τροφές για σκύλους

 Μπορείτε να θεραπεύσετε την δυσανεξία και τις τροφικές αλλεργίες στα σκυλιά αντικαθιστώντας τη παλιά τροφή του με μια νέα υποαλλεργική. Υποστηρίζεται πως μετά από μια αυστηρή δίαιτα εξάλειψης αλλεργιών, ενδεχομένως ο σκύλος σας να μπορεί να φάει ξανά κάποια από τα τρόφιμα που του προκαλούσαν προβλήματα.

 Η πραγματική θεραπεία όμως είναι εφικτή μόνο με μια καθαρή διατροφή, βασισμένη σε προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και δεν περιέχουν πρόσθετα και τεχνητά συστατικά. Παραδείγματος χάρη, μια κοινή ξηρά τροφή που περιέχει κοτόπουλο και πάρα πολλά ακόμα συατατικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον σκύλο, ενώ το ωμό ή το σκέτο μαγειρεμένο κοτόπουλο να μην του προκαλέσει τίποτα.

 Οι ειδικοί συνιστούν επίσης την χρήση καλής ποιότητας προβιοτικών, όπως κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και πράσινο πατσά, για τη καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την ανασύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προέρχεται, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί.

 Μάλιστα, πολλά σκυλιά που έχουν περιβαλλοντικές αλλεργίες τείνουν να εμφανίζουν βελτίωση με καθόλου ή ελάχιστη φαρμακευτική αγωγή όταν το πεπτικό τους σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά.

 Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με μια παραδοσιακή ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται στην Κίνα, η ψύξη των τροφών μπορεί να καταπραϋνει τα πεπτικά προβλήματα. Βέβαια, οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται από τον κτηνίατρο του ζώου.

 Σπιτικές επιλογές και υποαλλεργικά τρόφιμα

 Για να βεβαιωθείτε πως έχετε τον έλεγχο των αλλεργιογόνων και την εξάλειψή τους από τη διατροφή του σκύλου σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να τον ταΐζετε με σπιτικά τρόφιμα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η δημιουργία σπιτικών φαγητών απαιτεί πρόγραμμα για να εξασφαλίσετε ότι του παρέχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

 Οι αλλεργίες είναι κάτι που ταλαιπωρούν πολλά σκυλάκια εκεί έξω και πυροδοτούνται από την έκθεσή τους σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος ή των τροφίμων που καταναλώνουν. Για να ανακουφίσετε το σκυλάκι σας από τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών θα πρέπει να βρείτε την αιτία που τις προκαλεί και να την απομακρύνετε από τον οργανισμό του. Ανάλογα με το είδος της αλλεργίας που ταλανίζει το κατοικίδιό σας, ο κτηνίατρος θα προβεί στην αντίστοιχη θεραπεία και πρόληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top