Barf ή ξηρά τροφή: Τα οφέλη & οι Κίνδυνοι!

Το φαγητό δεν είναι μόνο ένα είδος απόλαυσης και για τους τετράποδους φίλους μας, αλλά μια σημαντική πτυχή της καθημερινότητάς τους, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ψυχική και σωματική τους υγεία.

 Ωστόσο, το τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά για ποικιλία & θρέψη δεν είναι κάτι που μπορούν να το επιλέξουν από μόνα τους. Τρώνε αυτό που τους προσφέρουμε εμείς και πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για την υγεία τους, το επίπεδο ενέργειάς τους και, συγχρόνως, άκρως απολαυστικό και λαχταριστό.

 Οι επιλογές της τροφής του σκύλου είναι πολλές και ως εκ τούτου, η απόφαση δύσκολη. Ας ρίξουμε, όμως, μια ενδελεχή ματιά ανάμεσα στις κροκέτες, τη φρέσκια τροφή και τη barf ξηρά τροφή, για να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού σας τετράποδου φίλου.

 To πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εμείς με τη σειρά μας έχουμε συγκεντρώσει τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν επιλέξετε τι είδους τροφή θα δώσετε στον σκυλάκο σας:

 •  Υγεία: μια ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείας του σκύλου.
 • Επίπεδο δραστηριότητας:  Το κάθε σκυλί έχει διαφορετικό επίπεδο δραστηριότητας. Για παράδειγμα, τα σκυλιά εργασίας έχουν διαφορετικές διατροφικές και θερμιδικές ανάγκες, αλλά και απαιτήσεις από εκείνα που περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι.
 • Ηλικία και μέγεθος: οι διατροφικές απαιτήσεις διαφέρουν μεταξύ των κουταβιών των ενηλίκων και των ηλικιωμένων σκύλων, ενώ συγχρόνως, υπάρχουν διαφορές μεταξύ μεγαλόσωμων και μικρόσωμων φυλών.
 • Τροφικές αλλεργίες: μερικά κατοικίδια πρέπει να ακολουθούν μία υποαλλεργική τροφή σκύλου, καθώς το ανοσοποιητικό τους αντιδράει σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες (κοτόπουλο) ή συστατικά, όπως αυγά, καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια ή γάλα.
 • Γεύση: η τροφή του ζώου πρέπει να έχει καλή μυρωδιά για να είναι θελκτική και εξαιρετική γεύση για να την τρώει ευχάριστα.
 • Τρόπος ζωής / ρουτίνα: ο χρόνος που μπορείτε να διαθέσετε για να ψωνίσετε τα κατάλληλα τρόφιμα και να μαγειρέψετε για τον μπαγασάκο σας.
 Φρέσκο φαγητό:

 Η διατροφή που αποτελείται από φυσικά συστατικά, όπως βόειο κρέας, κοτόπουλο, αρνί, μπιζέλια, σπανάκι, καρότα και βατόμουρα μπορεί να κάνει θαύματα στη γενική ευημερία των σκύλων.

 Συγκεκριμένα, μία φρέσκια τροφή για σκύλους μεταξύ άλλων μπορεί:

 • Να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
 • Να αυξήσει το επίπεδο ενέργειας
 • Να κάνει το τρίχωμά τους πιο γυαλιστερό
 • Να βελτιώσει την μυρωδιά της αναπνοής
 • Να βελτιώσει την όραση
 • Να διαμορφώσει φυσιολογικά κόπρανα

 Ωστόσο, το να μαγειρεύετε και να προετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι το φαγητό του σκύλου σας είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, χώρο και οικονομική ευχέρεια.

 Επίσης, οι περισσότερες σπιτικές δίαιτες δεν υπόκεινται σε έλεγχο και αυστηρές δοκιμές που εφαρμόζονται σε super premium και ισορροπημένες σκυλοτροφές του εμπορίου. Εάν όμως  επιθυμείτε να ταΐζετε τα κατοικίδιά σας φρέσκο, σπιτικό φαγητό, τότε θα πρέπει να ακολουθείτε συνταγές και συμβουλές από κτηνιάτρους.

 Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τοπικές υπηρεσίες παράδοσης φρέσκων γευμάτων για σκύλους, αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές αντίστοιχες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσέξετε τη ποιότητα της τροφής και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, να μη περιέχουν υποπροϊόντα, τεχνητές γεύσεις ή συντηρητικά. Οι πρώτες ύλες πρέπει να προέρχεται από αξιόπιστες φάρμες και η σύνθεσή τους να είναι κατάλληλη για το κατοικίδιο σας.

 Ιδανικά, ψάξτε αν τυχόν υπάρχει υπηρεσία παράδοσης φρέσκιας τροφής που συνεργάζεται με διατροφολόγους σκύλων, οι οποίοι αναπτύσσουν μεθόδους μαγειρέματος και εξατομικευμένες φόρμουλες που περιλαμβάνουν βιταμίνες και τα μέταλλα που πληρούν τα πρότυπα του Association of American Feed Control Officials (AAFCO).

 Επίσης, ακόμα και στην φρέσκια τροφή πρέπει να υπολογίζονται οι θερμίδες με βάση το βάρος, τη ράτσα, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τη σύσταση του σώματος και τις αλλεργίες που έχει το κουτάβι σας.

 Σε τέτοιες υπηρεσίες παροχής φρέσκιας τροφής για σκύλους μπορείτε να βρείτε ακόμα και φυσικές λιχουδιές με συστατικά που λατρεύουν τα σκυλιά.

 Τι πρέπει να προσέξετε σε φρέσκα τρόφιμα

 Πολλές υπηρεσίες παράδοσης τροφής λειτουργούν με συνδρομή και σας τα παραδίδουν στην πόρτα σας. Οι πιο αξιόπιστες υπηρεσίες συνεργάζονται με κτηνιάτρους διατροφολόγους για να διαμορφώσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις ανάγκες του κατοικιδίου σας.

 Επίσης, προσφέρουν διάφορες επιλογές στις συνταγές, στις μερίδες και τη συχνότητα παράδοση, ενώ θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά, το πρόγραμμα σίτισης και τον τρόπο διατήρησης του φρέσκου φαγητού.

 Ωμή διατροφή:

 Η ακατέργαστη τροφή για σκύλους μπορεί να είναι σπιτική, αγορασμένη από κατάστημα, λυοφιλιωμένη ή αποξηραμένη. Μια ωμή διατροφή συνήθως περιλαμβάνει κρέατα οργάνων, κρέας μυών, οστά αλέσεως, ωμά αυγά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ασφαλή για σκύλους και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι.

 Υπάρχουν φανατικοί υποστηρικτές αυτής της διατροφής, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα οφέλη μιας ωμής διατροφής είναι:

 • Λαμπερό τρίχωμα
 • Υγιές δέρμα
 • Βελτιωμένη υγεία των δοντιών
 • Αυξημένη ενέργεια
 • Μικρότερα κόπρανα.

 Ωστόσο, ορισμένοι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι η ωμή διατροφή δεν είναι κατάλληλη για σκύλους που διαβιώνουν με μικρά παιδιά ή άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 Εάν επιλέξετε να δίνετε στο κατοικίδιό σας barf ξηρά τροφή πρέπει να είστε προσεκτικοί στη φροντίδα, τον χειρισμό και την προετοιμασία του γεύματος.

 Τα σκυλιά με παγκρεατίτιδα, καρκίνο ή άλλες ασθένειες χρειάζονται μαγειρεμένα τρόφιμα. Στα κουτάβια είναι επίσης καλύτερο να δίνουμε μαγειρεμένο φαγητό.

 Η Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση αντιτίθεται στη μη ελεγχόμενη σίτιση ωμών τροφών και τονίζει πως τα κρέατα και οι τροφές που δίνονται ωμές πρέπει να ελέγχονται για παθογόνες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία των κατοικιδίων.

 Τι να προσέξετε στα ωμά τρόφιμα

 Καλό είναι να έχετε έναν κτηνίατρο που γνωρίζει το ιστορικό του σκύλου σας και είναι εξοικειωμένος με την ωμή διατροφή, προκειμένου να σας βοηθήσει στον χειρισμό και τον καθαρισμό που απαιτούνται για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων υγείας.

 Ξηρά τροφή / Κροκέτες:

 Η ξηρά τροφή διαθέτει μία τεράστια ποικιλία σε γεύσεις και συστατικά, αλλά πρέπει να είναι ισορροπημένες και να ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του ζώου σας.

 Όπως όλα τα είδη των σκυλοτροφών, πρέπει να παράγονται υπό υγειονομικές συνθήκες, να είναι ασφαλείς για κατανάλωση και να μη περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

 Τα υλικά της κροκέτας υποβάλλονται σε μαζική επεξεργασία και στα απαιτούμενα συστατικά περιλαμβάνονται:

 • Πηγές πρωτεΐνης, όπως βόειο κρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά
 • Σιτηρά
 • Βιταμίνες
 • Μέταλλα
 • Αντιοξειδωτικά
 • Συντηρητικά, για να μην αλλοιώνεται η σύσταση των λιπαρών

 Βέβαια, υπάρχουν πολλές μάρκες σκυλοτροφών που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή είναι φτιαγμένες με συστατικά χαμηλής ποιότητας και πρόσθετη ζάχαρη, ενώ τη πρώτη θέση στη λίστα των συστατικών δεν κατέχει το κρέας ή το ψάρι.

 Τα πιθανά οφέλη από τη σίτιση με ξηροκροκέτες είναι:

 • Μειωμένη οδοντική πλάκα
 • Υγιέστερα ούλα
 • Μειωμένος κίνδυνος βακτηρίων
 • Ευκολότερη αποθήκευση
 • Χαμηλότερος κίνδυνος αλλοίωσης
 • Μικρότερο κόστους
 Τι να προσέξετε στις κροκέτες

 Πριν επιλέξετε ξηρά τροφή για τον σκυλάκο ή τη ψιψίνα σας, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά. Ψάξτε μία τροφή που έχει πηγή πρωτεΐνης ως πρώτο συστατικό και όχι σιτάρι. Οι καλύτερες σκυλοτροφές, βέβαια, έχουν μια μοναδική πηγή πρωτεΐνης, όπως αρνί ή κοτόπουλο.

 Επιπλέον, αν και υπάρχουν τροφές που είναι grain-free, μιας και πολλά σκυλάκια έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο σιτάρι, οι υδατάνθρακες είναι καλή πηγή ενέργειας, οπότε αν το κατοικίδιό σας δεν έχει κάποια αλλεργία, καλό είναι να προτιμήσετε τροφές που περιέχουν και υδατάνθρακες. Αντίστοιχα, αν έχει αλλεργίες ή δυσανεξίες, επιλέξτε μία τροφή χωρίς σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια.

 Βοήθεια από ειδικούς στη διατροφή των σκύλων

 Η τροφή που επιλέγουμε να δώσουμε στα σκυλιά μας είναι καίριας σημασίας για την υγεία και την ευημερία τους. Επομένως, είναι συνετό να ρωτάμε τον κτηνίατρο μας ή όποιον άλλο ειδικό εμπιστευόμαστε.

 Οι κτηνίατροι διατροφολόγοι προτείνουν συνταγές που περιλαμβάνουν φρέσκα συστατικά για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου του κουταβιού σας, την αντιμετώπιση αλλεργιών και γαστρεντερικών ευαισθησιών, όπως η διάρροια σκύλου, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε κατάλληλη αναλογία για το ιδανικό βάρος και είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και τη τόνωση του ανοσοποιητικού.

 Ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που θα επιλέξετε για το πιστό σας φιλαράκι, πρέπει να εμπιστευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς ξέρει τη συνολική υγεία του σκύλου σας και θα σας δώσει συμβουλές σε σχέση με τις διατροφικές και ενεργειακές του ανάγκες, την ηλικία, τη ράτσα και το τρόπο ζωής του. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top