Διάρροια σκύλου: Τι να κάνεις από τη πρώτη μέρα!

 Όλοι οι σκύλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν κάνει διάρροια. Ως διάρροια χαρακτηρίζεται η κένωση υδαρών ή πολύ μαλακών κοπράνων, η οποία μπορεί να είναι συνεχόμενη ή ξαφνική. Μάλιστα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ότι ο σκύλος είναι άρρωστος ή ότι κάτι έχει διαταράξει το πεπτικό του σύστημα.

 Αυτό που προέχει είναι οι ιδιοκτήτες να μένουν ενημερωμένοι σχετικά με τα αίτια που τη προκαλούν, αλλά και να γνωρίζουν πως να την αντιμετωπίσουν – τι να δώσουν στον σκύλο που κάνει διάρροια.

 Η διάρροια μπορεί να συνοδεύεται επίσης από εμετό, μετεωρισμό, απώλεια όρεξης και λήθαργο.

 Γιατί τα σκυλιά έχουν διάρροια;

 Η διάρροια είναι συχνή σε σκύλους και μπορεί να οφείλεται σε διάφορα πράγματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι αποτέλεσμα κάποιας διατροφικής παρασπονδίας – είναι σύνηθες οι σκύλοι να τρώνε από σκουπίδια ή τα περισσεύματα από το μεσημεριανό τραπέζι, όπως επίσης να προκληθεί από κόκκαλα ή χαλασμένη κονσέρβα. Ακόμα, μπορεί να σχετίζεται με κάτι πιο σοβαρό, όπως μια μολυσματική ασθένεια ή κατάποση τοξίνης.

 Η συνεχόμενη διάρροια δεν θεωρείται φυσιολογική για την υγεία του σκύλου. Εάν το κατοικίδιό σας κάνει διάρροια για περισσότερο από μία ή δυο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

 Ιδανικά, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα δείγμα των κοπράνων του σκύλου σας, προκειμένου ο κτηνίατρος να διενεργήσει έλεγχο για εντερικά παράσιτα, που είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τη διάγνωση της κατάστασης του σκύλου σας.

 Στη συνέχεια της διάγνωσης, ο κτηνίατρος μπορεί να προχωρήσει σε εξετάσεις αίματος ή ακτινογραφία, όπως επίσης να συζητήσει μαζί σας για τυχόν διατροφικές αλλαγές, φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορεί να χρειαστεί ο τετράποδος φίλος σας.

 Θεραπεία και πρόληψη της διάρροιας σκύλου

 Ως ιδιοκτήτης και φροντιστής του σκύλου θα πρέπει να μπορείτε να αξιολογείτε εάν οι κενώσεις του είναι φυσιολογικές ή όχι, επομένως, είναι σημαντικό να ξεπεράσετε την όποια απέχθεια και να σκεφτείτε ότι είναι θέμα υγείας του μικρού σας φίλου, όπως ακριβώς θα κάνατε με το παιδί σας.

 Φυσικά, πρέπει πάντα να φοράτε γάντια ή να χρησιμοποιείτε μια πλαστική σακούλα όταν ασχολείστε με αυτή τη διαδικασία, όπως επίσης να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με τα κόπρανά του.

 Τι να προσέξετε στα κόπρανα του σκυλάκου σας:

 Εάν το κατοικίδιό σας έχει διάρροια, προσπαθήστε να συλλέξετε ένα μικρό δείγμα, διότι μπορεί να χρειαστεί να το προσκομίσετε στον κτηνίατρο. Από εκεί και πέρα, σημειώστε ό,τι διαφορετικό παρατηρείτε στα κόπρανα, όπως:

  • Τι χρώμα έχουν; Είναι μαύρα;
  • Υπάρχει αίμα;
  • Συνοδεύονται από βλέννα;
  • Είναι υδαρή;
  • Είναι σχηματισμένα, αλλά μαλακά;
  • Περιέχουν άγνωστα μικρά αντικείμενα, όπως κομμάτια παιχνιδιών, υφάσματος ή άλλο μη βρώσιμο υλικό;

 Σε περίπτωση που η διάρροια συνοδεύεται από εμετό, λήθαργο ή άλλα συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον θεράποντα κτηνίατρο του ζώου. Επίσης, εάν δεν μπορείτε να πάτε αμέσως ένα μικρό δείγμα στον κτηνίατρο, φυλάξτε το στο ψυγείο μέσα σε σφραγισμένη σακούλα ή δοχείο.

 Ένα ή δύο επεισόδια διάρροιας συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, τα επεισόδια αυτοπεριορίζονται, δηλαδή σταματούν από μόνα τους. Αν δείτε το σκυλάκι σας να τρώει ή να πίνει νερό, αυτό είναι καλό σημάδι.

 Φυσικά, ποτέ μην δώσετε φάρμακα χωρίς συνταγή και τη συμβουλή του γιατρού. Εάν ανησυχείτε, καλύτερα να πάτε τον σκύλο σας κατευθείαν στον κτηνίατρο, παρά να ενεργήσετε αυτοβούλως.

 Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η συνεχόμενη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Επίσης, θα μπορούσε να είναι ένδειξη μια υποκείμενης ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματα όταν ο σκύλος σας είναι άρρωστος.

 Δεδομένου ότι τα σκυλιά κρύβουν συχνά τα συμπτώματα της ασθένειάς τους, προσπαθήστε να κρατήσετε το δικό σας δραστήριο μέσα στη μέρα για να δείτε εάν συμπεριφέρεται φυσιολογικά ή αν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό με τη κατάστασή του.

 Πότε πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο:

 Εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας:

  • Η διάρροια εμφανίζεται για περισσότερο από 24 ώρες.
  • Ο σκύλος σας παίρνει φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια (σταματήστε να χορηγείτε το φάρμακο και καλέστε τον κτηνίατρό σας).
  • Βλέπετε σκουλήκια στα κόπρανα.
  • Τα επεισόδια της διάρροιας επαναλαμβάνονται συχνά για αρκετές ώρες.
  • Ο σκύλος βρίσκετε σε λήθαργο ή δεν ανταποκρίνεται στις φωνές σας.
  • Τα ούλα του σκύλου είναι χλωμά, λευκά, μπλε ή γκρι.
  • Η κοιλιά του είναι φουσκωμένη και φαίνεται να τον πονάει.
  • Υποψιάζεστε ότι κατάπιε ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ή κάποιο ύφασμα.
  • Υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας κατάπιε κάποια τοξική ουσία.
  • Βλέπετε υπερβολική ποσότητα αίματος στα κόπρανα (μια ελαφριά κηλίδα δεν είναι απαραίτητα επείγουσα ανάγκη, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο).
  • Τα κόπρανα είναι μαύρα.
  • Εάν έχετε απλώς αμφιβολίες για την σοβαρότητα της κατάστασης.

 Εάν ο σκύλος σας έχει διάρροια μία φορά και γενικά λειτουργεί και συμπεριφέρεται φυσιολογικά, πιθανότατα μπορείτε να συνεχίσετε τη συνηθισμένη ρουτίνα και τη σίτισή του. Απλώς συνεχίστε να παρακολουθείτε για διάρροια και άλλα συμπτώματα, όπως εμετό, απώλεια όρεξης, πόνο κ.λ.π.

 Επιπλέον, οι σκύλοι με διάρροια μπορεί να αφοδεύσουν λίγα ή και καθόλου κόπρανα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος για να ανησυχήσετε, εκτός εάν συνεχιστεί για περισσότερο από μια ημέρα.

 Τι να δώσω στον σκύλο μου που κάνει διάρροια

 Εάν το φιλαράκι σας πάσχει πάλι από διάρροια, δοκιμάστε να αλλάξετε προσωρινά την διατροφή του με μία πιο ήπια σκυλοτροφή. Για τις πρώτες δύο ημέρες μπορείτε να βράσετε ένα στήθος κοτόπουλου με λευκό ρύζι ή να αλέσετε κρέας με χαμηλά λιπαρά με σκέτο, λευκό ρύζι.

 Προηγουμένως, φροντίστε να έχετε αφαιρέσει το λίπος από το κοτόπουλο ή το κρέας και μη προσθέσετε μπαχαρικά ή αλάτι στο φαγητό.

 Εάν η διάρροια αρχίζει να υποχωρεί, ο σκύλος σας έχει όρεξη και δεν κάνει εμετό, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε σταδιακά λίγο από τη κανονική του τροφή στο μπολ με το κοτόπουλο ή το κρέας και το ρύζι.

 Όπως γνωρίζετε, η διάρροια δεν μπορεί να προληφθεί πλήρως, γιατί είναι πολλοί οι λόγοι που τη προκαλούν. Υπάρχουν, όμως, κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να την αποτρέψετε. Αποφεύγετε, για παράδειγμα, να του δίνετε περισσεύματα από το φαγητό σας και μάθετε στον σκύλο σας πως να μη τρώει πράγματα από κάτω ή από σκουπίδια όταν το βγάζετε βόλτα.

 Συγχρόνως, μη αποφεύγετε να του δίνετε κόκκαλα, γλυκά και οτιδήποτε δεν προορίζεται για κατανάλωση από τα σκυλιά, διότι όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και γενικά, να καταστρέψουν το γαστρεντερικό τους σύστημα.

 Κλείνοντας, λοιπόν, η διάρροια είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των σκύλων, μιας και οι μπαγάσηδες τείνουν να τρώνε συνεχώς πράγματα που δεν πρέπει από το έδαφος ή τα σκουπίδια, ενώ συγχρόνως μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια που ταλαιπωρεί την υγεία τους. Όπως και να’χει, η διάρροια δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική, ωστόσο, αν συνοδεύεται από επιμέρους συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top