Ο σκύλος μου είναι άρρωστος; Πως θα το καταλάβω έγκαιρα!

 Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η υγεία του σκύλου αλλάζει με την ηλικία. Δυστυχώς, οι τετράποδοι φίλοι μας γερνάνε πιο γρήγορα από ό,τι εμείς και πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ποια συμπτώματα μας προειδοποιούν ότι το κατοικίδιο μας είναι άρρωστο.

 Συμπτώματα:

 Ανεξάρτητα με την ηλικία του σκύλου σας, εσείς παίζετε σημαντικό ρόλο στο να κρατήσετε τον σκύλο σας υγιή όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να τον βοηθήσετε να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της ασθένειας. Θυμηθείτε πως ο σκύλος δεν μπορεί να σας περιγράψει τα συμπτώματα, αλλά φανερώνει τα σημάδια της ασθένειας. Το να γνωρίζετε τα συμπτώματα των πιο κοινών ασθενειών είναι ένας τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία του κατοικίδιου σας.

 Δυστυχώς είναι τρομακτικό, αλλά το ποσοστό του 10% των σκύλων που φαίνονται υγιείς τόσο σε εσάς, όσο και στον κτηνίατρο κατά την διάρκεια των ετήσιων εξετάσεων, στη πραγματικότητα έχουν υποκείμενες ασθένειες.

 10 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος:

 1.  Κακή αναπνοή ή σιελόρροια
 2.  Υπερβολική κατανάλωση νερού ή ούρηση
 3.  Αλλαγές στην όρεξη που μπορεί να είναι είτε ανορεξία είτε υπερφαγία
 4.  Αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας – π.χ. έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν
 5.  Ακαμψία ή δυσκολία να ανέβουν σε σκαλοπάτια
 6.  Υπνηλία – ύπνος περισσότεροι από το κανονικό
 7.  Βήχας, φτέρνισμα, υπερβολικό λαχάνιασμα ή κουρασμένη αναπνοή
 8.  Ξηροδερμία σκύλου ή φαγούρα, πληγές ή εξογκώματα στο δέρμα
 9.  Διαταραχές του πεπτικού συστήματος ή αλλαγή στην κίνηση των εντέρων
 10.  Ξηρά, κόκκινα ή θολά μάτια

 Εάν ο καλύτερος φίλος σας εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Δυστυχώς δεν μπορείτε να γνωρίζετε πάντα εάν ο σκύλος σας είναι άρρωστος. Πολλοί ιδιοκτήτες, μάλιστα, αποδίδουν μερικά σημάδια των ασθενειών στην γήρανση του σκύλου.

 Η διάγνωση και η Θεραπεία του άρρωστου σκύλου

 Επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο εμφανή και εύκολο να αναγνωριστούν, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει προληπτικές εξετάσεις στο γενικότερο πλαίσιο του ετήσιου τσεκ – απ του σκύλου σας.

 Οι προληπτικός έλεγχος των σκύλων περιλαμβάνει:

 •  Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να ελεγχθεί ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς ή να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια καρδιακή νόσος.
 •  Χημικές εξετάσεις ή έλεγχος των ηλεκτρολυτών, για να αξιολογηθεί η εσωτερική κατάσταση των οργάνων και να διασφαλιστεί ότι ο σκύλος σας δεν είναι αφυδατωμένος ή δεν πάσχει από ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
 •  Εξέταση θυρεοειδούς για να προσδιοριστεί εάν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολύ λίγη θυρεοειδή ορμόνη
 •  Εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο σκύλος σας πάσχει από σκουλήκι της καρδιάς, κρότωνες ή άλλες μολυσματικές ασθένειες
 •  Αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλειστούν καταστάσεις που σχετίζονται με το αίμα.
 •  Εξετάσεις ούρων για έλεγχο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και άλλων ασθενειών και για αξιολόγηση της ικανότητας των νεφρών να συγκεντρώνουν τα ούρα

 Μπορεί να προστεθούν και επιπλέον εξετάσεις, ανάλογα με το ιατρικό προφίλ του σκύλου. Ο κτηνίατρος θα ορίσει την σειρά, την ποσότητα και την αναγκαιότητα αυτών των εξετάσεων.

 Πρόληψη

 Οι προληπτικές εξετάσεις όχι μόνο θα βοηθήσουν στην ανίχνευση της νόσου στα πρώτα στάδια, όπου είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί καλύτερα στη θεραπεία, αλλά επίσης σας βοηθάνε να αποφύγετε σημαντικά ιατρικά έξοδα και τον κίνδυνο για την υγεία του σκύλου σας, λόγω μιας ασθένειας που δεν έχει εντοπιστεί.

 Επιπλέον, καθιερώνονοντας τις βασικές εργαστηριακές εξετάσεις για τον σκυλάκο σας, θα μπορείτε να δείτε και εσείς αλλά και ο κτηνίατρος πότε κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του κατοικίδιου σας.

 Ο ετήσιος έλεγχος είναι το καλύτερο προληπτικό φάρμακο για κάθε πάθηση. Για πιο στοχευμένη ενημέρωση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ευημερία και την υγεία  του σκύλου σας.

 Εν κατακλείδι, τα σκυλάκια μας δεν μπορούν να μας πουν με λόγια πότε δεν νιώθουν καλά στην υγεία τους, αλλά αντιλαμβανόμενοι τη γλώσσα σώματος του σκύλου σας και τα συμπτώματα που παρουσιάζει, μπορείτε να καταλάβετε πότε πρέπει να διερευνήσετε τη κατάσταση του ζώου. Ο προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος είναι το μυστικό για την θεραπεία σχεδόν όλων των προβλημάτων υγείας και μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο να βγει αλώβητος από μια ασθένεια που αντιμετωπίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top