Πόσα χρόνια ζούν τα σκυλιά μας;

 Ίσως το μόνο αρνητικό των σκύλων είναι ότι δεν ζουν για πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο μπορoύν να ζήσουν μέχρι τα 80 έτη αλλά τα σκυλάκια ζουν κατά μέσο όρο 10 με 13 έτη.  Όλοι θα θέλαμε να ζουν δίπλα μας για πάντα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό και επιτεύξιμο.

 Αναρωτιέστε αν τα σκυλιά μπορεί να ζήσουν μέχρι τα 20 χρόνια; Η απάντηση είναι ναι. Είναι όμως αρκετά σπάνιο η διάρκεια ζωής του σκύλου να φτάσει μέχρι τα 20 χρόνια.

 Σημάδια γήρανσης

 Η μετάβαση ενός σκύλου στην αρκετά ώριμη ηλικία πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη. Φαίνεται να περνά πολύ γρήγορα ο καιρός από το κουτάβι σας που παίζει και τρέχει, στο κουρασμένο σκύλο που «έχει συνταξιοδοτηθεί».

 Το πρώτο εύκολα παρατηρήσιμο σημάδι είναι η αλλαγή στα επίπεδα ενέργειας και στη δραστηριοποίηση του σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά τείνουν να χαλαρώνουν και να επιβραδύνουν τις κινήσεις τους καθώς μεγαλώνουν.

 Ο πόνος, η δυσκαμψία των αρθρώσεων αλλά και η κούραση είναι σημάδια γήρανσης και τα σκυλάκια επιλέγουν πλέον να κινηθούν με τον δικό τους αργό ρυθμό.

 Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να χάνουν την όραση και την ακοή τους καθώς γερνούν. Μπορεί να παρατηρήσετε συννεφιασμένα μάτια, το σκυλί σας να χτυπάει αντικείμενα, ή ίσως ότι ο σκύλος σας δεν ανταποκρίνεται πάντα αμέσως όταν καλείτε το όνομά του.

 Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ακράτεια ή αυξημένη ούρηση – σημάδια που δείχνουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Δείτε την γλώσσα σώματος του σκύλου σας που φανερώνει τον ερχομό του γήρατος.

 •  Λαχάνιασμα
 •  Αδυναμία
 •  Πεσμένα αυτιά
 •  Έλλειψη ή αδυναμία εστίασης
 •  Τρέμουλο

 Άλλα σημάδια του γήρατος:

 •  Απώλεια ακοής και όρασης
 •  Αλλαγή συμπεριφοράς
 •  Επιβράδυνση
 •  Έλλειψη ενέργεια και απροθυμία για άσκηση
 •  Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 •  Γκρίζο ρύγχος (μουσούδα)
 •  Πιο συχνή ούρηση

 Παραδείγματα υπερήλικων σκύλων 

 Υπάρχουν περίπου 12 εντυπωσιακές ιστορίες για σκυλιά που έζησαν τουλάχιστον 20 έτη ή και παραπάνω, μερικές εκ των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω.

Τα σκυλιά δεν ζουν 20 ή και περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν όμως μερικά παραδείγματα σκύλων που κατάφεραν να ζήσουν αρκετά χρόνια κοντά στην οικογένειά τους.

 Ο γηραιότερος σκύλος που έζησε ποτέ (έχει επαληθευτεί επίσημα η ηλικία του) ήταν ένας Αυστραλός σκύλος βοοειδών που ονομάζεται Bluey. Γεννημένος το 1910, αυτός ο αξιοθαύμαστος σκύλος έζησε μέχρι την εκπληκτική ηλικία των 29 ετών και 5 μηνών – πολύ περισσότερο από το μέσο προσδόκιμο ζωής της φυλής ή οποιασδήποτε άλλης φυλής σκύλου.

 Ο δεύτερος γηραιότερος σκύλος ήταν ένα Beagle που ονομαζόταν Butch, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έζησε 28 χρόνια, από το 1975 έως το 2003.

 Υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που ισχυρίζονται πως είχαν τον γηραιότερο σκύλο. Για παράδειγμα, το 1984, ένα Λαμπραντόρ / Αυστραλιανό Cattle Dog Cross αναφέρθηκε ότι πέθανε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας σε ηλικία 32 ετών.

 Επιπλέον, όταν ένα Λαμπραντόρ με την ονομασία Μπέλλα πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2008 ο ιδιοκτήτης της ισχυρίστηκε ότι ήταν 29 ετών. Οι ισχυρισμοί αυτοί βέβαια δεν επιβεβαιωθήκαν ούτε τεκμηριωθήκαν ποτέ.

Πόσα χρόνια ζουν οι σκύλοι – επιστημονική εξήγηση

 Το πόσο καιρό ζουν τα σκυλιά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί εκ των οποίων είναι:

 Μέγεθος

 Κατά μέσο όρο τα μικρότερα σκυλιά ζουν περισσότερο από τις μεγάλες φυλές. Για παράδειγμα ένα Τζακ Ράσελ μπορεί να ζήσει έως και 15 χρόνια, ενώ ένα μεγάλος Δανός περίπου 8 με 10 χρόνια. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα ημίαιμα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας από τα καθαρόαιμα.

 Γονίδια

Τα γονίδια που κληρονομεί ο σκύλος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών αλλά και στο πόσο γρήγορα θα γεράσουν.

 Διατροφή

Μια διατροφή καλής ποιότητας που είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατική στο κατοικίδιο είναι πολύ σημαντική. Επίσης, η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική για την γενική ευεξία και υγεία του ζώου.

 Αυτά μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο σκύλος θα παραμείνει στα σωστά όρια του βάρους του καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής του, γεγονός  που μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα υγείας.

 Η φροντίδα που προσφέρετε

 Η σωστή φροντίδα είναι σημαντική. Η στείρωση, ο εμβολιασμός, η ενημέρωση και η προφύλαξη από τα παράσιτα θα βελτιώσουν την ζωή του και το προσδόκιμο της.

 Είναι διαφορετικό το προσδόκιμο ζωής σκύλου με καλαζάρ ή με νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, το πόσα χρόνια ζουν τα σκυλιά με ζάχαρο εξαρτάται από την φροντίδα που του παρέχετε. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά απαιτείται χορήγηση ινσουλίνης και ίσως ο κτηνίατρος συστήσει την αντικατάσταση της τροφής με κάποια κλινική δίαιτα.

Η φροντίδα σε έναν ηλικιωμένο σκύλο

 Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να μην έχουν τόση ενέργεια και όρεξη για παιχνίδι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν μια γεμάτη και υπέροχη ζωή. Ο ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν τον γούνινο, ηλικιωμένο τετράποδο φίλο τους, ώστε να παραμένει χαρούμενος και άνετος.

 Θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο ζωής και την ρουτίνα σας ώστε να ταιριάζει με τις αυξημένες ανάγκες του κατοικίδιου σας. Για παράδειγμα, οι βόλτες πολλών χιλιομέτρων πρέπει να αντικατασταθούν με μικρότερες πιο χαλαρές βόλτες.

 Αντί για αθλήματα και παιχνίδια με ρίψη ή ανάκτηση μπάλας ο σκύλος μπορεί να προτιμάει να παίζει πιο χαλαρά, εξαιτίας της αδυναμίας στη κίνηση του.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να σας ενημερώσει ενδελεχώς για την σωστή φροντίδα του ηλικιωμένου φίλου σας. Μιλήστε πρώτα για την σωστή διατροφή και παρακολουθήστε τον για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα.

 Επίσης, μην τον αναγκάζετε να ασκηθεί ή να κάνει κάτι πέρα από τις δυνατότητές του. Μην απογοητευτείτε εάν είναι λίγο πιο αργός. Μην τον απομονώνεται και συνεχίστε να τον αντιμετωπίζετε ως μέλος της οικογένειάς σας. Το πιο σημαντικό, μην ξεχάσετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον πολύτιμο χρόνο που έχετε μαζί!

Πώς να βοηθήσετε το σκυλί σας να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή

 •  Η σωστή, καλής ποιότητας διατροφή είναι σημαντική. Δώστε στο σκυλάκι σας μια super premium τροφή κατάλληλα σχεδιασμένη για σκύλους της ράτσας του. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο σκύλος σας θα πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο υγιής.
 •  Τακτική άσκηση. Μαζί με την διατροφή, η τακτική άσκηση είναι το «κλειδί» για την ευημερία και την καλή ζωή του σκύλου. Η γυμναστική συμβάλλει στη διατήρηση του σωστού βάρους και μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ακόμα και αρθρίτιδα.
 •  Πρόληψη. Η πρόληψη περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια, την στείρωση και την προστασία από τα παράσιτα. Ρωτήστε τον κτηνίατρος σας.
 •  Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Οι ετήσιοι και οι εξαμηνιαίοι έλεγχοι από τον κτηνίατρο θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε προβλήματα και να δράσετε γρήγορα πριν εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό.

 Συνοψίζοντας, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί 100% πόσα χρόνια ζουν οι σκύλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τετράποδοι φίλοι μας είναι αδύνατο να ζήσουν όσο και εμείς.

 Μπορούμε όμως να επεκτείνουμε το προσδόκιμο ζωής των σκύλων με την σωστή πρόληψη και φροντίδα. Εξάλλου διαβάσατε τα παραδείγματα με τα σκυλάκια που έζησαν 20 και χρόνια… τίποτα δεν είναι απίθανο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top