Μαλτέζ: Ένα περιπετειώδες & αγαπησιάρικο αερικό!

 Τύπος: Toy

 Βάρος: 2 με 4 κιλά

 Ύψος: 22 με 27 εκατοστά

 Οικογένεια: Μπαρμπισόν

 Καταγωγή: Μάλτα

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Μπισόν Μαλτέζ

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια σε μέγεθος διακρίνονται για το ξεχωριστό και πανέμορφο τρίχωμά τους. Η σωματοδομή, η έκφραση του προσώπου τους και η συνολική στάση του σώματός τους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Μαλτεζάκι ένα αξιαγάπητο πλάσμα. Όσον αφορά στο μέχρι πότε μεγαλώνουν τα Μαλτέζ, μετά τους δέκα με δώδεκα μήνες ζωής αποκτούν το τελικό βάρος και το ύψος, οπότε δεν αναπτύσσονται περαιτέρω.

 Τα μίνι Μαλτεζάκια διαθέτουν ένα συμπαγές τετράγωνο σώμα που καλύπτεται από ένα μακρύ, μεταξένιο, λευκό τρίχωμα, το οποίο συνήθως φτάνει μέχρι το έδαφος και ανεμίζει ομοιόμορφα όταν τρέχουν. Μάλιστα, όταν κινούνται μοιάζουν με αερικά ή σαν να μη πατάνε στα πόδια τους, καθώς το βάδισμά τους είναι πολύ απαλό και ελαφρύ.

 Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τα Μαλτέζ είχαν μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, εκτός του λευκού, σήμερα το σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι το λευκό, ενώ σπανιότερα συναντώνται και σε μπεζ χρώμα.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το μίνι Μαλτεζάκι μας είναι η πιο παλιά ράτσα toy στην Ευρώπη και γενικότερα μια από τις πιο παλιές ράτσες σκύλων. Το νησί της Μάλτας υπήρξε κάποτε ένα από τα πρώτα εμπορικά λιμάνια, το οποίο επισκέπτονταν Φοίνικες ναυτικοί από το 1500 π.Χ..

 Γραπτές αναφορές για τα Μαλτέζ φαίνεται να υπάρχουν από το 300 π.Χ. – στη δε Αρχαία Ελληνική Τέχνη φαίνεται να υπάρχουν περιγραφές σκύλων τύπου Μαλτέζ ήδη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για το ότι χτίζονταν μέχρι και τύμβοι προς τιμήν τους.

 Με το πέρασμα των αιώνων, τα Μαλτεζάκια εξάγονταν και διανέμονταν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις Ανατολικές χώρες. Ωστόσο, ο πυρήνας της ράτσας παρέμεινε στο νησί της Μάλτας, όπου δεν διασταυρώθηκε με άλλες φυλές, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να αποτελεί μία είναι καθαρόαιμη ράτσα.

 Τον 14ο αιώνα, τα Μαλτέζ ταξίδεψαν στην Αγγλία, όπου και έγιναν αγαπημένα σκυλιά της ανώτερης τάξης. Ωστόσο, ένας πίνακας του 1830 με τίτλο «The Lion Dog from Malta – Last of His Race» μαρτυρά ότι η φυλή πιθανόν ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

 Λίγα χρόνια αργότερα, δύο Μαλτέζ μεταφέρθηκαν στην Αγγλία από τη Μανίλα. Αν και αρχικά προορίζονταν ως δώρο για τη βασίλισσα Βικτώρια, τελικά πέρασαν σε άλλα χέρια και οι απόγονοί τους έγιναν τα πρώτα σκυλιά που εκτέθηκαν στο κοινό της Αγγλίας. Μάλιστα, τότε ονομάζονταν Μaltese Terriers, παρόλο που δεν είχαν καμία συγγένεια ή κοινά χαρακτηριστικά με τις ράτσες των Τεριέ. 

 Η χάρη του Μαλτέζ δεν άργησε να φτάσει μέχρι την Αμερική το 1877, όπου ήταν γνωστό ως «το λιοντάρι της Μάλτας». Το ψευδώνυμο αυτό του αποδόθηκε πιθανότατα λόγω της συνήθειας που είχαν στις ανατολικές χώρες να δίνουν στο Μαλτεζάκια το χαρακτηριστικό κούρεμα που τα έκανε να μοιάζουν με λιοντάρια.

 Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε επίσημα το Μαλτέζ το 1888. Έκτοτε, η φήμη του αυξάνεται ολοένα περισσότερο, με τα σημερινά σκυλιά της φυλής να περιλαμβάνονται στις διασημότερες ράτσες σκύλων παγκοσμίως.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Maltese:

 Τα Μαλτέζ είναι σκυλιά που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένα και πολύ δημοφιλή ζώα αγκαλιάς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως αυτά τα τετράποδα φιλαράκια μας διαθέτουν και μια πιο άγρια και περιπετειώδη πλευρά, καθώς λατρεύουν τα παιχνίδια και το τρέξιμο.

 Παρά το αθώο βλέμμα τους, τα κουτάβια της ράτσας είναι ιδιαίτερα τολμηρά και εριστικά απέναντι στα μεγαλύτερα σκυλιά, λαϊκιστί, «τους πρήζουν τα συκώτια»!. Μάλιστα, ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι γαυγίζουν έντονα και είναι επιφυλακτικά με τους ξένους.

 Μπορεί να σας ξεγελάει η χαριτωμένη και μικροσκωπική τους φατσούλα, ωστόσο, ένα τέτοιο σκυλί χρειάζεται σταθερή και πειθαρχημένη εκπαίδευση από κουτάβι, προκειμένου να μη του φουσκώσουν τα μυαλά και γίνει ατίθασο.

 Επίσης, μολονότι έχουν καλές σχέσεις με άλλα σκυλιά και κατοικίδια, καλό είναι να κοινωνικοποιούνται καθημερινά σε ξένους ανθρώπους και ζώα, προκειμένου να έχουν την ιδανική συμπεριφορά εκτός σπιτιού.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Τούτο το μίνι σκυλάκι με καταγωγή από την Μάλτα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για άσκηση και άθληση. Οι καθημερινές του ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με παιχνίδι μέσα στο σπίτι, μια βόλτα σε κοντινή απόσταση με το λουρί ή μια βόλτα στην αυλή.

 Σχετικά με τη περιποίηση του τριχώματός του, καλό είναι να το βουρτσίζετε κάθε μία ή δύο μέρες. Βέβαια, επειδή είναι κατάλευκο λερώνεται εύκολα και χρειάζεται συχνή φροντίδα, ειδικά στη περιοχή των ματιών. Το θετικό είναι πάντως πως πρόκειται για ένα από τα κορυφαία σκυλιά για διαμέρισμα που δεν μαδάνε πολύ, επομένως, από αυτή τη πλευρά, δεν θα σας ταλαιπωρήσει καθόλου.

 Ιδανικά, το Μαλτέζ χρειάζεται που και που ένα καλό κούρεμα από έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ανυπόφορη ζέστη τα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

 Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε ένα Μαλτεζάκι και γνωρίζετε κάποιον ιδιώτη που χαρίζει τα κουτάβια του, επικοινωνήστε μαζί του. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το τι τρώνε και ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα για τους σκύλους πριν την υιοθεσία, προκειμένου να είστε καθ’ όλα έτοιμοι.

 Το προφίλ της υγείας τους:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: εξάρθρωση επιγονατίδας, υπογλυκαιμία, υδροκεφαλισμός, δυστυχίαση, εντροπία, οδοντικά προβλήματα, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: κώφωση, shaker syndrome (τρέμουλο).
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατα, μάτια, καρδιά.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια.

 Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα κάτασπρα, τετράποδα αερικά είναι πολύ διάσημα ανά το κόσμο και όχι τυχαία. Ο παιχνιδιάρης και περιπετειώδης χαρακτήρας τους, σε συνδυασμό με το μικρό τους μέγεθος, το ότι δεν μαδάνε και τη λατρεία τους για χαλάρωση τα κάνει ιδανικά κατοικίδια για όλους τους ανθρώπους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top