Μυστικά γύρω από τη τροφή για διαβητικούς σκύλους.

 Ο σκύλος σας έχει διαβήτη; Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Με καλή φροντίδα, αγάπη και προσοχή, ο τετράποδος σκύλος σας μπορεί να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή.

 Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά με διαβήτη η διατροφή όχι απλώς είναι σημαντική, αλλά καταλυτική. Εάν το σκυλάκι είναι υπέρβαρο, η απώλεια βάρους θα το βοηθήσει πολύ.

 Συγκεκριμένα, η μείωση  σωματικού λίπους θα βοηθήσει τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο οργανισμός μετατρέπει τη τροφή σε «καύσιμο».

 Ο στόχος για κάθε σκύλο με διαβήτη είναι να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ( ή την γλυκόζη) όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό. Αυτό τον βοηθά να είναι και να αισθάνεται καλά, όπως επίσης μειώνει τις πιθανότητες να προκύψουν επιπλοκές με την υγεία του σκύλου σας. Ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι ο καταρράκτης – όταν η όραση θολώνει – και διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

 Η αξία και η λειτουγία της τροφής

 Ο κτηνίατρος είναι ο πλέον κατάλληλος για να καθορίσει πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνει ημερησίως ο σκύλος σας ανάλογα με το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Εσείς από τη μεριά σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε τι τρώει το κατοικίδιό σας και να ρυθμίσετε την διατροφή του ανάλογα.

 Μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη τροφή για διαβητικούς σκύλους. Ορισμένοι κτηνίατροι προτείνουν ως κατάλληλη μια διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά.

 Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που τρώει ο φιλαράκος σας. Την ίδια στιγμή, οι τροφές με χαμηλά λιπαρά σαφώς και έχουν λιγότερες θερμίδες. Ένας τέτοιος συνδυασμός, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να τρώει λιγότερο και να χάνει βάρος.

 Βέβαια, είναι σημαντικό ο σκύλος να σας να πίνει άφθονο, φρέσκο νερό χειμώνα καλοκαίρι, καθώς οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό από το σώμα και μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα.

 Τα περισσότερα σκυλιά δεν εμφανίζουν προβλήματα με τις τροφές που πωλούνται σε καταστήματα ζώων. Ωστόσο, είναι πιθανό ο κτηνίατρος να σας συστήσει μία σπιτική τροφή για διαβητικούς σκύλους ή μία κλινική δίαιτα που έχει δημιουργηθεί από κτηνίατρο διατροφολόγο.

 Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρος είναι ο πλέον ειδικός για να ορίσει τη τροφή για διαβητικούς σκύλους, ούτως ώστε να απολαμβάνουν έναν φυσιολογικό και άνετο τρόπο ζωής.

 Ακόμα κα η καλύτερη τροφή για διαβητικούς σκύλους όμως δεν μπορεί να βοηθήσει εάν το κατοικίδιό σας δεν τρώει το φαγητό του. Φυσικά, σε περιπτώσεις ανορεξίας, δεν μπορείτε να χορηγήσετε ινσουλίνη, γιατί αυτό μπορεί να το αρρωστήσει ακόμα περισσότερο.

 Εάν ο σκύλος σας δεν τρώει πολύ, μπορεί να μην του αρέσει το φαγητό που του προσφέρετε. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι έχει κάποιο άλλο πρόβλημα ή επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας τους λόγους που κρύβονται πίσω από την ανορεξία του σκύλου σας για να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα.

 Φυσικά, καλό είναι να προσπαθήσετε να δώσετε στον σκύλο σας κάτι να φάει, ακόμα και εάν δεν είναι το ιδανικό. Ωστόσο, αποφύγετε τις μαλακές, ημί – υγρές τροφές που βρίσκονται μέσα σε συσκευασίες, γιατί συνήθως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 Αφού συμφωνήσει και ο κτηνίατρός σας, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να προσελκύσετε το σκυλάκι σας να φάει:

  • Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας κονσερβοποιημένα τρόφιμα στο κανονικό του φαγητό.
  • Τρίψτε λίγο κοτόπουλο ή ομελέτα μέσα στις κροκέτες του.
  • Βάλτε μια κουταλιά ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο στη ξηρά τροφή του, για να της δώσετε λίγη υγρασία και έξτρα γεύση. Βεβαιωθείτε μόνο ότι ο ζωμός δεν έχει κρεμμύδια, τα οποία είναι τοξικά για τον οργανισμό του.

 Οι λιχουδιές μεταξύ των γευμάτων δεν πειράζουν, αλλά δεν είναι απαραίτητες. Ιδανικά, καλό είναι ο σκύλος να ακολουθεί μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή  χωρίς λιχουδιές.

 Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται τα σνακ που περιέχουν σιρόπι, μελάσα, φρουκτόζη, δεξτρόζη ή μαλτόζη στην ετικέτα των συστατικών. Τα σπιτικά αφυδατωμένα κρέατα, τα καρότα, τα μπιζέλια και ακόμη και η κολοκύθα σε κονσέρβα είναι καλές επιλογές.

 Η χρονική στιγμή είναι το παν

 Το σημαντικότερο και δυσκολότερο κομμάτι στη φροντίδα ενός διαβητικού σκύλου είναι η εξισορρόπηση της ινσουλίνης και της τροφής. Ο οργανισμός επεξεργάζεται διαρκώς τρόφιμα και ινσουλίνη μεταξύ των γευμάτων και των ενέσεων.

 Τα περισσότερα σκυλιά τα πηγαίνουν πολύ καλά τηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα 2-3 γευμάτων την ημέρα. Κατά γενικό κανόνα, οι ενέσεις ινσουλίνης πρέπει να χορηγούνται κάθε 12 ώρες. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το σωστό πρόγραμμα του σκύλου σας, προκειμένου να μπορεί ο οργανισμός να εξισορροπεί την ινσουλίνη και τα τρόφιμα που καταναλώνει ημερησίως.

 Βόλτες με τον σκύλο

 Η τακτική άσκηση και η δραστηριότητα βοηθάει να πετύχουμε το ιδανικό βάρος για τον σκύλο μας και να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Μάλιστα, το ιδανικό είναι να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής ίδιας έντασης και διάρκειας καθημερινά. Μια ασυνήθιστα μεγάλη ή έντονη προπόνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ραγδαία πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα τη πρόκληση άλλων επιπλοκών.

 Εάν σχεδιάζετε πεζοπορία ή κάποια άλλη έντονη και μακριά δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να το συζητήσετε  με τον κτηνίατρό σας για να προσαρμόσει την ινσουλίνη του σκύλου.

 Από εκεί και πέρα, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να φράσετε στα ιδανικά επίπεδα ελέγχου, οπότε μην ανησυχείτε εάν τα επίπεδα σακχάρου δεν σταθεροποιούνται γρήγορα. Επίσης, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την ανάγκη του σκύλου σας για ινσουλίνη, επομένως πρέπει ελέγχετε συχνά τα επίπεδά της.

 Η φροντίδα ενός σκύλου με διαβήτη μπορεί να είναι μια δύσκολη και αγχωτική διαδικασία στην αρχή. Σιγά σιγά, όμως, οι αλλαγές θα γίνουν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας και του τρόπου ζωής του τετράποδου φίλου σας. Φυσικά, όσο περισσότερη φροντίδα και προσοχή του δώσετε, τόσο θα αυξάσετε τις πιθανότητες μιας μακροχρόνιας και ξέγνοιαστης ζωής δίπλα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top