Ντόπερμαν Πίντσερ: Γνωρίστε τη ράτσα που σκορπά το δέος!

 Το Doberman Pinscher διαθέτει ένα εξαιρετικά επιβλητικό παρουσιαστικό, που σκορπά το δέος – ίσως ακόμα και τον τρόμο – σε όσους το συναντούν.

 Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά, καθώς ένα πλήρως αναπτυγμένο αρσενικό φτάνει περίπου τα εξήντα με εβδομήντα ένα εκατοστά και ζυγίζει τριάντα με σαράντα κιλά.

 Πέρα από αυτό, είναι ένα συμπαγές σκυλί, με ένα απίστευτα καλλίγραμμο και ανθεκτικό κορμί. Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που του δίνουν τις μοναδικές ικανότητες δύναμης, αντοχής και ταχύτητας, σε συνδυασμό με εντυπωσιακή κομψότητα.

 Το βλέμμα του είναι πάντα υπερήφανο και παρατηρητικό. Ο σκύλος φαίνεται να είναι μονίμως σε επαγρύπνηση και να έχει τα μάτια του «δεκατέσσερα».

 Το τρίχωμα του Ντόμπερμαν Πίντσερ είναι αρκετά κοντό και πολύ μαλακό στην υφή του, τόσο που θυμίζει μετάξι. Διαθέτει λεπτεπίλεπτες γραμμές, που σκιαγραφούν το μυώδες και γεροδεμένο κορμί του.

 Βασικά χρώματα της ράτσας του είναι το μαύρο και το καφέ. Μπορείτε εύκολα να το βρείτε σε μοναδικούς συνδυασμούς αυτών των δύο ή ακόμα και σε λευκό, αφού υπάρχει και η εκδοχή των αλμπίνο σκύλων.

 Η ιστορία του Doberman Pinscher:

 Ελάχιστοι είναι εκείνοι που είχαν πράγματι μια τεράστια απήχηση στο βασίλειο των σκύλων, όπως ήταν ο Louis Dobermann από την περιοχή της Θουριγγίας στη Γερμανία.

 Με τη σειρά του, ο Herr Dobermann ήταν ένας φοροεισπράκτορας που εργαζόταν από πόρτα σε πόρτα και χρειαζόταν ένα σκύλο για να τον συνοδεύει και να τον προστατεύει στη δουλειά του.

 Κάπως έτσι, λοιπόν, στα τέλη του 1800 αποφάσισε να φέρει στο φως έναν παρατηρητικό φύλακα, που κανείς δεν θα μπορούσε να τον ξεγελάσει – το Ντόμπερμαν.

 Αυτή του η απόφαση τον οδήγησε στη διασταύρωση ενός παλιού Γερμανικού Ποιμενικού με ένα Γερμανικό Πίντσερ. Το αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης αργότερα ήρθε σε επαφή με το Black και Tan Terrier, με το Manchester Terrier, το Greyhound, και το Weimaraner. 

 Τα πρώτα Ντόμπερμαν ήταν αρκετά συμπαγή και είχαν στρογγυλεμένα κεφαλάκια. Οι επακόλουθες συστηματικές εκτροφές της ράτσας οδήγησαν στην αθλητική εμφάνιση που έχει σήμερα.

 Η ράτσα εξελίχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Για να καταλάβετε, το 1899 υπήρχε ήδη ο πρώτος σύλλογος του Ντόπερμαν, που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος σε αυτό το σκυλί!

 Η αυξημένη δημοτικότητα της ράτσας ανάγκασε το Doberman Pinscher να ταξιδέψει στις ΗΠΑ το 1908. Πολύ γρήγορα, διακρίθηκε ως σκυλί της αστυνομίας σε πολλές Αμερικανικές, αλλά και Ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ υπηρέτησε και ως σκυλί του πολέμου.

 Ολοένα και περισσότερος κόσμος μάθαινε και αγαπούσε το Doberman Pinscher. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, πως θα μετατρεπόταν σε ένα δημοφιλές και αξιαγάπητο κατοικίδιο ζώο. Μάλιστα, το 1977 ήταν το 2ο πιο δημοφιλές κατοικίδιο στις ΗΠΑ.

 Δυστυχώς όμως, οι τηλεοπτικές συμμετοχές του το συνέδεσαν με πολλά περιστατικά επιθέσεων και αυτό του κόστισε την τεράστια φήμη και αποδοχή του από τις οικογένειες που αναζητούσαν ένα φιλικό ζώο συντροφιάς.

 Τότε ήταν που ήρθαν στο προσκήνιο τα αλμπίνο Ντόπερμαν Πίντσερ. Ωστόσο, σε μια οργανωμένη προσπάθεια μείωσης της εκτροφής τους, το Doberman Pinscher Club έπεισε τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο να στιγματίσει τα πιθανά αλμπίνο σκυλιά με το ολόλευκο τρίχωμα με το γράμμα Z – αυτό σήμαινε πως ίσως έφεραν το γονίδιο των αλμπίνο.

 Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοφιλία αυτών των σκυλάκων δεν κράτησε για πολύ, με αποτέλεσμα το κλασικό Ντόπερμαν Πίντσερ να αναδυθεί εκ νέου ως ένα από τα διασημότερα σκυλιά του κόσμου.

 Παιχνιδιάρικη διάθεση

 Φιλικότητα προς άλλα κατοικίδια

  

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Ανάγκη για προσοχή

  

 Υπακοή

 

 Ανεξαρτησία

  

 Απαιτήσεις άσκησης

 Φιλικότητα προς τα παιδιά

 

 Γαύγισμα

 

 Αγάπη για τους κηδεμόνες του

 Εξυπνάδα

 

 Ανθεκτικότητα

 

 Ο χαρακτήρας του Ντόπερμαν Πίντσερ:

 Το Doberman Pinscher διαθέτει έναν πανέξυπνο και διερευνητικό χαρακτήρα. Πρόκειται για δύο από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του, που το καθιστούν και εξαιρετικό φύλακα για το σπίτι και τα αφεντικά του.

 Αγαπάει πολύ τα μέλη της οικογένειάς του και είναι απόλυτα πιστό και αφοσιωμένο σε αυτά. Μάλιστα, δεν υπάρχει περίπτωση να δειλιάσει αν πρόκειται να τα προστατέψει από κάποια εξωτερική απειλή.

 Την ίδια στιγμή, αποτελεί έναν εξαιρετικά ευχάριστο και διασκεδαστικό σύντροφο. Του αρέσουν οι προκλήσεις και τα παιχνίδια του μυαλού, ενώ ταυτόχρονα διαπρέπει σε ασκήσεις υπακοής και ευκινησίας.

 Χάρη στην ιδιαίτερη ευφυΐα του, υπόσχεται να είναι φρόνιμος και υπάκουος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Μάλιστα, η εκπαίδευση του Ντόμπερμαν Πίντσερ είναι απαραίτητη, αν θέλετε να αποφύγετε την ανάπτυξη προβληματικής συμπεριφοράς και κυριαρχικών τάσεων.

 Πίσω από το επιβλητικό παρουσιαστικό του όμως, κρύβεται μια ευαίσθητη και καλοσυνάτη ψυχούλα, με μια απίστευτα τρυφερή συμπεριφορά. Ο σκύλος αυτός είναι μονίμως πρόθυμος να ικανοποιήσει την κάθε σας επιθυμία και να δεχτεί τα χάδια σας.

 Η φροντίδα και η περιποίηση της ράτσας:

 Εάν θέλετε ένα άκρως ενθουσιώδες και δραστήριο σκυλί, τότε μόλις το βρήκατε!

 Θα πρέπει όμως να είστε πρόθυμοι να του παρέχετε τη ψυχοσωματική άσκηση που έχει ανάγκη, για να είναι ευτυχισμένο, υγιές και φρόνιμο μέσα στο σπίτι.

 Για να ικανοποιήσετε τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου σας, μπορείτε να το βγάζετε για ένα γρήγορο τρέξιμο, να πηγαίνετε μεγάλες βόλτες και να παίζετε παιχνίδια με σκυλιά μέσα στο σπίτι.

 Επίσης, θα πρέπει να το αφήνετε να τρέχει ελεύθερο είτε σε μια αυλή, είτε σε ένα πάρκο σκύλων με περίφραξη και μέτρα προστασίας για να μη διαφύγει, στην προσπάθειά του να κυνηγήσει μια γάτα ή ένα άλλο μικρόσωμο ζώο.

 Από εκεί και πέρα, δεν έχει κάτι άλλο που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Ούτως ή άλλως, διαθέτει ένα κοντό και λείο τρίχωμα, που δεν χρειάζεται ειδική φροντίδα ή καλλωπισμό.

 Τα προβλήματα υγείας της ράτσας:

  • Σημαντικά προβλήματα: Οπίσθια Αυχενική Σπονδυλομυελοπάθεια (σύνδρομο wobbler), καρδιομυοπάθεια.
  • Μικρές ανησυχίες: Νόσος von Willebrand, δεμοδήκωση, οστεοσάρκωμα, γαστρική διάταση, δυσπλασία ισχίου.
  • Περιστασιακά προβλήματα: αλμπινισμός, υποθυρεοειδισμός, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, ναρκοληψία.
  • Προτείνονται εξετάσεις για: καρδιά, ισχία, μάτια, νόσο von Willebrand, θυρεοειδή.
  • Διάρκεια ζωής: Δέκα με δώδεκα χρόνια.
  • Επισήμανση: Τα μπλε Ντόπερμαν Πίντσερ μερικές φορές εμφανίζουν υπερβολική τριχόπτωση, ενώ τα λευκά (αλμπίνο) σκυλιά έχουν φωτοευαισθησία.

 Συνοψίζοντας, το Doberman Pinscher είναι ένα από τα πιο έξυπνα, παρατηρητικά και προστατευτικά σκυλιά που κυκλοφορούν έξω στον κόσμο. Έτσι, το χαριτωμένο κουτάβι σας μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε έναν εκπληκτικό φύλακα για εσάς και την οικογένειά σας!

 Στα θετικά χαρακτηριστικά του ανήκει ο τρυφερός και στοργικός χαρακτήρας του. Βέβαια, επιλέγει να τον δείχνει μόνο σε όσους αγαπάει και εμπιστεύεται απόλυτα, μιας και πρόκειται να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αποτρέψει την πιθανότητα του να συμβεί κάτι κακό στους κηδεμόνες του.

 Σε περίπτωση που έχετε ήδη κάνει επαφές με κάποιο εκτροφείο για την αγορά ενός κουταβιού, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε προσεκτικά για τα χαρακτηριστικά των κουταβιών και των γονιών τους. Φυσικά, μη διστάσετε να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο με αδέσποτα ζωάκια, τα οποία περιμένουν όσο τίποτα τον παντοτινό και μονάκριβο κηδεμόνα τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top