Πίντσερ Μινιατούρα: Ένας υπερδραστήριος μπαγάσας

 Τύπος: Toy

 Βάρος: 3.5 με 5 κιλά

 Ύψος: 25 με 31 εκατοστά

 Οικογένεια: Πίντσερ

 Καταγωγή: Γερμανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1600

 Άλλα ονόματα: Reh Pinscher, Zwergpinscher

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη ράτσα του Miniature Pinscher:

 Το Πίντσερ Μινιατούρα είναι ένα αθλητικό, πνευματώδες και άκρως δραστήριο σκυλί. Παρά το όνομά του, δεν αποτελεί τη μικρότερη εκδοχή του Doberman Pinscher, διότι στη πραγματικότητα είναι προγενέστερο χρονικά. 

 Αυτό το σκυλί συναντάται σε διάφορα χρώματα, όπως μαύρο με κεραμιδί, σοκολατί με κεραμιδί, μαύρο με καφέ και κόκκινο (το χρώμα του Γερμανικού ελαφιού).

 Η ιστορία της ράτσας:

 Οι αναφορές για την καταγωγή και τη προέλευση του Miniature Pinscher είναι λιγοστές, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας πίνακας του 17ου αιώνα στον οποίο απεικονίζεται ένας κόκκινος σκύλος σε μέγεθος γάτας που μοιάζει πάρα πολύ με τη συγκεκριμένη ράτσα. Από τον 19ο αιώνα και έπειτα υπάρχουν αρκετοί πίνακες που απεικονίζουν τέτοιου είδους σκυλιά.

 Το Πίντσερ Μινιατούρα πιθανότατα προέκυψε από τη διασταύρωση ενός κοντότριχου Τεριέ (Γερμανικό Πίντσερ) με το Ντάτσχουντ και το Ιταλικό λαγωνικό. Μάλιστα, διαθέτει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτές τις ράτσες.

 Συγκεκριμένα, από το German Pinscher έχει πάρει την ισχυρή σωματοδομή, το τσαγανό και τον χρωματισμό μαύρου με καφέ. Από το Ντάτσχουντ έχει πάρει τον ατρόμητο χαρακτήρα και το κόκκινο χρώμα, ενώ από το Ιταλικό λαγωνικό την κομψότητα, την παιχνιδιάρικη διάθεση και την ευελιξία στις κινήσεις του.

 Ωστόσο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το συγκεκριμένο σκυλί είναι πολλά παραπάνω από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν. Ενδεχομένως, πρόκειται για το πιο δραστήριο σκυλί του κόσμου!

 Αυτά τα Γερμανικά, θερμόαιμα πλασματάκια αποτέλεσαν μια ξεχωριστή ράτσα στις αρχές του 1800 και έμοιαζαν πολύ με το κόκκινο Γερμανικό ελάφι. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποτέλεσε μία από τις πιο ανταγωνιστικές και πετυχημένες ράτσες σκύλων σε διαγωνισμούς, ωστόσο, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός της μειώθηκε αισθητά.

 Βέβαια, όσα σκυλιά κατάφεραν να βγουν εκτός συνόρων πριν τον πόλεμο συνέβαλαν στην επιβίωση της ράτσας. Το 1929, το Πίντσερ Μινιατούρα αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο και σταδιακά αποκτούσε ολοένα μεγαλύτερη φήμη. Σήμερα, τα κουτάβια της ράτσας είναι από τις πιο διάσημα μικρόσωμα σκυλιά του κόσμου.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Miniature Pinscher:

 Συγκαταλέγεται στις πιο δραστήριες ράτσες του κόσμου και δεν κουράζεται σχεδόν ποτέ όταν πρόκειται για παιχνίδια και δραστηριότητες. Το μικρούλι Πίντσερ είναι περίεργο, παιχνιδιάρικο, τολμηρό και πολύ ατρόμητο, ενώ χρειάζεται καθημερινά εκπαίδευση και παιχνίδια που διεγείρουν το μυαλό και το σώμα του.

 Την ίδια στιγμή, διατηρεί μερικά από τα χαρακτηριστικά των Τεριέ, όπως είναι ο ανεξάρτητος και πεισματάρης χαρακτήρας του, που απαιτεί αυστηρή εκπαίδευση υπακοής και πειθαρχίας, για να τιθασεύσετε τα ένστικτά του και να παραμένει ήρεμο και φρόνιμο κατοικίδιο. 

 Λόγω του ότι έχει ισχυρά κυνηγετικά ένστικτα δεν τα πηγαίνει καλά με άλλα σκυλιά και συνηθίζει να κυνηγάει μικρότερα ζωάκια, που τα βλέπει ως θηράματα. Όπως καταλαβαίνετε, αν έχετε άλλα κατοικίδια μέσα στο σπίτι σας, αυτή η ράτσα δεν προορίζεται για σας.

 Φυσικά, δεν βλέπει μόνο τα άλλα σκυλιά με μισό μάτι, αλλά και τους ξένους, διότι είναι πολύ προστατευτικός και στοργικός με την οικογένειά του, ενώ δεν διαπραγματεύεται στο ελάχιστο την ιδιοκτησία του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Αυτός ο σκύλος χρειάζεται πολύ άσκηση και εκτόνωση καθημερινά, ενώ αν έχει τη δυνατότητα να κάνει εξορμήσεις και δραστηριότητες στο φυσικό του περιβάλλον επωφελείται πολύ τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Λόγω του ότι έχει μικρό μεγέθος μπορεί να μένει σε ένα διαμέρισμα, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε χώρο για να παίζει και να αθλείται.

 Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν αντέχει το κρύο, οπότε τους χειμερινούς μήνες καλό είναι να εφοδιαστεί με ρούχα για τον χειμώνα και ένα ζεστό, χουχουλιάρικο κρεβατάκι για να μην παθαίνει υποθερμία. Όσον αφορά το τρίχωμά του, χρειάζεται που και που ένα απλό βούρτσισμα για να μη πέφτουν οι νεκρές τρίχες πάνω στα έπιπλα και τα χαλιά του σπιτιού.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δεν αναφέρονται.
  • Μικρές ανησυχίες: νόσος Legg-Perthes, εξάρθρωση επιγονατίδας, υποθυρεοειδισμός, καρδιακές διαταραχές, μυοσκελετικές διαταραχές.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: γόνατα, ισχία, μάτια, τεστ DNA για μυοσκελετικά προβλήματα.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Miniature Pinscher: 12–14 χρόνια.

 Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά το Πίντσερ Μινιατούρα είναι ένας σίφουνας μέσα στο σπίτι, με τεράστια αποθέματα ενέργειας και όρεξη για παιχνίδια. Ενδεχομένως πρόκειται για το πιο δραστήριο σκυλί του κόσμου, οπότε τα κουτάβια που χαρίζονται σε οικογένειες για υιοθεσία απαιτούν ύψιστη υπευθυνότητα, αυστηρή εκπαίδευση και καθημερινή κοινωνικοποίηση για να εξελιχθούν σε υγιή, φρόνιμα και ώριμα κατοικίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top