Εναλλακτικά κατοικίδια για μέσα στο σπίτι!

 Τα κατοικίδια ζώα τα οποία παρουσιάζουμε στο άρθρο μας είναι χαμηλότερης συντήρησης συγκριτικά με άλλα και είναι ιδανικά για παιδιά, εργαζομένους και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.

 Ομολογουμένως, κάθε ζωάκι που ενσωματώνεται στην οικογένειά σας πρέπει να το φροντίζετε και να το αγαπάτε ως ισάξιο μέλος. Ωστόσο, όταν είστε πολυάσχολοι, είναι αδύνατο να περνάτε κάθε στιγμή της ημέρας σας φροντίζοντας ένα κατοικίδιο.

 Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν μπορείτε να φέρετε ένα ζωάκι στο σπίτι σας, απλώς πρέπει να βρείτε το κατάλληλο, εκείνο δηλαδή που θα ταιριάζει στην ρουτίνα και το τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα, μερικά κατοικίδια χρειάζονται λιγότερη προσοχή και περιποίηση, άλλα είναι σχετικά οικονομικά στο να τα αποκτήσετε, ενώ άλλα έχουν υψηλές απαιτήσεις.

 Τι κατοικίδιο να διαλέξω;

 Αν ψάχνετε για κάτι που θα δώσει νόημα στη ζωή των παιδιών σας και ανταποκρίνεται στο τρόπο ζωής σας ή τους περιορισμούς του διαμερίσματός σας, έχουμε να σας προτείνουμε μερικά κατοικίδια ζώα για σπίτι με χαμηλό κόστος συντήρησης, που μπορείτε να αποκτήσετε.

 1. Ψάρια Betta

 Τα περισσότερα ψάρια θεωρούνται κατοικίδια «χαμηλής συντήρησης» μέχρι οι άνθρωποι να καταλάβουν πόση φροντίδα χρειάζονται. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή οι άνθρωποι επιλέγουν λάθος είδη ψαριών. Αν ψάχνετε, λοιπόν, τι ζωάκι να πάρετε για το σπίτι σας, τότε τα ψάρια Betta είναι ιδανικά.

 Τα εν λόγω ψαράκια είναι ανθεκτικά και δεν απαιτούν υπερβολική φροντίδα. Το ενυδρείο τους πρέπει να είναι περίπου 19 λίτρα, ενώ χρειάζονται φαγητό μόνο μια φορά την ημέρα. Μάλιστα, αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε ένα αυτόματο σύστημα τροφοδότησης, για ακόμα περισσότερη ευκολία.

 Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι πρέπει να αντικαθιστάτε το 15% του νερού τους κάθε εβδομάδα, για να μην αναπτύσσονται βακτήρια και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι για την υγεία τους.

 2. Παγκ

 Ας το παραδεχτούμε, στη πραγματικότητα, τα σκυλιά δεν είναι κατοικίδια ζώα χαμηλής συντήρησης, καθώς χρειάζονται πολλή αγάπη, προσοχή και στοργή.

 Τα Παγκ όμως μπορούν να θεωρηθούν ράτσα χαμηλής συντήρησης καθώς είναι ιδανικά μικρόσωμα σκυλιά για μέσα στο σπίτι.  Για του λόγου το αληθές, ο συγκεκριμένος μπαγασάκος δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση στο τρίχωμά του, ενώ μία τριαντάλεπτη καθημερινή βόλτα ή 10 λεπτά παιχνιδιού είναι αρκετά για να το κρατήσετε σε φόρμα. Την ίδια στιγμή, έχει το ιδανικό μέγεθος για ένα μικρό διαμέρισμα και δεν έχει υψηλές απαιτήσεις από τους «γονείς» του.

 3. Έντομο Stick (Φασματώδη)

 Τα κατοικίδια δεν περιορίζονται μόνο σε γούνινα πλάσματα ή ψάρια. Ένα από τα τέλεια ζωάκια χαμηλής συντήρησης είναι τα έντομα ραβδιών. Το μικρό τους μέγεθος, που μοιάζει με κλαδί, τα καθιστά ιδανικά για μικρούς χώρους και μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα σε μικρά γυάλινα δοχεία ή κλουβιά. Ακόμα και οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι απαιτητικές, καθώς τρέφονται με διάφορα φυτά, όπως η δρυς, το τριαντάφυλλο, βατόμουρο και ο κισσός.

 4. Κουνέλι

 Εάν θέλετε ένα χαριτωμένο και γούνινο ζωάκι αγκαλιάς, αλλά δεν είστε έτοιμοι να πάρετε σκύλο, το κουνέλι είναι εξαιρετικός σύντροφος. Μάλιστα, είναι πολύ χαριτωμένο και αστείο, οπότε θα περνάτε πολύ ευχάριστες ώρες δίπλα του.

 Το κουνέλι μπορεί να ζήσει ελεύθερα στο σπίτι και να επισκέπτεται το κλουβί του για νερό, φαγητό, τουαλέτα και ύπνο. Οι δαπάνες του κτηνιάτρου είναι ελάχιστες και τρώει κυρίως σανό και μπαγιάτικο ψωμί, ενώ μπορείτε να εμπλουτίσετε το διαιτολόγιό του με καρότο ή ένα μήλο.

 5. Χελώνα

 Υπάρχουν περίπου 270 τύποι χελωνών που θα μπορούσατε να έχετε για κατοικίδιο. Μια μικρή χελώνα, περίπου 22 έως 30 εκατοστών, μπορεί να γίνει το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς. Η διατροφή και η σίτισή της είναι εύκολη, ενώ δεν χρειάζεται καν να τρώει καθημερινά.

 Οι περισσότερες χελώνες μπορούν να φάνε τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα και η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως έντομα, ψάρια και φυλλώδη χόρτα.

 Αυτό που πρέπει να φροντίζετε όταν έχετε μια χελώνα είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού της αλλά και η καθαριότητά του σπιτιού της. Και πάλι όμως, αυτά δεν είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Αν και οι χελώνες δεν ζουν για πάντα, μερικές μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 30 έτη, όπως για παράδειγμα οι χρωματιστές χελώνες.

 6. Καβούρι ερημίτης

 Εάν σας φοβίζει η διάρκεια ζωής της χελώνας, μπορείτε να επιλέξετε ένα καβούρι ερημίτη. Τα ζωάκια αυτά ζουν μέχρι 10 χρόνια και μεγαλώνουν έως 15 εκατοστά. Ιδανικά, πάρτε δύο, καθώς τα περισσότερα απολαμβάνουν ιδιαιτέρως τη μεταξύ τους παρεούλα.

 Η διατροφή τους αποτελείται από τροφή εμπορίου για καβούρια, όπως επίσης φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γαρίδες σε άλμη, ενώ η μόνη τους απαίτηση είναι το συμπλήρωμα ασβεστίου, που συμβάλλει στη βέλτιστη υγεία του εξωτερικού σκελετού τους.

 Όσον αφορά στο ενυδρείο τους, συνιστούμε να το γεμίσετε με ένα υπόστρωμα από άμμο και ίνες καρύδας, διότι τα κρατάει προστατευμένα όταν σκάβουν και φτιάχνουν λαγούμια στην άμμο, αλλά και όταν έρχεται η εποχή που αλλάζουν το δέρμα τους.

 Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα σας αφήσουν στην ησυχία σας, καθώς μένουν κρυμμένα από τέσσερις έως οχτώ εβδομάδες, γεγονός που είναι ωφέλιμο για την αλλαγή του δέρματός τους. Αυτή τη περίοδο σας συνιστούμε να μη τα παρενοχλήσετε και οπωσδήποτε να μην επιχειρήσετε να τα ξεθάψετε, διότι μπορεί να τα οδηγήσετε μέχρι και στον θάνατο.

 7. Sea-Monkeys

 Εάν ακόμα και οι χελώνες ή τα καβούρια ερημίτες σας φαίνονται περίπλοκα ζωάκια, σκεφτείτε τα Sea-Monkeys ή αλλιώς «θαλασσοψυχούλες». Πρόκειται για υδρόβια ζώα χαμηλής συντήρησης που μπορείτε να τα έχετε μέσα σε μια δεξαμενή νερού.

 Είναι τα κατάλληλα κατοικίδια για αρχάριους καθώς χρειάζονται από λίγη έως καθόλου περιποίηση και η σίτιση τους γίνεται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Η καθαριότητα της δεξαμενής τους πρέπει να γίνεται μια φορά τον μήνα για λόγους υγιεινής.

 Τα παιδιά γοητεύονται με αυτά τα ζωάκια και μπορούν να κάθονται να τα κοιτάνε για ώρες. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 2 χρόνια, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα για την απόκτησή τους, καθώς δεν απαιτούν μακροχρόνια δέσμευση.

 8. Μυρμήγκια

 Όταν σκέφτεστε μικρά και χαριτωμένα κατοικίδια ζώα για μέσα στο σπίτι, πιθανώς τα μυρμήγκια μην είναι η πρώτη σας σκέψη. Ωστόσο, αυτά τα αρθρόποδα μπορεί να είναι ένας εναλλακτικός και πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να αισθανθούν τα μικρά παιδιά ότι φροντίζουν ένα κατοικίδιο. Φυσικά, δεν χρειάζονται πολύ ως καθόλου φροντίδα και περιποίηση.

 Το μόνο που έχετε να κάνετε για αυτό το μικρό κατοικίδιο είναι να διατηρήσετε την θερμοκρασία μεταξύ 15 και 21 βαθμών Κελσίου, να τα καλύψετε την νύχτα μέσα σε ειδικά κιτ, να τους δώσετε μια υγρή βαμβακερή μπάλα ή σταγόνες και να τους παρέχετε μικρά κομμάτια φρούτων και λαχανικών, αλλά και νερό με ζάχαρη ή μέλι.

 Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην μετακινήσετε το κρησφύγετό τους, διότι μπορεί να καταστρέψετε τις σήρραγες που φτιάχνουν και να τα τραυματίσετε.

 9. Ινδικό χοιρίδιο

 Εάν θέλετε ένα ζωάκι χαμηλής συντήρησης δεν χρειάζεται να περιοριστείτε μόνο στην υδρόβια ζωή. Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα χαριτωμένο, μικρό, χνουδωτό ζωάκι που μπορείτε να το κρατάτε αγκαλιά.

 Αυτά τα γλυκά τρωκτικά συνήθως ζουν 5 ή 6 χρόνια. Τα βασικά που χρειάζονται για να επιβιώσουν είναι ένα κλουβί, κλινοσκεπάσματα, φαγητό και νερό. Μάλιστα, αυτό που τα καθιστά ιδανικά κατοικίδια για μέσα στο σπίτι είναι το γεγονός ότι μπορούν να παραμένουν αρκετά δραστήρια χωρίς να χρειάζονται πολλά από τον ιδιοκτήτη τους.

 Τα παιδιά επωφελούνται καθημερινά από το παιχνίδι με το μικρό τους κατοικίδιο ενώ συνάμα ο γονέα δεν χρειάζεται να αφιερώσει πολύτιμο χρόνο και χρήματα για τη φροντίδα τους.

 10. Χάμστερ

 Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν ένα μικρό χαμστεράκι επειδή είναι ευρέως γνωστό και δεν έχει υψηλές απαιτήσεις.

 Μάλιστα, διαβιώνουν μια χαρά και μόνα τους, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αλληλεπίδραση. Τα μόνα πράγματα που πρέπει να τους παρέχετε είναι ένα κλουβί, καθαρό νερό, φαγητό για χάμστερ (μαζί με μικρά κομμάτια φρούτων και λαχανικών) και τροχό για να παίξουν και να ασκηθούν.

 Είτε επιλέξετε ένα κλουβί για χάμστερ με πλήρη εξοπλισμό είτε μεμονωμένα παιχνίδια για χαμστεράκια, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ απολαυστικό θέαμα που δεν θα χορταίνετε να βλέπετε. Τα Χάμστερ δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω για να είναι χαρούμενα, απλώς λίγα καλά παιχνίδια και τη πολύτιμη παρέα των παιδιών σας.

 11. Τσιντσιλά

 Μετά το χάμστερ, ίσως να αποτελεί το πιο χαριτωμένο κατοικίδιο ζωάκι χαμηλής συντήρησης. Όπως τα περισσότερα τρωκτικά, χρειάζεται ένα μεγάλο κλουβί επενδυμένο με φωλιά, μία τροφή κατάλληλη για το είδος του, σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά και φυσικά, μία άμμο για μπάνιο, προκειμένου να απομακρύνει τα έλαια από πάνω του και να διατηρεί το τρίχωμά του υγιές.

 Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα Τσιντσιλά προτιμούν να χοροπηδάνε και να σκαρφαλώνουν, παρά να βρίσκονται για πολλή ώρα στην αγκαλιά σας, οπότε καλό είναι να επενδύσετε σε μερικά παιχνίδια και αξεσουάρ, ούτως ώστε να απολαμβάνουν τη ζωή τους ανεξάρτητα και ελεύθερα.

 12. Ταραντούλα

 Εάν δεν είστε αντίθετοι στο να διατηρείτε τις αράχνες ως κατοικίδια ζώα, μία ταραντούλα μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στην οικογένειά σας. Οι αρσενικές μεγαλώνουν περίπου 5 με 25 εκατοστά και ζουν μέχρι 7 χρόνια.

 Οι ταραντούλες χρειάζονται ένα μεγάλο κλουβί για να μπορούν να περιπλανηθούν και τρώνε έντομα, όπως γρύλοι, σκουλήκια και κατσαρίδες. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε για αυτά τα πλάσματα είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται σε ένα σκοτεινό μέρος του δωματίου σας, μακριά από το φως του ήλιου.

 13. Σαλιγκάρια

 Υπάρχει πιο εύκολο και αθόρυβο κατοικίδιο από ένα σαλιγκάρι; Πράγματι, αυτά τα εντυπωσιακά ζώα έχουν ως μόνη απαίτηση ένα τεράριουμ με λίγο χώμα, στο οποίο θα σουλατσάρουν ανενόχλητα και θα κρύβονται.

 Η διατροφή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια μήλων, καρότων και αγγουριών, κελύφη αυγών ή οστά από σουπιές που είναι πλούσια σε ασβέστιο για την ενδυνάμωση και τη καλή υγεία των κελύφων τους.

 Απο μεριά σας, αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίζετε το σπιτάκι τους μία φορά την εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στα τζάμια, τα οποία γεμίζουν με βλέννα.

 14. Βάτραχος νάνος

 Ψάχνετε για ένα τέλειο μικρό αμφίβιο; Ο αφρικανικός νάνος βάτραχος είναι το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς. Το μέγεθός του δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά και το προσδόκιμο ζωή του υπολογίζεται περίπου στα 5 χρόνια. Μάλιστα, ο εν λόγω βατραχάκος μας μπορεί να ζήσει αρμονικά με τα ψάρια Betta που είδαμε πιο πάνω – εάν θέλετε περισσότερα από ένα κατοικίδια.

 Η διατροφή αποτελείται από σκουλήκια, γαρίδες άλμης ή κατεψυγμένες. Λόγω του ότι ζει σε ενυδρείο, η ποιότητα του νερού του πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το νερό να ανανεώνεται κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες.

 15. Leopard gecko σαύρα

 Το leopard gecko είναι το τέλειο κατοικίδιο για έναν άπειρο ιδιοκτήτη ή ένοικο διαμερίσματος, διότι είναι υπάκουο και αλληλεπιδρά πολύ όμορφα με όλους. Επίσης, δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα για να είναι χαρούμενο, παρά μόνο μία δεξαμενή χωρητικότητας 57 έως 76 λίτρων, στην οποία μπορείτε να φιλοξενήσετε δύο τρία από αυτά.

 Η διατροφή του περιλαμβάνει γρύλλους και διάφορα είδη σκουληκιών και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να σας συντροφεύσει για καμιά εικοσαετία. Μάλιστα, λόγω του ότι είναι ζώα του λυκόφωτος, όπως οι γάτες, τείνουν να είναι δραστήρια τη νύχτα και τη μέρα να κρύβονται κάτω από πέτρες ή να σκάβουν λαγούμια στην άμμο.

 16. Βρετανική κοντότριχη γάτα

 Μιας και μιλήσαμε για γάτες, εάν πραγματικά αγαπάτε τα αιλουροειδή και θα θέλατε πολύ έναν γούνινο μπόγο στο σπίτι σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε μια Βρετανική κοντότριχη γάτα, που έχει χαμηλές απαιτήσεις. Αυτή η γατούλα είναι αρκετά χαλαρή και τα πηγαίνει πολύ καλά με παιδάκια ή άλλα κατοικίδια ζώα για σπίτι, όπως σκυλάκια.

 Το τρίχωμά της είναι κοντό και δεν απαιτεί τακτικό καλλωπισμό. Χρειάζεται μόνο ένα βούρτσισμα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να απαλλαγεί από τις νεκρές τρίχες, τις οποίες μπορεί να καταπιεί, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τριχόμπαλες στο πεπτικό της σύστημα.

 Εν ολίγοις, δεν είναι απαραίτητο να επενδύσετε σε έναν σκύλο ή μια γάτα αν θέλετε ένα κατοικίδιο μέσα στο σπίτι σας, καθώς υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές επιλογές που μπορείτε να προτιμήσετε και μάλιστα, χωρίς να τους αφιερώνετε πολύ χρόνο μέσα στη μέρα.

 Με γνώμονα τις ανάγκες φροντίδας και περιποίησής τους, τα παραπάνω ζώα έχουν χαμηλά επίπεδα συντήρησης, συνεπώς, είναι ιδανικά για όσους από εσάς έχετε πολύωρο, καθημερινό πρόγραμμα, αλλά μία καρδιά γεμάτη αγάπη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top