Briard: Ο χαρακτήρας του κορυφαίου Ποιμένα!

 Τύπος: Σκύλος κοπαδιού

 Βάρος: 22 με 45 κιλά 

 Ύψος: 55 με 68 εκατοστά

 Οικογένεια: Φύλαξη κοπαδιού

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1300

 Άλλα ονόματα: Berger de Brie

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα

 Το Briard δεν είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος. Το σώμα του είναι τετράγωνο ή ελαφρώς μακρύτερο απ’ ό,τι ψηλό και όμορφο εμφανισιακά. Αυτός ο σκύλος είναι βοσκός και ενεργεί ως «κινούμενος φράκτης» για να κρατήσει το κοπάδι στην σωστή θέση σε μια απερίφραχτη περιοχή. Αυτό μάλιστα απαιτεί ο σκύλος να δρα ελεύθερα ως ανεξάρτητο σκεπτόμενο ον.

 Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να θεωρηθεί άνετα άγρυπνος βοσκός. Η κίνησή του μοιάζει αλλοπρόσαλλη, με ελαστικά ελαφριά βήματα που δίνουν την εντύπωση της ολίσθησης.

 Το τρίχωμά του είναι διπλό. Αποτελείται από ένα λεπτό και σφιχτό υπόστρωμα και ένα χοντρό και ξηρό εξωτερικό τρίχωμα, με μακριές ελαφριές μπούκλες που ακουμπάνε στο έδαφος. Στους ώμους, το τρίχωμά του είναι ελαφρώς μακρύτερο, περίπου 15 εκατοστά ή και περισσότερο. Καλό είναι να προσέξετε το τρίχωμα του σκύλου σας για να παραμείνει υγιές και λαμπερό.

 Τα φρύδια του – το τρίχωμα πάνω από τα μάτια του – είναι αρκετά μακριά και μαζί με το μακρύ κεφάλι της ράτσας ενισχύουν την έκφραση αυτοπεποίθησης του προσώπου του. Τα συνήθη χρώματά του είναι γκρι, μαύρο και κίτρινο – καφέ.

 Η ιστορία της ράτσας

 Το Briard είναι μία από τις τέσσερις γαλλικές φυλές τσοπανόσκυλων. Οι άλλες είναι το Μποσερόν, ο Ποιμενικός Πικαρδίας και το Great Pyrenees. Μάλιστα, το Μπριάρντ είναι η παλαιότερη από τις τέσσερις ράτσες σκύλων, καθώς υπάρχουν απεικονίσεις σε έργα τέχνης του 8ου αιώνα που απεικονίζουν σκυλιά τύπου Briard και πιο συγκεκριμένες αποδείξεις για την ύπαρξη της ράτσας από τον 14ο αιώνα.

 Αυτά τα πρώτα σκυλιά ήταν γνωστά ως Chien Berger de Brie (Shepherd Dog of Brie), δημιουργώντας την πεποίθηση ότι η ράτσα του Briard προέρχεται από την επαρχία Brie. Ωστόσο, το όνομα μπορεί να προήλθε από αλλοίωση του Chien d’Aubry, όπου σύμφωνα με τον θρύλο του 14ου αιώνα, το σκυλί του Aubry de Montdidier πήρε εκδίκηση για την δολοφονία του αφεντικού του. Το όνομα Briard άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 1809.

 Αρχικά, αυτός ο σκύλος ήταν κύριος προστάτης του κοπαδιού και μπορούσε να το προστατεύσει από αρπακτικά όταν υπήρχε ανάγκη. Επίσης, μπορούσε να προστατεύει κοπάδια και κτήματα από ανθρώπινη εισβολή.

 Μετά την Γαλλική Επανάσταση, όπου η γη χωρίστηκε σε μικρότερα κομμάτια, ήταν σημαντικό τα κοπάδια να βρίσκονται κοντά στο σπίτι. Έτσι, το ταλέντο και ο χαρακτήρας αυτού του σκύλου ήταν ιδανικά χαρκτηριστικά και για τη συγκέντρωση του κοπαδιού αντί για την αποκλειστική φύλαξη του.

 Το πρότυπο της ράτσας καθιερώθηκε το 1897, αλλά αντικαταστάθηκε από ένα αλλο το 1909. Το Briard σκυλί έφθασε στην Αμερική πολύ νωρίς, με τους Lafayette και Thomas Jefferson να συστήνουν τη ράτσα στο κοινό. Παρ’ όλ’ αυτά, η δημοτικότητα της ράτσας δεν διήρκεσε πολύ.

 Μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, Αμερικανοί στρατιώτες έφεραν μερικά σκυλιά της ράτσας στην Αμερική. Αυτή μάλιστα θεωρείται και η αρχή του σύγχρονου Αμερικανικού σκύλου Briard. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο επίσημος σκύλος του γαλλικού στρατού.

 Η δημοτικότητα της ράτσας παραμένει σχετικά χαμηλή στην Αμερική, σε αντίθεση με την χώρα προέλευσής τους, την Γαλλία, όπου παραμένουν ακόμα δημοφιλή ποιμενικά σκυλιά για τη συγκέντρωση και τη φύλαξη των κοπαδιών.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Xαρακτήρας και προσωπικότητα

 Ο σκύλος Briard είναι πραγματικά αφοσιωμένος και πιστός στην οικογένεια και το καθήκον του. Επίσης, είναι προστατευτικός και αγαπητός, ανεξάρτητος χαρακτήρας, έξυπνος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Μπορεί και θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους του, ενώ είναι πρόθυμος να γίνει ο καλύτερος τετράποδος σύντροφος σε κάθε περιπέτεια.

 Επιπλέον, το Briard είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και μπορεί να γίνει δυναμικό και αποφασιστικό με άλλα σκυλιά. Λόγω του ρόλου του ως σκύλος κοπαδιών, μπορεί να δαγκώσει τις φτέρνες των παιδιών όταν παίζουν. Ωστόσο, πρόκειται για μια ράτσα που μπορεί να μείνει στο σπίτι και να κρατήσει τα παιδιά σαν μια νταντά!

 Το κουτάβι Briard χρειάζεται από νωρίς πολλή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση για να μη δαγκώνει τα πατουσάκια των παιδιών και να έχει μια φρόνιμη συμπεριφορά για μια ζωή.

  Φροντίδα και περιποίηση

 Αυτός ο σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή δραστηριότητα και ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Η καλύτερη άσκηση είναι να συγκεντρώνει και να φυλάει ένα κοπάδι, καθώς είναι ιδανικός σκύλος στον τομέα της κτηνοτροφίας και της βοσκής.

 Θα μπορούσε όμως να ικανοποιηθεί και με έναν μακρύ περίπατο ή τζόκινγκ, όπως επίσης και με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Το μακρύ του τρίχωμα χρειάζεται βούρτσισμα ή χτένισμα κάθε δεύτερη μέρα για να μη σχηματίζονται κόμποι, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν θα σας δυσκολέψει ο καλλωπισμός του.

 Η κατάσταση της υγείας

 Το Μπριάρντ είναι ένας υγιής σκύλος που μπορεί να σας συντροφεύσει άνετα για δεκαπέντε χρόνια με τη σωστή φροντίδα, άσκηση και διατροφή. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρετε ποια προβλήματα υγείας αφορούν τη ράτσα, όπως η δυσπλασία ισχίου και η γαστρική διάταση. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να προσέξετε αν ταΐζετε τον σκύλο σας πριν ή μετά τη βόλτα του, γιατί η συστροφή του στομάχου είναι μια άκρως θανάσιμη κατάσταση για τα σκυλιά.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, το κάθε σκυλί έχει την δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά, μεγαλώνει σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτά διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση.

 Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα κουτάβι ή μεγαλύτερο σκυλί της ράτσας Briard, συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και δίνονται για υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top