Great Pyrenees: Ο χαρακτήρας του μεγαλοπρεπή ποιμένα!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 38 με 52 κιλά

 Ύψος: 63 με 81 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Γαλλία

 Ημερομηνία καταγωγής: Aρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Pyrenean Mountain Dog, Chien des Pyrenees, Chien de Montagne des Pyrenees

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Great Pyrenees είναι ένα κομψό, επιβλητικό και μεγαλοπρεπές σκυλί. Το σώμα του είναι ελαφρώς μακρύτερο απ’ ότι ψηλό και καλύπτεται από ένα παχύ, αδιάβροχο τρίχωμα που δίνει την εντύπωση ενός βαριού αναστήματος. Η έκφρασή του προσώπου του είναι κομψή και στοχαστική.

 Το τρίχωμά του αποτελείται από ένα πυκνό, μαλλιαρό υπόστρωμα και ένα μακρύ, επίπεδο και τραχύ εξωτερικό τρίχωμα που το προστατεύει από το κρύο. Τα συνήθη χρώματα του τριχώματός του είναι το λευκό ή το λευκό με γκρι, καφέ και καστανοκόκκινα σημάδια. 

 Ο Ορεινός σκύλος Πυρηναίων έχει ελαφρύ, αλλά δυναμικό βάδισμα. Λόγω του ότι εκτράφηκε και αναπτύχθηκε για να προστατεύει κοπάδια σε απότομες πλαγιές βουνών, συνδυάζει την ευελιξία με την δύναμη.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Ο Ορεινός Πυρηναίων είναι μια πολύ παλιά ράτσα που πιθανότατα προέρχεται από τα πρώτα σκυλιά που φυλούσαν κοπάδια, τα οποία ήταν μεγάλα λευκά σκυλιά που υπήρχαν στην Μικρά Ασία περίπου το 10.000 π.Χ. Αυτά τα σκυλιά έφτασαν στα Πυρηναία Όρη μαζί με τους ποιμένες των νομαδικών φυλών για να φυλάνε τα πρόβατα και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ράτσας του Great Pyrenees.

 Τα εν λόγω σκυλιά διακρίθηκαν για πολλούς αιώνες ως φύλακες. Μάλιστα, τη περίοδο του Μεσσαίωνα στη Γαλλία, οι ορεινοί Πυριναίοι ήταν τρομεροί φρουροί και αποτελούσαν το καμάρι πολλών κάστρων της περιοχής. Στα τέλη του 1600, η ράτσα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα στη Γαλλική αριστοκρατία, με αποκορύφωμα τη μεγάλη τους ζήτηση από τον Βασιλιά της Γαλλιάς, Λουδοβίκο τον ΙΔ’. Το 1675, ο Βασιλιάς ανακήρυξε τον Ορεινό Πυρηναίο ως «βασιλικό σκύλο της Γαλλίας».

 Την ίδια περίπου περίοδο, η ράτσα ταξίδεψε στη Νέα Γη, όπου πιθανότατα συνέβαλε στην ανάπτυξη του σκύλου Νέας Γης. Τα πρώτα καταγεγραμμένα σκυλιά της ράτσας έφθασαν στην Αμερική με τον Μαρκήσιο Ντε Λα Φαγιέτ το 1824.

 Σταδιακά όμως, η ράτσα άρχισε να φθείνει. Μέχρι το 1900, ο Ορεινός Πυρηναίων είχε απομακρυνθεί από τη Γαλλική Αυλή και τα μόνα εναπομείναντα σκυλιά βρίσκονταν στην απομονωμένη ύπαιθρο, τα οποία όμως δεν έμοιαζαν πολύ με εκείνα που ζούσαν στο παλάτι κάποτε.

 Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα Great Pyrenees βρήκαν μηδαμινή ανταπόκριση στην Αγγλία, ωστόσο, υπήρχαν ακόμα αρκετά που ζούσαν στα Πυρηναία Όρη και οι λάτρεις της ράτσας κατάφεραν να τη διατηρήσουν. Αυτά τα σκυλιά αποτέλεσαν τη βάση των σημερινών Πυρηναίων.

 Το 1930 και το 1933 εισήχθησαν εκ νέου πολλά σκυλιά της φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δεν άργησε να έρθει και η επίσημη αναγνώριση από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Σύντομα, προσέλκυσαν τη προσοχή πολλών ανθρώπων και μέχρι σήμερα αποτελούν ένα αρκετά δημοφιλές κατοικίδιο για οικογένειες. Ο Great Pyrenees εξακολουθεί να χρησιμοποιείται με επιτυχία ως αξιόπιστος φύλακας κοπαδιών σε πολλές πολιτείες της Αμερικής.

 Επίπεδο ενέργειας

     

 Παιχνίδι

    

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους ξένους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

     

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα:

 Ο Ορεινός Πυρηναίων είναι ένας ικανός και επιβλητικός φύλακας. Είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος και δεμένος με την οικογένειά του, ενώ είναι επιφυλακτικός με ξένους – ανθρώπους ή άλλους σκύλους. Εάν δεν τον προκαλείτε, είναι σοβαρός, ήρεμος και φρόνιμος. Αν και είναι ήπιος χαρακτήρας, τόσο με το αφεντικό του, όσο και με τα παιδιά, μερικές φορές μπορεί να γίνει ανεξάρτητος και πεισματάρης.

 Αυτό το σκυλί έχει τη τάση να περιπλανιέται από κουτάβι, οπότε καλό είναι να βγαίνετε βόλτα πάντα με λουρί. Ταυτόχρονα, λόγω του ότι είναι καλός φύλακας, είναι στη φύση του να γαυγίζει δυνατά.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Great Pyrenees απαιτεί καθημερινή άσκηση για να παραμένει σε φόρμα. Συνήθως ένας περίπατος είναι αρκετός για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι λατρεύει τη πεζοπορία, ειδικά αν έχει χιόνι και πολύ κρύο, μιας και η πυκνή γούνα του το προστατεύει.

 Αντίθετα, δεν αντέχει σε ζεστές θερμοκρασίες, οπότε το καλοκαίρι θα πρέπει να μένει σε δροσερό και σκιερό μέρος με άφθονο, φρέσκο, καθαρό νεράκι. Αν και μπορούν να γίνουν τσαπατσούλικα όταν πίνουν νερό και μερικά να βγάζουν πολλά σάλια, είναι πολύ χαριτωμένα και αφράτα που θες να τα ζουλάς όλη μέρα!

 Ως προς τον καλλωπισμό τους, το τρίχωμά τους απαιτεί βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα και καθημερινά όταν μαδάει. Κατά τ’ άλλα, καλό είναι να τα βουρτσίζετε μία φορά την εβδομάδα για να μη γεμίζουν κόμπους και να παραμένουν καθαρά.

 Υγεία & Φροντίδα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, εξάρθρωση επιγονατίδας, αρθρίτιδα των σκύλων.
  • Μικρές ανησυχίες: Εντρόπιο, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, δερματικά προβλήματα, οστεοσάρκωμα, καταρράκτης, χονδροδυσπλασία (νανισμός), πανοστεΐτιδα.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Γαστρική διάταση, εξωτερική ωτίτιδα, νωτιαία μυϊκή ατροφία.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων, γονάτων, ματιών.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10-12 έτη

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες και συμπεριφορά κατά την εκπαίδευσή τους. Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κατοικίδιο, δείτε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε και σε κάποιο νόμιμο εκτροφείο σκύλων ή να ρωτήσετε κάποιον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top