Τα ιδανικά σκυλιά φύλακες για το σπίτι και τα παιδιά σας!

 Τα σκυλιά παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών στους ανθρώπους τους. Μερικά εκτελούν εκπληκτικά ακροβατικά ευκινησίας για να μας διασκεδάσουν, ενώ άλλα βοηθούν ενήλικες ή παιδιά με ειδικές ανάγκες και εκείνους που παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη.

 Άλλα σκυλιά χρησιμοποιούν την απίστευτη ικανότητα της μυρωδιάς τους για να βρουν κρυμμένα αντικείμενα ή για να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του αφεντικού τους.

 Τα σκυλιά για τα οποία θα μιλήσουμε κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας· Σήμερα, πρόκειται να μιλήσουμε για σκυλιά – φύλακες.

 Αυτά τα σκυλιά έχουν απαράμιλλη αγάπη για τους ανθρώπους τους και είναι πρόθυμα να κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν αυτούς και τα σπίτια τους ασφαλή.

 Χρειάζεστε πραγματικά έναν σκύλο – φύλακα;

 Η προστασία σημειώνεται σε διάφορα επίπεδα, οπότε οι εκτροφείς και οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν ποικιλία διαφορετικών όρων για να περιγράψουν τα διάφορα επίπεδα προστασίας που αναμένεται και επιθυμεί να προσφέρει ένας σκύλος – φύλακας.

 Για παράδειγμα, οι περισσότεροι σκύλοι – είτε ένα chihuahua 5 κιλών είτε ένα mastiff  150 κιλών – θα γαβγίσουν όταν ένας ξένος χτυπήσει την πόρτα.

 Και ενώ αυτό μπορεί να τρομάξει έναν τυχάρπαστο εγκληματία ή έναν έφηβο που κάνει πλάκα, το τσιουάουά σας δεν πρόκειται να αποτρέψει έναν αποφασισμένο εγκληματία με κακόβουλη πρόθεση.

 Ποια γνωρίσματα πρέπει να αναζητήσετε σε ένα καλό σκυλί – φύλακα;

 Θα μιλήσουμε σε λίγο για μερικές από τις καλύτερες ράτσες σκύλων φύλακες, αλλά πρώτα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτές οι ράτσες συνήθως είναι καλοί φύλακες, επειδή παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς από ένα σκυλί που έχει αναλάβει να φυλάει τους ανθρώπους του.

 Μερικά από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα που μπορεί να έχει ένας καλός σκύλος φύλακας είναι:

  •  Εξυπνάδα – Τα καλά σκυλιά – φύλακες πρέπει να είναι υπάκουα και να ανταποκρίνονται τουλάχιστον στις πιο βασικές εντολές, όπως «κάτσε», «ξάπλωσε», «μείνε» και «σήκω». Επιπλέον, η σκυλίσια νοημοσύνη βοηθά το σκυλί σας να διακρίνει τα απειλητικά από τα απλώς ασυνήθιστα ερεθίσματα.
  •  Πίστη – Για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν θα είναι καλοδεχούμενος με όλους, πρέπει να είναι εξαιρετικά πιστός. Η αφοσίωση του στην οικογένειά σας πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
  •  Θάρρος – Ο σκύλος σας πρέπει να είναι αρκετά γενναίος για να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο που παρουσιάζεται. Για παράδειγμα, ένας πιθανός εγκληματίας έχει περίπου το διπλάσιο μέγεθος ακόμη και από ένα doberman ή ένα ποιμενικό 100 κιλών. Μόνο ένας γενναίος σκύλος θα είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τέτοιες απειλές.
  •  Εδαφικά ένστικτα – Τα σκυλιά που ταυτίζονται έντονα με το σπίτι τους και είναι πρόθυμα να το προστατεύσουν από τους εισβολείς, είναι προφανώς πιο κατάλληλα για φύλαξη από εκείνα που δεν τους πειράζουν οι καταπατητές.
  •  Στοργή – Όλα τα σκυλιά – φύλακες είναι γενναία απέναντι στον κίνδυνο, αλλά τα καλύτερα σκυλιά φύλακες λιώνουν από αγάπη γλείφοντας το πρόσωπο του αφεντικού τους ή των έμπιστων φίλων τους. Θέλετε ένα σκυλί που να είναι αγαπησιάρικο όταν παίζετε και κάνετε χάδια και προστατευτικό, όταν παραστεί ανάγκη.

Οι κατηγορίες των σκύλων φύλαξης

 Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των σκύλων που εμπλέκονται σε διαφορετικούς τύπους φύλαξης ή προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ράτσα δεν είναι αυτό που διακρίνει πάντα τον χαρακτήρα του σκύλου, αλλά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθεί ο σκύλος.

 Σκυλιά – επιτηρητές

 Τα σκυλιά – επιτηρητές παρακολουθούν προσεκτικά τι γίνεται έξω και γαβγίζουν όταν πλησιάζουν ξένοι ή αν συμβεί κάτι ασυνήθιστο. Πολλά σκυλιά συμπεριφέρονται εκ φύσεως με αυτόν τον τρόπο, οπότε σπάνια απαιτείται προηγμένη εκπαίδευση για αυτά τα κουτάβια.

 Δεδομένου ότι δεν αναμένεται να επιτεθούν σε μια πιθανή απειλή, δεν χρειάζεται να είναι μεγαλόσωμα. Τα τσιουάουα, για παράδειγμα, γίνονται συχνά υπέροχα σκυλιά – επιτηρητές.

 Σκυλιά – φύλακες

 Τα σκυλιά – φύλακες προσέχουν έξω για κάποιον κίνδυνο, αλλά είναι έτοιμα να επιτεθούν και να προστατέψουν το σπίτι και την οικογένειά τους από οποιαδήποτε απειλή. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν πρώτα να γαβγίζουν στην αντιληπτή απειλή, αλλά θα δαγκώσουν αν χρειαστεί.

 Γι’ αυτό, τα σκυλιά – φύλακες πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένη εκπαίδευση, ώστε να ανταπεξέρχονται σε τέτοιους ρόλους. Φυλούν μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως το σπίτι σας.

 Σκυλιά – φρουροί

 Τα σκυλιά – φρουροί μοιάζουν με τα σκυλιά – φύλακες, εκτός από το ότι εκπαιδεύονται για να περιπολούν μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως μια μεγάλη αυλή ή έναν ιδιόκτητο χώρο. Επειδή θα πρέπει να εργάζονται με λιγότερη ανθρώπινη καθοδήγηση, τέτοια σκυλιά πρέπει να είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση, αυτάρκη και έξυπνα.

 Σκύλοι προσωπικής προστασίας

 Οι σκύλοι προσωπικής προστασίας είναι σαν τα σκυλιά – φύλακες και αναλαμβάνουν να προστατέψουν ένα κινούμενο στόχο, συνήθως ένα άτομο ή μια οικογένεια.

 Οι συγκεκριμένοι σκύλοι πρέπει να λάβουν αρκετή ειδική εκπαίδευση, καθώς πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τους φίλους από τους εχθρούς και να δουλεύουν με ασφάλεια σε συνθήκες συνωστισμού.

 Τα περισσότερα σκυλιά με αυτόν τον ρόλο αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους.

 Σκυλιά εργασίας

 Τα σκυλιά έργασίας χρησιμοποιούνται κατα κύριο λόγο από την αστυνομία και το στρατό. Δεν εκπαιδεύονται μόνο για να εκτελούν ό,τι και τα προαναφερθέντα σκυλιά, αλλά, επίσης, λαμβάνουν παραπάνω εκπαίδευση για να απελευθερώσουν την ιδιότητα τους. Τέτοια σκυλιά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν βρεθούν σε ακατάλληλα χέρια.

 Ενώ οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες ενός σκύλου – προστάτη, οι οποίες περιλαμβάνουν την προειδοποίηση για εισβολείς, ελάχιστοι είναι πρόθυμοι να παρέχουν πιο αναβαθμισμένη προστασία που περιλαμβάνει δαγκώματα ή επίθεση σε έναν ξένο.

Σκυλιά φύλακες και οικογένειες: Είναι ασφαλές να αναμειγνύονται;

 Είναι πάντα σημαντικό να εξετάζονται οι επιπτώσεις της προσθήκης οποιουδήποτε σκύλου στη ζωή μας, αλλά οι επίδοξοι ιδιοκτήτες που έχουν οικογένεια πρέπει να εξετάζουν αυτό το θέμα ακόμη πιο προσεκτικά.

 Αυτό ισχύει κυρίως για εκείνους που αναζητούν μεγαλόσωμες ράτσες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται συχνά για φύλαξη.

 Ανεξαρτήτως της ράτσας, τα μεγαλόσωμα σκυλιά μπορούν εύκολα να τραυματίσουν μικρά παιδιά, καθώς ακόμη και τα τέλεια, παιχνιδιάρικα κουταβάκια μπορούν να βλάψουν κατά λάθος τα παιδιά, ενώ παίζουν. Σε περίπτωση που έχετε ένα μωρό, καλό είναι να ξέρετε πως να γνωρίσετε το μωρό με τον σκύλο σας, για να χτίσετε από την αρχή μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

 Τα σκυλιά που εκτρέφονται σκόπιμα για να είναι τόσο δυνατά, όπως και οι καλύτερες ράτσες σκύλων για φύλακες, μπορεί να είναι ακόμη πιο ικανά να βλάψουν, χωρίς να το θέλουν, τα μικρά σας.

 Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι όποιος σκύλος μπαίνει στην οικογένειά σας, γίνεται μέλος της με άφθονη αγάπη, στοργή, σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, οι περισσότεροι σκύλοι – φύλακες είναι εκ φύσεως πιστοί και αγαπούν τις οικογένειές τους.

 Παρά την ανάθεση της προστασίας του σπιτιού σας στον σκύλο – φύλακα, τα ισορροπημένα σκυλιά από σωστά επιλεγμένους προγόνους είναι πιθανό να γίνουν αγαπημένα μέλη της οικογένειας, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας με πολλή προσοχή.

 Απλά βεβαιωθείτε ότι διδάσκετε στα παιδιά σας τους κατάλληλους τρόπους αλληλεπίδρασης με το σκυλί (χωρίς πειράγματα, χωρίς τράβηγμα αυτιών ή ουράς).

 Επίσης, καλό είναι να τα επιβλέπετε όταν είναι στον ίδιο χώρο, μέχρι να πειστείτε ότι όλα τα παιδιά – τόσο τα δίποδα, όσο και τα τετράποδα – γνωρίζουν τους κανόνες για ένα ωραίο παιχνίδι.

Οι 14 καλύτερες ράτσες σκύλων φύλαξης: Τοπ σκυλιά για προστασία

 Ακόμα και τα σκυλιά άγνωστης καταγωγής μπορούν να αποδώσουν πολύ καλά στη προστασία, αλλά αν θέλετε ένα σκυλί που θα προστατεύει ενστικτωδώς την οικογένειά σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες ράτσες από την αρχή. Οι εν λόγω ράτσες σκύλων έχουν αποδείξει με την πάροδο του χρόνου ότι είναι πρόθυμες να δράσουν για την οικογένεια, για τα παιδιά, για το σπίτι τους.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες ράτσες στη λίστα μας, δηλαδή τα German Shepherds, τα Rottweilers και τα Dobermans, μάλλον αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των σκυλιών φύλαξης.

 Αυτό δεν προκαλεί κάποια έκπληξη. Εξάλλου, αυτές οι ράτσες κατακτούν την 2η, την 9η και την 14η θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς στα σπίτια μας. Επιπλέον, και οι τρεις παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε ο καθένας σε έναν καλό σκύλο φύλαξης.

 Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοσδήποτε σκύλος θα ενεργήσει με προστατευτικό τρόπο, εκτός εάν έχει εκπαιδευτεί ρητά και επαγγελματικά για να το πράξει. Ενώ οι ακόλουθες ράτσες εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για έναν καλό σκύλο – φύλακα, οι σοφοί ιδιοκτήτες θα λάβουν επαγγελματική αξιολόγηση και συμβουλές πριν βασιστούν στο σκυλί τους για οποιουδήποτε είδους προστασία.

 1. Rottweiler

 Αρχικά αναπτυγμένο για να φυλάει κοπάδια βοοειδών και συνοδεύει στρατιώτες στη μάχη, το Rottweiller πληροί κάθε προϋπόθεση στη λίστα με τα σκυλιά – φύλακες.

 Είναι μια από τις πιο έξυπνες ράτσες στον κόσμο, αγαπάει την οικογένειά του με τρόπο που είναι δύσκολο να αλλάξει και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή χωρίς δισταγμό είτε πρόκειται για ζώο, είτε για κακόβουλο άνθρωπο, είτε για ηλεκτρική σκούπα!

 Τα περισσότερα rottweiler είναι έτοιμα να αμυνθούν με νταηλίκι αν χρειαστεί. Δεν είναι ιδανικά σκυλιά για άπειρους ιδιοκτήτες, καθώς απαιτούν ένα ήρεμο, σίγουρο «αρχηγό».

 Αν και πνευματικά ανεξάρτητα και φαινομενικά άγρια, εξαρτώνται συναισθηματικά από το αφεντικό τους και είναι αρκετά ευαίσθητα όσον αφορά στα συναισθήματα του ιδιοκτήτη τους.

 Απαιτούν αρκετή προσοχή και άσκηση, επομένως δεν είναι κατάλληλα για να περάσουν πολύ χρόνο μόνα τους. Τα rottweilers είναι πιο κοντά στα πρότυπα του σκύλου φύλαξης και η φυσική τους δύναμη είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο και προφανής.

 2. German Shepherd

 Οι συγκεκριμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες. Έχουν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε καλούς σκύλους – φύλακες, καθώς είναι έξυπνοι, στοργικοί και γενναίοι.

 Επίσης, είναι σωματικά επιβλητικοί, παρά το μικρό τους βάρος (σχετικά λίγοι τέτοιοι σκύλοι ξεπερνούν τα 45κιλά). Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πλούσιο τρίχωμα τους, το οποίο ξεπερνάει το μέγεθός τους, αλλά έχουν, επίσης, βαθύ στήθος και μεγάλα αυτιά.

 Οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, όπως και οι περισσότερες στοργικές, ευαίσθητες ράτσες, χρειάζονται πολύ χρόνο και προσοχή από τους ανθρώπους τους, διαφορετικά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς. Θα πρέπει, επίσης, να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να τους καλλωπίσετε και να καθαρίσετε τις πολλές τρίχες που χάνουν.

 3. Doberman Pinscher

 Μολονότι αρχικά εκτρέφονταν για να συνοδεύουν τους φοροεισπράκτορες, τα dobermans υπερέχουν στις περισσότερες ικανότητες που προσανατολίζονται στην προστασία.

 Είναι πολύ αγαπητά, ευαίσθητα σκυλιά, τα οποία διαθέτουν επίσης την ανδρεία, το μέγεθος και την επιβλητική εμφάνιση που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα σκυλιά φύλαξης.

 Τα Ντόπερμανς ανήκουν στην ίδια τάξη μεγέθους με τα rottweilers και τα german shepherds, αλλά αξιοποιούν στο έπακρο το ύψος και τα μυτερά αυτιά τους. Έχουν λίγο πιο ελαφρά πόδια από τις άλλες ράτσες και πιθανότατα απαιτούν λίγο περισσότερο χώρο και άσκηση.

 Με άλλα λόγια, τα dobermans είναι και αυτά ευαίσθητα, στοργικά, πιστά, έξυπνα και γενναία σκυλιά που αναγκάζονται ενστικτωδώς να προστατεύουν τα σπίτια και τιην οικογένειά τους.

 4. Bull Mastiffs

 Αρχικά, τα Μπουλμαστίφς αξιοποιούνταν για να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς και ταυτόχρονα προστάτευαν τους ανθρώπους. Παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τα προηγούμενα σκυλιά. Είναι στοργικά, τρυφερά, και αναμφισβήτητα, προστατευτικά. Ωστόσο, δεν είναι τόσο προσκολλημένα στα αφεντικά τους και απαιτούν λιγότερη άσκηση.

 Είναι μεγάλα, δυνατά σκυλιά, που συχνά ξεπερνούν τα 50 κιλά. Δεδομένου του συνδυασμού του μεγέθους και της ανεξάρτητης φύσης τους, είναι μια κακή επιλογή για πρωτάρηδες ιδιοκτήτες.

 Επιπλέον, ενώ είναι αξιαγάπητα και όμορφα σκυλιά, τείνουν να τους τρέχουν τα σάλια και να παράγουν άφθονες ποσότητες αερίων (ουπς!) – κάτι που ρίχνει ελαφρώς την, κατά τα άλλα, εντυπωσιακή γοητεία τους.

 5. Giant Schnauzer

 Είναι ευαίσθητα και δεν έχουν την ένταση ορισμένων σκύλων από τις άλλες ράτσες φύλαξης. Επίσης, αυτά τα σκυλιά είναι στοργικά, αγαπούν τις οικογένειές τους και χρειάζονται πολλή προσοχή από τους ανθρώπους τους για να παραμείνουν ευτυχισμένα.

 Τα Σνάουτσερς είναι περήφανα σκυλιά ιδιοκτησίας, των οποίων το μέγεθος βοηθάει στην εκλεπτυσμένη εμφάνισή τους. Στη πραγματικότητα, είναι αρκετά δυνατά σκυλιά, ικανά να υπερασπιστούν αποτελεσματικά την οικογένειά τους.

 Τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι πανέξυπνα, αλλά κάπως άτακτα, οπότε, ενώ μπορούν να είναι κατάλληλα για έμπειρους ιδιοκτήτες σκύλων, δεν είναι ιδανικά για αρχάριους. Αν πρέπει να λείψετε για λίγη ώρα και να τον αφήσετε μόνο του, δείτε παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρισκεται μόνος στο σπίτι, για να μην βάλει στο μάτι τα έπιπλα ή τα πράγματα σας.

 6. Great Pyrenees

 Αν και δεν είναι η Νο1 ράτσα για προσωπική ή οικογενειακή προστασία, λειτουργούν κατάλληλα σε συνθήκες προστασίας. Τα Μεγάλα Πυρηναία αναπτύχθηκαν για να προστατεύουν τα ζώα από τα κογιότ και τους λύκους και σχεδόν τα πάντα σχετικά με την προσωπικότητα και την εμφάνισή τους το επιβεβαιώνουν.

 Πρόκειται για ανεξάρτητα, πιστά και γενναία σκυλιά με επιβλητικό μέγεθος που θα εκφόβιζε σχεδόν οποιονδήποτε. Είναι αγαπησιάρικα και ευγενικά με το κοπάδι τους (είτε αποτελείται από ανθρώπους ή πρόβατα), αλλά η εκ φύσεως ανάγκη τους για απομόνωση μπορεί να τα κάνει δύσκολα σκυλιά για τους πρωτάρηδες ιδιοκτήτες.

 Αν και δεν έχουν την ευαισθησία και την ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε σχέση με άλλα σκυλιά και είναι κάπως απομακρυσμένα, γενικά είναι γλυκά και στοργικά.

 7. Great Dane

 Πρόκειται για τεράστιους, ευαίσθητους και ευγενικούς γίγαντες, όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε, που συνδέονται έντονα με τους ανθρώπους τους.

 Αυτά τα σκυλιά δεν είναι ιδιαίτερα κολλημένα με την περιοχή τους, ούτε αμυντικά ή προστατευτικά, αλλά είναι έτοιμα να δράσουν, προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια της οικογένειάς τους. Ενώ τα περισσότερα είναι «μόνο» 45 έως 70 κιλά, μπορούν φτάνουν και τα 90 κιλά!

 Ενώ αγαπούν το αφεντικό τους και είναι αρκετά κατάλληλα για φύλαξη, δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους, δεδομένου του συνδυασμού μεγέθους και νοημοσύνης. Ωστόσο, για όσους έχουν χρόνο, αγάπη και εμπειρία, είναι εξαίσια σκυλιά, τα οποία παρέχουν προστασία μόνο και μόνο από την εμφάνισή τους.

 8. Belgian Malinois

 Είναι πιθανώς η αγαπημένη ράτσα των εκπαιδευτών σκύλων προστασίας και είναι η πιο κοινή ράτσα που εργάζεται για αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

 Αυτά τα σκυλιά έχουν ακόμη περισσότερη ενέργεια από άλλα. Αυτό, ενώ τα καθιστά κατάλληλα για εργασία πλήρους απασχόλησης, μπορεί να τα κάνει λίγο ατίθασα για τυπικές οικογένειες.

 Δεν έχουμε να κάνουμε με σκύλους του καναπέ, ούτε ταιριάζουν σε οικογένειες που περνούν πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι. Όταν, όμως, ταιριάξουν με έναν καλό ιδιοκτήτη ή μια οικογένεια, μετατρέπονται σε αγαπητούς, πιστούς και ικανούς συντρόφους.

 Δεδομένου ότι σπάνια ξεπερνούν τα 30 κιλά σε βάρος, είναι λίγο πιο εύκολο να τους παρέχετε στέγη και τροφή, σε σχέση με άλλες ράτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως ως σκυλιά – φύλακες.

 9. Dutch Shepherd

 Έχουν πολλά κοινά με τους Βέλγους και τους Γερμανούς συγγενείς τους, αλλά συχνά θεωρείται πιο εύκολο να εκπαιδευτούν. Είναι λίγο πιο σπάνια από τα υπόλοιπα, κάτι που είναι στενάχωρο, καθώς συχνά υποφέρουν από προβλήματα υγείας.

 Είναι μικρά σκυλιά σε σχέση με τα ξαδέρφια τους. Αν και είναι μικρόσωμα σκυλιά, έχουν όλη τη νοημοσύνη, τη δύναμη και το θάρρος που απαιτούνται για φύλαξη ή προστασία. Επίσης, προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα κλίματα.

 Οι Ολλανδοί Ποιμενικοί είναι λίγο ύποπτοι με τους ξένους, επομένως η έγκαιρη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση είναι επιτακτική για τους ιδιοκτήτες. Ευτυχώς, οι περισσότεροι αναταποκρίνονται καλά στην εκπαίδευση και απολαμβάνουν την άσκηση με τον ιδιοκτήτη τους.

 10. Cane Corso

 Αν και οι ιδιοκτήτες τους συνήθως γνωρίζουν πόσα γλυκά και αγαπησιάρικα σκυλιά είναι, λίγοι άνθρωποι θα ήθελαν να σταθούν δίπλα σε αυτά τα γιγαντιαία σκυλιά.

 Καταφέρνουν και αποπνέουν μια ήρεμη εμπιστοσύνη παρά την απίστευτα εκφοβιστική τους εμφάνιση. Είναι μεγάλα σκυλιά τα οποία συνήθως ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, αλλά μερικά φτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη.

 Επίσης, στέκονται αρκετά ψηλά μέχρι τους ώμους μας και έχουν μεγάλα, εντυπωσιακά κεφάλια. Τα Κάνε Κόρσος μπορούν να αποτρέψουν πολλές πιθανές απειλές, βασιζόμενα μόνο στην εμφάνισή τους.

 Δεν είναι καλή επιλογή για αρχάριους ιδιοκτήτες ή οικογένειες που δεν έχουν χρόνο να προσφέρουν όση άσκηση χρειάζονται αυτά τα ενεργητικά σκυλιά. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μεγάλες ράτσες που μπορούν να προσαρμοστούν στη ζωή των διαμερισμάτων, αυτά προορίζονται για σπίτι (ευρύχωρο κατά προτίμηση), για κτήμα ή για μια περιφραγμένη αυλή.

 11. American Bulldog

 Είναι μια ευαίσθητη και στοργική ράτσα που συνήθως προστατεύει έντονα την οικογένειά της. Αρχικά, τα Αμερικάνικα Μπουλντόγκς βοηθούσαν στον έλεγχο των κοπαδιών, γι’ αυτό είναι τόσο γενναία, όσο και ενεργητικά.

 Επιπλέον, χρειάζονται πραγματικά μια τακτική δουλειά (ακόμα και να περιπολούν απλά τη γειτονιά μαζί σας στο καθημερινό σας περίπατο), για να παραμείνουν χαρούμενα και να συμπεριφέρονται καλά.

 Τα Αμερικανικά Μπουλντόγκς ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνισή και τα κιλά τους. Αυτά τα μικρά σκυλιά  κυμαίνονται γύρω στα 20 κιλά, αλλά τα μεγάλα αρσενικά και θηλυκά μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 κιλά. Τα περισσότερα έχουν ύψος περίπου 60 εκατοστά , αλλά μερικά μπορεί να φτάσουν και τα 70 εκατοστά.

 Δεν είναι η πιο έξυπνη ράτσα στον κόσμο, αλλά συνήθως είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτούν. Χρειάζονται διέγερση και εκπαίδευση, οπότε δεν είναι καλή επιλογή για ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο και προσοχή στο κατοικίδιό τους.

 13. Boxer

 Αν έχετε δει ένα Μπόξερ να χαιρετάει φίλους και οικογένεια, είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι αυτό το χαρούμενο σκυλί θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός σκύλος – φύλακας. Ωστόσο, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό εκτράφηκαν εξαρχής.

 Ανήκουν και αυτά στα μικρά σκυλιά – φύλακες, καθώς λίγα ζυγίζουν πάνω από 20 κιλά περίπου. Ωστόσο, το εντυπωσιακό τους σώμα και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας τους τα καθιστούν αρκετά εκφοβιστικά όταν κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, είναι έξυπνα, πιστά και εκπαιδεύονται εύκολα, οπότε είναι πραγματικά κατάλληλα για αυτή τη δουλειά.

 Τα Μπόξερς έχουν μια αξιόλογη φήμη πως είναι φανταστικά για πολλές οικογένειες με παιδιά. Θεωρούνται υπέροχα κατοικίδια ζώα είτε φρουρούν το σπίτι και την οικογένεια, είτε απλά προσφέρουν αγάπη και συντροφιά.

 13. Bouvier des Flanders

 Αυτά τα μοναδικά σκυλιά αρχικά φύλαγαν κοπάδια, αλλά πλέον είναι τέλεια σκυλιά – φύλακες. Καλυμμένα με ένα αφράτο τρίχωμα και περισσότερα μαλλιά από έναν ξυλοκόπο, είναι επίσης ευλογημένα με ένα παχύ, μυώδες σώμα που τα βοηθάει να αντιμετωπίζουν τους επίδοξους εχθρούς.

 Θεωρείται μια από τις καλύτερες ράτσες στον κόσμο για φύλαξη και αυτά τα σκυλιά χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη με μια ισχυρή, γεμάτη αγάπη και δικαία προσέγγιση.

 Ξεχωρίζουν σχεδόν στα πάντα και νιώθουν εξίσου άνετα στην εξοχή. Είναι ένα πολύ αγαπημένο οικογενειακό σκυλί που γενικά είναι πολύ ευγενικό με τα παιδιά. Ωστόσο, είναι λίγο ύποπτα με τους ξένους και απαιτούν πρώιμη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση υπακοής.

 14. Beauceron

Μια ράτσα σκύλου για φύλαξη και συγκέντρωση κοπαδιών από τη Γαλλία, το Beauceron ζυγίζει περίπου 40 κιλά και μοιάζει με lambrador, doberman και rottweiler. Όπως και εκείνα, είναι έξυπνο, στοργικό και πιστό, αν και κρατάει τους ξένους σε απόσταση.

 Παρόλο που αυτά τα σκυλιά έχουν πολλά υπέροχα χαρακτηριστικά, είναι αξιοσημείωτο ότι είναι αρκετά πεισματάρικα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεξάντλητη ενέργεια τους, μπορεί να τα κάνει δύσκολα στην εκπαίδευση, ειδικά για τους αρχάριους ιδιοκτήτες σκύλων. Επίσης, έχουν τάση να κυνηγούν το θήραμα, επομένως απαιτείται προσοχή γύρω από μικρότερα κατοικίδια.

 Θα γίνουν φανταστικοί φύλακες χωρίς πολλή εκπαίδευση, αλλά απαιτούν έναν υπομονετικό και αφοσιωμένο ιδιοκτήτη εάν πρόκειται να επικεντρωθούν στη φύλαξη και την προστασία.

 Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτές δεν είναι οι μοναδικές ράτσες σκύλων που μπορούν να προστατεύσουν την οικογένειά τους. Υπάρχουν πολλά ημίαιαμα σκυλιά που αποδίδουν καλά σε αυτά τα πλαίσια, καθώς και άλλα καθαρόαιμα σκυλιά, των οποίων η προσωπικότητα προσφέρεται για τέτοιου είδους εργασίες.

 Όπως πάντα, τα σκυλιά είναι ξεχωριστά πλάσματα που παρουσιάζουν ποικίλες ικανότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top