Αρθρίτιδα σκύλου: Πρόληψη & Αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο

 Από τη φύση τους τα σκυλιά είναι προορισμένα για να τρέχουν, να πηδάνε εμπόδια και να χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για παιχνίδι και γυμναστική. Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύται να σηκωθεί, κουράζεται εύκολα ή είναι δύσκαμπτος, μπορεί να έχει αρθρίτιδα. Ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας είναι η εκφυλιστική αρθρίτιδα σκύλου ή οστεοαρθρίτιδα, η οποία προσβάλει έναν στους πέντε ενήλικους σκύλους στην Αμερική.

 Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που προστατεύει τα οστά της άρθρωσης καταστρέφεται. Η άρθρωση χάνει το «μαξιλάρι» της και η τριβή των οστών οδηγεί σε πόνο και μειωμένη κινητικότητα στις προσβεβλημένες αρθρώσεις.

 Η φλεγμονή του χόνδρου μπορεί επίσης να διεγείρει την ανώμαλη ανάπτυξη των οστών και τον σχηματισμό οστεόφυτων γύρω από τις αρθρώσεις. Δεδομένου ότι ο χόνδρος δεν έχει νεύρα, η βλάβη επιδεινώνεται χωρίς προφανή συμπτώματα μέχρι η άρθρωση να υποστεί σοβαρή ζημιά και το αρθρικό υγρό να χάσει την ικανότητά του να προστατεύει τις επιφάνειες των οστών.

 Αν και οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα ενός σκύλου μπορεί να προσβληθεί από αρθρίτιδα, οι πιο συχνά προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι στους:

 •  Γοφούς
 •  Αγκώνες
 •  Κάτω πλάτη
 •  Γόνατα
 •  Καρπούς

 Ένας άλλος λιγότερος συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας σκύλου είναι η φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων, που συνήθως προκαλείται από μια λοίμωξη, όπως η βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη, ασθένεια που προκαλείται από κρότωνες και ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων.

 Αυτός ο σπανιότερος τύπος αρθρίτιδας μπορεί να προκληθεί και από ένα υποκείμενο νόσημα στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και μπορεί να είναι και κληρονομικός.

 Παράγοντες που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα σκύλου είναι:

 •  Γήρανση
 •  Συγγενείς διαταραχές των αρθρώσεων, όπως δυσπλασία του ισχίου, οστεοχόνδρωση, δυσπλασία αγκώνα
 •  Παλιοί τραυματισμοί
 •  Επαναλαμβανόμενο τραύμα στις αρθρώσεις
 •  Έντονα επίπεδα δραστηριότητας σε σκύλους εργασίας ή σε αθλητικούς σκύλους που αυξάνουν τη πίεση στις αρθρώσεις
 •  Παχυσαρκία
 •  Μεταβολικές ασθένειες, όπως διαβήτης και νόσος του Cushing

 Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 •  Δυσκαμψία
 •  Χωλότητα
 •  Απώλεια όρεξης
 •  Ασυνήθιστη αύξηση βάρους
 •  Αδράνεια και περισσότερος ύπνος
 •  Απροθυμία για περπάτημα, τρέξιμο ή ανεβάσμα σε σκάλες
 •  Ασυνήθιστη ούρηση μέσα στο σπίτι
 •  Ευερεθιστότητα και γενικές αλλαγές συμπεριφοράς.

 Ο κτηνίατρος μπορεί να διαγνώσει την αρθρίτιδα σκύλου ανάλογα με την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και την φυσική εξέταση του ζώου. Επίσης, μπορεί να προβεί σε ακτινογραφία, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

 Οι μη ιατρικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση των αρθριτικών πόνων περιλαμβάνουν:

 •  Έλεγχο βάρους:

 Εάν το σκυλάκι σας είναι υπέρβαρο, το έξτρα βάρος θα επιβαρύνει και άλλο τις αρθρώσεις του. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις και θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη, αλλά και πιο σοβαρή αρθρίτιδα.

 Βοηθώντας το σκυλάκι σας να χάσει βάρος, το βοηθάτε να ελαχιστοποιήσει την περαιτέρω βλάβη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους σκύλους με οστεοαρθρίτιδα βελτίωσε την χωλότητα και την κινητικότητά τους.

 •  Τροφή:

 Ο σωστός συνδυασμός λιπαρών οξέων μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να βελτιώνει το δέρμα και την οπτική του τριχώματος του σκύλου. Έρευνες δείχνουν πως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής, στον περιορισμό της βλάβης στον χόνδρο και στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας σε σκύλους. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τρόφιμα που παρέχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών οξέων.

 •  Άσκηση:

 Η ελαφριά ως μέτρια άσκηση βοηθάει στο να διατηρούνται οι αρθρώσεις ελαστικές και σε κίνηση. Οι ακριβείς απαιτήσεις άθλησης εξαρτώνται από τον σκύλο. Γενικά, είναι προτιμότερο να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα 15 με 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα, παρά να πηγαίνετε μια μεγάλη βόλτα διάρκειας 40 λεπτών.

 Αναρωτιέστε αν το τζόκινγκ ή τρέξιμο είναι πιο ασφαλές για τους σκύλους; Η κατάσταση του κατοικίδιου σας θα καθορίσει αν πρέπει να πηγαίνει για τρέξιμο. Από την άλλη, το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση, καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα που γυμνάζει και τονώνει του μύες χωρίς να ασκεί υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις.

 •  Φυσική αποκατάσταση των ζώων:

 Τα περισσότερα κέντρα κατοικίδιων σήμερα έχουν έμπειρους γιατρούς που προσφέρουν στον σκύλο σας παρόμοια κλινική αποκατάσταση με αυτή των ανθρώπων. Η κλινική φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει χρήση θερμότητας ή κρύου, μασάζ και διατάσεις ή ασκήσεις για κίνηση και διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων αλλά και της μυϊκής μάζας.

 Η θεραπεία αποκατάστασης περιλαμβάνει διάδρομο κάτω από το νερό, θεραπεία με υπέρηχους και ηλεκτρική διέγερση. Η αποκατάσταση για την αρθρίτιδα σκύλου μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να προωθήσει την υγεία των χόνδρων, των τενόντων και των συνδέσμων.

 • Φυσικές θεραπείες χωρίς φαρμακευτική αγωγή:

 Χάπια ή τρόφιμα που περιέχουν γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη ή ωμέγα λιπαρά οξέα αποτελούν κατάλληλη αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο, διότι έχουν δείξει ότι διευκολύνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στους σκύλους.

 •  Βελονισμός και μασάζ:

 Αν και δεν βασίζεται σε κλινικές μελέτες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο βελονισμός φαίνεται να ανακουφίζει τον πόνο από τη δυσπλασία ισχίου και την εκφυλιστική αρθρίτιδα σκύλου. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μασάζ στις αρθρώσεις που πονάνε για να βοηθήσετε την ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές.

 Η ιατρική διαχείριση της αρθρίτιδας σκύλου στοχεύει στον έλεγχο του πόνου, στην αύξηση της κινητικότητας, στην επιβράδυνση του εκφυλισμού των αρθρώσεων και στην επιδιόρθωση του χόνδρου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 •  Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αρθρίτιδα σκύλου:

 Πολλά σύγχρονα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Metacam προτείνονται ως φαρμακευτική αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο, καθώς είναι ικανά να μειώσουν τον πόνο και την φλεγμονή.

 Ο κτηνίατρος θα κάνει πρώτα μερικές εξετάσεις – εξετάσεις αίματος – για να διασφαλίσει ότι το ήπαρ και οι νεφροί είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα υποστούν σοβαρές παρενέργειες από τα φάρμακα. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σχετίζεται με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε μην χορηγήσετε μόνοι σας τέτοια φάρμακα.

 •  Γλυκοκορτικοειδή (κοινώς γνωστά ως στεροειδή ή κορτιζόνη):

 Αυτά τα φάρμακα είναι σε δισκία ή σε μορφή ένεσης και έχουν υψηλότερο αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει εμφανείς και σοβαρές παρενέργειες.

 •  Χονδροπροστατευτικά:

 Βοηθώντας στην προστασία του χόνδρου καθώς προσπαθεί να επιδιορθωθεί, αυτά τα φάρμακα είναι όλο και πιο δημοφιλή στη θεραπεία της εκφυλιστικής αρθρίτιδας σκύλου. Σε αυτή τη κατηγορία συμπληρωμάτων περιλαμβάνονται αρκετά συμπληρωμάτα διατροφής για αρθρώσεις, που συμβάλουν στη διαχείριση της αθένειας αναστέλλοντας τα ένζυμα που καταστρέφουν τον χόνδρο.

 Μελέτες έδειξαν πως κουτάβια που είχαν διαγνωστεί με δυσπλασία ισχίου και τους χορηγήθηκαν αντίστοιχες θεραπείες, πριν συμβούν ανεπανόρθωτες αλλαγές στις αρθρώσεις τους, παρουσίασαν εμφανή βελτίωση και καθυστέρηση στην ανάπτυξη της εκφυλιστικής αρθρίτιδας σκύλου.

 •  Χειρουργική επέμβαση:

 Εάν οι αρθρώσεις του σκύλου σας έχουν καταστραφεί σοβαρά και ο πόνος είναι έντονος, ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων.

 Μεταξύ των διαφορετικών επεμβάσεων για την εκφυλιστική αρθρίτιδα σκύλου είναι η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μικρών τομών μέσω των οποίων ο χειρουργός καθαρίζει τα σπασμένα κομμάτια του χόνδρου από την άρθρωση.

 Επίσης, άλλες επεμβάσεις στοχεύουν στην επιδιόρθωση της οστικής παραμόρφωσης, στην ένωση των αρθρώσεων ή στην αποκατάσταση μέρους της άρθρωσης. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να υποβληθεί σε εγχείρηση για την αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης άρθρωσης με μια τεχνητή.

 Η πρόληψη ή η καθυστέρηση της αρθρίτιδας, μπορεί να ξεκινήσει από κουτάβι με τις παρακάτω στρατηγικές:

 •  Εάν υιοθετήσετε ή αγοράσετε καθαρόαιμο κουτάβι, επιλέξτε έναν αξιόπιστο και έγκυρο κτηνοτρόφο που θα μπορεί να σας παρέχει ακτινογραφίες από τα ισχία και τους αγκώνες των σκύλων. Κανονικά, ο εκτροφέας δεν θα πρέπει να αναπαράγει σκυλιά με πρόβλημα στις αρθρώσεις.
 •  Μην αφήνετε το κουτάβι σας να τρώει ή να αθλείται υπερβολικά. Μια ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και ωμέγα 3 θα βοηθήσει να προλάβετε ή να καθυστερήσετε την αρθρίτιδα σκύλου.
 •  Η παροχή ενός άνετου χώρου για ύπνο στο κουτάβι θα το αποτρέψει από το να κοιμάται ή να ξαπλώνει σε περίεργα άβολα μέρη. Ένα άνετο και μαλακό κρεβάτι θα ανακουφίσει τις αρθρώσεις του από περιττή πίεση.
 •  Εάν ο γεράκος σκύλος σας αρχίζει να εμφανίζει χωλότητα και δυσκολία στη κίνησή του, με αυτές τις 6 ασκήσεις εσωτερικού χώρου για ηλικιωμένους σκύλους, θα του προσφέρετε ήπια γυμναστική και διασκέδαση χωρίς να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις του.

 Η αρθρίτιδα σκύλου είναι μια κοινή ασθένεια μεταξύ των σκύλων και ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου επηρεάζει τη καθημερινότητα των σκύλων. Τα σκυλάκια είναι προορισμένα από τη φύση τους να τρέχουν και πηδάνε, οπότε οποιοδήποτε πρόβλημα στις αρθρώσεις, τους στερεί μια φυσιολογική ζωή. Με τη πρόληψη και τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για αρθρίτιδα σε σκύλο, το φιλαράκι σας απολαμβάνει μια κανονική και άνετη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top