Τι σκύλο να πάρω: Όσα θα εύχεσαι να σου είχαν πει!

 Έχετε αποφασίσει να πάρετε έναν νέο τετράποδο σύντροφο;  Είστε όμως καθ’ όλα έτοιμοι να επιλέξτε το σωστό σκυλί για εσάς; Το να βάλετε στην ζωή σας ένα κατοικίδιο είναι μια σημαντική απόφαση. Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε το νέο μέλος της οικογένειάς σας και έπειτα να ξεκινήσετε τις διαδικασίες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθείτε πλήρως το κόστος ιδιοκτησίας.

 Εάν το έχετε αποφασίσει και είστε βέβαιοι, αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Ήρθε η στιγμή να κάνετε μία έρευνα σε καταφύγια αδέσποτων ζώων ή πιστοποιημένους εκτροφείς και να βρείτε ένα σκυλάκι που θα είναι κατάλληλο για εσάς.

 Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας προτού αναρωτηθείτε τι σκύλο να πάρετε. Το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζει στο τρόπο ζωής σας και να εξετάσετε ποιες προσαρμογές και αλλαγές είστε διατεθειμένοι να κάνετε για το νέο σκυλάκι.

 Στη συνέχεια, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το εάν έχετε παιδιά, μεγαλύτερους συγγενείς ή άλλα κατοικίδια. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες στο τρίχωμα των ζώων, καλό θα ήταν να βρείτε σκυλιά χωρίς τριχόπτωση, τα οποία είναι υποαλλεργικά.

 Ύστερα, πρέπει να σκεφτείτε το ιδανικό μέγεθος, το επίπεδο ενέργειας και την ηλικία του ζώου. Απλώς να θυμάστε ότι η άφιξη ενός σκυλιού σηματοδοτεί την επ αόριστο δέσμευσή σας σε μία τόσο υπεύθυνη πράξη.

 Αν σας ενδιαφέρει το ζήτημα, σκολουθούν μερικές συμβουλές για το πως θα επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς και την οικογένειά σας.

 Μέγεθος

 Ίσως να έχετε αποφασίσει ότι θέλετε έναν μικρόσωμο σκύλο που μπορεί να έρχεται πάντα μαζί σας ή προτιμάτε μια δυναμική, μεγαλόσωμη ράτσα, αν έχετε κήπο ή αυλή. Εάν όμως δεν είστε σίγουροι, ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους είναι πάντα μια καλή επιλογή.

 Καλό είναι θυμάστε ότι μερικά μικρά σκυλιά είναι ευαίσθητα και ευάλωτα. Μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι όπως το να το πατήσετε κατά λάθος ή η κακομεταχείρισή του μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και επιπλοκές.

 Επίσης, τα μικρόσωμα σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα σε ψυχρές ή υψηλές θερμοκρασίες, οπότε πρέπει να είστε σε θέση να του προσφέρετε απαραίτητα ρούχα σκύλου για χειμώνα και καλοκαίρι, ούτως ώστε να το προστατέψετε από σοβαρές ασθένειες.

 Η εκπαίδευση υπακοής είναι επίσης πολύ σημαντική για την συμβίωσή σας με έναν σκύλο. Ειδικά τα μικρότερα σκυλάκια μπορεί να εμφανίσουν ηγετικές τάσεις, για να αντισταθμίσουν το μικρό τους μεγέθους. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε την εκπαίδευση και τη κοινωνικοποίηση του κατοικιδίού σας.

 Τα πολύ μεγάλα σκυλιά χρειάζονται χώρο και άνεση για να μετακινηθούν. Τα γιγάντια σκυλιά με τις μακριές ουρές χρειάζονται χώρο για κουνάνε την ουρά τους ανενόχλητα χωρίς να σας χτυπάνε ή να κάνουν ζημιές σε αντικείμενα μέσα στο σπίτι, οπότε πρέπει και αυτό να το συμπεριλάβετε στη σκέψη σας.

 Ένα άλλο ζήτημα είναι τα έξοδα: όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το κόστος συντήρησής του. Για παράδειγμα, η τροφή του θα είναι πιο ακριβή όπως και τα αξεσουάρ ή οι ιατρικές θεραπείες.

 Η εκπαίδευση είναι ένα βασικός παράγοντας και εδώ. Εάν έχετε ένα κουτάβι μεγάλης ή γιγαντόσωμης φυλής, θα το έχετε αγκαλιά όταν είναι κουτάβι, αλλά μετά θα μπορεί να σας κάνει ότι θέλει.

 Επίπεδο δραστηριότητας

 Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ορισμένα σκυλιά έχουν περισσότερη ενέργεια από άλλα. Το επίπεδο δραστηριότητας ενός σκύλου καθορίζεται συχνά από τη φυλή, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε αυτό για να προσδιορίσετε πόσο ενεργητικό θα μπορούσε να γίνει ως ενήλικας.

 Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση ως μέρος της ρουτίνας του, ανεξάρτητα από τη ράτσα και το μέγεθός του. Είναι σημαντικό να μπορείτε να του προσφέρετε την εκτόνωση και την άσκηση που απαιτεί καθημερινά.

 Εάν για παράδειγμα θέλετε έναν σκύλο να σας συντροφεύει στους περιπάτους, το τζόκινγκ ή τα εξτρίμ σπορς, μπορείτε να επιλέξετε μια πιο δραστήρια φυλή, όπως το Μπόρντερ Κόλεϊ. Αντιθέτως, αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για περισσότερο από έναν ή δύο σύντομους περιπάτους την ημέρα, τότε πρέπει να επιλέξετε μια ράτσα με χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, όπως το Μπασέ Χάουντ.

 Είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσετε τη ποσότητα άσκησης και προσοχής που του δίνετε. Εάν γαυγίζει συνεχώς, σκάβει την αυλή, καταστρέφει το σπίτι ή συμπεριφέρεται με άλλους καταστροφικούς τρόπους, πιθανότατα να χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση, δραστηριότητες, πνευματική και ψυχική διέγερση.

 Δυστυχώς, πολλά σκυλιά εγκαταλείπονται ή τους γίνεται ευθανασία όταν εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί με την κατάλληλη ποσότητα άσκησης, προσοχής και φυσικά, σωστή και μεθοδευμένη εκπαίδευση.

 Καλλωπισμός/περιποίηση

 Η εμφάνιση του σκύλου σας έχει μεγάλη σχέση με τις ανάγκες καλλωπισμού του. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται βασική περιποίηση, ωστόσο, ορισμένα χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα, ανάλογα με τον τύπο του τριχώματός τους.

 Εάν αποκτήσετε ένα σκυλί με μακρύ τρίχωμα, είναι απαραίτητη η προηγμένη ρουτίνα περιποίησής του. Επίσης, πολλά σκυλάκια με κοντό και λείο τρίχωμα έχουν εξίσου ανάγκη από συχνό καλλωπισμό.

 Επιλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία και αφιερώνοντας λίγες ώρες την εβδομάδα για τις ανάγκες περιποίησης του σκύλου σας, θα διαπιστώσετε ότι το σπίτι σας θα παραμένει καθαρό και απαλλαγμένο από πεσμένες τρίχες στο πάτωμα και τα χαλιά σας.

 Ακόμα, λάβετε υπόψιν πως μερικά σκυλιά με μακριά, μεγάλα αφτιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις και ωτίτιδα, οπότε απαιτούν συχνό και σχολαστικό καθαρισμό των αφτιών τους.

 Άλλα πάλι, όπως το Μαστίφ ή το Μπλαντχάουντ εκκρίνουν πολλά σάλια, οπότε μπορεί να χρειάζεται να σφουγγαρίζετε το πάτωμα του σπιτιού σας λίγο παραπάνω.

 Ηλικία

 Τα κουτάβια απαιτούν τη μεγαλύτερη εκπαίδευση και προσοχή, ειδικά του πρώτους έξι μήνες. Αυτή τη περίοδο πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε μεγάλο μέρους του χρόνου και της προσοχής σας για να το μεγαλώσετε και να το εκπαιδεύσετε σωστά.

 Κατά πάσα πιθανότητα, θα το δείτε να μασουλάει έπιπλα και αντικείμενα ή να πηγαίνει τουαλέτα μέσα στο σπίτι. Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους τους σκύλους το πρώτο καιρό, αλλά με βασική εκπαίδευση, συνέπεια και υπομονή, όλα λύνονται.

 Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το σκυλί σας μπορεί να έχει μεγαλώσει διαφορετικά από ότι είναι αναμενόμενο, ειδικά εάν υιοθετήσετε ένα ημίαιμο σκυλί. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.

 Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλετε να γλιτώσετε τα πρώτα μαθήματα τουαλέτας και τις σκανταλιές των κουταβιών.

 Ωστόσο, ακριβώς επειδή ο σκύλος είναι ενήλικας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εκπαιδευτεί, επομένως, τις πρώτες μέρες μπορεί να χρειαστεί να του υπενθυμίσετε όσα πιθανόν έχει ξεχάσει.

 Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλά ενήλικα σκυλιά σε καταφύγια τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί σε κάποιο βαθμό και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στην νέα τους ζωή και το νέο τους σπίτι.

 Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ηλικιωμένα σκυλιά. Σαφώς και έχουν χαμηλότερη ενέργεια και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Συγχρόνως, είναι πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που κοστίζουν πολλά χρήματα και απαιτούν φροντίδα για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, οι ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

 Ωστόσο, αν είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε τις ευθύνες και να του παρέχετε τη φροντίδα που χρειάζεται σε αυτήν την ευάλωτη περίοδο των γηρατειών, σας συγχαίρουμε γι’ αυτό και σας συνιστούμε να το σκεφτείτε πολύ καλά. Πράγματι, αυτό είναι ένα από τα πιο συμπονετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτά τα πολύτιμα πλάσματα.

 Ράτσα

 Τα καθαρόαιμα σκυλιά είναι αναμφισβήτητα τα δημοφιλέστερα στα καταφύγια αδέσποτων ζώων. Βλέπετε, οι άνθρωποι επιλέγουν και ελκύονται από μια συγκεκριμένη ράτσα για διάφορους λόγους.

 Ίσως το γεγονός ότι μεγαλώσατε με κάποια φυλή ή έχετε περάσει περισσότερο χρόνο μαζί της σας ελκύει περισσότερο. Ίσως πάλι να προτιμάτε τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες μιας άλλης ή μπορεί απλώς να διαβάσατε γι’ αυτήν και να θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο.

 Εάν επιμένετε σε ένα καθαρόαιμο σκυλί, βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει διεξοδικά τα χαρακτηριστικά του. Θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι ταιριάζει με την οικογένεια και το τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων άλλων κατοικιδίων ή μικρών παιδιών. Στη συνέχεια, φροντίστε να αναζητήσετε έναν υπεύθυνο εκτροφέα, φιλοζωϊκή οργάνωση ή καταφύγιο.

 Ωστόσο, τα ημίαιμα σκυλάκια μπορούν να γίνουν εξίσου μια υπέροχη συντροφιά για εσάς. Από επιστημονικής άποψης, φαίνεται ότι ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων φυλών μπορεί να εξισορροπήσει τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη προσωπικότητά τους, ενώ έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ασθενειών.

 Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και πιθανές συμπεριφορές που δεν περιμένατε ότι θα εμφανιστούν. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς πως θα εξελιχθεί το κουτάβι σας, ούτε να προβλέψετε τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει.

 Επιπλέον, η υιοθεσία ενός διασταυρωμένου σκύλου είναι πολλές φορές σωτήρια, καθώς αποτρέπει την ευθανασία ή τη πιθανότητα να ζήσει μία μοναχική ζωή, εγκαταλελειμμένο στο καταφύγιο.

 Ανεξάρτητα από το τι σκύλο να πάρετε, φροντίστε να είστε σίγουροι και καλά προετοιμασμένοι και να δώσετε αγάπη στο σκυλάκι, το οποίο θα σας την ανταποδώσει στο μέγιστο.

 Οποιαδήποτε δυσκολία κι αν συναντήσετε μπορείτε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο ή σε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να μάθετε τα πάντα γύρω από τον μπαγασάκο σας. Α! Μη ξεχνάτε και εμάς…είμαστε πρόθυμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top