Σκύλος μέσα στο σπίτι: Πως να έχετε την ιδανική συμβίωση!

 Η παραμονή του σκύλου σας σε εσωτερικούς χώρους μερικές φορές είναι αναγκαία για να τον κρατήσετε ασφαλή από το κρύο ή την υπερβολική ζέστη. Μάλιστα, για τα ηλικιωμένα σκυλιά ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

 Εκτός από την προστασία, η ανάγκη παραμονής του σκύλου στο σπίτι μπορεί να είναι η μόνη επιλογή, εάν ζείτε σε περιοχή με περιορισμένη εξωτερική πρόσβαση ή σε πολυκατοικία.

 Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα σκυλί και το σπίτι σας είναι υπερβολικά μικρό, αναζητήστε μια μικρόσωμη ράτσα σκύλου που δεν απαιτεί υπερβολική άσκηση και εκτόνωση.

 Για να παραμείνει το κατοικίδιό σας δραστήριο και χαρούμενο, πρέπει να του παρέχετε άνεση και πολλά παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι. Ένα άνετο και μεγάλο κρεβάτι, η εκπαίδευση για την παραμονή στο κλουβί και οι σταθεροί κανόνες, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον σκύλο μέσα στο σπίτι ασφαλή και ικανοποιημένο.

3 μέθοδοι για να μείνει ο σκύλος μέσα στο σπίτι με ασφάλεια:

 Μέθοδος 1: Παροχή άνετου εσωτερικού χώρου

 1. Παρέχετε στον σκύλο ένα άνετο κρεβάτι

 Κρατήστε τον σκύλο σας άνετο μέσα στο σπίτι με ένα άνετο, βολικό κρεβάτι, ανάλογα με τις ανάγκες του. Εάν ο σκύλος είναι κοντότριχος, κρυώνει συχνά και έχει τρέμουλο, πάρτε ένα κρεβάτι – σπηλιά με μια αφράτη προεξοχή. Εάν το σκυλάκι σας είναι μακρύτριχο και ζεσταίνεται εύκολα, πάρτε ένα επίπεδο κρεβάτι χωρίς γέμισμα από αφρολέξ.

 Εάν έχετε έναν ηλικιωμένο σκύλο, πάρτε ένα ορθοπεδικό κρεβάτι με memory foam που θα τον βοηθήσει με τα αρθριτικά προβλήματα.

 2. Διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία

 Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια σωστή θερμοκρασία είναι να βασιστείτε στις δικές σας ανάγκες. Τα σκυλιά μοιάζουν πολύ με τον άνθρωπο, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν πολύ καλά τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματός τους.

 Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία που είναι ιδανική για όλα τα σκυλιά, ωστόσο, τα περισσότερα σκυλιά υπερθερμαίνονται όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου.

 •  Εάν εσείς ζεσταίνεστε, τότε ζεσταίνεται και ο σκύλος σας. Σκεφτείτε πως ο μακρυμάλλης σκύλος έχει μια γούνα που δεν του επιτρέπει να δροσιστεί με τον ιδρώτα, όπως το ανθρώπινο δέρμα. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ο κλιματισμός είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό και πετσέτες. 
 •  Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά, αισθάνονται πιο άνετα σε θερμοκρασίες από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου. Προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτές τις θερμοκρασίες στο σπίτι σας.
 •  Τους κρύους, χειμερινούς μήνες όταν βγάζετε το κοντότριχο σκυλί σας βόλτα, βάλτε του ένα ρουχαλάκι, εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς κελσίου.
 3. Εκπαίδευση του σκύλου για το κλουβί (crate)

 Δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι ζώα που ζουν σε φωλιές, το κλουβί μπορεί να τους προσφέρει άνεση και ασφάλεια. Ιδανικά, πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου με το κλουβί από όταν είναι κουτάβι. Βέβαια, μπορούν να εκπαιδευτούν και τα ενήλικα σκυλιά.

 •  Εάν θέλετε ο σκύλος σας να δεχτεί να μένει στο κλουβί του γρήγορα, μην το χρησιμοποιήσετε ποτέ ως μορφή τιμωρίας.
 •  Εάν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται λάθος, μην τον αρπάξετε από το κολάρο και τον βάλετε στο κλουβί. Η εκπαίδευση του σκύλου για το crate είναι επιτυχής μόνο όταν ο σκύλος συνδέσει το κλουβί με το αίσθημα της ασφάλειας.
 •  Μερικά σκυλιά απολαμβάνουν να βρίσκονται στο κλουβί με μια κουβέρτα, διότι αυτό τους προσδίδει μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.
 •  Εάν ο σκύλος σας εκπαιδευτεί και νιώθει άνετα στο κλουβί του, αυτή είναι καλύτερη επιλογή όταν ο σκύλος είναι μόνος στο σπίτι. Επίσης, όταν λείπετε, θα παραμένει μέσα στο κλουβί του χωρίς να μπαίνει σε μπελάδες.
 •  Εάν θέλετε να παραμείνει ο σκύλος σας άνετος και ασφαλής μέσα στο σπίτι όσο λείπετε, αλλά εκείνος αρνείται, μπορείτε να τον περιορίσετε σε ένα δωμάτιο με παράθυρο. Είναι ένα καλό υποκατάστατο για λίγη ώρα.

Βρείτε τώρα το ιδανικό κλουβί – Crate σκύλου σε μοναδική προσφορά στο Petvet24.gr!

 4. Αποκλεισμός δωματίων που δεν θέλετε να εισέλθει ο σκύλος σας

 Ο σκύλος σας δεν θα μπορέσει να νιώσει άνετα στο σπίτι εάν τον μαλώνετε συνέχεια για κάτι που έκανε ή επειδή μπήκε σε έναν χώρο που δεν έπρεπε. Εάν το σκυλί σας εισέρχεται συνέχεια στο μπάνιο, στην κουζίνα ή πηδάει στο κρεβάτι, περιορίστε τον με πόρτες μωρού ή κλείστε τις πόρτες.

 •  Προσπαθήστε να είστε συνεπείς με του κανόνες του σπιτιού αν θέλετε το σκυλί σας να υπακούει τους κανόνες σας και να νιώθει πιο άνετα. Εάν δεν θέλετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι ή τα έπιπλα, μην κάνετε εξαιρέσεις.
 •  Εάν δεν θέλετε να τρώει φαγητό από το τραπέζι, μην του δίνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το φαγητό και τις λιχουδιές του. Μην είστε ελαστικοί με τους κανόνες σας, ειδικά τον καιρό της εκπαίδευσης.

Μέθοδος 2: Κρατήστε τον σκύλο σας ενεργό μέσα στο σπίτι

 1. Εκπαίδευση του σκύλου και εντολές

 Οι εκπαιδευτικές εντολές, όπως το «κάτσε», προφέρουν ψυχική διέγερση στον σκύλο σας και τον κρατάνε πειθαρχημένο.

 Πείτε την λέξη – εντολή, δείξτε προς τη σωστή κατεύθυνση και περιμένετε να κάνει ό,τι του είπατε. Εάν είναι απαραίτητο, δώστε του μια λιχουδιά ΜΟΝΟ αν υπακούσει στην εντολή σας.

 Για παράδειγμα, με την εντολή «κάτσε» ο σκύλος πρέπει να στέκεται καθιστός με λυγισμένα τα πίσω του πόδια. Αν δεν καταλάβει, τοποθετήστε τον σε αυτή την στάση και επαναλάβετε μέχρι να εκτελέσει μόνος του την εντολή. Μόνο αν το κάνει σωστά του δίνετε λιχουδιά. Έτσι, θα κάνει αμέσως την σύνδεση ανάμεσα στην εντολή, την πράξη και την ανταμοιβή.

 2. Παίξτε διελκυστίνδα

 Όταν τραβάτε το σκοινί, παρατηρήστε πόσο αγριεμένο είναι το σκυλί σας. Εάν είναι πολύ ενθουσιασμένο, σταματήστε το παιχνίδι, κάντε ένα διάλλειμα ή προχωρήστε σε άλλο παιχνίδι.

 •  Είναι καλύτερο να παίξετε αυτό το παιχνίδι όταν ο σκύλος σας μάθει τις εντολές «άστο» ή «πέτα το». Χρησιμοποιείστε την εκπαίδευση εντολών, για να μάθετε στον σκύλο σας πως να αφήσει το παιχνίδι.
 3. Μασητικά παιχνίδια – παιχνίδια παζλ

 Τα παιχνίδια παζλ αλλά και τα παιχνίδια δοσομετρητές (dispenser) – που μπορείς να κρύψεις λιχουδιές μέσα τους – προσφέρουν ψυχική και σωματική διέγερση στον σκύλο.  Επίσης, μπορούν να κρατήσουν τον σκύλο απασχολημένο για πολλή ώρα, ανάλογα με τον χαρακτήρα του ζώου.

 • Εάν το σκυλάκι σας έχει συνηθίσει να παίζει με τέτοια παιχνίδια, μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο δύσκολο και διασκεδαστικό κρύβοντας μέσα τους παγωμένες λιχουδιές, όπως γιαούρτι.
 4. Απόκρυψη λιχουδιών και παιχνιδιών

 Μπορείτε να κρύψετε λιχουδιές και παιχνίδια σε διάφορες μεριές μέσα στο σπίτι. Πείτε του να σταθεί σε μια μεριά όσο κρύβετε εσείς τις λιχουδιές ή τα παιχνίδια. Μπορείτε να τα κρύψετε κάτω από κουτιά ή μέσα σε δοχεία.

 •  Εάν ο σκύλος δυσκολεύεται στην αρχή, περιοριστείτε τα σε ένα δωμάτιο και σιγά σιγά επεκταθείτε σε όλο το σπίτι.
 5. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να κάνει κόλπα

 Εάν το σκυλάκι σας είναι δραστήριο και σε κατάλληλο μέγεθος αναλογικά με το σπίτι σας, μπορείτε να του μάθετε μερικά κόλπα σε καρέκλα, σκαμνί ή σε σκάλα. Επιλέξτε ό,τι είναι πιο ασφαλές για το σκυλί σας. Αυτό θα το κρατήσει απασχολημένο.

 Τα κόλπα αυτά είναι ιδανικά για μικρές, ευκίνητες ράτσες σκύλων, όπως τα Italian Greyhounds και τα Miniature Pinschers.

 6. Δημιουργήστε προπόνηση με εμπόδια

 Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά από εμπόδια με διάφορα αντικείμενα που έχετε μέσα στο σπίτι, όπως κουτιά, στεφάνι χούλα, καρέκλες, σκαμπό. Μάθετε στο σκυλί σας να περνάει μέσα από το κουτί, το στεφάνι και κάτω από την καρέκλα.

 •  Στην αρχή εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να κάνει μεμονωμένα κόλπα και ανταμείψτε τον όταν τα καταφέρνει. Όταν μάθει το κόλπο, ξεκινήστε να του μαθαίνετε συνδυασμό κόλπων σταδιακά.

Μέθοδος 3: Επιλέγετε πότε το σκυλί θα μείνει σε εσωτερικούς χώρους

 1. Επιλέξτε την κατάλληλη ράτσα για εσωτερικούς χώρους

 Δεν μπορούν όλες οι φυλές να περάσουν μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο σπίτι. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε μια μεγαλόσωμη, δραστήρια και γεμάτη ενέργεια ράτσα εάν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορείτε να περνάτε πολύ χρόνο έξω, μένετε σε μικροσκοπικό διαμέρισμα και δεν έχετε μπαλκόνι.

 •  Επιλέξτε μια μικρόσωμη φυλή ή ένα αδέσποτο που απαιτεί λίγη άσκηση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα Τσιουάουα, ένα Τεριέ της Βοστώνης, ένα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ ή έναν Αφενπίνσερ.
 •  Ακόμα και εάν ο σκύλος σας μπορεί να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του εντός σπιτιού, η ανάγκη για βόλτα και περιπάτους παραμένει. Οι καθημερινές βόλτες θα του προσφέρουν την σωματική εκτόνωση που χρειάζεται αλλά και την ψυχική διέγερση μέσω των μυρωδιών και νέων παραστάσεων.
 2. Κρατήστε το σκυλί σας ασφαλές από ακραίες καιρικές συνθήκες

 Ένας από τους καλύτερους λόγους για να κρατήσετε τον σκύλο σας μέσα είναι οι ακραίες εξωτερικές συνθήκες. Όταν κάνει πολλή ζέστη, πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο σας σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο μέρος με πρόσβαση σε άφθονο νερό. Όταν έχει πολύ κρύο, το σκυλάκι είναι ασφαλέστερο εντός σπιτιού με μια κουβέρτα ή ένα ρουχαλάκι.

 •  Όταν ο καιρός είναι ζεστός, δώστε στο σκυλί σας παγάκια για να γλείψει. Επίσης, μπορείτε να καταψύξετε ζωμό οστών ή κοτόπουλου για να αποκαταστήσετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες.
 •  Ακόμα ένας τρόπος για να διατηρήσετε τον σκύλο σας δροσερό, είναι να του βρέξετε τα πέλματα. Τα σκυλιά ιδρώνουν στα πέλματα, οπότε εάν τα βρέξετε, μπορεί να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.
 •  Ποτέ μην δροσίζετε γρήγορα το σκυλί σας ρίχνοντας κρύο νερό πάνω του. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει σοκ, οπότε είναι καλύτερο να το κάνετε σταδιακά.
 3. Κρατήστε τον ηλικιωμένο σκύλο σας μέσα

 Τα ηλικιωμένα σκυλιά υποφέρουν συχνά από πόνους στις αρθρώσεις και δυσκαμψία. Η διατήρηση της ζέστης τα βοηθάει να ανακουφίζονται από την ταλαιπωρία. Το μεγαλύτερο σκυλί σας θα χαρεί να περνάει τον περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Κάντε τον να νιώσει πιο άνετα με μια ζεστή κουβέρτα ή ένα θερμαινόμενο στρώμα.

 •  Εάν χρησιμοποιείτε θερμαινόμενο στρώμα ή ηλεκτρική κουβέρτα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό. Διατηρήστε τον σκύλο σας σε μια μέση, άνετη θερμοκρασία.
 •  Τα μεγαλύτερα σκυλιά δεν χρειάζονται πολλή άσκηση, οπότε το να τον κρατάτε δραστήριο μέσα στο σπίτι δεν είναι δύσκολο.
 4. Εκπαιδεύστε το σκυλί σας στο σπίτι

 Εάν ζείτε σε μια πολυώροφη πολυκατοικία, σε μια πολύ κρύα περιοχή ή απλά δεν μπορείτε να βγαίνετε συχνά έξω, η εκπαίδευση της τουαλέτας σε εσωτερικό χώρο είναι απαραίτητη. Εκπαιδεύστε το σκυλάκι σας να πηγαίνει τουαλέτα σε ένα συγκεκριμένο μέρος, σε πάνα ή γιογιό και κρατήστε σταθερή την ρουτίνα φαγητού και τουαλέτας.

 •  Εφαρμόστε μια ρουτίνα για το τάισμα σκύλου και τη τουαλέτα την ίδια ώρα πρωί και βράδυ.
 •  Πηγαίνετε το σκυλί σας για τουαλέτα περίπου 15 λεπτά μετά το φαγητό. Κρατήστε το από το λουρί και δώστε την αντίστοιχη εντολή για τουαλέτα. Μην τον αφήσετε να περιπλανηθεί. Αν πάει υπακούσει, επαινέστε το και δώστε του μια λιχουδιά για να το ενισχύσετε θετικά στην αρχή της εκπαίδευσης.
 •  Εάν το σκυλάκι σας πηγαίνει τουαλέτα σε περιοχές που δεν ενδείκνυνται, πείτε του «όχι» και φέρτε το στο σωστό σημείο. Μην το τιμωρείτε και μην το αφήνετε να τρίβει την μουσούδα του και να μυρίζει το ακατάλληλό σημείο μετά την ούρηση.
 •  Σημαντικό: Εάν αντιδράσετε αρνητικά ακόμα και λίγα λεπτά μετά την τουαλέτα, δεν θα μπορέσει να κάνει την σύνδεση μεταξύ ατυχήματος και εντολής.
 •  Τι κάνω αν ο σκύλος μου ξαφνικά λερώνει μέσα στο σπίτι; Σε αυτή τη περίπτωση, επαναλάβετε την διαδικασία εκπαίδευσης για να φρεσκάρετε τη μνήμη του φιλαράκου σας.

 Έχετε μικρό σπίτι, αλλά θέλετε να το μοιραστείτε με ένα αδεσποτάκι για να του σώσετε τη ζωή; Με τις παραπάνω μεθόδους θα το κρατήσετε ασφαλές και χαρούμενο δίπλα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top