Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: Γιατί είναι το πιο διάσημο σκυλί;

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 24 με 36 κιλά

 Ύψος: 54 με 62 εκατοστά

 Οικογένεια: Gundog, Retriever

 Καταγωγή: Καναδάς

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα για την φυλή: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ είναι ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους με τετράγωνο σώμα και μεγάλα οστά. Θα λέγαμε πως είναι πιο μακρύ απ’ ότι ψηλό, ενώ διακρίνεται για το μεγάλο κεφάλι και τα δυνατά του σαγόνια, που στο παρελθόν του επέτρεπαν να μεταφέρει το θήραμά του με το στόμα.

 Την ίδια στιγμή, τα βαρύ και ογκώδες σώμα του, σε συνδυασμό με τα δυνατά του πόδια, είναι χαρακτηριστικά που του έδιναν τη δυνατότητα να κολυμπάει γρήγορα και δυναμικά.

 Το τρίχωμά του είναι κοντό, ίσιο και πυκνό, ενώ εσωτερικά διαθέτει και ένα δεύτερο στρώμα τριχών που είναι μαλακό και αδιάβροχο, για να το προστατεύει από το κρύο και το παγωμένο νερό. Τα συνήθη χρώματα της ράτσας είναι το μαύρο, το άσπρο, το κρεμ ή μπεζ και το καφέ.

 Αν και πρόκειται για έναν δυναμικό και εργατικό σκύλο, το Λαμπραντόρ διαθέτει ανεπιτήδευτο στυλ και φινέτσα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι είναι από τα πιο διάσημα σκυλιά που προορίζονται για υιοθεσία τόσο από καταφύγια αδέσποτων ζώων, όσο και από πιστοποιημένα εκτροφεία, ανεξαρτήτως του αν το σκυλί είναι ημίαιμο ή καθαρόαιμο. Παρ’ όλ’ αυτά, αν θέλετε πληροφορίες για τη τιμή μιας τέτοιας ράτσας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο εκτροφείο ζώων.

 Η ιστορία του Labrador Retriever:

 Τα αυθεντικά Λαμπραντόρ ήταν πολυτάλαντα σκυλιά που προέρχονταν από τη Νέα Γη (Newfoundland) και όχι από την επαρχία Λαμπραντόρ ή Λαβραδόρ. Μάλιστα, όχι μόνο δεν προέρχονταν από το Labrador, αλλά δεν ονομάζονταν καν έτσι.

 Κατά τη δεκαετία του 1800, τα πρώτα σκυλιά Νέας Γης είχαν διάφορα μεγέθη, εκ των οποίων το  «Lesser» ή αλλιώς «St. John’s» Newfoundland αποτελούσε την πρώτη μορφή του σημερινού Λαμπραντόρ.

 Αυτά τα σκυλιά, που ήταν μέτρια σε μέγεθος και είχαν μαύρο τρίχωμα, ήταν ικανά όχι μόνο να ανακτούν ψάρια, αλλά να τραβάνε επίσης ψαρόβαρκες από τα παγωμένα νερά και να βοηθάνε τους ψαράδες στις εργασίες που περιλάμβαναν κολύμπι.

 Λόγω της βαριάς φορολογίας όμως που είχαν τα μεγαλόσωμα σκυλιά, η ράτσα δεν κατάφερε να επιβιώσει στη Νέα Γη. Ωστόσο, στις αρχές του 1800 κάποια σκυλιά της ράτσας μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και σε συνδυασμό με άλλες ράτσες σκύλων Ριτρίβερ κατάφεραν να αναπτύξουν εκ νέου τη ράτσα. Μάλιστα, είχαν τεράστια φήμη, καθώς ήταν εξαιρετικοί ιχνηλάτες και κυνηγοί θηραμάτων σε ορεινές περιοχές.

 Αν και τα πρώτα χρόνια τα σκυλιά με το μαύρο τρίχωμα ήταν πιο δημοφιλή, αργότερα, τα χρώματα που είχαν τη μεγαλύτερη απήχη στο κοινό ήταν το κίτρινο και το σοκολατί.

 Η ανανεωμένη ράτσα του Labrador Retriever αναγνωρίστηκε από τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο το 1903 και από τον Αμερικανικό το 1917. Έκτοτε, η δημοτικότητα αυτού του σκύλου αυξάνεται σταθερά και εξακολουθεί να παραμένει η πιο διάσημη ράτσα στην Αμερική.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας του Labrador Retriver:

 Λίγες φυλές έχουν κατακτήσει τόσο μεγάλη αποδοχή και δημοτικότητα όσο το Λαμπραντόρ. Και πως να μη το έχει κάνει, άλλωστε, αφού με τη σωστή βασική εκπαίδευση του σκύλου από κουτάβι, το Λαμπραντοράκι είναι ένα αγαπησιάρικο και υπάκουο σκυλί.

 Η σχέση του με τα παιδιά είναι άριστη, καθώς έχει πολλή υπομονή και αντέχει τον ατίθασο χαρακτήρα και τα πειράγματά τους. Αν και δεν έχουν ακουστεί περιστατικά επιθετικότητας του Λαμπραντόρ σε παιδιά, μιας και τα αγαπάει πολύ, καλό είναι να είστε προσεκτικοί όταν τα παιδάκια σας είναι πολύ μωρά, για να μη γίνει κάτι απροσδόκητο.

 Αν και τα κουτάβια της ράτσας είναι ζωηρά και τζαναμπέτικα, με πειθαρχία και αυστηρή εκπαίδευση υπακοής, γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια, ενώ διαθέτουν έχουν χαλαρή συμπεριφορά μέσα σε κλειστό χώρο.

 Ωστόσο, θα πρέπει να ικανοποιείτε την ανάγκη του μπαγασάκου σας για παιχνίδι και εκτόνωση, διότι είναι πολύ παιχνιδιάρικος χαρακτήρας, σε σημείο που να μη κουράζεται ποτέ. Μάλιστα, λατρεύει να συμμετέχει σε δραστηριότητες που συνδυάζουν κολύμπι, ιχνηλασία και τρέξιμο, για να εξασκεί όλες τις σωματικές και πνευματικές του δεξιότητες.

 Προσέχετε, όμως, γιατί το ένστικτο του κυνηγού που έχει από κουτάβι μπορεί να οδηγήσει τον μπαγασάκο σας στο να πάρει στο κατόπι κάποιο μικρό ζώο και να χαθεί, ενώ δεν αποκλείεται να κινδυνέψει η υγεία του. Οι βόλτες πρέπει να γίνονται πάντα με λουρί και ιδανικά, σε μέρη που μπορεί να τον αφήσετε και ελεύθερο, αν δεν έχετε αυλή.

 Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε ένα περιβάλλον που λαμβάνει αγάπη, φροντίδα και σωστή εκπαίδευση, το Λαμπραντοράκι είναι πολύ αφοσιωμένο σκυλί και εξαιρετικός φύλακας για όλη την οικογένεια. Μάλιστα, είναι από τα πιο υπάκουα σκυλιά όλου του κόσμου και πάντα πρόθυμα να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Labrador Retriever είναι ένας αρκετά δραστήριος και κοινωνικός σκύλος. Ως εκ τούτου, χρειάζεται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση – κατά προτίμηση δραστηριότητες ανάκτησης ή κολύμβησης.

 Αυτός ο μεγαλόσωμος μπέμπης αγαπάει πολύ το νερό, οπότε μια πισίνα για σκύλους είναι η ιδανική λύση, για να τον ανακουφίσετε από τη ζέστη, να ικανοποιήσετε τις ανάγκες της ράτσας του και να τον αποτρέψετε από το να πέσει στη δική σας πισίνα και να κινδυνέψει. Πετάξτε του μέσα μερικά μπαλάκια και τα αγαπημένα του παιχνίδια και θα τον κάνετε το πιο ευτυχισμένο πλάσμα του κόσμου!

 Όσον αφορά τη περιποίησή του, το τρίχωμά του απαιτεί βούρτσισμα κάθε εβδομάδα για να απομακρύνονται οι νεκρές τρίχες και να διατηρείται λείο και λαμπερό. Η έντονη τριχόπτωση του σκύλου σας δεν είναι κάτι που θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα εάν δεν αμελείτε το βούρτσισμα και τη περιποίησή του.

 Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων με το πέρασμα των χρόνων εμφανίζουν διαταραχές και προβλήματα στις αρθρώσεις τους, όπως αρθρίτιδα, επομένως, χρειάζονται μία υψηλής ποιότητας τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και ουσίες που προστατεύουν τους χόνδρους και το μυοσκελετικό τους σύστημα. 

 Να είστε σίγουροι ότι με τη καλύτερη τροφή του σκύλου σας αυξάνετε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής και το βιοτικό του επίπεδο, ενώ αποφεύγετε τη ταλαιπωρία και τα έξοδα που επιφέρουν οι ασθένειες των σκύλων.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου και αγκώνα, παχυσαρκία, εξάρθρωση επιγονατίδας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
  • Μικρές ανησυχίες: καταρράκτης, ατροφία αμφιβληστροειδούς, hot spots, δυσπλασία αμφιβληστροειδούς, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: διαβήτης, εντροπία, δυστυχίαση, παθήσεις τριγλώχινας βαλβίδας, κεντροπυρηνική μυοπάθεια, κατάρρευση που προκαλείται από άσκηση.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, αγκώνα, μάτι, κατάρρευση που προκαλείται από άσκηση (DNA), (κεντροπυρηνική μυοπάθεια), (γόνατο).
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Labrador Retriever: 10-12 έτη.

 Εν ολίγοις, η υιοθεσία ενός ημίαιμου ή καθαρόαιμου Λαμπραντόρ θα προσδώσει άλλο νόημα στη ζωή σας και θα δραστηριοποιήσει τόσο εσάς, όσο και τα παιδιά σας, τα οποία θα μάθουν από νωρίς τη σημασία της ανάληψης ευθυνών και του σεβασμού απέναντι σε ζώα.

 Από τη στιγμή που θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά ονόματα σκύλων, μέχρι τη φροντίδα του αν τυχόν αρρωστήσει, ένα κατοικίδιο προσφέρει πολλά μαθήματα ζωής στην οικογένειά του και μας κάνει όλους πιο ώριμους και υπεύθυνους ανθρώπους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top