Γκόλντεν Ριτρίβερ: Τα χαρακτηριστικά του έξυπνου ιχνηλάτη!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 24 με 35 κιλά

 Ύψος: 55 με 60 εκατοστά

 Οικογένεια: Πουλόσκυλο, Ιχνηλάτης

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Yellow Retriever (κίτρινο ριτρίβερ)

 Τα πάντα για το Golden Retriever:

 Τα Golden Retriever είναι αθλητικά και δυνατά σκυλιά, ικανά να μεταφέρουν βαριά θηράματα στη ξηρά ή το νερό. Έχουν πλατύ και φαρδύ κεφάλι, δυνατό λαιμό και καλά αναπτυγμένο κορμί.

 Η ράτσα τείνει να είναι κάπως μακρύτερερη απ’ ότι ψηλή. Επίσης, το βάδισμα των σκύλων είναι δυναμικό, αλλά ελαφρύ. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό, ίσιο ή κυματιστό και αδιάβροχο. Τα συνήθη χρώματά του είναι το κρεμ, το σκούρο χρυσαφί και το ανοιχτό χρυσαφί.

 Πολλοί μπερδεύουν το Labrador Retriever με το Golden Retriever, λόγω της ομοιότητας στην εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά τους, ωστόσο, είναι διαφορετικές ράτσες, με διακριτές διαφορές.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η καταγωγή του Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι Αγγλική και είναι το αποτέλεσμα μιας από τις πιο τεκμηριωμένες και καλότυχες προσπάθειες εκτροφής μιας ράτσας. Ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Γκόλντεν Ριτρίβερ ήταν ο Λόρδος Tweedmouth, ο οποίος ζούσε κατά μήκος του ποταμού Tweed, βόρεια των συνόρων με τη Σκωτία.

 Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του 1800, ο Λόρδος Tweedmouth διασταύρωσε τον Nous, ένα κίτρινο Retriever με κυματιστό τρίχωμα (απόγονος του μικρού Newfoundland και των προγενέστερων Labrador που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες) με τη Belle, ένα σκούρο καφέ Tweed Water Spaniel με σγουρό τρίχωμα.

 Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης αυτής ήταν τέσσερα κουτάβια, τα οποία έδειξαν από νωρίς ότι θα γίνουν εξαιρετικά πουλόσκυλα. Οι επόμενες διασταυρώσεις έγιναν με άλλα μαύρα Retrievers, Tweed Spaniels, Setter, ακόμα και με Bloodhound.

 Η ράτσα αρχικά αποτελούνταν από κίτρινα Ριτρίβερ με επίπεδο τρίχωμα, αλλά το 1912, το Yellow ή Golden Retriever θεωρήθηκε ξεχωριστή ράτσα. Μερικά από αυτά τα σκυλιά έφτασαν στην Αμερική από τους γιους του Λόρδου Tweedmouth το 1900. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος τα αναγνώρισε επίσημα το 1927.

 Η ράτσα του Golden Retriever εκτιμήθηκε για την ικανότητά της στο κυνήγι, που προέρχεται από τον προσεκτικό συνδυασμό και την αναπαραγωγή των προγόνων της, με σκοπό να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά της.

 Αργότερα έγινε πολύ αγαπητό και δημοφιλές κατοικίδιο ζώο. Μετά τη μετάβασή του ως ζώο συντροφιάς, η δημοτικότητα της ράτσας ήταν ραγδαία και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παραμένει μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων παγκοσμίως.

 Τo Golden Retriever είναι γνωστό ότι:

  • Είναι γενναίο στο κρύο.
  • Ανακτά το θήραμα προσεκτικά.
  • Κολυμπάει δυναμικά.
  • Περνάει με ευκολία μέσα από έντονη βλάστηση.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους ξένους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

    

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας του Γκόλντεν Ριτρίβερ:

 Το Golden Retriever είναι γνωστό για την αφοσιωμένη και υπάκουη συμπεριφορά του ως κατοικίδιο συντροφιάς. Αυτό το σκυλί είναι επίσης ένας πανέξυπνος και ικανός ιχνηλάτης που λαχταρά τις βόλτες στη φύση.

 Εάν παραμελήσετε αυτόν τον σκύλο και τη δραστήρια φύση του, τότε μπορεί να αποκτήσει προβλήματα συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, αυτή η ράτσα χρειάζεται καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση.

 Η αλήθεια είναι ότι μερικά Golden Retrievers τείνουν να ενθουσιάζονται πολύ και να είναι φασαριόζικα, αλλά όλα είναι πρόθυμα να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη τους και να υπακούν σε κανόνες. Αν έχετε εκπαιδεύσει σωστά το σκυλάκι σας και του δίνετε ευκαιρίες να εκτονώνει την ενέργειά του, δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι.

 Η εκπαίδευση και η ψυχοσωματική εκτόνωση αυτού του σκύλου πρέπει να ξεκινάει από τη στιγμή που το κουτάβι θα πατήσει το πατουσάκι του στο σπίτι, προκειμένου να είναι ήρεμο και υπάκουο στο σπίτι, αλλά ενθουσιασμένο όταν παίζει. 

 Μερικά από τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά του είναι η υπακοή του σε ασκήσεις ανταγωνισμού με άλλα σκυλιά. Αυτό το σκυλί απολαμβάνει επίσης παιχνίδια που περιλαμβάνουν ανάκτηση και λατρεύει να μεταφέρει αντικείμενα στο στόμα του.

 Οι βασικές ανάγκες φροντίδας του Golden Retriever:

 Τα Golden Retrievers χρειάζονται καθημερινή άσκηση και εκτόνωση. Είναι πολύ έξυπνα και ικανά, για αυτό μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά τους μαθήματα υπακοής και έξυπνα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μέσα στο σπίτι ή εκτός σπιτιού.

 Αν θέλετε να κάνετε τη γυμναστική του πιο ενδιαφέρουσα και απαιτητική, μπορείτε να ενσωματώσετε μερικά δραστήρια και έντονα παιχνίδια που θα τον βγάλουν έξω από το «comfort zone» του. 

 Είναι μια ευχάριστη παρέα για τον άνθρωπο και μπορούν να σας ακολουθήσουν σε πολλές δραστηριότητες ανάκτησης, είτε στη ξηρά είτε μέσα στη θάλασσα.

 Φυσικά, τα Golden Retrievers απολαμβάνουν εξίσου την ανθρώπινη συντροφιά. Δεν τους αρέσει να μένουν για πολλή ώρα μόνα τους και χρειάζονται την ανθρώπινη αλληλεπίδραση για να είναι χαρούμενα. 

 Το Golden Retriever έχει ένα πυκνό, ίσιο ή κυματιστό εξωτερικό, αδιάβροχο τρίχωμα που μαδάει έντονα δύο φορές το χρόνο και ελαφρώς καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε το σκυλάκι σας κάθε εβδομάδα, για να διατηρείτε το τρίχωμά του λείο και λαμπερό, όπως επίσης και για να αποτρέπετε την έντονη τριχόπτωση.

 Δώστε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του, επιλέγοντας μια ποιοτική τροφή που θα ανταποκρίνεται στο βάρος, τα επίπεδα ενέργειας και τη κατάσταση του τριχώματός του.

 Τα προβλήματα υγείας της ράτσας:

  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, Δερματικά προβλήματα (αλλεργίες, σημεία ανάφλεξης, λοιμώξεις των αφτιού), Αιμαγγειοσάρκωμα, Λέμφωμα.
  • Μικρές ανησυχίες: Στένωση αορτικής βαλβίδας, Δυσπλασία αγκώνα, Διαταραχές των ματιών (εντροπία, Κεντρική προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς), Επιληπτικές κρίσεις, Υποθυρεοειδισμός, Όγκοι μαστοκυττάρων.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Οστεοσάρκωμα.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων, αγκώνα, ματιών, καρδιάς, (θυρεοειδούς).
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10 με 13 χρόνια.

 Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί να αντιπροσωπεύουν κατά πολύ αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικό περιβάλλον και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση.

 Αν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας γούνινο φιλαράκι, αναζητήστε μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία ή επισκεφθείτε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Μπορείτε ακόμα να απευθυνθείτε σε ένα πιστοποιημένο εκτροφείο σκύλων που πληροί όλες τις προδιαγραφές και τους κανόνες ασφαλείας και υγείας των ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top