Ιρλανδικό Σέττερ: Ένα πανέμορφο & τρυφερό σκυλί!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 27 με 32 κιλά

 Ύψος: 63 με 68 κιλά

 Οικογένεια: Iχνηλάτης

 Καταγωγή: Ιρλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1700

 Άλλα ονόματα: Red Setter – Κόκκινο Σέτερ

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Irish Setter:

 Το Ιρλανδικό Σέτερ είναι ένα πραγματικά πανέμορφο σκυλί, με την ομορφιά του να είναι εν μέρει αποτέλεσμα ιστορικής αναγκαιότητας. Η κομψή αλλά πρακτική σωματοδομή του επέτρεπε σε αυτή τη ράτσα να κυνηγάει με ταχύτητα και αντοχή.

 Το Irish Setter είναι πιο μακρύ απ’ ότι ψηλό, ένα απο τα χαρακτηριστικά που του δίνει μεγάλο εύρος κίνησης και τη δυνατότητα να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες, χωρίς να μπερδεύονται τα πίσω πόδια του με τα μπροστινά. Την ίδια στιγμή, εμφανίζει έναν τριποδισμό και έχει εξαιρετικές κυνηγετικές ικανότητες.

 Το τρίχωμά του είναι ίσιο και μέτριο μέγεθος, ενώ τείνει να είναι πιο μακρύ στα αφτιά, τα πόδια, τη κοιλιά, το στήθος και την ουρά. Αυτό του προσφέρει προστασία από τα βάτα και το αποτρέπει από το να εγκλωβιστεί μέσα σε αυτά.

 Αυτή η ράτσα δεν συναντάται σε πολλά χρώματα, με το χαρακτηριστικό της χρώμα να είναι το καστανοκόκκινο, που τη κάνει πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή ανάμεσα σε αμέτρητες ράτσες σκύλων. Επίσης, είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, με τα αρσενικά να φτάνουν μέχρι τα 34 κιλά περίπου και τα θηλυκά περίπου μέχρι τα 30.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Η ακριβής προέλευση του Ιρλανδικού Σέτερ είναι ασαφής, ωστόσο, οι πιο πιθανοί ισχυρισμοί για την προέλευσή του είναι ότι προήλθε από μία διασταύρωση Σπάνιελ, Πόιντερ και άλλα Σέττερ, κυρίως των Αγγλικών και σε μικρότερο βαθμό του Gordon Setter.

 Οι Ιρλανδοί κυνηγοί χρειάζονταν ένα γρήγορο σκυλί με πολύ καλή όσφρηση, αλλά και μακρύ σώμα, για να μπορούν να το εντοπίζουν από απόσταση. Έτσι, βρήκαν αυτό που έψαχναν στο κόκκινο και το λευκό Σέττερ, που προέκυψαν από τις παραπάνω διασταυρώσεις.

 Τα πρώτα κυνοτροφεία κόκκινων Σέττερ εμφανίστηκαν περίπου το 1800. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, αυτά τα σκυλιά κατάφεραν να αποκτήσουν μεγάλη φήμη, κυρίως λόγω του εντυπωσιακού μαονί χρώματος στο τρίχωμά τους. Μέχρι τα μέσα του 1800, τα Irish Red Setters, όπως ονομάστηκαν αρχικά, είχαν ταξιδέψει στην Αμερική, όπου και αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικά στο κυνήγι πουλιών.

 Μάλιστα, το 1862 στη γενέτερειρά τους την Ιρλανδία, προέκυψε ένας σκύλος, που επρόκειτο να αλλάξει ριζικά τη πορεία της ράτσας, ονόματι «Champion Palmerston».

 Αυτός ο σκύλος είχε ένα ασυνήθιστα μακρύ κεφάλι και λεπτή κορμοστασιά, με αποτέλεσμα να θεωρείτο πολύ εκλεπτυσμένος για το κυνήγι. Αν και ο ιδιοκτήτης του δεν επιθυμούσε να τον κρατήσει, προκειμένου να μη περάσουν αυτά τα χαρακτηριστικά στα επόμενα σκυλιά, μεσολάβησε κάποιος υποστηρικτής της ράτσας, ο οποίος εκτίναξε τη δημοτικότητα του σε διαγωνισμούς σκύλων και συντέλεσε στην ανάπτυξη του Ιρλανδικού Σέτερ.

 Από εκεί και έπειτα, το ενδιαφέρον του κόσμου μετατοπίστηκε στους διαγωνισμούς σκύλων, με αποτέλεσμα να προσμετράται περισσότερο η γοητεία και τα όμορφα χαρακτηριστικά τους, παρά οι κυνηγετικούς τους ικανότητες.

 Παρόλα αυτά, το Ιρλανδικό Σέτερ παρέμεινε ένα εξαιρετικό κυνηγόσκυλο, που κατάφερε να διατηρήσει τόσο τα χαρακτηριστικά του κυνηγού, όσο και την εκθαμβωτική, εξωτερική του εμφάνιση.

 Με το πέρασμα των χρόνων, δόθηκε ακόμα περισσότερη έμφαση στη συμμετοχή και τις επιδόσεις του σε διαγωνισμούς σκύλων, ενώ σήμερα αποτελεί ένα πολύ γνωστό κατοικίδιο για κάθε σπίτι.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Irish Setter

 Το Ιρλανδικό Σέττερ προσεγγίζει τα πάντα στην ζωή του με μια έντονη, δραστήρια και ενθουσιώδη στάση. Επιδεικνύει πάντα μία καλή συμπεριφορά σε όλα όσα του ζητούνται να κάνει, ενώ είναι και από τα πιο φιλικά σκυλιά. Βέβαια, όπως όλα τα σκυλιά, καλό είναι να μην αφήνετε πολύ μικρά παιδάκια και μωρά κοντά του, γιατί άθελά του μπορεί να τα τραυματίσει.

 Εάν μπορείτε να του παρέχετε την καθημερινή εκτόνωση που έχει ανάγκη, θα γίνει ένα ευχάριστος τετράποδος φίλος. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ταλαντούχο κυνηγόσκυλο, οπότε αν πλήττει, μπορεί να γίνει υπερ δραστήριο μέσα στο σπίτι και να εμφανίσει καταστροφικές συμπεριφορές.

  Από εκεί και πέρα, είναι πάντα πρόθυμο να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του και να συμμετέχει σε όλες τις οικογενειακές δραστηριότητες. Μάλιστα, αν το εκπαιδεύσετε και το κοινωνικοποιήσετε από κουτάβι, θα ανταμειφθείτε με όλα τα χαρίσματα αυτής της υπέροχης ράτσας.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Τα Ιρλανδικά Σέττερ έχουν ανάγκη από έντονη άσκηση κάθε μέρα. Ακριβώς επειδή μιλάμε για ένα αθλητικό σκυλί, μη περιμένετε ότι θα είναι ευτυχισμένο εάν βρίσκεται συνεχώς μέσα σε ένα σπίτι.

 Εμείς σας προτείνουμε διάφορα παιχνίδια με σκυλιά που μπορείτε να παίζετε μαζί του καθημερινά και φυσικά, να του δίνετε τη δυνατότητα να τρέχει και να ιχνηλατεί, όπως απαιτεί η ράτσα του.

 Μια τέτοια ράτσα ιδανικά πρέπει να διαβιώνει σε ένα σπίτι με αυλή ή κήπο, όπου μπορεί να αθλείται και να παίζει ελεύθερα κάθε μέρα, ωστόσο, με τους σωστούς σκυλογονείς, μπορεί να ζήσει αξιοπρεπέστατα και σε ένα διαμέρισμα.

 Αυτό που πρέπει εξίσου να γνωρίετε για τη ράτσα είναι ότι το τρίχωμά της χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα, κάθε δύο με τρεις ημέρες, όπως επίσης και ένα τριμάρισμα και κόψιμο των νυχιών, εάν ο μπαγασάκος σας δεν τα φθείρει φυσικά από μόνος του.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, δυσπλασία ισχίου, γαστρική διάταση.
  • Μικρές ανησυχίες: Μεγαοισοφαγία, πανοστεΐτιδα, οστεοδυστροφία, οστεοσάρκωμα, υποθυρεοειδισμός.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, επιληψία, αιμοφιλία Α. 
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: DNA για τη προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, ισχίων, θυρεοειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12 – 14 χρόνια.

 Ενθουσιώδες, φιλικό, αγαπησιάρικο με όλους και φυσικά…εξαιρετικός κυνηγός, το Ιρλανδικό Σέττερ είναι από τα πιο διάσημα κατοικίδια και, όπως είδαμε, καθόλου τυχαία. Δεν είναι μόνο η ομορφιά του που το κάνει να ξεχωρίζει, αλλά ο εκπληκτικός χαρακτήρας του, που τους μαγεύει όλους.

 Αν ενδιαφέρεστε για την υιοθεσία μίας τέτοιας ράτσας, μπορείτε να κάνετε μία αναζήτηση σε εκτροφεία σκύλων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα βρείτε πολλά κουτάβια που χαρίζονται σε υπεύθυνους σκυλογονείς, ώστε να απολαύσουν μία ξέγνοιαστη και χαρούμενη ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top