Γενειοφόρο Κόλεϊ: Ένας βιρτουόζος φύλακας!

 Το γλυκύτατο Bearded Collie είναι ένα σκυλί μετρίου μεγέθους, με ένα αρκετά λεπτεπίλεπτο και μακρόστενο κορμάκι, που εύκολα σας δίνει την εντύπωση πως είναι η πεμπτουσία της δύναμης και της ευκινησίας.

 Για την ακρίβεια, ένας ενήλικος και πλήρως αναπτυγμένος σκύλος μπορεί να φτάσει τα 50 με 55 εκατοστά ύψους. Την ίδια στιγμή, το σωματικό του βάρος φτάνει περίπου στα 20 με 25 κιλά.

 Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ράτσας είναι εκείνα που προσδίδουν στο βάδισμα του Bearded Collie μια δυναμικότητα και ελαστικότητα, καθιστώντας το ικανό να διανύει μεγάλες αποστάσεις και να έχει μεγάλο εύρος κίνησης.

 Από εκεί και πέρα, διαθέτει την εκπληκτική ικανότητα του να κάνει απότομες στροφές, γρήγορες εκκινήσεις και ξαφνικές στάσεις. Πρόκειται για μια απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να έχουν οι ράτσες σκύλων που προορίζονται για τη φύλαξη κοπαδιών.

 Πράγματι, το συγκεκριμένο σκυλί μπορεί να φρουρεί και να διαχειρίζεται ολόκληρα κοπάδια για μεγάλα χρονικά διαστήματα και, μάλιστα, κάτω από όλες τις συνθήκες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έχει ένα πλούσιο τρίχωμα.

 Με τη σειρά του, το τρίχωμά του περιλαμβάνει μια διπλή στρώση, με ένα εξαιρετικά μαλακό και γούνινο υπόστρωμα. Το εξωτερικό είναι επίπεδο, σκληρό και αρκετά ίσιο και του προσφέρει μια πρόσθετη προστασία και ασφάλεια. Μπορείτε να το βρείτε σε πάρα πολλά χρώματα. Ωστόσο, συχνότερα συναντάται σε αποχρώσεις του λευκού και του γκρίζου.

 Πέραν των ισχυρών χαρακτηριστικών του, όμως, εκείνο που κλέβει όλες τις παραστάσεις ειναι το τρισχαριτωμένο μουτράκι του, χάρη στο σπινθηροβόλο βλέμμα και τη διερευνητική ματιά του.

 Η ιστορική προέλευση της ράτσας του:

 Το Γενειοφόρο Κόλεϊ πιθανόν προέρχεται από το Κόμοντορ της κεντρικής Ευρώπης ή από τον Πολωνικό Ποιµενικό Νιζίνι. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι γέννημα θρέμμα Ευρωπαϊκό σκυλάκι.

 Στην πραγματικότητα – και σύμφωνα με σχετικές αναφορές – το 1514 δύο Πολωνικά τσοπανόσκυλα έφτασαν στην Σκωτία από Πολωνούς εμπόρους. Βέβαια, ο συγκεκριμένος σκύλος απεικονίζεται σε διάφορα έργα τέχνης του 18ου αιώνα, αλλά εμφανίζεται με απόλυτη σιγουριά περίπου στις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε και έφτασε στο φως της δημοσιότητας η πρώτη περιγραφή της φυλής του.

 Σε όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του, το Bearded Collie ήταν ένας ακούραστος φύλακας προβάτων και θριάμβευε στα κακοτράχαλα εδάφη της Σκωτίας υπό άθλιες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι, λοιπόν, να απορείτε που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς του είδους του στη Σκωτία μέχρι και σήμερα!

 Το πολυτάλαντο αυτό πλάσμα έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του θεάματος περίπου κατά την Βικτωριανή εποχή, όπου υπήρχαν δύο είδη: Ένα καφέ Μπόρντερ Κόλεϊ με λευκό μοτίβο και ελαφρώς κυματιστό τρίχωμα και το Χάιλαντ Κόλεϊ, το οποίο είχε ένα τρίχωμα σε άσπρες και γκρι αποχρώσεις. Η διασταύρωση αυτών των δύο σκύλων είχε ως αποτέλεσμα το Γενειοφόρο Κόλεϊ!

 Λίγο μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ράτσα άρχισε να εκτρέφεται συστηματικά, αποκλειστικά και μόνο για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους. Η υψηλή του αξία ως σκυλί συγκέντρωσης και διαφύλαξης κοπαδιών ήταν που έκανε δύσκολη τη ζωή σε όσους ήθελαν να το αποκτήσουν, αλλά δεν ανήκαν στον κλάδο.

 Ύστερα από εκτεταμένες προσπάθειες, υπήρξαν ορισμένοι εκτροφείς που κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους ορισμένα κουτάβια. Τα έφεραν μαζί τους όταν επέστρεφαν στην Αγγλία και μετά στην Αμερική.

 Ήταν μόλις το 1977, όμως, όταν η ράτσα αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο. Από τότε, η δημοτικότητά της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους ξένους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

    

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Γενειοφόρου Κόλεϊ:

 Ένας σκύλος της ράτσας των Bearded Collies διακρίνεται για την ανεξάντλητη ενέργεια και ζωντάνια του. Ο ίδιος ως χαρακτήρας είναι γεμάτος ενθουσιασμό και όρεξη για ζωή.

 Η παιχνιδιάρικη διάθεση και η κοινωνική συμπεριφορά του είναι οι δύο λόγοι που θα το δείτε να προσπαθεί μανιωδώς να σας ξεσηκώσει για να ασχοληθείτε μαζί του.

 Του αρέσουν τα παιδιά και μαζί τους μπορεί να παίζει για ώρες ατελείωτες. Το ένδοξο παρελθόν και ο μέγιστος ενθουσιασμός του, όμως, ίσως μπουν στη μέση και τον κάνουν να αρχίσει να τα περισυλλέγει σαν να είναι πρόβατα ή να δαγκώνει τις φτέρνες τους, τακτική που ακολουθούσαν για να μαζεύουν το κοπάδι στη στάνη. Γι’ αυτό, καλό είναι να ρίχνετε μια ματιά όταν αλληλεπιδρά με μικρά παιδάκια.

 Συν τοις άλλοις, είναι ένας πανέξυπνος και πολύ υπάκουος σκυλάκος. Ωστόσο, η φύση του είναι ανεξάρτητη και στοχαστική. Εάν οπλιστείτε με υπομονή και με χιούμορ, θα δείτε πως η βασική εκπαίδευση του σκύλου σας θα είναι εξίσου παιχνιδάκι!

 Περιποίηση και χαρακτηριστικά της ράτσας:

 Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα πολύ καλόβολο και καλοσυνάτο πλάσμα, που δεν έχει τρελές απαιτήσεις. Το μόνο που θέλει από εσάς είναι να το αγαπάτε και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

 Από εκεί και πέρα, θα το δείτε κάτι παραπάνω από πρόθυμο να παίξει μαζί σας. Δοκιμάστε να βγείτε τα δύο σας για τρέξιμο, για έναν πολύ μεγάλο περίπατο ή για μια βόλτα μέχρι το πάρκο σκύλων. Έτσι, θα μπορέσει να εκτονώσει την ενέργειά του.

 Μην ξεχνάτε όμως πως η καρδιά του είναι δοσμένη στα καθήκοντά του ως εργάτης. Εκμεταλλευτείτε το αυτό και φροντίστε να του παρέχετε την αντίστοιχη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση που χρειάζεται για να είναι υγιής και ευτυχισμένος.

 Κατά τα άλλα, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τακτικό βούρτσισμα για την απομάκρυνση του περιττού τριχώματος. Μπορείτε να το κάνετε κάθε δεύτερη ημέρα, για να τελειώνετε πολύ γρήγορα.

 Υγεία & Φροντίδα:

 Σε γενικές γραμμές, το πλασματάκι αυτό είναι γεμάτο θέληση και όρεξη για ζωή, που σπάνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, αναμένεται να ζήσει στο πλευρό σας για περίπου 12 με 14 χρόνια.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του προτού καν το αποκτήσετε. Έτσι, θα γνωρίζετε πως να την προασπίσετε καλύτερα και εν τέλει αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.

 Πιο συγκεκριμένα, το Γενειοφόρο Κόλεϊ είναι πιθανό να εμφανίσει επιληπτικές τάσεις, ασθένεια του παχέος εντέρου και νόσο του Addison. Σπανιότερα, μπορεί να είναι λιγάκι επιρρεπές απέναντι στον καταρράκτη.

 Ευχάριστος χαρακτήρας, εξυπνάδα και παιχνιδιάρικη διάθεση. Αυτά είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν το Γενειοφόρο Κόλεϊ και υπόσχονται να μετατρέψουν μια – κατά τα άλλα – βαρετή ημέρα στην πιο αξέχαστη και διασκεδαστική της ζωής σας – κι αυτό, κάθε μέρα!

 Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι της ράτσας, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top