Κόμοντορ: Σκυλί με…ασυναγώνιστα χαρακτηριστικά!

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 31 με 36 κιλά

 Ύψος: 64 με 70 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος φύλαξης κοπαδιών

 Καταγωγή: Ουγγαρία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα του Komondor:

 Το Κόμοντορ είναι ένα σκυλί με μεγάλο μέγεθος, σχετικά μακρύτερο απ’ ότι ψηλό, με γεροδεμένους μύες και οστά. Παρά τη δυνατή κορμοστασιά του, το βάδισμά του είναι ελαφρύ, χαλαρό και με μεγάλο διασκελισμό.

 Ομολογουμένως, ένα από τα κύρια και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι το τρίχωμά του, που αποτελείται από ένα πυκνό, μαλλιαρό υπόστρωμα και ένα πιο χοντρό εξωτερικό στρώμα, που είναι κυματιστό ή σγουρό.

 Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι το εσωτερικό του τρίχωμα αναμειγνύεται με το εξωτερικό, δημιουργώντας αυτά τα χαρακτηριστικά, μακριά κορδόνια που μοιάζουν με φούντες, τα οποία συνήθως σχηματίζονται μετά την ηλικία των δύο ετών. Το τρίχωμά του είναι όμως αυτό που το βοήθησε να επιβιώσει στις ακραίες περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες, όπως επίσης να  σωθεί από τα δόντια των θηρευτών του.

 Επίσης, το τρίχωμά του λειτουργεί σαν ένα είδος κάλυψης και παραπλάνησης, καθώς το βοηθά να κρύβεται μέσα στο κοπάδι των ζώων που φυλάει, δίνοντάς του το πλεονέκτημα να αιφνιδιάσει τους «αντιπάλους» του.

 Η ιστορία αυτής της μοναδικής ράτσας:

 Όταν οι Ούννοι κατέφθασαν στην Ουγγαρία, είχαν μαζί τους το μεγάλο Ρωσικό σκυλί «Owtcharka», που πιστεύεται ότι είναι ο πρόγονος του Κόμοντορ.

 Αυτά τα σκυλιά έμοιαζαν πολύ με τα πρόβατα Magyar, γνωστά και ως Racka στη περιοχή, τα οποία είχαν τη κορμοστασιά ενός σκύλου, αλλά όλο τον όγκο του σγουρού μαλλιού. Έτσι, τα σκυλιά αναμειγνύονταν εύκολα με τα κοπάδια των προβάτων και δύσκολα διακρίνονταν μέσα στο κοπάδι.

 Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους βοσκούς, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν τη ράτσα μοναδική και ανέπαφη, με αποτέλεσμα να μη τη διασταυρώσουν με καμία άλλη.

 Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά στο Komondor έγινε το 1555, αν και είναι βέβαιο ότι η φυλή υπήρχε πολλά χρόνια πριν. Το Κόμοντορ κέρδισε την αγάπη πολλών ανθρώπων και έγινε το κατάλληλο σκυλί για να φυλάει κοπάδια και ζωντανά. Μάλιστα, ήταν τόσο ταλαντούχο και αποτελεσματικό, που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το Komondor είναι υπεύθυνο για την εξάλειψη των λύκων στην Ουγγαρία.

 Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, αυτός ο σκύλος χρησιμοποιήθηκε και ως φύλακας. Το 1933 ταξίδεψε μέχρι την Αμερική, όπου τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1937, αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο ως επίσημη ράτσα.

 Δυστυχώς, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του σε πολλές ράτσες σκύλων, με αποτέλεσμα το Κόμοντορ σχεδόν να αφανιστεί. Ωστόσο, με συντονισμένες προσπάθειες από πολλούς υποστηρικτές της ράτσας, το Κόμοντορ εκτράφηκε εκ νέου και αναζωπυρώθηκε.

 Σαφέστατα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε διαγωνισμούς και επιδείξεις σκύλων, με το τρίχωμά του να κλέβει πρώτο τις εντυπώσεις, αν και είναι πολύ απαιτητικό στη περιποίησή του.

 Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα το Κόμοντορ να παραμένει μια ασυνήθιστη ράτσα μέχρι σήμερα εκτός των συνόρων του, διότι οι απαιτήσεις του τριχώματός του καθιστούν δύσκολη την υιοθεσία και τη φροντίδα ενός τέτοιου κατοικιδίου.

 Στο πρόσφατο παρελθόν, η φυλή χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη κοπαδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες με μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας την προσοχή μιας νέας γενιάς βοσκών.

 Επίπεδο ενέργειας

 

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

   

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Komondor:

 Το Κόμοντορ είναι ένας ανεξάρτητος φρουρός και προστάτης ζώων, χαρακτηριστικά που ανήκουν στη βαριά κληρονομιά της ράτσας. Λόγω της εκτροφής του, λειτουργεί αυτόνομα και μεθοδικά, οπότε μερικές φορές μπορεί να γίνει πεισματάρης και κυριαρχικός, απαιτώντας αυστηρή εκπαίδευση και πειθαρχία από ένα δυναμικό αφεντικό, ακριβώς όπως κι αυτό.

 Τα κουτάβια της ράτσας χρειάζονται αυστηρή και συνδυαστική εκπαίδευση με crate σκύλου και παιχνίδια που διεγείρουν το μυαλό τους. Η συχνή κοινωνικοποίηση είναι εξίσου σημαντική για να αποκτήσουν μία φιλική και αξιοπρεπή συμπεριφορά απέναντι σε άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

 Παρ’ ότι είναι ένας δυναμικός και εργατικός σκύλος που προστατεύει άνευ όρων την οικογένειά του, τα πηγαίνει σχετικά καλά με άλλα κατοικίδια της οικογένειας. 

 Στην πραγματικότητα, παρά τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του, ο εν λόγω σκύλος είναι πιο χαρούμενος όταν έχει συντροφιά. Πέραν των καθημερινών του αναγκών και καθηκόντων, είναι ήσυχος, αλλά δεν θα πάρει περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα για να γίνει ατρόμητος και θηρίο, αν παραστεί ανάγκη να διαφυλάξει τα συμφέροντά του.

 Έχοντας εκ φύσεως τα ένστικτα της προστασίας και της κηδεμονίας, το Κόμοντορ νιώθει την ανάγκη να προστατεύει τα παιδιά της οικογένειάς του. Βέβαια, δεν θα πρέπει να τα αφήνετε μόνα τους μαζί του, γιατί όπως και να’ χει μιλάμε για έναν φύλακα κοπαδιών, που μπορεί να γίνει άγαρμπος στις κινήσεις του και να τα χτυπήσει.

 Μάλιστα, οι ράτσες που έχουν κληρονομιά στη φύλαξη κοπαδιών τείνουν να δαγκώνουν τα πατουσάκια των παιδιών, καθώς πρόκειται για μια συνήθεια που την αποκτούσαν τα σκυλιά για να κλείνουν πιο εύκολα τα ζωντανά στο μαντρί και να τα προστατεύουν από επίδοξους θηρευτές.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Κόμοντορ χρειάζεται καθημερινή άσκηση, περιπάτους, μικρές εξορμήσεις στη φύση και παιχνίδια που διεγείρουν όχι μόνο το σώμα, αλλά, προπαντός, τη σκέψη τους. Πρέπει να αποφεύγει το κολύμπι, γιατί το ογκώδες και πυκνό τρίχωμά του αργεί να στεγνώσει, όπως επίσης τα πολύ δασώδη μέρη, για να μη γεμίσει τσιμπούρια και ψύλλους.

 Η περιποίηση που απαιτείται για το τρίχωμά του είναι η εξής: τα χαρακτηριστικά του «κορδόνια» πρέπει να ξεμπερδεύονται, διαφορετικά κομπιάζουν και γίνονται μία άμορφη μάζα. Επίσης, χρειάζεται που και που ένα καλό μπάνιο, ιδανικά σε μια αυλή, γιατί το λευκό τρίχωμα γεμίζει αμέσως ακαθαρσίες.

 Όπως αντιλαμβάνεστε, το μπάνιο είναι χρονοβόρο και το στέγνωμα διαρκεί ακόμα περισσότερο. Ιδανικά, το τρίχωμά του πρέπει να παραμένει κοντό, για να μην λερώνεται και γίνεται εστία μικροβίων. Βέβαια, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι ότι μαδάει ελάχιστα έως καθόλου.

 Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ράτσα:
  • Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, συστροφή στομάχου.
  • Μικρές ανησυχίες: εξωτερική ωτίτιδα, κόκκινα εξανθήματα – «hot spots».
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Εντροπία
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχίων, ματιών.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Komondor: 10-12 έτη

 Από τη πρώτη κιόλας ματιά, το Κόμοντορ δεν περνάει απαρατήρητο με όλες αυτές τις λευκές τζίβες που κρέμονται στο σώμα του, εκτός αν είναι μέσα σε ένα κοπάδι ζώων, όπου δύσκολα θα το διακρίνει κανείς. Το τρίχωμά του, σε συνδυασμό με τη μεθοδικότητα και την ετοιμότητα του χαρακτήρα του, καθιστούν αυτό το πλάσμα ανυπέρβλητο και μοναδικό στο είδος του.

 Αν και η υιοθεσία ενός τέτοιου σκύλου δεν είναι για όλους και εδώ στην Ελλάδα δεν χαρίζονται τέτοια κουτάβια ή σκυλιά, με το κατάλληλο αφεντικό, τη καθημερινή ανάληψη καθηκόντων και την εκτόνωσή τους με παιχνίδια και δραστηριότητες, τα σκυλάκια της ράτσας είναι τρισευτυχισμένα και εξελίσσονται σε ιδανικά κατοικίδια για μία οικογένεια με παιδιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top