Τσιμπούρι σε σκύλο: Πείτε αντίο στα τσιμπούρια οριστικά!

 Τα τσιμπούρια είναι εξωτερικά παράσιτα που προσκολλώνται και τρέφονται από το αίμα των ξενιστών τους, δηλαδή του σκύλου σας. Υπάρχουν πάρα πολλά τσιμπούρια σκύλων που μπορεί να επηρεάσουν και τον άνθρωπο. Μάλιστα, έχουν βρεθεί πάνω από 8 διαφορετικά είδη τσιμπουριών. Αυτά τα παράσιτα αυξάνονται συνεχώς και αναμένεται να επεκταθούν. Αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των κατοικίδιων ζώων.

 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα τσιμπούρια:

 1.  Τα τσιμπούρια φέρουν ασθένειες

 Τα τσιμπούρια είναι γνωστοί φορείς για ορισμένες, δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες. Είναι μια πραγματική απειλή για την υγεία του σκύλου, όμως δεν μεταφέρουν όλα ασθένειες. Τα συμπτώματα των περισσότερων ασθενειών που προκαλούνται από τσιμπούρι σε σκύλο είναι ο πυρετός και ο λήθαργος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν και αδυναμία, χωλότητα, οίδημα στις αρθρώσεις και αναιμία.

 Οι συχνότερες ασθένειες που προκαλούνται από τα τσιμπούρια στον σκύλο είναι η νόσος Lyme, ο πυρετός Rocky Mountain, η ερλιχίωση και άλλες. Μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν τοπική ερυθρότητα, λοιμώξεις και προσωρινή παράλυση.

 1.  Τα τσιμπούρια μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιδανικό ξενιστή

 Τα τσιμπούρια μπορούν να καταλάβουν την κίνηση, τη θερμοκρασία του σώματος αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που εκχέεται από τα κατοικίδια ζώα. Κρύβονται σε χορτάρια, θάμνους ή άλλες παρόμοιες περιοχές και περιμένουν έναν καλό οικοδεσπότη – ξενιστή να πλησιάσει.

 Όταν ο σκύλος πλησιάσει, ανεβαίνουν στο σώμα του και ψάχνουν το κατάλληλο μέρος για να κολλήσουν με το στόμα τους. Το τσιμπούρι πίνει το αίμα του ξενιστή μέχρι να διογκωθεί. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το τσιμπούρι μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνα παθογόνα στο κυκλοφορικό σύστημα του ξενιστή.

 1.  Τα τσιμπούρια δεν ζουν μόνο στο δάσος

 Φυσικά και υπάρχουν πολλά τσιμπούρια σε δασικές περιοχές, όμως δεν κρύβονται μόνο εκεί. Τείνουν να κρύβονται  και σε ψηλό γρασίδι ή φυτά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος ξενιστής. Έτσι, μπορεί να βρίσκονται στην αυλή σας, τον κήπο ή ακόμα και σε αστικές περιοχές.

 Για να ελαχιστοποιήσετε την παραμονή τους κοντά στο σπίτι σας, καλό θα ήταν να κόβετε το χορτάρι και να κλαδεύετε τα φυτά σας. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί την απόλυτη εγγύηση ότι θα απαλλαχθείτε από το τσιμπούρι σε σκύλο. Χρειάζεται, ακόμα, να ελέγχετε συχνά τον σκύλο σας ως μέτρο προφύλαξης.

 Επίσης, θυμηθείτε πως τα τσιμπούρια μπορεί να βρίσκονται μέσα στο σπίτι σας και να μην έχουν προσκολληθεί ακόμα στο κατοικίδιο ή πάνω σας. Εάν το σπίτι σας έχει κατάλληλες κρυψώνες για τα τσιμπούρια, πρέπει να ελέγχετε συχνά τον εαυτό σας και τα κατοικίδιά σας, να κατεβάζετε τα μπατζάκια του παντελονιού σας και να το τινάζετε πριν μπείτε στο σπίτι.

 1.  Υπάρχει συγκεκριμένος και κατάλληλος τρόπος για να αφαιρέσετε το τσιμπούρι από τον σκύλο σας

 Δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ένα τσιμπούρι σε σκύλο και να το αφαιρέσετε εάν ξέρετε τον σωστό τρόπο.

 •  Φορέστε γάντια εάν είναι δυνατό.
 •  Χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι ή ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών.
 •  Τοποθετήστε το εργαλείο ή την άκρη από το τσιμπιδάκι στο σημείο που το στόμα του τσιμπουριού έχει συνδεθεί με το δέρμα του σκύλου.
 •  Τραβήξτε το τσιμπούρι προς τα έξω.
 •  Προσέξτε να ΜΗΝ πιέσετε το τσιμπούρι προς τα μέσα, καθώς μπορεί να απελευθερώσει βακτήρια που θα προκαλέσουν ασθένειες στον σκύλο σας.
 •  Το κάψιμο του τσιμπουριού με σπίρτο ή η επάλειψη με βαζελίνη δεν είναι αποτελεσματικοί τρόποι αφαίρεσης των τσιμπουριών και μπορεί να είναι και επικίνδυνοι για την υγεία του σκύλου σας.
 •  Εάν το κεφάλι παραμείνει στο δέρμα του σκύλου, αφαιρέστε το μαλακά ή αφήστε το να φύγει μόνο του.
 •  Παρακολουθήστε την περιοχή του δέρματος για τις επόμενες μέρες και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας εάν παρατηρήσετε ερεθισμό ή άλλα σημάδια μόλυνσης.
 1.  Πρόληψη τσιμπουριών

 Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε την μόλυνση από τσιμπούρια είναι να αποτρέψετε να κολλήσουν στο δέρμα του σκύλου σας. Στα εξειδικευμένα καταστήματα Petvet24 υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αποτελεσματικών προϊόντων για την πρόληψη του σκύλου έναντι στα τσιμπούρια και τη διατήρηση της ασφάλειας του σκύλου σας. Μάλιστα, πολλά μπορεί να δράσουν προληπτικά και για τους ψύλλους.

 Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας προτείνει το κατάλληλο για τον σκύλο σας. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε υπόψιν σας ότι κανένα προϊόν δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Εάν βρίσκεστε ή επισκέπτεστε συχνά ένα μέρος που υπάρχουν πολλά τσιμπούρια, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τον σκύλο σας.

 Η παρατήρηση και η αφαίρεση πριν ή αμέσως μετά την προσκόλληση του τσιμπουριού στο δέρμα του σκύλου σας, θα βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών. Εάν αναρωτιέστε για ποιο λόγο ο σκύλος σας δεν έχει διάθεση, μήπως είναι άρρωστος ή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα τσιμπούρια στον σκύλο μόνοι σας, καλέστε τον κτηνίατρο. Εάν έχετε ένα νέο σκυλάκι, ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο πως θα προστατευθεί από τα τσιμπούρια.

 Τα τσιμπούρια είναι μια πολύ συχνή αιτία ασθενειών στους σκύλους και βρίσκονται παντού γύρω μας, ειδικά σε δασώσεις περιοχές. Με τα κατάλληλα προληπτικά προϊόντα για τσιμπούρια, τον καθαρισμό του σπιτιού σας και την σωστή αφαίρεση από το δέρμα του σκύλου, θα αποτρέψετε τη πρόκληση ασθενειών στο κατοικίδιό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top