Για ποιό λόγο ο σκύλος μου δεν έχει διάθεση;

 Ο σκύλος σας μπορεί να είναι λυπημένος για πολλούς λόγους. Η σκυλίσια κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους. Τα σκυλιά έχουν εξίσου δυνατά συναισθήματα. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, εάν χάσετε ένα σκυλάκι, το άλλο σκυλάκι σας να κλαίει ή να νιώθει λυπημένο με την απώλεια αυτή.

 Ο σκύλος σας όταν νιώθει λυπημένος ή είναι καταθλιπτικός θα σας δώσει μερικά σημάδια για να επιβεβαιώσετε το τι νιώθει πράγματι. Θα αναλύσουμε ποια είναι αυτά τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ένας σκύλος έχει κατάθλιψη.

 Πως μοιάζει ένα καταθλιπτικό σκυλί

 Ένα καταθλιπτικό σκυλί μοιάζει πραγματικά λυπημένο. Εάν γνωρίζετε καλά τον σκύλο σας και τις εκφράσεις του, θα καταλάβετε μόνο από την μουσούδα του τι νιώθει. Ίσως οι εκφράσεις του προσώπου να μην σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πως αισθάνεται, μπορεί, όμως, να παρατηρήσετε άλλα σημάδια.

 Ακόμα και εάν δεν μπορέσετε να το παρατηρήσετε από το πρόσωπο του δεν σημαίνει ότι είστε κακός ιδιοκτήτης. Ακόμα και τα σκυλάκια διαφέρουν μεταξύ τους και κάποια μπορεί να μην είναι τόσο εκφραστικά σχετικά με τα συναισθήματά τους.

Τι κάνει ένα καταθλιπτικό σκυλί

 Αλλαγές στην συμπεριφορά και τη διάθεση

 Για να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πως δρα. Ξαφνικές αλλαγές στην διάθεση και την συμπεριφορά αποτελούν ενδείξεις οτι κάτι δεν πάει καλά. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα πράγματα που οδηγούν στο συμπέρασμα της κατάθλιψης. Εάν δεν είναι κατάθλιψη μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

 Ένας σκύλος εμφανίζει κάποιο πρόβλημα εάν έχει τρία ή περισσότερα από τα συμπτώματα που ακολουθούν.

 Αλλαγή στην όρεξη

 Ένα καταθλιπτικό σκυλί μπορεί να είναι ανόρεκτο ή να τρώει υπερβολικά πολύ. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του. Οι ξαφνικές ακραίες αλλαγές θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

 Συχνός ύπνος

 Ένας μέσος ενήλικας σκύλος κοιμάται περίπου 12 με 14 ώρες την ημέρα. Τα κουτάβια κοιμούνται 18 με 20 ώρες. Εάν ένας ενήλικος σκύλος αρχίζει και κοιμάται σαν κουτάβι, μπορεί να έχει κατάθλιψη.

 Γλείψιμο ποδιού

 Το αδιάκοπο γλείψιμο μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Λάβετε υπόψιν σας όμως ότι μπορεί να είναι και κάτι φυσιολογικό ή αποτέλεσμα φαγούρας, ξηροδερμίας, πόνου, εκζέματος ή βακτηριακών λοιμώξεων. Ωστόσο, εάν το σκυλάκι σας εμφανίζει και άλλα σημάδια από αυτή την λίστα, μπορεί να είναι κατάθλιψη.

 Απομόνωση

 Εάν ο σκύλος σας απομακρύνεται από εσάς και γενικότερα από όλα τα μέλη της οικογένειάς του μπορεί να έχει κατάθλιψη. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και η οικογένεια είναι σημαντική. Εάν αρχίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο μόνα τους δεν είναι καλό σημάδι.

Γιατί ο σκύλος μου είναι λυπημένος;

 Τα σκυλιά μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους ως προς τα συναισθήματα. Έχουν ξεχωριστή προσωπικότητα και οι λόγοι αναστάτωσης ή κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν.

 Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνουν τον σκύλο σας λυπημένο και καταθλιπτικό. Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές και έχει μερικά σημάδια από την παραπάνω λίστα, βιώνει κατάθλιψη.

 Μια φυσική κίνηση

 Όπως κι οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά είναι πλάσματα συνήθειας. Ακόμα και μια μετακόμιση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στον σκύλο. Μπορεί η αυλή στο καινούργιο σπίτι να είναι μεγαλύτερη αλλά ο σκύλος σας να λαχταρά τα κόκκαλα που είχε κρύψει στην παλιά αυλή. Τέτοιου είδους αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν λύπη που ευτυχώς δεν θα διαρκέσει πολύ.

 Απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

 Τα σκυλιά θρηνούν. Εάν ο ιδιοκτήτης, ένα αγαπητό μέλος ή ένα κατοικίδιο πεθάνει, το σκυλάκι μπορεί να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης. Μην ανησυχείτε, δεν θρηνούν όλα τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί ένας σκύλος να περιπλανιέται και να κλαίει, ενώ κάποιος άλλος να σας δίνει φιλιά για να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα.

 Νέο μέλος στην οικογένεια

 Εάν έρθει ένα νέο μέλος στην οικογένεια σας – μωρό, συγκάτοικος, σύντροφος – το σκυλάκι μπορεί να αντιδράσει. Η αντίδραση μπορεί να είναι ζήλια και απομόνωση. Αυτού του είδους η στεναχώρια δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο σκύλος θα χρειαστεί απλά λίγο χρόνο για να δημιουργήσει δεσμούς με το νέο άτομο.

 Νέο κατοικίδιο

 Ακριβώς όπως και με το νέο μέλος, έτσι και ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου θα έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά του σκύλου σας. Μπορεί να νιώσει λυπημένο επειδή περνάτε περισσότερο χρόνο με το νέο κατοικίδιο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι προσωρινή, όσο όμως δημιουργεί σχέσεις με το νέο κατοικίδιο τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται η διάθεσή του.

 Αλλαγή προγράμματος

 Η αλλαγή εργασίας μπορεί να επηρεάσει τόσο τον ύπνο σας όσο και την ρουτίνα του σκύλου. Ο σκύλος αντί να βγαίνει βόλτα και να πηγαίνει τουαλέτα την ώρα που έχει συνηθίσει θα πρεέπει να μάθει να βγαίνει κάποια άλλη ώρα. Επίσης, κατά την τακτική του βόλτα μπορεί να συναντάει φίλους που τώρα δεν θα ξαναδεί εξαιτίας της αλλαγής αυτής.

 Νέος ή προσωρινός ιδιοκτήτης

 Υπάρχουν φορές που το σκυλάκι βιώνει αλλαγή αφεντικού ή μεταβαίνει σε άλλον προσωρινά, όπως για παράδειγμα στις διακοπές. Αυτή αλλαγή μπορεί να είναι τραυματική για τον σκύλο σας έστω κι αν είναι προσωρινή. Ο σκύλος δεν γνωρίζει την διαφορά. Το πιο πιθανό είναι όταν επιστρέψετε από τις διακοπές σας η λύπη του να αντικατασταθεί με υπέρμετρη χαρά και ενθουσιασμό.

 Η δική σας κατάθλιψη

 Αυτό δεν είναι τόσο συχνό, αλλά συμβαίνει. Τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν τον πόνο μας, έχουν ενσυναίσθηση και αυτό μπορεί να τα οδηγήσει να βιώνουν τον πόνο μαζί με εμάς. Έρευνες έχουν δείξει πως τα σκυλιά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα μας από τον τόνο της φωνής μας. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται πότε είστε θυμωμένοι ή λυπημένοι και σας μιμούνται.

Τι να κάνετε για την σκυλίσια κατάθλιψη;

 Τα σκυλιά δεν μπορούν να μας πουν με λόγια τι τους συμβαίνει και να μας υποδείξουν το πρόβλημα και την αιτία. Τα συμπτώματα που βλέπετε μπορεί να είναι ένδειξη κατάθλιψης ή σωματικού προβλήματος.

 Καλό είναι να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο που θα σας βεβαιώσει εάν το σκυλάκι σας έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα ή όχι. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να είναι συμπτώματα και κάποιας άλλης ασθένειας.

 Από την άλλη, εάν είστε σίγουροι ότι το σκυλί σας είναι καταθλιπτικό – μετά από κάποια απώλεια ή ερχομό ενός νέου μέλους στο σπίτι – πρέπει να κάνετε κάτι για να το ανακουφίσετε.

 Τι να κάνετε όταν τα συμπτώματα δεν είναι πραγματική κατάθλιψη

 Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν τα συμπτώματα του σκύλου σας ίσως προέρχονται από σωματική ασθένεια.

 Η μια επιλογή είναι να επισκεφτείτε κάποιον κτηνίατρο για να προβεί σε έλεγχο. Ο κτηνίατρος θα κάνει διεξοδικές εξετάσεις και θα διαπιστώσετε εάν το σκυλάκι σας αντιμετωπίζει κάποιο φυσικό ή ιατρικό πρόβλημα.

 Η άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσετε την φυσική διαδρομή. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και θεραπείες που θα επαναφέρουν τον σκύλο σας σε κατάσταση ευεξίας, όπως ομοιοπαθητική θεραπεία, τονωτικά ή προβιοτικά για σκύλους.

Πως να ανακουφίσετε ένα καταθλιπτικό σκυλάκι

 Δοκιμάστε μια από τις τέσσερις πρακτικές για να κάνετε τον σκύλο σας να αισθανθεί καλύτερα.

 Αυξήστε τις αγκαλιές

 Δώστε στο σκυλάκι σας μερικές αγκαλιές, θετικά σχόλια και πολλή προσοχή. Όμως μην το παρακάνετε και κρατήστε ισορροπίες, καθώς το σκυλάκι μπορεί να χρειάζεται λίγο χώρο.

 Μπορεί να νιώσει εγκλωβισμένο και να προκληθεί κάποια ανεπιθύμητη αντίδραση. Μια αγκαλιά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αλλά ίσως θα κάνει το σκυλί σας να αισθάνεται χειρότερα. Ξεκινήστε με χάδια στο κεφάλι και πίσω από τα αυτιά.

 Αυξήστε την ψυχαγωγία

 Η βόλτα με το ποδήλατο ή το τζόκινγκ μπορούν να αυξήσουν τις ενδορφίνες. Το ίδιο και στους σκύλους μερικά παιχνίδια με τον ιδιοκτήτη μπορεί να μειώσουν το άγχος του αποχωρισμού. Το παιχνίδι ενδυναμώνει τον δεσμό σας και βοηθάει το σκυλάκι σε μια δύσκολη στιγμή.

 Επιπλέον, μερικές μελέτες έδειξαν ότι στα σκυλιά αρέσει πολύ η μουσική. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης έδειξαν ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται διαφορετικά όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένους τύπους μουσικής. Μάλιστα, φαίνεται πιο πιθανό να απολαμβάνουν reggae και soft rock σε σχέση με άλλους τύπους μουσικής.

 Γεμίστε το κενό

 Εάν ο σκύλος είναι καταθλιπτικός μετά από την απώλεια κάποιου κατοικίδιου μπορεί να νιώσει καλύτερα με τον ερχομό ενός άλλου. Φυσικά, θα πρέπει να το κάνετε μόνο εάν έχει νόημα για την προσωπική σας ζωή. Ένα ζώο συντροφιάς δεν θα αντικαταστήσει ποτέ αυτό που χάσατε, ούτε καν για το σκυλί σας, ωστόσο, μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή.

 Θεραπείες και φάρμακα

 Υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες που βοηθούν τα σκυλιά ακόμα και με το μετατραυματικό στρες προσφέροντάς τους ηρεμία.

 Επίσης, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ακολουθούν τη παραδοσιακή ιατρική και έπειτα από συνεννόηση με τον κτηνίατρο χορηγούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα στον σκύλο τους. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 Τα χάπια δεν θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα, απλά θα ανακουφίσουν προσωρινά τον σκύλο σας. Χρειάζεται χρόνος για να θεραπευτεί  η κατάθλιψη ώστε το σκυλάκι σας να μπορεί να απολαύσει τα πάντα όπως και πριν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top