Σκύλος αλλαγή αφεντικού: Όλα τα βήματα!

 Η αλλαγή αφεντικού ενός σκύλου είναι μια κατάσταση κάπως αγχωτική για τους σκύλους. Μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία; Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή ιδιοκτήτη μπορεί να γίνει πραγματικά τραυματική εμπειρία για τα σκυλάκια, ακόμα και αν το νέο του αφεντικό είναι ένας έμπειρος ιδιοκτήτης ζώων.

 Η διαδικασία αλλαγής αφεντικού δεν είναι τόσο απλή. Θα δούμε αναλυτικά όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου αλλά και για τα συναισθήματα του κατοικίδιου ζώου.

Πώς αντιδρά ένα κουτάβι σε έναν νέο ιδιοκτήτη;

 Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται πραγματικά από πολλούς παράγοντες. Αυτό περιλαμβάνει κριτήρια, όπως η ηλικία του σκύλου, η κατάσταση που βίωνε προηγουμένως αλλά και τυχόν προβλήματα υγείας. Η επανένταξη σε ένα νέο περιβάλλον είναι μια αγχωτική και τραυματική εμπειρία για τα σκυλιά.

 Δεν είναι δύσκολο και απίθανο να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη εάν ήταν πραγματικά χαρούμενα στο προηγούμενο περιβάλλον τους.

 Αποχαιρετώντας τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τα περισσότερα σκυλιά πολύ πιθανόν να πέσουν σε θλίψη. Από την άλλη πλευρά, σκυλιά που προέρχονται από παραμελημένα σπίτια και ένα κακοποιητικό περιβάλλον χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν και να νιώσουν άνετα.

 Γι’ αυτό, μπορεί να δείξουν σημάδια επιθετικότητας και φόβου για το νέο τους σπίτι.

 Τα σκυλάκια είναι ζώα συνήθειας. Για αυτό, πριν υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι πρέπει να είμαστε σίγουροι για την απόφαση μας αλλά και να είναι το καλύτερο και να ταιριάζει στην οικογένεια και τις συνήθειές μας.

Τα βήματα για να κάνετε ένα σκυλί να αισθάνεται ασφαλές

 Είναι σημαντικό να προγραμματίζονται συχνές επισκέψεις ανάμεσα στον παλιό και νέο ιδιοκτήτη πριν γίνει η οριστική μετακόμιση του σκυλάκου. Όταν όμως το σκυλί μεταβεί στον νέο του ιδιοκτήτη ο παλιός δεν πρέπει να το επισκέπτεται καθώς το σκυλάκι θα μπερδευτεί και θα χάσει την εμπιστοσύνη του.

 Ο σκύλος θα μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα στην νέα του οικογένειας αν η αλλαγή γίνει νωρίς το πρωί καθώς τα κουταβάκια φοβούνται το βράδυ και πιθανότατα να κλαίνε στο νέο άγνωστο περιβάλλον.

 Με τον ερχομό του νέου κατοικίδιου στην οικογένεια πρέπει να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αντικείμενα και αξεσουάρ, όπως κρεβατάκι, φαγητό και παιχνίδια. Ζητήστε από τον προηγούμενο κάτοχο να στείλει στον νέο ιδιοκτήτη ένα μικρό μέρος παιχνιδιών και κλινοσκεπασμάτων του που θα τα κρατήσετε τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

 Αυτό θα κάνει το σκυλάκι να αισθανθεί οικεία με τα πράγματα του και θα κάνει τη μετάβαση λιγάκι πιο ανώδυνη.

Πώς πρέπει ο νέος ιδιοκτήτης να χειριστεί το σκυλί

 •  Ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να περάσει αρκετό χρόνο με το νέο σκυλάκι. Οι λιχουδιές, το παιχνίδι και η εκπαίδευση θα βοηθήσουν το νέο κουτάβι να εξοικειωθεί και θα δώσουν προβάδισμα στον καινούργιο γονιό.
 •  Ο παλιός ιδιοκτήτης ή τα μέλη της οικογένειας του δεν πρέπει να συναντηθούν με το σκυλί. Ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να προσφέρει χαρά και μερικές λιχουδιές στο νέο μέλος και τα ο αποχαιρετισμός να γίνει μια και καλή. Ειδάλλως, οι συνεχείς συναντήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο σκυλί.
 •  Η προσοχή και η εκπαίδευση αποτελούν βασικά κομμάτια στην αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου. Στη διαδρομή για το νέο τους σπίτι τα σκυλιά μπορεί να παραμείνουν ήρεμα στο αυτοκίνητο, αλλά καλό είναι να κάθεται μαζί του και ένα μέλος της νέας οικογένειας.
 •  Ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να κρατήσει το σκυλί απασχολημένο καθώς ο παλιός ιδιοκτήτης φεύγει ήρεμα.
 •  Εάν το σκυλάκι παραδοθεί μακριά από το νέο του σπίτι, φροντίστε να φτάσετε πριν το σούρουπο, ώστε να υπάρχει χρόνος για παιχνίδι και απολαύσεις από την πρώτη στιγμή.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε στο σπίτι μετά την άφιξη του νέου σκύλου

 •  Κατά την άφιξη στο σπίτι αφήστε το σκυλάκι στην αυλή. Μπορεί να θέλει να ουρήσει για να οριοθετήσει την περιοχή του αλλά κι να ανακουφιστεί. Τα σκυλιά μπορεί να συμπεριφέρονται άστατα, ειδικά όταν είναι ενθουσιασμένα και αναστατωμένα.
 •  Από την πρώτη κιόλας στιγμή το σκυλάκι πρέπει να καταλάβει τους κανόνες του σπιτιού. Αφήστε το να εξερευνήσει την γύρω περιοχή.
 •  Μην αλλάξετε την τροφή του, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Τα γεύματα και η άσκηση πρέπει να παραμείνουν παρόμοια με αυτά που είχε στο προηγούμενο σπίτι.
 •  Εάν έχετε και άλλα κατοικίδια, πραγματοποιείστε την πρώτη συνάντηση σε ένα κοινό χώρο και όχι με περισσότερο από ένα ζώα. Τα κοινωνικά σκυλιά ενδέχεται να υποφέρουν από προβλήματα κυριαρχίας.
 •  Παρακολουθήστε τις σχέσεις και τη συμπεριφορά του νέου σκύλου για περίπου τρεις μήνες.
 •  Εάν έχετε παιδιά σε ηλικία κάτω των 9 ετών παρακολουθήστε το παιχνίδι και την αλληλεπίδρασή του με τον σκύλο. Αυτό είναι απαραίτητο για να βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι κανόνες και από τις δύο πλευρές.
 •  Εάν αναλάβει ένας έφηβος να φροντίζει το σκυλάκι της οικογένειας, βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο αθλείται, σιτίζεται και το φροντίζει σωστά.
 •  Πριν την βόλτα του έξω βάλτε κολάρο και λουρί στο σκυλάκι. Η ήρεμη προσέγγιση και η ασφάλεια θα μειώσει το άγχος του σκύλου. Στο σπίτι φτιάξτε ένα ιδανικό περιβάλλον για το σκυλί με παιχνίδια, μαλακό κρεβάτι και νερό.
 •  Αν το κατοικίδιο γίνει επιθετικό όταν είναι περιορισμένο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και να τον περιορίσετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τι σκέφτεται ο σκύλος…

 Ο σκύλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, νιώθει άνετα και ευχάριστα όταν μυρίζει τους ιδιοκτήτες του. Η εξημέρωση του σκύλου είναι βασικό κομμάτι του πολιτισμού από την αρχαιότητα. Ο αποχωρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατάθλιψης στον τετράποδο φιλαράκο.

 Τα σημάδια της κατάθλιψης σε σκύλους περιλαμβάνουν έλλειψη κινήτρων για παιχνίδι ή φαγητό. Ένας καταθλιπτικός σκύλος μπορεί να κοιμάται περισσότερο και κυρίως σε διαφορετικούς χρόνους.

 Επίσης, πολλά σκυλάκια βιώνουν έντονο άγχος που εκδηλώνεται με γαυγίσματα και κλαψούρισμα λόγω φόβου ή απογοήτευσης. Μπορεί δηλαδή να αναζητούν τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τους.

 Όσον αφορά στα κακοποιημένα σκυλάκια, αυτά αντιμετωπίζουν το νέο τους περιβάλλον με δυσπιστία ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακράτειας. Φυσικά, δεν αποκλείεται να γίνουν και επιθετικά.

 Οι συναισθηματικές αλλαγές που υφίσταται το ζώο

 Κατά την μετάβαση σε ένα νέο σπίτι συμβαίνουν τόσο συναισθηματικές όσο και φυσικές αλλαγές. Μερικά σκυλιά είναι γνωστό ότι πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή απώλειας βάρους, διάρροιας και εμέτου. Άλλα σκυλιά εκδηλώνουν το άγχος τους με τρέμουλο ή υπερ έκκριση σιέλου.

 Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές ώρες ή ακόμα και ημέρες. Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με κάποια θεραπεία.

Πως να κάνετε τη μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται

 •  Σχεδιάστε μια κατάλληλη ρουτίνα και ακολουθήστε την. Τροφοδοτήστε τον σκύλο σε μια συγκεκριμένη ώρα με το ίδιο φαγητό
 •  Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος, ώστε να μπορεί να χαλαρώσει όταν αισθάνεται άγχος
 •  Δώστε πολλές ευκαιρίες για άσκηση, κοινωνικοποίηση και παιχνίδι

Ποτέ μην προδίδετε την εμπιστοσύνη του σκύλου σας

 Τα σκυλάκια είναι στοργικά και αξιαγάπητα ζώα και πολύ πιθανόν να εμφανίσουν συναισθηματική ή φυσικά προβλήματα μετά τον αποχωρισμό. Εάν πιστεύετε πως δεν μπορείτε να έχετε πια ένα σκυλάκι και η μόνη επιλογή είναι να βρείτε ένα σπίτι για αυτό, αναζητήστε έναν άνθρωπο που θα του προσφέρει αγάπη, φροντίδα, τρυφερότητα και εμπιστοσύνη.

 Σε πολλές περιπτώσεις το να ζητήσετε αμοιβή για τον σκυλάκι θα σας εξασφαλίσει πως ο νέος ιδιοκτήτης είναι σοβαρός και άξιος να φροντίσει τον σκύλο.

 Η ανατροφή και η ιδιοκτησία του σκύλου είναι σοβαρή υπόθεση. Μπορεί να προκύψουν διάφορες καταστάσεις στην ζωή που να σας εμποδίσουν να κρατήσετε έναν σκύλο και να χρειαστεί να τον δώσετε και αυτό είναι πολύ πιο υπεύθυνο από το να το εγκαταλείψετε στο δρόμο και να υποφέρει.

 Αναζητήστε έναν κατάλληλο άνθρωπο και ακολουθήστε τα σωστά βήματα με υπομονή και μεθοδικότητα για να κάνετε την αλλαγή ιδιοκτήτη σκύλου όσο πιο ανώδυνη γίνεται!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top