Εκπαίδευση σκύλου για φύλακα: Δες βήμα βήμα τι να κάνεις!

 Όλοι συμφωνούμε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Πολλά σκυλιά δέχονται την στοργή μας, απολαμβάνουν την παρέα μας, μας αγαπούν, δέχονται λιχουδιές και κυρίως, προστατεύουν ό,τι και όποιον αγαπούν.

 Υπάρχουν σκυλιά που είναι προσεκτικά και καχύποπτα με τους αγνώστους που έρχονται στο σπίτι, άλλα που κρατούν επιθετική στάση σε κάθε άφιξη κοντά ή γύρω από το σπίτι που θεωρούν απειλή και ορισμένα που είναι πολύ φιλικά και ήσυχα.

 Αν ψάχνετε το πως θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας για να φυλάει το σπίτι ή αναζητάτε έναν σκύλο φύλαξης, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε. Η υπακοή του σκύλου, η ράτσα αλλά και το είδος της εκπαίδευσης που θα ακολουθήσετε μπορεί να επηρεάσουν και να διαμορφώσουν σωστά έναν σκύλο φύλακα.

 Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένας σκύλος φύλακας;

 Για όλους τους ανθρώπους η προστασία της οικογένειας, του σπιτιού και των προσωπικών αντικειμένων τους είναι ένα σημαντικό μέρος της ασφάλειάς τους. Η κατοχή ενός σκύλου φύλακα που έχει εκπαιδευτεί για να προστατεύει την περιουσία ή και εσάς του ίδιους, μπορεί να ωφελήσει εσάς ή μπορεί να είναι ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας.

 Μπορεί να διαθέτετε και άλλα μέτρα ασφάλειας, όπως κάμερες, αλλά από μόνες τους δεν είναι απολύτως αποτελεσματικές για την αποτροπή κάποιας κλοπής. Οι κάμερες είναι χρήσιμες για να καταγράφουν τυχόν παραβιάσεις.

 Ένας σκύλος φύλακας όμως μπορεί να μείνει μόνος σε ένα σπίτι ή σε μια επιχείρηση, ενώ ο ιδιοκτήτης είναι μακριά, και θα λειτουργήσει ως αμυντικό όπλο. Επίσης, είναι παρών και μάχημος όταν εσείς ή οικογένειά σας δεν καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

 Συνήθως, πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να έχουν έναν σκύλο για φύλαξη μετά από ένα τραυματικό γεγονός στο οποίο στάθηκαν ανυπεράσπιστοι και εκτεθειμένοι. Εάν το σπίτι ή η επιχείρησή σας έχει υποστεί διάρρηξη ή απλώς δε νιώθετε άνετα να μένετε μόνοι, το κατοικίδιό σας θα δράσει ενστικτωδώς ή κατόπιν εντολής, όποτε νιώσει ότι πρέπει. Σας προσφέρει δηλαδή ένα αίσθημα ασφάλειας.

 Πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας

 Υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στην εκπαίδευση του σκύλου για φύλακα. Ξεκινώντας από τη βασική εκπαίδευση του σκύλου έως τις προχωρημένες δεξιότητες προστασίας.

 Βήμα 1: Βασική υπακοή

 Όλα τα σκυλιά πρέπει να διαθέτουν βασικές δεξιότητες υπακοής ανεξαρτήτου ηλικίας ή ράτσας. Το να κάθεται, να αφήνει από το στόμα του πράγματα και να γαυγίζει κατά εντολή είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας σκύλος φύλακας.

 Βήμα 2: Έλεγχος παρόρμησης

 Αφού το σκυλί σας έχει βασικές δεξιότητες υπακοής, θα πρέπει να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε στο να ελέγχει τη παρορμητικότητά του. Τα σκυλιά δεν πρέπει να δρουν ανεξέλεγκτα όταν είναι ανάμεσα σε ξένους. Πρέπει να υπακούν στις βασικές εντολές ακόμα και με την παρουσία αγνώστων οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 Βήμα 3: ‘Ορια της ιδιοκτησίας

 Η κατανόηση των ορίων της ιδιοκτησίας και της επικράτειάς του είναι σημαντική κατά την εκπαίδευση του σκύλου για φύλακα. Μετά από κάθε μάθημα υπακοής, πρέπει να οριοθετείτε το κομμάτι προστασίας και δράσης του για να ξέρει τι προστατεύει.

 Βήμα 4: Αφήστε τον μόνο του

 Αφού έχετε εμπιστοσύνη στον σκύλο σας και έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα με επιτυχία, μπορείτε να αφήσετε τον σκύλο μόνο του στο σπίτι.

 Βήμα 5: Δοκιμάστε τον σκύλο σας

 Αφήστε τον σκύλο μόνο του στο σπίτι ή στο μαγαζί και ζητήστε από έναν γνωστό σας να πλησιάσει το σπίτι, την αυλή ή την επιχείρησή σας. Ο βοηθός σας δεν πρέπει να έχει συμμετάσχει στην εκπαίδευση του κατοικίδιού σας. Ζητήστε του να πλησιάσει στην πόρτα, να χτυπήσει το κουδούνι ή να βρεθεί κοντά στην μεριά που βρίσκεται ο σκύλος.

 Εάν η εκπαίδευση του σκύλου ήταν αποτελεσματική, θα πρέπει να αντιληφθεί την παρουσία του ξένου και να γαβγίζει. Ο ξένος πρέπει να συμπεριφερθεί σαν φοβισμένος για να του δείξει πως έκανε σωστά την δουλειά του.

 Βήμα 6: Καθημερινή εξάσκηση

 Συνεχίστε να τεστάρετε την εκπαίδευση του σκύλου για φύλακα. Όταν γαυγίζει ή κρατάει στάση επιφυλακής με την παρουσία κάποιου αγνώστου, ανταμείβετε και επαινείτε τον για αυτή του την συμπεριφορά.

 Βήμα 7: Αυξήστε τους περισπασμούς

 Ο άγνωστος βοηθός σας μπορεί να δυσκολέψει τον σκύλο σας προσφέροντάς του λιχουδιές ή κάποιου άλλου είδους δωροδοκία. Οποιοσδήποτε περισπασμός θα πρέπει ήδη να έχει συμπεριληφθεί στην εκπαίδευσή του για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν θα εγκαταλείψει για κανέναν λόγο το καθήκον του.

 Βήμα 8: Δείξτε εμπιστοσύνη στον σκύλο σας

 Μόνο αν έχετε εξετάσει εξονυχιστικά τις δεξιότητες του σκύλου σας, θα είστε σίγουροι ότι μπορεί να μείνει μόνος του. Δείξτε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να προστατεύσει το σπίτι και συνεχίστε να παρακολουθείτε την εξέλιξή του, για να παρατηρήσετε τομείς που χρήζουν διόρθωσης.

 Ποιες ράτσες σκύλων είναι κατάλληλες για φύλαξη και προστασία;

 Από τεχνικής άποψης, όλοι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για φύλαξη και προστασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ράτσες που έχουν εκτραφεί για χρόνια ή διαθέτουν χαρακτηριστικά που τα καθιστά ικανότερες από άλλες. Αυτό οφείλεται στους μύες, το βάρος, το δυνατό γαύγισμα και τον τύπο εκφοβισμού τους.

 Μερικές από τα ιδανικά σκυλιά φύλακες για το σπίτι και τα παιδιά σας είναι:

  • Γερμανικός Ποιμενικός
  • Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ
  • Ροτβάιλερ
  • Ροδεσιανό Ρίτζμπακ
  • Πούλι
  • Ακίτα

 Παρόλο που ιδανικά χρησιμοποιούνται οι μεγαλόσωμες ράτσες για φύλαξη, κάθε σκυλάκος διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά για να υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Πίστη, εγρήγορση, υπακοή και γενναιότητα είναι όλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που πρέπει να έχει ένας σκύλος φύλακας.

 Τα σκυλιά που είναι πολύ νευρικά ή επιθετικά δεν κάνουν για φύλαξη. Τείνουν να παίρνουν τη δουλειά τους πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να διακρίνουν εύκολα ποιος αποτελεί απειλή και ποιος όχι. Αυτά τα σκυλιά δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται και να χρησιμοποιούνται για προστασία, καθώς η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά τους μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Τα κατάλληλα σκυλιά για αυτόν τον σκοπό πρέπει να παραμένουν ήρεμα όταν προστατεύουν την περιουσία τους.

 Συνοψίζοντας…

 Η εκπαίδευση που πρέπει να λάβει ένας σκύλος φύλακας απαιτεί υπακοή, επιμονή και αφοσίωση τόσο από εσάς όσο και από εκείνον. Ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο θα μπορέσετε να εκπαιδεύσετε σωστά το φιλαράκι σας. Αν θέλετε ένα δεινό φύλακα, επιλέξτε έναν σκύλο που είναι υπάκουος, πιστός και ήρεμος.

 Η επιλογή της σωστής ράτσας σκύλου είναι επίσης σημαντική για την εκπαίδευση. Εάν αναζητάτε αποκλειστικά έναν σκύλο φύλακα, καλό είναι να ξεκινήσετε αναζητώντας την κατάλληλη ράτσα για αυτό το σκοπό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top