Γαύγισμα σκύλου: Τι να κάνω για να μη γίνει επίμονο;

 Αν ψάχνετε να βρείτε σκύλο που δεν γαυγίζει καθόλου, θα απογοητευτείτε. Στην πραγματικότητα, όλα τα σκυλιά γαυγίζουν έστω και λίγο κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Είναι ο τρόπος για να εκφράσουν όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.  

 Βέβαια, ορισμένες φυλές είναι πιο επικοινωνιακές από άλλες κι αυτό εξαρτάται από τον αρχικό σκοπό εκτροφής τους. Κάντε, λοιπόν, την έρευνά σας προτού αποφασίσετε να φέρετε το σκυλάκι στο σπίτι σας!

 Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που έχετε ήδη έναν σκύλο στο σπίτι και γαυγίζει σαν λύκος ακόμα και τις ώρες κοινής ησυχίας; Μάλιστα, αν ανήκει σε μεγαλόσωμη ράτσα, τότε το πιθανότερο είναι πως το γαύγισμά του ακούγεται σαν σεισμός πολλών ρίχτερ.

 Πρόκειται για μια άκρως ενοχλητική κατάσταση και για εσάς και για τους γείτονες που μένουν κοντά σας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα χρειαστεί να κατανοήσετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τα γαυγίσματα του κουταβιού και των σκύλων. Έτσι, θα μπορέσετε να του παρέχετε και την κατάλληλη εκπαίδευση.

 Πάμε, λοιπόν, να δούμε πως σταματάμε το γαύγισμα ανάλογα με την αιτία που εξαρχής το προκαλεί.

 1. Οι Επισκέπτες

 Περιμένετε κόσμο στο σπίτι και πριν καν χτυπήσει το κουδούνι, ο αγαπημένος σας φίλος σηκώνει όλη τη γειτονιά στο πόδι. Προτού τον κατηγορήσετε για ανάρμοστη συμπεριφορά, σκεφτείτε πως το κάνει για εσάς. Το γαύγισμα του σκύλου αποτελεί τρόπο για να σας ειδοποιήσει ότι κάποιος ή κάτι πλησιάζει το σπίτι σας και πρέπει να έχετε το νου σας. Δεν είναι κακό. Τουναντίον, δείχνει πόσο καλός φύλακας είναι.

 Ωστόσο, αν θέλετε να αλλάξετε αυτή τη συμπεριφορά του σκύλου σας, δοκιμάστε να τον απασχολήσετε με κάτι άλλο εκείνη την στιγμή. Για παράδειγμα, αν του αρέσουν τα παιχνίδια, μπορείτε να του πετάτε το αγαπημένο του μπαλάκι, κάθε φορά που κάποιος χτυπάει το κουδούνι.

 Μια εξίσου καλή τακτική είναι να του ζητήσετε να πάει στο κρεβάτι του. Έτσι, απομακρύνεται από την περιοχή που τον αναστατώνει  και συγκεντρώνεται στο να κάνει κάτι πολύ απλό και καθημερινό.

 Εναλλακτικά, θα χρειαστεί να τον απευαισθητοποιήσετε. Πώς; Ηχογραφώντας παρόμοιους ήχους και βάζοντάς τους να παίζουν σε χαμηλή ένταση σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα. Παράλληλα, δίνετέ του λιχουδιές και σύντομα θα δείτε την επιθυμητή αλλαγή.

 2. Η Πλήξη/ανία

 Εντάξει, δεν είναι ανάγκη να υπάρχει σοβαρός λόγος για το γαύγισμα του σκύλου σας. Μπορεί απλώς να βαριέται, γεγονός που σχετίζεται άμεσα και με τη ράτσα του. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα κουτάβι που ανήκει σε μια εργατική ράτσα, όπως το Gordon Setter. Έχει πολλή ενέργεια και απαιτεί άφθονη πνευματική διέγερση. Αντιθέτως, αν κάθεται μονίμως στον καναπέ, είναι λογικό να βαριέται. Άλλωστε, κι εσείς το ίδιο θα παθαίνατε!

 Δοκιμάστε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του και να ασκήστε και οι δύο – σωματικά και πνευματικά. Υπάρχουν πολλά έξυπνα παιχνίδια για σκυλιά που μπορούν να τον κουράσουν, να του προσφέρουν εκτόνωση και στη τελική, να διασκεδάσετε παρεούλα!

 3. Οι περαστικοί

 Πρόκειται για ένα ακόμα προειδοποιητικό σημάδι πως άλλοι, άγνωστοι άνθρωποι περνούν πολύ κοντά από το σπίτι σας. Μπορεί όμως να το κάνει εξίσου από βαρεμάρα, άγχος ή φόβο.

 Κάθεται κοντά στο παράθυρο κι όταν βλέπει κόσμο γαυγίζει; Κόψτε του τη θέα! Φωνάξτε τον κοντά σας και ζητήστε του να κάνει κάτι άλλο, όπως να πάει στο κρεβάτι του και να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι.

 4. Η μοναξιά στο σπίτι

 Γνωρίζετε ήδη πόσο κοινωνικά όντα είναι τα σκυλάκια και πόσο αγαπούν τις οικογένειές τους. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να αναστατώνονται κάθε φορά που μένουν μόνα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Πρόκειται για το γνωστό άγχος αποχωρισμού, που μπορεί να συνοδεύεται και από επίμονο γαύγισμα ή κλάμα του σκύλου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν πολλα παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι ή μπορείτε να απευθυνθείτε και σε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, αν η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου.

 5. Η ανάγκη για προσοχή

 Σκεφτείτε πως αντιδράτε κάθε φορά που εκείνος γαυγίζει. Υψώνετε τη φωνή σας, φωνάζετε ή του λέτε να σταματήσει; Εάν ναι, μην το κάνετε!

 Κάθε φορά που γαυγίζει και του δίνετε σημασία, ουσιαστικά επιβραβεύετε αυτήν την συμπεριφορά και του δίνετε ακριβώς αυτό που θέλει. Σταματήστε, λοιπόν, και μην τον αφήνετε να πιστεύει ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής, όσο κι αν γαυγίζει.

 Αρχικά, αγνοείστε το γαύγισμά του, ούτως ώστε να καταλάβει πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα κεντρίσει τη προσοχή σας. Αν δεν σταματάει, ζητήστε του να καθίσει ή να ξαπλώσει κάτω και ανταμείψτε τον με μια λιχουδιά. Να αλληλεπιδράτε μαζί του μονάχα όταν είναι απόλυτα ήρεμος.

 6. Τα αυτοκίνητα και τα πτηνά

 Μην ξεχνάτε πως οι σκύλοι είναι εκ φύσεως κυνηγοί και έχουν εκτραφεί να κυνηγούν μικρόσωμα, χνουδωτά πλάσματα ή μεγαλύτερα που τρέχουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, ενθουσιάζονται και κάνουν σαν τρελοί κάθε φορά που βλέπουν γάτες, πτηνά, αυτοκίνητα και μηχανάκια έξω στον δρόμο.

 Τι γίνεται όμως όταν ένα πουλάκι προσγειώνεται στον κήπο ή το μπαλκόνι σας; Εκείνος ταράζεται κι αρχίζει τα δικά του, αλλά δεν μπορείτε να απαγορεύσετε την είσοδο στα πετούμενα!

 Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε το γαύγισμα του σκύλου σας είναι να μην τον αφήνετε να βγαίνει έξω στο μπαλκόνι όταν δεν είστε στο σπίτι ή να τον φωνάζετε να έρθει κοντά σας κάθε φορά που έχετε «φτερωτούς» καλεσμένους. Λογικά, θα προτιμήσει τη λαχταριστή λιχουδιά σας.

 7. Οι άλλοι σκύλοι και άνθρωποι

 Βλέπει κάποιον άλλο άνθρωπο ή σκύλο. Θέλει να τον πλησιάσει αλλά δεν μπορεί, γιατί είναι δίπλα σας με το λουρί ή κλεισμένος μέσα στο σπίτι. Βέβαια, παίζει να φοβάται κιόλας. Έτσι, γαυγίζει για να διώξει την απειλή και να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία στον χώρο του.

 Η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι μονόδρομος. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε κάτι άσχημο, γι’ αυτό δράστε άμεσα.

 Δοκιμάσατε τα πάντα και συνειδητοποιείτε πως κανένα από τα παραπάνω δεν σταματάει το γαύγισμα του σκύλου ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας; Μην ανησυχείτε. Όποια κι αν είναι η αιτία που πυροδοτεί αυτήν την αντίδραση, θα πρέπει να είστε ρεαλιστές. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε έναν σκύλο να πάψει να γαυγίζει τελείως!

 Πρόκειται για μια απόλυτη φυσιολογική συμπεριφορά εκ μέρους τους, είτε μας αρέσει είτε όχι. Έτσι, μπορεί μόνο να ελαττωθεί, όχι να σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να μείνετε μακριά από σκληρές, τιμωρητικές πρακτικές, όπως είναι η χρήση ειδικών κολάρων ηλεκτρισμού ή πνιγμού.

 Προκαλούν μονάχα πόνο και περαιτέρω φόβο στο κατοικίδιο σας. Προπαντός, δεν καταπολεμούν την ίδια την αιτία, οπότε δεν προσφέρουν μόνιμη λύση. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, η χρήση παρόμοιων μεθόδων θα βλάψει ανεπανόρθωτα την σχέση που έχετε χτίσει με το ζωάκι σας. Για σκεφτείτε το λιγάκι, αξίζει τον κόπο;

 Γαυγίζει κι ο δικός σας σκυλάκος χωρίς προφανή λόγο; Ποια πιστεύετε ότι είναι η αιτία; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top