Γιορκσάιρ Τεριέ: Μια σπουδαία ράτσα σκύλου!

 Τύπος: Μέγεθος toy (μικροσκοπικό)

 Βάρος: 3 κιλά

 Ύψος: 20 με 22 εκατοστά

 Οικογένεια: Terrier

 Μια σύντομη παρουσίαση της ράτσας:

 Το ένδοξο ιστορικό παρελθόν του Yorkshire Terrier μπορεί να διαφανεί με τεράστια ευκολία, αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο κοφτερό και σοφό βλέμμα του, που του προσδίδει αυτόν τον αξιοθαύμαστο αέρα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς.

 Μπορεί να έχει μικρό μέγεθος, αφού φτάνει μόλις τα 22 εκατοστά σε ύψος και τα 3 κιλά σε βάρος, παρ’ όλ’ αυτά, διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο και μακρύ ίσιο τρίχωμα. Η υφή αυτού είναι τόσο απαλή που είναι σαν να χαϊδεύεις μετάξι.

 Σήμα κατατεθέν της ράτσας είναι τα χρώματα της. Αυτά σκιαγραφούνται στις απαλές αποχρώσεις του μπλε και σκούρου γκρι, με ένα ελαφρύ μαυρισματάκι στο στήθος και το κεφαλάκι.

 Η ιστορία του Yorkshire Terrier:

 Το Τεριέ του Γιορκσάιρ δεν μοιάζει με ένα εργατικό σκυλί, ούτε με κάποιο που θα προστάτευε το σπίτι του από αρουραίους και άλλα τρωκτικά. Στη πραγματικότητα όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται – έκανε και τα δύο με εξαιρετική επιτυχία.

 Επί της ουσίας, η περιοχή του Yorkshire στην Αγγλία φημίζεται για τα πανέμορφα ζώα που διαθέτει, στα οποία συγκαταλέγεται και αυτό το μικρούτσικο κουκλάκι.

 Μάλιστα, όλα συγκλείνουν στο ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο σκυλάκι, αλλά για το αποτέλεσμα επιλεκτικών και συστηματικών διασταυρώσεων διάφορων Τεριέ, όπως το Waterside Terrier, το Clydesdale Terrier, το Paisley Terrier, το σκληρότριχο English Black and Tan Terrier και, ενδεχομένως, το Skye Terrier και το Dandie Dinmont Terrier.

 Ειδικά το Waterside Terrier ήταν ένα από τους πρώτους προγόνους του. Τα σκυλάκια αυτά είχαν μέγεθος toy και τα χρώματα τους ήταν το γκρι και το μπλε. Είχαν μακρύ τρίχωμα, ζύγιζαν λιγότερο από 10 κιλά και προέρχονταν από την Σκωτία.

 Εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής του, το Yorkshire Terrier ήταν πολύ υποτιμημένο το πρώτο καιρό από τα πλουσιότερα νοικοκυριά της Αγγλίας. Η ομορφιά και χάρη του όμως δεν άργησαν να κερδίσουν μέχρι και εκείνους που το κοιτούσαν υπεροπτικά!

 Μέχρι και το 1880, αυτά τα πανέμορφα σκυλάκια είχαν ταξιδέψει στην Αμερική. Υπήρχαν όμως τόσα πολλά διαφορετικά μεγέθη, που κανείς δεν γνώριζε με σιγουριά πως ήταν η κανονική εκδοχή τους. Πολλά από αυτά τα πρώτα σκυλιά της ράτσας ζύγιζαν 3 με 6 κιλά.

 Στις αρχές του 1900, άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αποφάσισαν πως το μικρό μέγεθος ταίριαζε εκπληκτικά με ένα μακρύ και πλούσιο τρίχωμα. Έτσι, λοιπόν, το σύγχρονο Yorkie είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα σκυλιά για μέσα στο σπίτι και από τα πιο πολυτελή σκυλάκια τσέπης, που στέκεται επάξια σε κάθε τύπο νοικοκυριού.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

   

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

  

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας ενός Yorkshire Terrier:

 Μπορεί να διαθέτει ένα αρκετά μικροσκοπικό μέγεθος και να θεωρείται μια από τις πιο πετίτ ράτσες σκύλων, αλλά φαίνεται να το αγνοεί πλήρως!

 Ο χαρακτήρας του είναι ανεξάρτητος και η συμπεριφορά του μπορεί να γίνει αρκετά ανυπόμονη ορισμένες φορές. Αυτό, βέβαια, είναι σε θέση να του προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα, γιατί μπορεί εύκολα να μπλεχτεί σε σκυλοκαβγάδες.

 Γενικά, το Τεριέ του Γιορκσάιρ είναι μονίμως απασχολημένο, περίεργο και διερευνητικό, τολμηρό, άκρως δυναμικό και μερικές φορές αρκετά πεισματάρικο. Πρόκειται σίγουρα για ένα σκυλάκι με έντονο ταπεραμέντο.

 Το γαύγισμα του ακούγεται έντονα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να σας ακούει και να κάθεται φρόνιμο όταν του το ζητάτε. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, υπόσχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα θέλω σας, τουλάχιστον για όσο καιρό το κρατάτε απασχολημένο και του παρέχετε ευκαιρίες να εκτονωθεί.

 Τι είδους φροντίδα και περιποίηση χρειάζεται αυτό το σκυλάκι;

 Η αλήθεια είναι πως ο συγκεκριμένος σκύλος ξέρει να περνάει και μόνος του καλά, παραμένοντας πιστός στο γένος των Τεριέ. Μπορεί δηλαδή να τον δείτε να παίζει και να τρέχει πέρα δώθε μέσα στο σπίτι, χωρίς τη παρουσία σας.

 Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει ανάγκη από λίγο ποιοτικό χρόνο και παιχνίδι με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ίσα ίσα, που απολαμβάνει εξίσου τον καθημερινό περίπατο και την εξερεύνηση γειτονικών περιοχών, που θα τον γεμίσουν με ένα σωρό συναρπαστικές μυρωδιές και ήχους που πρέπει να αποκωδικοποιήσει.

 Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να είστε συνεπείς με τη φροντίδα του τριχώματος του. Είναι αρκετά πλούσιο, επομένως, απαιτεί ένα καλό βούρτσισμα και χτένισμα κάθε δύο με τρεις μέρες για να παραμένει υγιές και λαμπερό. Όσον αφορά τη στοματική υγιεινή και τον καθαρισμό των αφτιών, ο εβδομαδιαίος έλεγχος είναι απαραίτητος για να αποτρέψετε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, ανεξαρτήτως ράτσας σκύλου.

 Τα πιο συνήθη προβλήματα υγείας της ράτσας:

 Γενικότερα, πρόκειται για ένα αρκετά δραστήριο κι ευχάριστο mini σκυλί. Θα το βρείτε πάντοτε πρόθυμο να παίξει και να διασκεδάσει μαζί σας, αλλά απολαμβάνει και ποιοτικό χρόνο με τον βαθύτερο εαυτό του!

 Το ακόμη καλύτερο είναι πως δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί, λοιπόν, να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρονάκια, καθώς το προσδόκιμο ζωής του φτάνει τα 14 με 16 έτη.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας toy κουτάβι, οφείλετε να ενημερωθείτε σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Έτσι, θα γνωρίζετε ακριβώς τι θα πρέπει να προσέχετε και πως θα βελτιώσετε το βιοτικό του επίπεδο.

  Γενικά, καλό είναι να έχετε το νου σας σε προβλήματα, όπως:

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας
  • Νόσος Legg-Perthes
  • Κατάρρευση τραχείας
  • Προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς
  • Διαταραχές στα ισχία, τα μάτια και τον θυρεοειδή αδένα

 Φτάνοντας στο τέλος, το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι λείπει από το Yorkshire Terrier σε ύψος, το έχει κερδίσει με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και το έντονο ταπεραμέντο του. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως πρόκειται για έναν από τους βασικότερους εκπροσώπους του γένους των Terrier σκύλων και αυτό αντανακλάται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του.

 Μόνο που το τρισχαριτωμένο Yorkie είναι μοναδικό στο είδος του. Διακρίνεται για την ανεξάρτητη, διερευνητική, τολμηρή και άκρως παιχνιδιάρικη φύση του, αλλά και την τρυφερή συμπεριφορά απέναντι στα αγαπημένα του πρόσωπα.

 Εάν το λατρέψατε και θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας μίνι κουτάβι Τεριέ Γιορκσάιρ, σας προτείνουμε να κοιτάξετε σε σχετικές αγγελίες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήπως χαρίζονται κουτάβια για υιοθεσία με ό,τι ορίζει ο νόμος ή να επισκεφθείτε ένα πιστοποιημένο εκτροφείο ζώων. Εναλλακτικά, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα από κάποιο καταφύγιο και να του προσφέρετε μία μόνιμο και ζεστή αγκαλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top