Τριχόπτωση σκύλου: Γιατί μαδάει ο σκύλος μου τόσο;

 Η τριχόπτωση, γνωστή και ως αλωπεκία, είναι αρκετά συνηθισμένη μεταξύ των σκύλων και δύσκολα περνάει απαρατήρητη. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να είναι τοπική, να εμφανίζεται τμηματικά ή σε ολόκληρο το σώμα.

 Εάν, λοιπόν, έχετε κι εσείς στο σπίτι έναν σκυλάκο που μαδάει, είναι πολύ λογικό να αναρωτιέστε ποιες είναι οι αιτίες πίσω από αυτό και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

 Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ευθύνονται για τη τριχόπτωση του σκύλου. Το πιθανότερο είναι πως ο σκυλάκος σας παρουσιάζει αλωπεκία για τους εξής λόγους:

 1. Εποχιακή τριχόπτωση

 Ορισμένες φορές, η έντονη τριχόπτωση οφείλεται απλώς στην εποχιακή αλλαγή του τριχώματος του σκύλου. Γενικά, τα σκυλιά αποβάλλουν τρίχωμα όταν γερνάνε, όταν οι τρίχες φθείρονται ή όταν παρατηρείται εποχιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

 Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα μαδάνε που και που μέσα στο χρόνο και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ορισμένες ράτσες, όπως για παράδειγμα το Χάσκι και το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, έχουν παχύ τρίχωμα που μαδάει φυσιολογικά την άνοιξη. Βέβαια, η απώλεια τριχών μειώνεται ή αυξάνεται, ανάλογα με το κλίμα στο οποίο ζουν.

 Εάν όμως παρατηρήσετε έντονη τριχόπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βουρτσίζετε τακτικά το κατοικίδιο σας. Έτσι, θα το βοηθήσετε να αποβάλλει το περιττό τρίχωμα. Συγχρόνως, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο ειδικό λάδι. Δοκιμάστε ταυτόχρονα να κάνετε λίγο απαλό μασαζάκι και μαζί με τα tips που σας προτείνουμε για να παραμένει το τρίχωμα του σκύλου σας υγιές και λαμπερό, θα τον δείτε πιο χαρούμενο από ποτέ!

 2. Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις

 Πολλά βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιδερμίδα των αγαπημένων σας τετράποδων φίλων. Εντούτοις, μερικές φορές αναπτύσσονται ραγδαία και προκαλούν λοιμώξεις.

 Οι διάφορες βακτηριακές και μυκητιασικές μολύνσεις προσβάλουν το δέρμα και εμφανίζονται με την μορφή τριχόπτωσης, ερεθισμού, κνησμού (φαγούρας), άσχημης μυρωδιάς ή δερματικών εξανθημάτων.

 Σε άλλες περιπτώσεις, τα σκυλάκια ίσως πάσχουν από δερματοφυτία. Γι’ αυτό, αν δείτε κοκκινωπά ή καραφλά σημεία στη γούνα του, σε συνδυασμό με έντονο κνησμό, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Ο γιατρός θα εξετάσει πλήρως το ζωάκι σας. Από εκεί και πέρα, το πιθανότερο είναι πως θα χορηγήσει κάποια αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα για να το θεραπεύσει από τη μόλυνση.

 3. Ψώρα και άλλα παράσιτα

 Διάφορα είδη παρασίτων και ακάρεων είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων και έντονης φαγούρας. Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν στην επιφάνεια του δέρματος ή στους θύλακες των τριχών. Μάλιστα, τα μικρόβια που προκαλούν ψώρα είναι εξαιρετικά μεταδοτικά σε άλλα σκυλάκια και σε ανθρώπους.

 Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι ψύλλοι στο σπίτι. Είναι ικανοί να προκαλέσουν τόσο έντονη φαγούρα, που το σκυλί γδέρνει το δέρμα του και αποβάλλει μεγάλες ποσότητες τριχών καθώς ξύνεται. Εάν έχετε την παραμικρή υποψία πως το δικό σας ζωάκι ταλαιπωρείται από παράσιτα, επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 4. Αλλεργίες

 Οι αλλεργίες μπορούν να προσβάλουν και τους σκύλους πέρα από τους ανθρώπους και συνήθως εμφανίζονται με τη μορφή κνησμού και τριχόπτωσης. Οι πιο κοινές αλλεργίες είναι οι περιβαλλοντικές σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα ακάρεα μούχλας και σκόνης, η αλλεργία στους ψύλους οι τροφικές.

 Εάν ο κτηνίατρος σας προβεί σε σχετική διάγνωση, το πιθανότερο είναι πως θα συστήσει αντιπαρασιτικό έλεγχο, κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον του σκύλου.

 Για την ορθή διάγνωση των τροφικών αλλεργιών, ο σκυλάκος σας θα χρειαστεί να υποβληθεί σε διαγνωστικούς ελέγχους για περίπου 8 εβδομάδες – αν όχι περισσότερο. Σε περίπτωση που σας συστήσει κάποια ειδική υποαλλεργική διατροφή, είναι σημαντικό να μην του δώσετε να φάει οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτή.

 5. Υποκείμενο νόσημα

 «Ο σκύλος μου μαδάει τι να κάνω;».Υπάρχει το ενδεχόμενο η τριχόπτωση του σκύλου να εντοπίζεται σε ολόκληρο το σώμα του. Τότε, το πρόβλημα μάλλον αφορά σε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Σε γενικές γραμμές, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και απαιτεί τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών για να παραμένει υγιές.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως εάν ο σκύλος σας πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας, το τρίχωμα και η γούνα του κατά πάσα πιθανότητα θα προσβληθούν. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σώμα χρησιμοποιεί τις θρεπτικές ουσίες για να θρέψει τα εσωτερικά όργανα που βρίσκονται σε ανάγκη.

 Ορμονικές μεταβολές, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση σκύλου. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προβλήματα, όπως η νεφρική ανεπάρκεια, κάποια ασθένεια στο συκώτι ή ο καρκίνος.

 Την ίδια στιγμή, μπορεί το σκυλάκι σας να πάσχει από άγχος, κάποια έλλειψη ουσιών, να είναι έγκυος ή να θηλάζει. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη αλλαγή στην απώλεια τριχώματος του σκύλου σας.

 Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς η σωστή διάγνωση είναι υψίστης σημασίας για την μετέπειτα υγεία του σκύλου. Αυτή είναι που θα κρίνει και την κατάλληλη θεραπεία και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να είστε σε θέση να αντιληφθείτε μικροδιαφορές, θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά το κατοικίδιό σας. Η περιποίηση και η φροντίδα του είναι οι πιο σίγουροι τρόποι για να τα καταφέρετε.

 Έχετε κι άλλες απορίες σχετικά με το θέμα; Μη διστάσετε να μας πείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back To Top