Ψύλλοι στο σπίτι: Πως θα απαλλαγείς οριστικά!

  Ο σκύλος σας έχει έντονη φαγούρα και δεν σταματάει να ξύνεται; Για να απαλλαγείτε από τους ενοχλητικούς ψύλλους στο σπίτι σας πρέπει να λάβετε μέτρα για τον έλεγχό τους σε κάθε επίπεδο. Αρχικά, θα πρέπει να μεριμνήσετε για την υγεία και τη φροντίδα του σκύλου σας, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να επεκταθείτε και στο περιβάλλον που διαβιώνει το κατοικίδιό σας και εσείς.

 Οι ψύλλοι και τα αυγά τους μπορούν να παραμονεύουν και να ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή της αυλής σας. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε τον κύκλο ζωής και δράσης τους για να τους αντιμετωπίσετε καλύτερα.

 Οι ενήλικοι ψύλλοι γεννούν πολλά αυγά, τα οποία μπορεί να πέσουν από το τρίχωμα του σκύλου σας και να βρεθούν σε όλο το σπίτι. Σε δεύτερο χρόνο, τα αυγά τους εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές προνύμφες. Μάλιστα, είναι τόσο μικρά σε μέγεθος που θα δύσκολα μπορείτε να τα εντοπίσετε.

 Αυτές οι προνύμφες μπορούν να καταλήξουν σε πολλά μέρη του σπιτιού σας, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των δαπέδων και των κρεβατιών τόσο του δικού σας, όσου και του κατοικιδίου σας. Εκεί, δημιουργούν ένα κουκούλι και μόλις, ωρεμάσουν ξεκινάει ο κύκλος δράσης τους ως ενήλικοι ψύλλοι.

 Καλέστε τον κτηνίατρό σας

 Ο σκύλος σας ελέγχεται ή ακολουθεί θεραπεία για σκύλους; Εάν όχι, τότε δεν πρέπει να αργείτε. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να σας κατατοπίσει και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για ψύλλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεστε ένα προϊόν που αντιμετωπίζει τα παράσιτα σε κάθε στάδιο της ζωής τους – από αβγό έως ενήλικο – και να λειτουργεί αποτελεσματικά με βάση το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

 Οι περισσότερες θεραπείες εφαρμόζονται σε μία δόση μία φορά τον μήνα και αποτρέπουν τη προσκόλληση των ψύλλων στο δέρμα των ζώων. Εάν βάζετε ήδη στο κατοικίδιό σας κάποια αμπούλα, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη μετάβαση σε κάτι άλλο. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι κάνετε θεραπεία σε κάθε κατοικίδιο μέσα στο σπίτι σας και όχι μόνο σε αυτό που έχει κολλήσει ήδη.

 Ο προληπτικός έλεγχος για το τσίμπημα ψύλλου στα ζώα σας είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να μπορέσετε να απομονώσετε το κατοικίδιό σας χωρίς να κινδυνεύσουν και τα άλλα ζωάκια σας.

 Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα

 Η καθαριότητα του σπιτιού σας είναι απαραίτητη για τη προσωπική υγιεινή όλων των μελών της οικογένειας, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ψύλλοι στο σπίτι και τα κατοικίδια.

 Το τακτικό σκούπισμα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των ψύλλων και των αυγών τους από μοκέτες, χαλιά, ρωγμές σε ξύλινα πατώματα, κουρτίνες, ταπετσαρίες και από το ύφασμα του καναπέ.

 Δώστε ιδιαίτερη έμφαση κάτω από έπιπλα και δύσβατα σημεία, ώστε να αποτρέψετε την εκ νέου εξάπλωσή τους στον χώρο σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να σκουπίσετε τις περιοχές, όπου το κατοικίδιό σας κοιμάται και τρώει!

 Μετά από κάθε καθαριότητα, πρέπει να αδειάζετε τον κάδο ή να πετάτε τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας εκτός σπιτιού, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να δραπετεύσουν οι ψύλλοι και να έρθουν πάλι στο σπίτι σας.

  Ιδανικά, πρέπει να σκουπίζετε κάθε μέρα σε μέρη του σπιτιού, όπου ο σκύλος σας περνάει τις περισσότερες ώρες της μέρας του, όπως ο καναπές ή η κουζίνα. Για το υπόλοιπο σπίτι αρκεί μια φορά την εβδομάδα.

 Εάν το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα δεν είναι αρκετό, δοκιμάστε πρώτα να πασπαλίσετε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα στο χαλί ή στα έπιπλα. Αφήστε το προιόν να δράσει για 24 ώρες ή και μια εβδομάδα και μετά καθαρίστε το.

 Σε περίπτωση που οι ψύλλοι στο σπίτι σας έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα, καθαρίστε τα χαλιά σας με ατμό. Αν και η υψηλή θερμοκρασία εξολοθρεύει τους ψύλλους, μπορεί να μη σκοτώσει όλα τα αυγά τους. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία δύο-τρεις φορές.

 Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να καλέσετε κάποιον ειδικό εξολοθρευτή ψύλλων. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι πρακτικές και τα προϊόντα που ακολουθεί είναι ασφαλή για εσάς και τα τετράποδα φιλαράκια σας.

 Πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα σε καυτό σαπουνόνερο

 Το καυτό σαπουνόνερο – ιδανικά, το νερό πρέπει να έχει φτάσει σε σημείο βρασμού – είναι ικανό να σκοτώσει του ανεπιθύμητους ψύλλους από το σπίτι σας. Επομένως, βάλτε σε μία λεκάνη βρασμένο νερό και σαπούνι και πλύνετε το κρεβάτι της γάτας σας ή του σκύλου. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε εβδομάδα.

 Εάν το κατοικίδιό σας κοιμάται στο κρεβάτι σας ή στα ριχτάρια του καναπέ, φροντίστε να τα πλένετε και αυτά όσο πιο συχνά μπορείτε.

 Χρησιμοποιήστε μία χτένα για ψύλλους

 Μπορεί να σας φανεί παλιός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους ψύλλους, αλλά η ειδική χτένα για ψύλλους φέρει μικροσκοπικά δοντάκια τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά στην απομάκρυνση των παρασίτων από το τρίχωμα του κατοικίδιου σας.

 Φυσικά, χτενίστε το σε έξω από το σπίτι και εστιάστε στην ουρά και το λαιμό του. Καλό είναι διπλα σας να έχετε και ένα μπολ με ζεστό σαπουνόνερο για να βουτάτε την χτένα. Έτσι, θα σκοτώσετε απευθείας τους ψύλλους που παγιδεύονται στην χτένα.

 Κάντε ένα καλό μπάνιο στο σκυλί σας

 Αφού καθαρίσετε ολόκληρο το σπίτι και τα κλινοσκεπάσματά σας, κάντε τον μπαγασάκο σας ένα καλό μπάνιο, για να απαλλαγείτε όλοι από τους ενοχλητικούς ψύλλους. Οποιοδήποτε σαμπουάν για σκύλους και να χρησιμοποιήσετε θα σας βοηθήσει στην απομάκρυνση των ψύλλων, οπότε δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε κάποιο ειδικό σκεύασμα.

 Για έξτρα περιποίηση και φροντίδα, μετά το μπάνιο βάλτε του ένα αιθέριο έλαιο, που μπορεί επίσης να κρατήσει μακριά τους ψύλλους. Προηγουμένως, όμως, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος ή η γάτα σας δεν έχει πρόβλημα με έλαια, όπως:

  • Εσπεριδοειδών
  • Κανέλας
  • Λεβάντας
  • Λιναλόλης
  • Φλησκούνις
  • Φύλλων τσαγιού
  • Φύλλων δάφνης
  • Ευκάλυπτου
  • Γαρύφαλλου
  • D-λιμονένιου
  • Γερανιού

 Αυτά τα αιθέρια έλαια έχουν λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν προβλήματα εάν τα χρησιμοποιείτε σπάνια:

  • Λεμονόχορτο
  • Κεδρόξυλο
  • Μέντα
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι

 Επίσης, πέρα από τη φροντίδα του σπιτιού σας, θα πρέπει να δώσετε πολύ προσοχή και στη καθαριότητα του κήπου ή της αυλής σας, όπου συνήθως υπάρχουν οι ψύλλοι. Μπορεί το κατοικίδιό σας να είναι ασφαλές και καθαρό μέσα στο σπίτι, αλλά αν ο κήπος σας είναι απεριποίητος, τότε ανά πάσα ώρα και στιγμή θα ξανακολλήσει ψύλλους.

 Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε τον κήπο σας καθαρό:

  • Κόβετε τακτικά το γκαζόν και καθαρίζετε φύλλα, κλαδιά και άλλα σκουπίδια από την αυλή, διότι οι ψύλλοι φωλιάζουν σε σκιερά, σκοτεινά και υγρά σημεία.
  • Κρατάτε το κατοικίδιό σας μακριά από χώρους που έχουν πρόσβαση αδέσποτα ζώα που ενδέχεται να φέρουν ψύλλους.
  • Απωθήστε τους ψύλλους φυτεύοντας μάραθο, λεβάντα, μέντα, φλισκούνι ή άλλα φυτά που αποτρέπουν τους ψύλλους.  Γενικά, αυτά τα φυτά είναι ασφαλή για την υγεία του σκύλου ή της γάτας σας, αλλά δεν πρέπει να τα τρώνε.
  • Καθαρίζετε συχνά τα σπιτάκι σκύλου, το πάρκο ζώων ή άλλες εξωτερικές περιοχές όπου ο φιλαράκος σας περνά ώρες της μέρας του.

 Ομολογουμένως, οι ψύλλοι ή το τσιμπούρι σε σκύλο είναι μία άκρως ενοχλητική και κουραστική διαδικασία όχι μόνο για εσάς, αλλά προτίστως για το κατοικίδιό σας. Βέβαια, αν περιποιείστε το τρίχωμά του και κρατάτε το σπίτι και την αυλή σας καθαρά, μπορείτε να αποτρέψετε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή τους στο κατοικίδιο και τον προσωπικό σας χώρο.

 Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν ο σκύλος ή η ψιψίνα σας κολλήσει ψύλλους, δοκιμάζοντας όλες τις παραπάνω συμβουλές με επιμονή, θα τους απομακρύνετε οριστικά και αμετάκλητα από τη ζωή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top