Φαγούρα σκύλου: Ποια είναι η ορθή αντιμετώπισή της;

 Μάλλον γνωρίζετε ήδη πως ο κνησμός είναι ο ιατρικός όρος για την κοινή φαγούρα, που αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα σε πολλούς τύπους δερματικών προβλημάτων και διαταραχών.

 Πρόκειται για μια αντίδραση του οργανισμού, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονο ξύσιμο, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη δερματίτιδα, λόγω κάποιας αλλεργίας ή άλλης δερματικής πάθησης στους σκύλους.

 Είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά;

 Ναι. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα κλινικά συμπτώματα πολλών διαφορετικών δερματικών παθήσεων. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από κόκκινα εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος, που μπορούν να παρουσιάσουν φλεγμονή. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δερματική μόλυνση, το λεγόμενο πυόδερμα.

 Το κακό με την συγκεκριμένη κατάσταση είναι πως ανάλογα με τη κρισιμότητα του συμβάντος, ο σκύλος μπορεί να ξύνεται και να δαγκώνεται, να εμφανίζει τριχόπτωση, ψώρα και αιμορραγία από διάσπαρτα σημεία του δέρματος, λόγω αυτοτραυματισμού, στη προσπάθειά του να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

 Τι ακριβώς ελλοχεύει πίσω από τη φαγούρα του σκύλου;

 Ο κνησμός που οφείλεται σε κάποια δερματοπάθεια είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των σκυλογονέων στο κτηνιατρείο για παρακολούθηση.

 Η δερματίτιδα που προκαλείται από την αλλεργία σε τσιμπούρι ή η ατοπική δερματίτιδα, οι εποχιακές και οι τροφικές αλλεργίες, αλλά και η δερματίτιδα εξ επαφής, μαζί με την σαρκοπτική ψώρα είναι μερικές από τις πιο συχνές αιτίες για τη φαγούρα του σκύλου σας.

 Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τη φαγούρα του σκύλου;

 Δυστυχώς, η θεραπεία για τα διάφορα δερματικά προβλήματα μπορεί να φανεί ως πρόκληση τόσο για τους σκυλογονείς, όσο και για τους κτηνιάτρους. Για να γίνει η ορθή διάγνωση της νόσου, βλέπετε, θα πρέπει να υποβάλλετε το λατρεμένο σας κατοικίδιο σε ένα σωρό διαγνωστικούς ελέγχους και εξετάσεις, αλλά και σε διαφορετικές θεραπευτικές μεθόδους.

 Σε ορισμένα περιστατικά, η όλη αυτή διαδικασία μπορεί να διαρκέσει φυσιολογικά από μερικές εβδομάδες μέχρι και μήνες ολόκληρους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί μονάχα να ελεγχθεί αποτελεσματικά και όχι να θεραπευτεί πλήρως.

 Βέβαια, μην αποθαρρύνεστε! Στην συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων, ο κνησμός είναι εποχιακός και οφείλεται σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, τσιμπήματα παρασίτων και τροφικές αλλεργίες, οπότε και θεραπεύεται μόνιμα με συγκεκριμένη υποαλλεργική τροφή και φαρμακευτική αγωγή.

 Είναι κάποια σκυλιά πιο επιρρεπή συγκριτικά με άλλα;

 Σε γενικές γραμμές, το κάθε σκυλάκι είναι σε θέση να αναπτύξει συμπτώματα κνησμού ή κάποιου δερματικού προβλήματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες καθαρόαιμες ράτσες σκύλων, οι οποίες έχουν ένα ιστορικό και συνεπώς, είναι λιγάκι πιο ευαίσθητες απέναντι στην εκδήλωση παρόμοιων προβλημάτων.

 Σε αυτές συγκαταλέγονται το Κόκερ Σπάνιελ, το Κανίς (Poodle), το Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ, το Γκόλντεν Ριτρίβερ αλλά και το Λαμπραντόρ. Γι’ αυτό, εάν και εφόσον είστε ιδιοκτήτες κάποιας παρόμοιας φυλής, μιλήστε σχετικά με τον κτηνίατρό σας, προκειμένου να προλάβετε την εκδήλωση κάποιου δερματικού προβλήματος και να αποτρέψετε την εμφάνιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων τους.

 Υπάρχει φυσική αντιμετώπιση για τη φαγούρα του σκύλου μου;

 Η αλήθεια είναι πως η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βαθύτερη αιτία που κρύβεται πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.

 Για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένα κατοικίδια τα οποία υποχρεούνται να ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

 Πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, φυσικά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικίδιων που πάσχουν από παρόμοια ζητήματα ανταποκρίνονται αρκετά καλά σε μια σχετικά απλή θεραπεία.

 Από εκεί και πέρα, μιλήσαμε ήδη για τα ζωάκια που πάσχουν από κάποιου είδους εποχιακή αλλεργία σε γύρη, σωματίδια σκόνης, ή και σε έντομα. Αυτά μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από ενέσεις απευαισθητοποίησης της αλλεργίας ή σχετικά εμβόλια.

 Ωστόσο, οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, απλώς οι συγκεκριμένες ενέσεις δεν πρέπει να συγχέονται με τη χρήση αντιφλεγμονωδών ενέσεων, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή της φαγούρας.

 Καταλήγουμε, λοιπόν, στο ότι η αποτελεσματική διαχείριση και καταπολέμηση των δερματικών προβλημάτων μπορεί να είναι αρκετά σύνθετη και μπερδεμένη για τα τετράποδα φιλαράκια μας. Παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε. Με τον εντοπισμό της βαθύτερης αιτίας που τα προκαλεί και πάντοτε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να τα ξεπεράσει!

 Μήπως χρειάζεστε κάποια ακόμη διευκρίνιση; Δεν έχετε παρά να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top