Τι τρώνε τα Γιορκσάιρ Τεριέ; Μοιραζόμαστε διατροφικά tips!

 Είναι γνωστό ότι τα μικρά σκυλιά τείνουν να έχουν περισσότερες απαιτήσεις και ιδιοτροπίες στο φαγητό. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι έχουν μικρό μέγεθος, αλλά είναι γεμάτα ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσφέρετε την κατάλληλη διατροφή στο μικρό, τετράποδο Yorkshire Terrier φιλαράκι σας, για να είναι υγιές και δραστήριο.

 Τα μικρότερα σκυλιά είναι πιο απαιτητικά και μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να φάνε οτιδήποτε τα σερβίρουν. Εάν έχετε κι εσείς ένα μικρόσωμο σκυλάκι, μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε με αυτό.

 Το μέγεθος μπορεί να είναι παραπλανητικό κι αυτό γιατί μπορεί να υποσιτίζετε ή να υπερταΐζετε το κατοικίδιό σας. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τις διατροφικές απαιτήσεις των σκύλων σας, για να τους βοηθάτε να πετυχαίνουν καθημερινά τη βέλτιστη συνολική τους απόδοση.

 Φυσικά, η συγκεκριμένη ράτσα δεν εξαιρείται από τα προβλήματα σίτισης, καθώς πολλές φορές είναι επιρρεπής σε στομαχικές διαταραχές. Σαφώς, εσείς πρέπει να είστε πολλοί προσεκτικοί με το τι τρώνε τα Γιορκσάιρ Τεριέ, για να τα προστατεύετε από πιθανά προβλήματα υγείας.

 Ποιες είναι οι θερμιδικές απαιτήσεις του Γιορκσάιρ Τεριέ;

 Τα Γιορκσάιρ ή εν συντομία Γιόρκι έχουν διαφορετικές θερμιδικές απατήσεις ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητάς τους.

 Τα κουταβάκια χρειάζονται περίπου 200 θερμίδες την ημέρα, ενώ τα ενήλικα σκυλιά 150 θερμίδες την ημέρα. Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να χρειάζονται λιγότερη ποσότητα φαγητού, δηλαδή περίπου 120 θερμίδες ανά ημέρα.

 Συμβουλές για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθεί η ράτσα

 Τα Γιορκσάιρ Τεριέ είναι μία μικρόσωμη φυλή (ζυγίζουν περίπου 1 έως 4 κιλά), οπότε δε χρειάζονται μεγάλες μερίδες φαγητού. Εάν το δικό σας σκυλί είναι ακόμα πιο μικρό σε μέγεθος και δεν είναι τόσο δραστήριο, μπορεί να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες ημερησίως. 

 Γενικά:

 • Για ελαφρώς δραστήρια σκυλιά, 150 θερμίδες την ημέρα αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.
 • Εάν έχετε ένα μεγαλύτερο, αλλά δραστήριο σκυλί, καλό είναι να του δίνετε τουλάχιστον 200 θερμίδες την ημέρα. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσα γραμμάρια τροφής πρέπει να τρώει ο σκύλος σας, γιατί έχει μικρό στομάχι. Εάν το ταΐζετε πολύ, το στομαχάκι του δε θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει σωστά την τροφή.
 • Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή άλλα στομαχικά προβλήματα αργότερα. Στην πραγματικότητα, τα Yorkshire Terriers δεν μπορούν να διαχειριστούν δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, σε αντίθεση με άλλες ράτσες σκύλων. Στην περίπτωση που τα ταΐζετε περισσότερο απ’ όσο αντέχουν, μπορεί να αρρωστήσουν.
 • Όταν τρώνε πολύ, αφοδεύουν και περισσότερο. Το καλύτερο είναι να χωρίζετε την τροφή τους σε τέσσερα μικρότερα γεύματα.
 • Αυτά τα σκυλάκια ανήκουν στις toy ράτσες, οπότε δε χρειάζεται να τους δίνετε πολλά φαγητά, σε αντίθεση με τα πιο μεγάλα.

 Ποια είναι τα καλύτερα συστατικά στη διατροφή των Yorkshire Terriers;

 Πρωτεΐνη:

 Τα Γιορσάιρ Τεριέ χρειάζονται πολλή πρωτεΐνη, όπως και οι υπόλοιπες ράτσες σκύλων.

 Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, επειδή υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών τους. Κατά την επιλογή μιας εταιρείας τροφών για σκύλους, αναζητήστε συστατικά που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως:

 • Γαλοπούλα
 • Βόειο κρέας
 • Ψάρι
 • Αρνί
 • Κοτόπουλο

 Δε θα είναι δύσκολο να βρείτε την κατάλληλη τροφή για το σκύλο σας, καθώς οι περισσότερες super premium τροφές του εμπορίου και εκείνες με τα κορυφαία ποσοστά πωλήσεων διαθέτουν δύο ή και περισσότερες από αυτές τις πηγές πρωτεΐνης που προαναφέραμε.

 Το σημαντικό είναι ότι μια πιστοποιημένη, αναγνωρισμένη τροφή υψηλής ποιότητας χρησιμοποιεί το καλύτερο μέρος του κρέατος του ζώου – κυρίως τους μυς. Έτσι, το σκυλάκι σας θα λατρέψει πραγματικά το γεύμα του όταν τη δοκιμάσει.

 Βέβαια, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την επιλογή σας, γιατί οι περισσότερες τροφές χαμηλής ποιότητας δεν έχουν ως κύριο συστατικό πρωτεΐνη κρέατος.

 Τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένες από άλλα συστατικά, χειρίστης ποιότητας, που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή και άλλα προβλήματα υγείας στο κατοικίδιό σας.

 Μην βάζετε σε κίνδυνο την υγεία του σκύλου σας για μικροδιαφορές στην τιμή του κιλού της τροφής. Ποιος ξέρει, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε πολλά για τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, επειδή ο σκύλος σας εμφανίζει γαστρεντερικές διαταραχές εξαιτίας του φαγητού του.

 Υδατάνθρακες:

 Εκτός από τις πρωτεΐνες, τα Γιορκσάιρ Τεριέ πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στον οργανισμό, γιατί προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζονται οι σκύλοι μέσα στη μέρα τους. Όταν κοιτάζετε τις ετικέτες των τροφών, αναζητάτε πηγές υδατανθράκων, όπως:

 • Ρύζι
 • Καστανό ρύζι
 • Γλυκοπατάτες

 Σας συνιστούμε να αποφεύγετε να αγοράζετε τροφές του εμπορίου που χρησιμοποιούν σόγια και καλαμπόκι, γιατί αυτά τα συστατικά είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από την υπερευαισθησία του στομάχου.

 Επίσης, να είστε προσεκτικοί με το φθηνό καστανό ρύζι, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως περιέχει αρσενικό, που είναι επιβλαβές για το σκυλάκι σας.

 Λιπαρά:

 Τα λιπαρά είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σκυλί σας για να διατηρήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στη περίπτωση των Yorkies, τα λιπαρά συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και στη διατήρηση ενός λαμπερού τριχώματος.

 Είναι γεγονός όμως ότι πολλές εταιρίες τροφών περιέχουν πλέον όλο και λιγότερα λιπαρά στις τροφές τους.

 Το ιχθυέλαιο είναι ένα καλό παράδειγμα οφέλιμων λιπαρών, καθώς συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Μπορείτε επίσης να το αναζητήσετε και ως σκεύασμα και να πασπαλίζετε εσείς την τροφή του κατοικιδίου σας. Τέτοιους είδους θρεπτικά λιπαρά θα κάνουν ακόμα πιο νόστιμο το γεύμα του σκύλου σας.

 Τι πρέπει να τρώνε τα Γιορκσάιρ Τεριέ – ξηρά ή υγρή τροφή;

 Για τα toy σκυλάκια, όπως τα Γιορκσάιρ Τεριέ, η ξηρά τροφή είναι η καλύτερη επιλογή.

 Αυτή η ράτσα είναι επιρρεπής σε οδοντικά προβλήματα, οπότε καλό είναι να του προσφέρετε μια ξηρά τροφή. Η εύθραυστη και τραγανή υφή του ξηρού φαγητού μπορεί να βοηθήσει ως έναν βαθμό στον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας.

 Βέβαια, δεν πρέπει να αμελείτε τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, καθώς καμία τροφή δε μπορεί να εξασφαλίσει την καλή στοματική υγιεινή του σκύλου σας, χωρίς το απαραίτητο βούρτσισμα.

 Πιθανές ανησυχίες για την υγεία του Γιορκσάιρ Τεριέ

 Όπως και άλλες φυλές, έτσι και τα Γιορκσάιρ ταλαιπωρούνται από ευαισθησίες στο στομάχι. Συνεπώς, είναι καίριο ζήτημα να προσφέρετε στο πιστό σας φιλαράκι μια καλή τροφή.

 Για να αποφύγετε πεπτικά προβλήματα, δώστε του μία τροφή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, στη κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα. Φροντίστε μόνο να:

 • Ταΐζετε συχνά και μικρά γεύματα.
 • Αποφεύγετε τη χορήγηση σόγιας και καλαμποκιού.
 • Κάνετε σταδιακές αλλαγές στη διατροφή του.
 • Του δίνετε ξηρά τρόφιμα.

 Η καλή διατροφή συνεπάγεται καλή υγεία, συνεπώς, έναν ενθουσιώδη, χαρούμενο και δραστήριο σκύλο. Επιλέξτε την κατάλληλη τροφή που περιέχει θρεπτικά συστατικά και βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένη και χωρίς χημικές ουσίες ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

 Οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι πολλοί: αρνί ή ψάρι, με δημητριακά και αντιοξειδωτικά, κρέας ελαφιού ή βίσωνα, με λαχανικά και ιχνοστοιχεία, ζωική πρωτεΐνη και ωμέγα 3 λιπαρά. Σεβαστείτε τις ανάγκες, αλλά και τις γευστικές επιθυμίες του τετράποδου φίλου σας και να είστε σίγουροι ότι θα απολαμβάνετε την παρέα του για πολλά πολλά χρόνια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top