Καθαρισμός δοντιών σκύλου: Δες τι να κάνεις βήμα βήμα!

 Μήπως έχετε παρατηρήσει πως η αναπνοή του σκύλου σας μυρίζει λιγάκι άσχημα τώρα τελευταία; Εάν απαντήσατε ναι, τότε σας εφιστούμε για λίγο τη προσοχή. Ίσως υπάρχει κάποιο υποκείμενο ορθοδοντικό πρόβλημα ή απαιτείται ο καθαρισμός των δοντιών του από τον κτηνίατρο.

 Γενικά, δεν θα πρέπει να παραλείπετε τα καθιερωμένα check-ups και τις συναντήσεις με τον κτηνίατρό σας. Εκτός αυτού όμως, καλό είναι να φροντίζετε και οι ίδιοι την καλή στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας.

 Για αυτόν τον σκοπό, υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για σκύλους, ενδεδειγμένες λιχουδιές και κόκκαλα, μασητικά παιχνίδια και πρόσθετα νερού.

 Παρακάτω θα δείτε έναν αναλυτικό οδηγό για τον καθαρισμό των δοντιών του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

 Ποια είναι η κατάλληλη τεχνική καθαρισμού;

 Οι βασικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι το βούρτσισμα, οι οδοντιατρικές λιχουδιές και ο επαγγελματικός καθαρισμός. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένα χρήσιμα συμπληρώματα καθαρισμού των δοντιών για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μαντηλάκια δοντιών, τα μασητικά παιχνίδια, τα οδοντικά οστά και τα πρόσθετα νερού.

 Γενικά, να θυμάστε πως η πρόληψη είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση – και πολύ πιο οικονομική. Γι’ αυτό, άλλωστε, αξίζει να γνωρίζετε τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε τα δόντια του σκύλου σας.

 Πώς να βουρτσίσω τα δόντια του;

 Το τακτικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε μακριά την πλάκα, προτού μετατραπεί σε πέτρα – μια διαδικασία που χρειάζεται περίπου 24 με 48 ώρες για να ολοκληρωθεί.

 Καταρχάς, θα χρειαστείτε τα απαραίτητα εργαλεία: οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα, ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους. Ποτέ, μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη δική σας οδοντόκρεμα. Εξίσου απαγορευτική είναι η σόδα με το αλάτι.

  1. Δείξτε του ότι έρχεστε ειρηνικά

 Γονατίστε ή καθίστε προσεκτικά δίπλα στο κεφάλι του σκύλου σας. Αφήστε του λίγο χώρο να κινείται όμως. Αν τον περιορίσετε, θα αρχίσει να συνδέει το βούρτσισμα με τον περιορισμό κι αυτό δεν το θέλετε!

 2. Ξεκινήστε ασκώντας ελαφρά πίεση στα δόντια και τα ούλα του.

 Χρησιμοποιώντας τον δείκτη του χεριού σας, ασκήστε ελαφρά πίεση στα δόντια και τα ούλα. Μιμηθείτε την κίνηση της οδοντόβουρτσας. Αυτό θα τον βοηθήσει να συνηθίσει λιγάκι.  Στην αρχή κάντε τα βήματα αργά αργά, σεβόμενοι τα όριά του.

 3. Δώστε του να δοκιμάσει

 Μόλις συνηθίσει στο άγγιγμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να του δώσετε να δοκιμάσει λίγη οδοντόπαστα. Ίσως χρειαστείτε κάποιες δοκιμές σε γεύσεις προτού φτάσετε στην αγαπημένη του.

 4. Βουρτσίστε με μαλακές κινήσεις

 Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα απαλά στα δόντια του σκύλου σας και βουρτσίστε με μαλακές, κυκλικές κινήσεις. Φροντίστε να κάνετε ένα πέρασμα από όλα τα δόντια στην άνω και κάτω γνάθο και πάντοτε να είστε ευγενικοί μαζί του.

 Έχετε υπόψη σας πως μπορεί να δείτε λίγο αίμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, μεγαλύτερες ποσότητες αίματος ίσως είναι σημάδι περιοδοντίτιδας. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε λίγες ημέρες ή οπωσδήποτε σε εβδομαδιαία βάση.

 Μαντηλάκια δοντιών

 Μπορεί οι οδοντόβουρτσες να μην είναι το αγαπημένο πράγμα του σκύλου σας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια του. Άλλωσε, δόντια και καθαρισμός πάνε μαζί. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια ειδικά μαντηλάκια δοντιών. Είναι προενυδατωμένα και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε άφοβα σε καθημερινή βάση.

 Οδοντικές λιχουδιές

 Μπορείτε εύκολα να τις βρείτε στο εμπόριο και αποτελούν την ιδανική λύση για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την καλή στοματική υγιεινή του σκύλου σας. Μάλιστα, μειώνουν τον σχηματισμό πλάκας έως και 70%!

 Βέβαια, θα πρέπει να προσέχετε τις ποσότητες. Δεν θέλετε να αντικαταστήσετε τα ορθοδοντικά προβλήματα με τα παραπανίσια κιλά και τη παχυσαρκία.

 Μασητικά παιχνίδια, κόκκαλα και διατροφή

 Αν προσέχετε το βάρος το κατοικίδιού σας, υπάρχουν κι άλλες πιο υγιεινές επιλογές για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Τα μασητικά παιχνίδια και τα κόκκαλα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των δοντιών. Παράλληλα, μπορούν να το κρατούν απασχολημένο για ώρες ατελείωτες. Επίσης, μπορείτε να προβείτε σε διατροφικές αλλαγές. Ρωτήστε σχετικά και τον κτηνίατρό σας

 Κάποιοι σκυλογονείς είναι λίγο επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουν αν τα κόκκαλα είναι ασφαλή για τον σκύλο τους. Η αλήθεια είναι όμως πως υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του ζώου. 

 Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως οι παραπάνω εναλλακτικές δεν ατικαθιστούν το βούρτσισμα, καθώς δεν προσφέρουν βαθύ καθαρισμό. Αντιθέτως, καθαρίζουν μόνο την επιφάνεια των δοντιών. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσετε να καθαρίζετε οι ίδιοι τα δόντια του. Το ίδιο σημαντικές είναι και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο.

 Κατά γενική ομολογία κτηνιάτρων και ειδικών, ο βαθύς καθαρισμός των δοντιών πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Έχετε όμως υπόψη πως η συχνότητα ποικίλλει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζωντανού. Υπερήλικες σκύλοι ή όσοι ανήκουν σε κάποια μικρόσωμη ράτσα είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ορθοδοντικών προβλημάτων. Επομένως, χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.

 Πώς φαίνεται ένα υγιές στόμα;

 Εάν ρίξετε μια ματιά στο στόμα του σκύλου σας, ίσως μπορέσετε να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα και να τον σώσετε από πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Τα υγιή ούλα είναι ροζ. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι κόκκινα, πρησμένα ή με εκκρίσεις. Προσέξτε επίσης τα απαλά ροζ, λευκά, μπλε και μωβ ούλα.

 Την ίδια στιγμή, η αναπνοή του μπορεί να μην μυρίζει σαν ροδοπέταλα. Η κακοσμία του στόματος του σκύλου σας δεν είναι φυσιολογική θα πρέπει να σας θορυβήσει. Γενικότερα, ένα υγιές στόμα δεν θα πρέπει να έχει σπασμένα ή χαλασμένα δόντια, αλλά ούτε και σχηματισμένη πλάκα ή πέτρα στη γραμμή των ούλων.

 Κοινά προβλήματα που πρέπει να προσέξετε

 Εάν γνωρίζετε τι να περιμένετε, θα είστε πιο συνειδητοποιημένοι και ψύχραιμοι. Έτσι, θα δράσετε άμεσα αν δείτε κάποιο από τα παρακάτω προβλήματα στα δόντια του σκύλου σας:

  • Κύστη

 Μερικές φορές σχηματίζονται κάποια εξογκώματα στο στόμα του σκύλου. Αν και δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας, καλό είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να δείτε αν είναι όγκος ή κύστη. Στη συνέχεια, εκείνος θα προχωρήσει σε βιοψία για να προσδιοριστεί αν είναι καρκινικός ή όχι. Αν είναι κύστη, θα αφαιρέσει το υγρό από μέσα.

  • Χαλίτωση

 Γνωστή και ως δυσοσμία αναπνοής, προκαλείται από την υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων στο στόμα. Συνήθως αντιμετωπίζεται αν είστε συνεπείς στη διατήρηση της στοματικής του υγιεινής. Παρ’ όλ’ αυτά, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν βλάπτει. Η χαλίτωση μπορεί να υποδεικνύει κάποια βαθύτερη λοίμωξη ή πρόβλημα στους νεφρούς.

  • Πλάκα

 Πρόκειται για την κιτρινωπή ή σκούρα καστανή όψη των δοντιών, που συνήθως εντοπίζεται κοντά στη γραμμή των ούλων. Το κακό είναι πως μετατρέπεται σε πέτρα και τότε δεν απομακρύνεται με το απλό βούρτσισμα. Για να την ξεφορτωθείτε, ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών του σκύλου είναι μονόδρομος.

  • Υπερπλασία των ούλων

 Εμφανίζεται όταν τα ούλα αρχίζουν να καλύπτουν τα δόντια. Σκύλοι που πάσχουν από αυτή τη νόσο είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση λοιμώξεων.

  • Ουλίτιδα

 Μοιάζει με την ανθρώπινη ουλίτιδα. Με την κατάλληλη στοματική υγιεινή και φροντίδα, αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Συμβουλευτείτε σχετικά και τον κτηνίατρό σας.

  • Περιοδοντική νόσος

 Τα σκυλιά μπορούν να εμφανίσουν σημάδια περιοδοντίτιδας ήδη από την ηλικία των τριών. Για την ακρίβεια, είναι η πιο διαδεδομένη ασθένεια που άπτεται του ζητήματος των δοντιών και γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε το νου σας.

 Βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος, η χαλάρωση των δοντιών, το πρήξιμο των ούλων, και σε σοβαρότερα περιστατικά, οι ρινικές εκκρίσεις. Αν εντοπίσετε κάτι από αυτά, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

 Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 Ο σκυλάκος σας ακολουθεί πιστά όλες του τις εξετάσεις, παρ’ όλ’ αυτά εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα; Μην τα αγνοήσετε και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για έναν οδοντικό έλεγχο αν παρατηρήσετε:

  •  Κακή αναπνοή που επιδεινώνεται
  •  Σχηματισμό πλάκας στην γραμμή των ούλων
  •  Πρησμένα ούλα που ματώνουν
  •  Ανορεξία
  •  Υπερβολική έκκριση σαλιών
  •  Επίμονο ξύσιμο του σώματος
  •  Ανεξήγητους όγκους ή κύστες στα ούλα
  •  Σπασμένα ή αποχρωματισμένα δόντια

 Το σημαντικότερο όλων είναι πως μπορείτε να καταπολεμήσετε τα ορθοδοντικά προβλήματα, προτού προχωρήσουν περαιτέρω. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την γενικότερη στοματική υγιεινή του σκύλου σας.

 Φυσικά, μην αμελείτε το εβδομαδιαίο βούρτσισμα στα δόντια, το οποίο παίζει τον βασικότερο ρόλο στην υγεία του σκύλου, όπως επίσης διάφορα παιχνίδια και κόκκαλα μάσησης που αφαιρούν τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια και δρουν συμπληρωματικά στην στοματική υγιεινή.

 Για οποιαδήποτε άλλη απορία, μη διστάσετε να μας αφήσετε ένα σχετικό σχόλιο εδώ από κάτω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top