Είναι τα κόκκαλα ασφαλή για τον σκύλο μας;

 Πιθανότατα γνωρίζετε ή έχετε ακούσει ότι τα σκυλιά λατρεύουν τα κόκκαλα. Επίσης, ίσως έχετε ακούσει ότι τα κόκκαλα είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες εκεί έξω και οι περισσότερες είναι αντιφατικές ως προς την χρησιμότητα και την επικινδυνότητα των οστών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους.

 Το να δώσετε στον σκύλο σας ένα κόκκαλο μπορεί να είναι πραγματικά ακίνδυνο εάν είστε ενημερωμένοι και ακολουθείτε ορισμένους βασικούς κανόνες ασφάλειας.

 Θα ήταν πολύ καλό να ενημερώνεστε και να ρωτάτε τον κτηνίατρό σας πριν εισάγετε μια νέα τροφή, κόκκαλα ή παιχνίδια μάσησης στον σκύλο σας, για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.

 Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά σας γύρω από τα κόκκαλα. Έτσι, θα μπορείτε να προσδιορίσετε ποια οστά είναι καλά για τον σκύλο σας και τι πρέπει να αποφύγετε.

Αποφύγετε τα μαγειρεμένα κόκκαλα

 Τα μαγειρεμένα κόκκαλα, συμπεριλαμβανομένων και των περισσευμάτων από το μεσημεριανό γεύμα σας, δεν είναι ασφαλή για τα σκυλιά. Μπορούν εύκολα να σπάσουν και να τραυματίσουν τον σκύλο σας.

Τα μαγειρεμένα κόκαλα μπορούν να επιφέρουν τα ακόλουθα:

 •  Σπασμένα δόντια
 •  Τραυματισμούς στην γλώσσα και το στόμα
 •  Κομμάτι από τα κόκκαλα να κολλήσουν στην κάτω γνάθο
 •  Γαστρεντερική ή οισοφαγική απόφραξη
 •  Δυσκοιλιότητα
 •  Πρωκτική αιμορραγία
 •  Περιτονίτιδα ( είναι μια βακτηριακή λοίμωξη της κοιλιάς)

Είναι ασφαλή τα έτοιμα, αγορασμένα κόκκαλα;

 Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί κι αναφέρει ότι τα έτοιμα κόκκαλα του εμπορίου υποβάλλονται σε επεξεργασία. Διαφέρουν από κόκκαλα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το κρεοπωλείο και μπορεί να παρουσιάσουν παρόμοιους κινδύνους ή να προκαλέσουν ασθένειες στον σκύλο σας.

 Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων το 2015 έλαβε κάποιες αναφορές ελάχιστες βέβαια για ασθένειες που προέκυψαν από την σίτιση των σκύλων με εμπορικά κόκκαλα.

 Οι εταιρίες που παρασκευάζουν αυτά τα κόκκαλα τα στεγνώνουν μέσω καπνίσματος ή ψησίματος. Επίσης, για να διατηρηθούν τους προσθέτουν αρωματικές ουσίες ή καρυκεύματα.

 Τα σκυλιά που καταναλώνουν κόκκαλα μάσησης σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό μπορεί να υποφέρουν από:

 •  Πνιγμό
 •  Τραυματισμούς στο στόμα ή τις αμυγδαλές
 •  Γαστρεντερική απόφραξη
 •  Εμετό
 •  Διάρροια
 •  Πρωκτική αιμορραγία
 •  Θάνατο

Το ακατέργαστο δέρμα είναι ασφαλές για τον σκύλο;

 Το μάσημα των ειδικών παρασκευών από ακατέργαστο δέρμα προσφέρεται συνήθως σαν λιχουδιά στους σκύλους. Η διαδικασία παρασκευής αυτών των δερμάτινων οστών μπορεί να εμπεριέχει χρήση τοξικών χημικών ουσιών και να οδηγήσει σε μόλυνση από  Salmonella ή E. coli.

 Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα πέψης ή και απόφραξης. Μερικά μπορεί να περιέχουν ζελατίνη, τεχνητά γλυκαντικά και άλλα συντηρητικά που μπορεί να είναι τοξικά ή να προκαλέσουν καρκίνο. Για αυτούς του λόγους καλό θα ήταν να αποφεύγετε να δίνετε στον σκύλο σας δερμάτινα οστά.

Τι κόκκαλα να δώσετε στον σκύλο σας

 Τα περισσότερα ωμά οστά που δεν έχουν μαγειρευτεί είναι βρώσιμα για τους σκύλους αλλά το ιδανικό είναι να τα αποφεύγετε. Το κόκκαλα από κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί ή βόειο κρέας είναι αρκετά μαλακά και εύκολο να τα μασήσουν, να τα φάνε και να τα αφομοιώσουν οι σκύλοι απλά πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ποια κομμάτια μπορείτε να δώσετε.

 Ορισμένα οστά που αποκαλούνται οστά διασκέδασης δεν είναι κατάλληλα για φαγητό αλλά για μάσημα. Αυτά τα οστά μπορεί να είναι μεγάλα οστά μηρού ή ισχίου βίσωνα ή βοδινά που τα γεμίζουν με μυελό. Αυτά τα οστά μπορεί να έχουν χόνδρο, ιστό ή κρέας. Μπορείτε να αναζητήσετε τέτοια οστά στο κατάστημα pet shop της γειτονιάς σας.

 Τα οστά με μυελό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Καλό είναι να βεβαιωθείτε πως έχετε προσαρμόσει την διατροφή του σκύλου σας έτσι ώστε να μπορεί να καταναλώσει και οστά – εκτός των άλλων. Χρειάζεται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

 Με ωμά οστά και κρέας υπάρχει ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης. Για να μειώσετε αυτό τον κίνδυνο χρειάζεται να ακολουθήσετε σωστό χειρισμό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει για τον σωστό χειρισμό και την αποθήκευση των ωμών οστών.

Καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης, χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες ασφαλείας που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γενικές οδηγίες ασφαλείας για τα κόκκαλα του σκύλου

 Εάν θέλετε να δώσετε στο σκυλί σας ένα κόκαλο είτε για μάσημα είτε για φαγητό, ακολουθείστε τις οδηγίες ασφαλείας:

 •  Μην δίνετε οστά με μυελό σε σκύλους που πάσχουν από παγκρεατίτιδα. Ο μυελός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή διάρροια.
 •  Επιβλέπετε το μάσημα. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να μασάει μόνος του το κόκκαλο, καθώς διατρέχει κίνδυνο πνιγμού ή τραυματισμού από το απρόσεκτο ή δυνατό ροκάνισμα.
 •  Πετάξτε τα σπασμένα κόκκαλα. Εάν ο σκύλος μασάει πολύ το κόκκαλα θα δημιουργηθούν θραύσματα. Τα μικρά κομμάτια μπορεί να γίνουν αιτία πνιγμού.
 •  Αφήστε το σκυλί σας να μασάει μόνο για δέκα έως 15 λεπτά κάθε φορά. Αυτό μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού.
 •  Φυλάξτε στο ψυγείο τα κόκκαλα. Εάν δεν τα φάει πετάξτε τα μετά από 3 ή 4 μέρες. Αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης.
 •  Μην δίνετε οστά σε σκύλο που έχει υποστεί κάποια οδοντική επεξεργασία. Αυτά τα σκυλιά διατρέχουν κίνδυνο να σπάσουν τα δόντια τους ή να πάθουν άλλα οδοντικά προβλήματα.
 •  Ορισμένοι σκύλοι προτιμούν να κόβουν το κόκκαλο στην μέση και να καταπίνουν ολόκληρα κομμάτια. Μην δίνετε κόκκαλα σε σκύλους που ακολουθούν αυτή την τακτική.
 •  Δώστε στον σκύλο σας κόκκαλα που είναι μεγαλύτερα από το μήκος του ρύγχους τους. Αυτό θα καταστήσει αδύνατο να καταπιούν .
 •  Μην προσφέρετε στον σκύλο σας κόκκαλα ή κρέας χοιρινού. Είναι πιο πιθανό να θρυμματιστούν.
 •  Μην ταΐζετε κόκκαλα σε σκύλους που μπορεί να τα καταπιούν ολόκληρα. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου σας. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος είναι πιθανό να καταπιεί ολόκληρο ένα μικρό κόκκαλο κοτόπουλου.

Τα οφέλη που έχουν τα κόκκαλα στην υγεία των σκύλων

 Το μάσημα είναι μια σημαντική και φυσιολογική συμπεριφορά για τα σκυλιά. Τα αγοραστά οστά «διασκέδασης» είναι ιδανικά για την υγεία των δοντιών, καώς λειτουργούν σαν νήμα.

 Τα σκληρά οστά καθαρίζουν τα δόντια και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών των ούλων. Συγχρόνως, το μάσημα διεγείρει την παραγωγή ενζύμων στο σάλιο, τα οποία αποτρέπουν την συσσώρευση της πλάκας.

 Τα σκυλιά που έχουν οστά για μάσημα είναι πιθανότερο να αποφεύγουν να γλείψουν ή να γρατζουνίσουν τα πόδια τους.

 Τα ωμά οστά είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων. Προσφέρουν οφέλη στο πεπτικό σύστημα όπως:

 •  Ενίσχυση των μυών του στομάχου
 •  Πρόληψη από το φούσκωμα
 •  Προώθηση υγιών κινήσεων του εντέρου
 •  Πρόληψη προβλημάτων του πρωκτικού αδένα
 •  Το μάσημα των οστών έχει εκτός από σωματικά οφέλη και ψυχικά οφέλη. Μπορεί να μειώσει το άγχος το οποίο συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις.

Αξίζει να δώσετε στο σκυλί σας ένα κόκκαλο;

 Οι κτηνίατροι διαφωνούν στο εάν υπερτερούν τα οφέλη ή οι κίνδυνοι από το τάισμα του σκύλου με οστά. Η τελική επιλογή είναι δική σας.

 Μερικοί υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να αλέθετε τα οστά και να τα πασπαλίζετε πάνω από την τροφή του σκύλου. Αυτό θα ενισχύσει με μέταλλα την διατροφή του σκύλου σας χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού ή άλλων επιπλοκών. Αυτό, ωστόσο, εξαλείφει τα οφέλη της μάσησης.

 Πριν πάρετε την τελική απόφαση σας, καθώς εξετάζετε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα κόκκαλα, καλό θα ήταν να συζητήσετε και με τον κτηνίατρό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top