Τι σημαίνουν οι κινήσεις των σκύλων μας;

 Σε αυτό το άρθρο θα ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά του σκύλου και το νόημα πίσω από τις κινήσεις τους!

 Η συμπεριφορά και οι κινήσεις του σκυλιού σας δείχνουν πολλά για την διάθεσή του. Σίγουρα δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε την γλώσσα σώματος του σκύλου σας – εκτός από μερικά γλειψίματα που μεταφράζετε σαν φιλάκια – πρέπει, λοιπόν, να μάθετε πως να ερμηνεύετε τη γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου.

 Έχετε προσέξει ποτέ τον σκύλο σας να γλείφει ένα συγκεκριμένο σημείο ή να κάνει κύκλους; Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που το σκυλάκι σας επιμένει να κάνει κάτι συγκεκριμένο και μπορεί να υποδηλώνει ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του.

 Για παράδειγμα, όταν ο σκύλος σε γλείφει μπορεί να θεωρείς πως έτσι δείχνει την αγάπη του. Φυσικά, το έντονο γλείψιμο μπορεί να είναι και ένδειξη ιατρικού προβλήματος. Επομένως, πρέπει να δώσετε προσοχή στη συμπεριφορά του και να είστε σε θέση να τον βοηθήσετε.

 1. Κακή αναπνοή

 Τα σκυλιά δεν είναι γνωστά για την υπέροχη ανάσα τους, μάλλον το αντίθετο. Αλλά εάν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές και έντονη κακοσμία στόματος, χρειάζεται να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Ίσως η έντονη δυσοσμία να είναι ένδειξη στοματικού προβλήματος.

 Η αλλαγή στην μυρωδιά που αναδύεται από το στόμα του σκύλου μπορεί να προκαλείται από κάποιο πρόβλημα στην γαστρεντερική οδό, το συκώτι ή τους νεφρούς. Εάν για παράδειγμα η αναπνοή μυρίζει σαν ούρα, μπορεί να υπάρχει νεφρικό πρόβλημα. Από τη άλλη, η γλυκιά μυρωδιά μπορεί να υποδεικνύει διαβήτη.

 Ακόμα και εάν η γενική διάθεση του σκύλου σας φαίνεται χαρούμενη και φυσιολογική, η αλλαγή στην μυρωδιά της αναπνοή τους θα πρέπει να σας οδηγήσει στον κτηνίατρο.

 2. Δάγκωμα

 Τα κουτάβια μπορεί να σας δαγκώσουν ελαφρώς καθώς παίζουν, είναι μάλιστα ένας τρόπος να επικοινωνούν με τους γονείς τους. Συνήθως ένα μικρό δαγκωματάκι θα γίνει ενώ παίζετε, όταν εκπαιδεύετε το σακυλί ή και για κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν.

 Εάν το κουτάβι σας το κάνει τακτικά είναι σημαντικό να σταματήσετε αυτή την συμπεριφορά πριν εξελιχθεί σε προβληματική συμπεριφορά ενήλικου σκύλου.

 Τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν από άγχος, φόβο ή επιθετικότητα. Ίσως το κατοικίδιο σας ωθείται σε τέτοια συμπεριφορά όταν το προκαλεί κάποιος άνθρωπος, αντικείμενο ή η διάθεση του μια δεδομένη στιγμή.

 Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, καλύτερα να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει κάποιον επαγγελματία.

 3. Κύκλος

 Τα σκυλιά που δεν μπορούν να σταματήσουν να κάνουν κύκλους, μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Φυσικά, πολλές φορές θεωρείται διασκεδαστικό να κυνηγάνε την ουρά τους, αλλά όταν γίνεται επανειλημμένα μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα.

 Η λοίμωξη του αυτιού μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το κυκλικό κυνηγητό, αλλά ο κατ’ εξακολούθηση ψυχαναγκασμός του κυνηγιού της ουράς συνήθως εμφανίζεται στο Bull Terrier.

 Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το σκυλάκι σας κάνει κύκλους. Τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να πάσχουν από ιδιοπαθές αιθουσαίο σύνδρομο, να έχουν όγκο στο κεφάλι ή να έχουν πάθει δηλητηρίαση. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει τι ακριβώς συμβαίνει στον σκύλο σας και ωθείται σε αυτή τη κυκλική τακτική.

 4. Σκάψιμο

 Στα σκυλιά αρέσει να σκάβουν το έδαφος για πολλούς λόγους: να κρύψου κάτι, να βρουν έντομα και ζώα, να ξεφύγουν, να βρουν ένα δροσερό μέρος.

 Μερικά σκυλιά δεν σκάβουν μόνο εξωτερικά αλλά επιδίδονται και εσωτερικές ανασκαφές. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως ο σκύλος σας σκάβει τον καναπέ ή τις κουβέρτες πριν ξαπλώσει. Αυτή η συνήθεια είναι συχνότερη τη νύχτα πριν τον ύπνο και είναι απολύτως φυσιολογική.

 Εάν το σκάψιμο σας ενοχλεί ή η τακτική αυτή καταστρέφει τα έπιπλα και τον κήπο σας, αναζητήστε έναν εκπαιδευτή για να μειώσετε αυτή την συνήθεια.

 5. Κοπροφαγία

 Τα σκυλιά μπορεί να τρώνε τα περιττώματα τους για διάφορους λόγους. Εν μέρει είναι μια φυσιολογική πράξη. Τα κουτάβια το μαθαίνουν από τις μητέρες τους που τις βλέπουν να τρώνε τα περιττώματα για να καθαρίσουν την φωλιά.

 Ακόμα το σκυλί μπορεί να οδηγείται προς την κοπροφαγία όταν φοβάται ή επειδή μυρίζουν ιδιαίτερα και από περιέργεια θέλει να δει τι γεύση έχουν.

 Επιπροσθέτως, τα σκυλιά τρώνε τα περιττώματά τους σε περιπτώσεις διατροφικής ανεπάρκειας. Βεβαιωθείτε πως ταΐζετε το σκυλί σας μια καλής ποιότητας τροφή που του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Εάν η κοπροφαγία σκύλου συνεχιστεί έντονα και διαπιστώσετε πως το κατοικίδιο σας χάνει βάρος, επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

 6. Πίεση του κεφαλιού

 Ορισμένες φορές ο σκύλος μπορεί να πιέσει το κεφάλι του στον τοίχο ή σε άλλο σταθερό σημείο. Αυτή η τακτική χρειάζεται την προσοχή σας. Η πίεση του κεφαλιού μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικής νόσου ή δηλητηρίασης.

 7. Λαχάνιασμα

 Τα σκυλιά ρυθμίζουν την θερμότητά τους από το στόμα. Όταν το σώμα τους είναι πολύ ζεστό το λαχάνιασμα τα βοηθάει να επαναφέρουν τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα. Όμως πρέπει να δώσετε προσοχή στο λαχάνιασμα καθώς μπορεί να σημαίνει ότι πονάει.

 Βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι είναι ενυδατωμένο πριν και κατά την διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.

 Εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο. Κάποια προβλήματα υγείας έχουν ως σύμπτωμα το λαχάνιασμα. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

 8. Κάθεται στα πόδια σας ή αναμεσά τους

 Αυτή η τακτική μπορεί να αποδοθεί σε κτητική συμπεριφορά αλλά κυρίως σε ένδειξη άγχους ή νευρικότητας. Σπάνια υποδηλώνει κυριαρχικές τάσεις, συνήθως, το σκυλί προσπαθεί να νιώσει άνετα και ασφαλές παραμένοντας αρκετά κοντά σας.

 Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θα σας βοηθήσει να διορθώσετε αυτή την συμπεριφορά. Μπορείτε να ενημερώσετε και τον κτηνίατρό σας ώστε να σας προτείνει κάποια λύση.

 9. Σύρσιμο

 Μπορεί να έχετε δει τον σκύλο σας να σέρνει το κάτω μέρος του σώματος του στο έδαφος. Αυτή η τακτική μπορεί να είναι αστεία αλλά πρέπει να σας ανησυχεί για κάποιον πρωκτικό ερεθισμό. Μπορεί οι πρωκτικοί σάκοι του σκυλιού σας να έχουν ερεθιστεί και να χρειάζεται κάπως να ανακουφιστεί.

 Εάν το σύρσιμο δεν οφείλεται στους πρωκτικούς σάκους μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, για παράδειγμα, αλλεργία ή σκουλήκια. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για έλεγχο αλλά και για να ενημερωθείτε για κάποιο φάρμακο πρόληψης για τα παράσιτα.

 Τέλος, εάν ο σκύλος σας τρώει συχνά χόρτα ή γλείφει το πάτωμα του σπιτιού μπορεί να έχουν μπερδευτεί οι τρίχες και τα χορτάρια στον πρωκτό του και να προσπαθεί να τα απομακρύνει.

 10. Ούρηση

 Ένας παγιδευμένος σκύλος στο σπίτι δεν είναι απίθανο να ουρήσει σε τυχαία σημεία εντός του σπιτιού. Όμως μια αλλαγή στην συμπεριφορά του σκύλου σας χρειάζεται προσοχή.

 Η ούρηση στο σπίτι μπορεί να είναι ένδειξη ακόμη και ουρολοίμωξης ή λοίμωξης των νεφρών. Σε έναν ηλικιωμένο σκύλο η τακτική αυτή μπορεί να είναι ένδειξη άνοιας.

 11. Χασμουρητό

 Το χασμουρητό των σκύλων δεν υποδηλώνει κούραση και ανάγκη για ύπνο. Μπορεί όντως να θέλει να κοιμηθεί, αλλά επίσης μπορεί να αισθάνεται φόβο ή άγχος.

 Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να χασμουριέται πολύ έντονα γύρω από έναν άνθρωπο μην εφησυχάζεστε. Μπορεί να μην αισθάνεται άνετα ή να τον φοβάται.

 12. Άγχος – εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους

 Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με:

  •  Κούνημα της ουράς του σκύλου
  •  Κατεβασμένη ή αναδιπλωμένη ουρά σκύλου
  •  Τάσεις φυγής
  •  Αφόδευση εντός σπιτιού
  •  Δαγκώματα
  •  Μάσημα

 Τα σκυλάκια είναι κοινωνικά ζώα και μπορεί να φοβηθούν όταν μείνουν μόνα τους. Εάν το άγχος του αποχωρισμού είναι χρόνιο πρόβλημα μπορείτε να το διαχειριστείτε δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες και ένα χαλαρωτικό περιβάλλον όταν δεν είστε σπίτι.

 Προσπαθήστε να τον κουράσετε με ένα παιχνίδι ανάκτησης στον κήπο ή κατά την βόλτα. Έπειτα, δοκιμάστε παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι για να μη βαρεθεί και κάνει σε ζημιές στα έπιπλα. Επίσης, μην κάνετε μεγάλο θέμα την αναχώρησή σας.

 Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με το άγχος του σκυλιού σας, επικοινωνήστε με έναν εκπαιδευτή σκύλων.

 Οποιαδήποτε αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του σκύλου μπορεί να υποδεικνύει πως κάτι δεν πάει καλά. Εάν ήταν κάποτε πολύ κοινωνικός και τώρα είναι σε λήθαργο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top