Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα;

 Τα σκυλιά συνηθίζουν να γλείφουν διάφορα πράγματα και μπορεί να θεωρήσετε αυτή τη τακτική κάπως περίεργη. Μπορεί να θεωρήσετε επίσης περίεργη ή κάπως άβολη την τακτική να γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα, ειδικά όταν έχετε επισκέπτες.

 Βεβαίως τα σκυλιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα γεννητικά τους όργανα από το υπόλοιπο σώμα τους, οπότε θεωρούν ότι γλείφουν απλά ένα μέρος του σώματός τους. Τα αρσενικά σκυλιά γλείφουν το πέος τους, τα θηλυκά σκυλιά το αιδοίο τους και τα δύο φύλα γλείφουν τον πρωκτό τους.

 Το γεγονός αυτό μπορεί να κάνει τους ιδιοκτήτες να νιώθουν άβολα ή ενοχλημένοι, αλλά τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα για διάφορους λόγους.

 Το γλείψιμο των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι μέρος απόλαυσης ή ανακούφισης από κάποια δυσφορία. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε πως είναι μέρος μιας σεξουαλικής συμπεριφοράς αν μιλάμε για μια σκύλα σε οίστρο. Τέλος, μπορεί να είναι απλά μια διαδικασία που θα διατηρήσει τον σκύλο σας καθαρό.

Οι αιτίες που τα σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα

 Τα θηλυκά διαθέτουν διαφορετικό αναπαραγωγικό σύστημα από τα αρσενικά σκυλιά, τα οποία προστατεύουν το πεος τους σε ένα περίβλημα το οποίο ονομάζεται ακροποσθία. Είναι μια μεμβράνη του δέρματος που καλύπτει το πέος τους. Μπορεί να παρατηρήσετε πως όταν ξυπνάει ή ενθουσιάζεται το πέος του εξέχει από το προστατευτικό περίβλημα.

 Τα θηλυκά γλείφουν το αιδοίο τους μερικές φορές έντονα, καθώς αντλούν ευχαρίστηση από αυτή την δραστηριότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η συμπεριφορά υποδεικνύει πως ένα θηλυκό σκυλί είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, είναι δηλαδή σε οίστρο. Έτσι εξηγείται και γιατί τα σκυλιά μυρίζουν τα γεννητικά τους όργανα, οπότε μην προβληματίζεστε.

 Το αιδοίο θα διογκωθεί και θα υπάρξει λίγο αίμα καθώς διανύει την εμμηνόρρυση της. Μια σκύλα που έχει στειρωθεί δεν μπορεί να έχει περίοδο και να κάνει κουτάβια.

 Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα. Εάν παρατηρήσετε έντονο γλείψιμο μπορεί να είναι ένδειξη ενός προβλήματος. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις αίματος ή ούρων για τη διάγνωση του προβλήματος και των βακτηρίων που προκαλούν τον ερεθισμό.

 Υπάρχει η πιθανότητα να γλείφουν τα γεννητικά τους όργανα μετά από μια βόλτα στον κήπο ή μετά την ούρηση για να καθαριστούν. Εάν επιμένουν στο γλείψιμο αναζητήστε ενδείξεις συχνής ούρησης ή εκκρίσεων. Ο σκύλος μπορεί να πάσχει από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

 Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι σημαντική για να δοθούν οι σωστές απαντήσεις και να διευκρινιστεί το πρόβλημα.

 Τα σπυράκια, τα κόκκινα εξογκώματα ή η κολπική μυκητίαση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων υποδηλώνουν λοίμωξη και το σκυλάκι γλείφεται για να ανακουφιστεί από τον ερεθισμό.

 Τα γεννητικά όργανα είναι μια ευαίσθητη περιοχή και ο σκύλος αισθάνεται ό,τι γίνεται εκεί κάτω, ακόμα και την θερμότητα από το εξάνθημα. Διατηρήστε την περιοχή καθαρή με ένα υγρό πανί, αν είναι απαραίτητο, αλλά μην εφαρμόζετε βαζελίνη ή άλλα προϊόντα χωρίς συμβουλές από τον κτηνίατρό σας. 

Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τη περιοχή του πρωκτού;

 Τα σκυλιά μπορεί να γλείψουν και την πρωκτική περιοχή ως μέρος της καθαριότητας ή επειδή υπάρχει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα.

 Όλα τα σκυλιά έχουν πρωκτικούς αδένες και το έντονο γλείψιμο μπορεί να σηματοδοτεί τη φραγή του πρωκτού. Ο πρωκτικός αδένας γεμίζει με ένα δυσάρεστο υγρό που κανονικά αποβάλλεται κατά την διαδικασία της αφόδευσης. Εάν αυτός ο αδένας προσβληθεί ή κλείσει ταλαιπωρεί τα σκυλιά και ο ερεθισμός τα οδηγεί στην περιποίηση του σημείου μέσω του γλειψίματος.

  Άλλη μια συμπεριφορά που μας δείχνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι όταν το σκυλί σέρνεται με τον πωπό στο έδαφος για να ανακουφιστεί από τον μπλοκαρισμένο αδένα. Ο κτηνίατρος μπορεί να απομακρύνει το υγρό από τον αδένα και να σταματήσει τον ερεθισμό που ταλαιπωρεί τον σκύλο.

 Η ανάμνηση και η συνήθεια μπορεί να κάνουν το σκυλάκι σας να συνεχίσει να γλείφει τον πρωκτό του. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι συναισθηματική ή να δείχνει πως είναι αγχωμένος ή φοβισμένος. Μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων,

 Άλλες εκτιμήσεις και λύσεις

 Τα σκυλιά μπορεί να έχουν αντιδράσεις που κάνουν τους ιδιοκτήτες τους να ντρέπονται, αλλά το γλείψιμο των γεννητικών οργάνων είναι μια φυσική διαδικασία, όπως και το γιατί ο σκύλος γλείφει το αφτί του αφεντικού του. Μπορεί να είναι ενοχλητική για εσάς αλλά αναγκαία για τον σκύλο.

 Το να δώσετε κωμικά ονόματα ή να κάνετε πλάκα με αυτή την συνήθεια δεν αλλάζει το γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή φαίνεται παράξενη στους ανθρώπους αλλά φυσική για τα σκυλιά.

Η διαφορετική συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα. Τα σκυλιά είναι πιστοί φίλοι και σύντροφοι οπότε είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πότε μια συμπεριφορά είναι υπερβολική και πότε φυσιολογική.

 Εν κατακλείδι, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές για τους ανθρώπους αλλά φυσιολογικές για τα σκυλιά. Πρέπει να αποδεχτείτε το ότι ο σκύλος σας γλείφει τα γεννητικά του όργανα και να μάθετε να ξεχωρίζετε την φυσική από την υπερβολική συμπεριφορά που μπορεί να υποδεικνύει μια κατάσταση κινδύνου για την υγεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top