Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί έστω και μια φορά «γιατί το κουτάβι μου δαγκώνει» ή «πως μαθαίνω το κουτάβι μου να μην δαγκώνει πράγματα στο σπίτι».
Το δάγκωμα είναι μια τελείως φυσιολογική διαδικασία και πρακτική όταν το σκυλάκι σας είναι ακόμα στο στάδιο της βρεφικής ηλικίας, ωστόσο, είναι σημαντικό να το εκπαιδεύσετε, ώστε να μην τρώει και να μη δαγκώνει οτιδήποτε βλέπει μπροστά του.
Η αλήθεια είναι ότι τα κουτάβια αρχίζουν να δαγκώνουν πολύ νωρίς στη ζωή τους. Όπως τα ανθρώπινα μωράκια, έτσι και τα κουταβάκια είναι συνηθισμένα στο να μασάνε διάφορα αντικείμενα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των δοντιών τους, για να μειώσουν την ενόχληση που νιώθουν.
Επιπλέον, πολλά σκυλιά προτιμούν να χρησιμοποιούν τα δόντια τους και το στόμα τους παρά τα πόδια τους για το χειρισμό αντικειμένων. Αυτή η συμπεριφορά, όπως και πολλές άλλες συμπεριφορές των σκύλων, ξεκινάει όταν οι νεαροί σκύλοι αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους.
Το δάγκωμα του κουταβιού μπορεί να είναι χαριτωμένο ή παιχνιδιάρικο στην αρχή, αλλά όσο το σκυλί μεγαλώνει, τα δοντάκια του μετατρέπουν το δάγκωμα σε κάτι πιο οδυνηρό.
Τα δόντια τους είναι πολύ αιχμηρά και συνήθως δεν ξέρουν πόσο δυνατά δαγκώνουν. Έτσι, κατά την ανατροφή του κουταβιού σας δεν αποκλείεται ο μικρούλης να σας δαγκώσει και να σας τραυματίσει ελαφρώς.
Περιττό να πούμε ότι αυτή δεν είναι μια συμπεριφορά που οι άνθρωποι θέλουμε να ανεχθούμε, ειδικά όταν ο σκύλος ενηλικιώνεται και γίνεται πολύ πιο μεγάλος και δυνατός.
Θέλετε, λοιπόν, να μάθετε πως θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μη δαγκώνει; Ακολουθούν μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν και θα αποτρέψουν αυτήν τη συμπεριφορά του.
Αναστείλετε το δάγκωμα
Το πρώτο βήμα για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά είναι να την εμποδίσετε. Όταν τα κουτάβια παίζουν με άλλα σκυλιά ή άλλα κουταβάκια είναι πολύ φυσιολογικό να δαγκώνονται μεταξύ τους. Ξέρετε, αυτό που δαγκώνουν με τα χείλια τους και όχι με τα δόντια τους.
Αυτή η πρακτική όμως μπορεί να μετατραπεί σε οδυνηρό δάγκωμα. Συνήθως, το κουτάβι απελευθερώνει το στόμα του από το άλλο σκυλάκι όταν το ακούει να κλαψουρίζει.
Οι άνθρωποι μπορούν να παραδειγματιστούν και να εκμεταλλευτούν αυτό το κλαψούρισμα για να σταματήσουν το δάγκωμα του κουταβιού τους και να του δείξουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Όταν, λοιπόν, το στόμα του γατζώνεται στο χέρι ή το δάχτυλό σας, αφήστε το χέρι σας να κουνηθεί και μιμηθείτε το κλαψούρισμά του. Όταν σας αφήσει, αγνοήστε το για 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μετά συνεχίστε το παιχνίδι μαζί του.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν τραβήξετε το χέρι σας, μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα – ο σκύλος έχει ένστικτα κυνηγού και αυτό μπορεί να επιδυνώσει το πρόβλημα.
Εάν η κραυγή σας δεν λειτουργήσει, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ένα δυνατό «Οο» ή να χρησιμοποιήσετε μια αρνητική λεκτικἠ εντολή, όπως «όχι!».
Μην επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία περισσότερο από τρεις φορές σε διάστημα 15 λεπτών. Εάν φτάσετε σε αυτό σημείο, ήρθε η ώρα για ένα διάλλειμα.
Ο στόχος είναι να του μάθετε πως, όταν φέρεται ευγενικά, το παιχνίδι θα συνεχίζεται, ενώ όταν σας δαγκώνει δυνατά, θα σταματάει. Μόλις περιορίσετε τα δυνατά δαγκώματα, θα επαναλάβετε τη διαδικασία και για τα πιο ήπια.
Στο τέλος, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει πότε είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιεί το στόμα του και πότε δεν επιτρέπεται να δαγκώνει.
Ανακατευθύνετε το δάγκωμα του σκύλου σας
Εάν θέλετε να μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να μη δαγκώνει τα χέρια σας, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της ανακατεύθυνσης. Αυτή η μέθοδος προτείνει να του δίνετε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι μασήματος κάθε φορά που ο μπαγασάκος πάει να ανοίξει το στόμα του για να σας δαγκώσει.
Επίσης, μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία του να δαγκώνει πράγματα, παίζοντας μαζί του παιχνίδια που δεν απαιτούν επαφή, όπως διελκυστίνδα ή ανάκτηση αντικειμένων.
Λάβετε υπόψιν σας πως το παιχνίδι δεν πρέπει να γίνεται επιθετικό. Φυσικά, αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση του σκύλου σας, μαθαίνοντάς του την εντολή «άστο».
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να του παίρνετε από το στόμα αντικείμενα και παιχνίδια, χωρίς να γίνεται επιθετικός και να επιχειρεί να σας δαγκώσει.
Διαβάστε στο Dogtime: Εκπαίδευση Σκύλου για Τουαλέτα: Η κορυφαία μέθοδος!
Αποσπάστε τη προσοχή του
Εκτός από τα χέρια σας, το κουτάβι είναι πιθανό να δαγκώνει και να μασουλάει διάφορα πράγματα στο περιβάλλον του.
Αυτό γίνεται κυρίως από περιέργεια, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθετε στον σκύλο σας να μην τρώει πράγματα που δεν πρέπει εντός και εκτός σπιτιού. Φροντίστε να το κρατάτε απασχολημένο με άλλα αντικείμενα, όπως ασφαλή παιχνίδια για μάσηση που θα το κρατήσουν ενεργό και κεφάτο.
Αυτά τα παιχνίδια πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες του κουταβιού σας. Για παράδειγμα, για ένα σκύλο που καταστρέφει ένα λούτρινο παιχνίδι μέσα σε δευτερόλεπτα, καλύτερα να προμηθευτείτε παιχνίδια από καουτσούκ ή σκληρό πλαστικό.
Υπάρχουν επίσης παιχνίδια στα οποία μπορείτε να κρύψετε λιχουδιές και αρέσουν πολύ στα σκυλιά, μιας και τα κρατάει απασχολημένα και διεγείρει το μυαλό τους. Ανάλογα με το πόσες λιχουδιές έχετε κρύψει, θα του αποσπάσετε την προσοχή για περισσότερη ώρα.
Μια τελική επιλογή για την απόσπαση της προσοχής του κουταβιού σας είναι να πάτε σε ένα πάρκο σκύλων για να παίξει με άλλα κουταβάκια και εμβολιασμένα ενήλικα σκυλιά. Αυτό θα το βοηθήσει όχι μόνο στην κοινωνικοποίησή του, αλλά θα του δείξει ότι τα δαγκώματα δεν είναι ανεκτά και από τα άλλα σκυλιά.
Αποτρέψτε τα δαγκώματα του κουταβιού
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τα σκυλάκια από το να μασάνε ή να γλείφουν αντικείμενα.
Αυτά τα προϊόντα έχουν στόχο να δημιουργήσουν μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα του σκύλου σας κάθε φορά που βάζει στο στόμα του κάτι που δεν πρέπει. Αυτά τα σπρέι όμως δεν είναι τόσο ικανά από μόνα τους να αποτρέψουν το κουτάβι από το να μασουλάει τα έπιπλα.
Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να τα εντάξετε στην εκπαίδευση του σκύλου σας:
Αρχικά, πρέπει να συσχετίσετε τη μυρωδιά με τη γεύση τους και εκείνος να κρατηθεί μακριά τους. Ψεκάστε λίγο βαμβάκι ή ένα κομματάκι χαρτί και βάλτε το στο στόμα του. Λογικά, θα πρέπει να το φτύσει αμέσως. Αφού το φτύσει, δώστε του να το μυρίσει για να το συσχετίσει με τη γεύση και να καταλάβει ότι είναι κάτι δυσάρεστο.
Αν το κατοικίδιό σας δεν έχει σταματήσει να καταστρέφει τα πάντα γύρω του, μπορείτε να περάσετε στο δεύτερο βήμα και να χρησιμοποιήσετε το σπρέι ως εργαλείο της εκπαίδευσής του.
Για να λειτουργήσει το δεύτερο βήμα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση σε νερό για περίπου μία ώρα – όχι παραπάνω – μετά από επαφή με το προϊόν. Αυτό είναι κάπως δυσάρεστο, αλλά έτσι θα μάθει ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί γρήγορα από αυτή την γεύση και με τον καιρό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου, τοποθετήστε το προϊόν μία φορά την ημέρα σε αντικείμενα που δεν θέλετε να γλείφει ή να μασάει. Συνεχίστε να το κάνετε για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, έως ότου το κουτάβι σας σταματήσει να μασάει τα πράγματά σας.
Μάθετε στο κουταβάκι να μη δαγκώνει τους αστραγάλους σας
Τα κουτάβια δεν δαγκώνουν μόνο κατά τη διάκρεια του παιχνιδιού, αλλά και κατά τη διάρκεια της βόλτας. Ορισμένα σκυλιά γοητεύονται και δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο να δαγκώνουν τα πόδια και τους αστραγάλους των ανθρώπων, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούν οι ράτσες φύλαξης κοπαδιών, τα λεγόμενα τσοπανόσκυλα, για να συγκεντρώνουν τα κοπάδια στο μαντρί.
Για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να μη δαγκώνει τους αστραγάλους σας την ώρα που περπατάτε, έχετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι και κάθε φορά που νιώθετε τα δόντια του πάνω σας, δείχνετέ του το για να του αποσπάσετε την προσοχή.
Ακόμα μια μέθοδος είναι να σταματήσετε να κινείστε, όταν σας δαγκώνει το πόδι. Μόλις σταματήσει, προσφέρετέ του το παιχνίδι και μια λιχουδιά. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε πάντα τη θετική συμπεριφορά του κουταβιού για να καταλάβει ότι θα ανταμείβεται με κάτι ευχάριστο όταν σταματάει τις κακές του συνήθειες.
Το δάγκωμα είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα κουτάβια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ανεπιθύμητη και επίπονη για τους ανθρώπους.
Θυμηθείτε, η μεγάλη πλειοψηφία των σκύλων που παραδόθηκαν σε καταφύγια από τους ιδιοκτήτες τους είναι μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών – την περίοδο δηλαδή όπου οι πιο χαριτωμένες συμπεριφορές γίνονται ενοχλητικές για τους ιδιοκτήτες.
Ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα μπορέσετε να αποτρέψετε τα ενοχλητικά δαγκώματα του κουταβιού και να οικοδομήσετε από νωρίς μια νέα υγιή σχέση μεταξύ σας.