Ποια σκυλιά δεν μυρίζουν άσχημα & πως εξηγείται;

 Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα σκυλάκια εκεί έξω μυρίζουν έντονα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ράτσες σκύλων που έχουν μια πιο έντονη και χαρακτηριστική οσμή, τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες.

 Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οφείλεται σε ένα σωρό παράγοντες, όπως είναι οι πτυχώσεις στο δέρμα, τα φυσικά έλαια του τριχώματος ή τα μεγάλα, πεταχτά αυτάκια τους, που θέλουν συχνότερο καθαρισμό.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

 Γιατί μυρίζουν τα σκυλιά;

 Πρώτα από όλα, θα πρέπει να καταλάβετε γιατί μυρίζουν τα σκυλιά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στον «κόσμο των σκύλων». Οι τετράποδοι φίλοι μας αναδύουν μια συγκεκριμένη οσμή για να τραβήξουν τη προσοχή μιας θηλυκής σκυλίτσας ή να απωθήσουν τους θηρευτές τους.

 Συγχρόνως, η μυρωδιά των σκύλων είναι ένας τρόπος να αναγνωριστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Η οξεία οσφρητική ικανότητα των σκύλων είναι αυτή που τους επιτρέπει να αποκωδικοποιούν χιλιάδες ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους και να ανιχνεύουν ανθρώπους και άλλα ζώα που μπορεί να βρίσκονται εκτός του ορατού τους πεδίου.

 Μερικά σκυλάκια εκτράφηκαν για να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά απέναντι σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και στο υγρό στοιχείο. Αυτά, λοιπόν, είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν μεγαλύτερους σμηγματογόνους αδένες.

 Το συγκεκριμένο είδος αδένα παράγει μια λιπαρή, κέρινη έκκριση, που είναι γνωστή και ως σμήγμα. Το λαδάκι αυτό χαρίζει στο αγαπημένο σας κατοικίδιο τη λάμψη και την απαλότητα του τριχώματός του.

 Την ίδια στιγμή, είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό ενός ειδικού προστατευτικού φράγματος, που ενισχύει τη φυσική υγεία του δέρματος. Κάπως έτσι, δεν αποτελεί κοινό μυστικό πως οι παρακάτω φυλές έχουν τη τάση να μυρίζουν λιγάκι πιο έντονα από άλλες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα: Λαμπραντόρ, Μπασέ Χάουντ, Μαστίφ, Μπουλντόγκ, Κόκερ Σπάνιελ, Σκύλος Αγίου Βερνάρδου, Μπλαντχάουντ.

 Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα με τη δυσάρεστη μυρωδιά του κατοικιδίου σας. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ο καθαρισμός του σκύλου πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο και τα κατάλληλα προϊόντα.

 Μάλιστα, μερικές από αυτές τις φυλές είναι γνωστό πως έχουν πολλές πτυχώσεις στο δερματάκι και κοντά στην περιοχή των αυτιών τους, οπότε είναι λογικό να μαζεύουν τυχόν ακαθαρσίες που δεν τις πιάνει εύκολα το μάτι μας.

 Στη περίπτωση όμως που αναδύεται από το κατοικίδιό σας μια πολύ έντονη δυσωσμία, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, διότι μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας μόλυνσης από μύκητες.

 Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο σκυλάκος σας μπορεί να μην πλησιάζεται από τη μυρωδιά είναι γιατί απλώς του αρέσει να κυλιέται μέσα στα χώματα και να κουβαλάει οτιδήποτε υπάρχει κάτω στον δρόμο.

 Φυσικά, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί κάποια αλλεργία ή λοίμωξη στα αυτιά του, με πρώτο σύμπτωμα τη δυσάρεστη οσμή.

 Ποια σκυλιά δεν μυρίζουν τόσο άσχημα;

 Αν και λίγο πολύ όλα τα σκυλάκια μυρίζουν, υπάρχουν κάποιες ράτσες σκύλων που δεν έχουν τη χαρακτηριστική «σκυλίσια» μυρωδιά, καθώς ο οργανισμός τους δεν παράγει πολύ σμήγμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: Μπισόν Φριζέ, Μπασέντζι, Ντατσχάουντ, Ντόπερμαν, Χαβανέζ, Μαλτέζ, Λαμπραντούντλ, Πουντλ, Σνάουτσερ, Σιχ Τσου, Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ, Γουίπετ.

 Όλες οι παραπάνω ράτσες είναι αξιαγάπητα κατοικίδια, δεν παύει όμως να είναι δραστήρια πλάσματα που δεν θα πουν όχι στο να κυλιστούν σε χώματα και λάσπες αν τους δοθεί η ευκαιρία.

 Επίσης, είναι το ίδιο ευαίσθητα απέναντι σε αλλεργίες και άλλα δερματικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την υγεία του σκύλου, οπότε θα πρέπει πάντοτε να δίνετε τη δέουσα προσοχή και να καθαρίζετε καλά τα αυτιά, τα δόντια και το τρίχωμά του πιστού σας φίλου.

 Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες φυλές χρειάζονται το μπανάκι τους μία φορά το μήνα. Αυτό μπορείτε να το αναλάβετε οι ίδιοι ή να απευθυνθείτε σε κάποιο αξιόπιστο κομμωτήριο σκύλων.

 Ειδικότερα, σκύλοι με λιπαρό τρίχωμα πρέπει να καθαρίζονται σωστά μία φορά τη βδομάδα, ενώ όσοι έχουν κοντό και λείο τρίχωμα πιο σπάνια. Επίσης, όσα έχουν πυκνή γούνα ή διπλό τρίχωμα απαιτούν περισσότερο καλλωπισμό και περιποίηση παρά μπάνιο, για να παραμένουν λαμπερή και υγιή.

 Αν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο και την ευαισθησία που έχει το τρίχωμα του δικού σας κατοικίδιου, τότε μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Εκείνος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας πει κάθε πότε ακριβώς πρέπει να πλένετε το δικό σας σκυλάκι.

 Πάντως, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να πλένετε τον τετράποδο φίλο σας πιο συχνά από όσο πραγματικά χρειάζεται. Διαφορετικά, θα απομακρύνετε όλα τα φυσικά έλαια του τριχώματος του, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του.

 Λάβετε επίσης υπόψη πως θα πρέπει να πλένετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο μονάχα με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τον τύπο της δικής του ευαίσθητης επιδερμίδας. Ποτέ, μα ποτέ μην χρησιμοποιήσετε το δικό σας σαμπουάν, γιατί θα καταλήξετε να διαταράξετε το ph του δέρματός του και να προκαλέσετε ξηρότητα, ερεθισμό και φαγούρα στο σκύλο σας.

 Εν κατακλείδι, μπορεί μερικές φορές να μη καταλαβαίνουμε γιατί μυρίζουν τα σκυλιά τόσο άσχημα, αλλά αυτή η χαρακτηριστική οσμή είναι ζωτικής σημασίας για την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους, την επικοινωνία με άλλα σκυλιά και εν γένει, τη ψυχική υγεία τους.

 Βέβαια, παρόλο που κάποια σκυλάκια έχουν εκ φύσεως πιο έντονη οσμή λόγων των σμηγματογόνων αδένων τους, ο σωστός καθαρισμός και η περιποίηση μετά τη βόλτα είναι σημαντικά βήματα για να περιορίσετε τη δυσωδία και να αποτρέψετε τη πρόκληση οσβαρών λοιμώξεων στον οργανισμό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top