Μαστίφ: Ένας καλόβολος & πιστός σκύλος

 Τύπος: Σκύλος εργασίας

 Βάρος: 80 με 86 κιλά

 Ύψος: 69 με 76 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος κοπαδιού

 Καταγωγή: Αγγλία

 Ημερομηνία καταγωγής: Αρχαία χρόνια

 Άλλα ονόματα: English Mastiff

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το Μαστίφ έχει βαριά οστά και δυνατό, μυώδες σώμα, που είναι πιο μακρύ σε σχέση με το ύψος του. Μάλιστα, διακρίνεται για τη δύναμη και την αντοχή του, χαρακτηριστικά που διαφαίνονται και στο βάδισμά του.

 Η ράτσα διαθέτει διπλό τρίχωμα. Εσωτερικά αποτελείται από ένα πυκνό στρώμα και εξωτερικά από ένα παχύ στρώμα με σκληρές, ίσιες τρίχες μικρού μήκους. Τα συνήθη χρώματά των σκύλων είναι το κιτρινόφαιο, το βερικοκί και το στικτό μοτίβο.

 Η γενική εντύπωση που αποπνέει το Μαστίφ με τη πρώτη ματιά είναι ένα μεγαλειώδες και αξιοπρεπές σκυλί με είναι έντονο, άγρυπνο, αλλά και ευγενικό βλέμμα.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Το Mastiff είναι η πρωτότυπη ράτσα της αρχαίας ομάδας σκύλων Μαστίφ. Βέβαια, πολλοί μπερδεύονται μεταξύ της οικογένειας Μαστίφ και της ράτσας Μαστίφ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της ιστορίας του. Για να ξεθολώσουμε, λοιπόν, λίγο το τοπίο, η οικογένεια των Μαστίφ σκύλων προηγείται και έχει μεγάλη επιρροή στο βασίλειο των τετράποδων φίλων μας, ενώ η ράτσα – αν και πιο πρόσφατη χρονικά – έχει μακρά ιστορία ανά τους αιώνες.

 Μέχρι την εποχή του Καίσαρα, τα Μαστίφ είχαν χρησιμοποιηθεί ως σκυλιά πολέμου και μονομάχοι. Πολύ αργότερα, την εποχή του Μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκαν για φύλαξη και κυνήγι, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τεράστια φήμη και να θεωρούνται μια συνηθισμένη ράτσα. 

 Δυστυχώς, δεν άργησαν να χρησιμοποιηθούν σε κυνομαχίες και ως δόλωμα ταύρων και αρκούδων μάχης σκύλων και έγιναν δολώματα αρκούδων και ταύρων, πρακτικές που απαγορεύτηκαν στην Αγγλία το 1835, αλλά συνέχισαν να αποτελούν δημοφιλή θεάματα.

 Τα σύγχρονα Μαστίφ είναι απόγονοι αυτών των μάχιμων σκύλων αλλά και αυτών που κατείχε η αριστοκρατική τάξη, με το πιο γνωστό να είναι εκείνο του Sir Peers Legh. Όταν ο Sir Legh τραυματίστηκε στη μάχη του Agincourt, το Μαστίφ του στάθηκε πάνω του και τον προστάτευσε για πολλές ώρες στη μάχη. Ο ίδιος αργότερα πέθανε και ο σκύλος του αποτέλεσε τη βάση των «Lyme Hall Mastifs», τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τους προγόνους της σημερινής ράτσας.

 Από εκεί που ήταν δημοφιλέστατα και πολυάριθμα σκυλιά, μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ράτσα σχεδόν αποδεκατίστηκε. Ωστόσο, αυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν ταξίδεψαν μέχρι την Αμερική, όπου κέρδισαν εκ νέου το χαμένο έδαφος και μέχρι σήμερα παραμένουν από τις πιο διάσημες ράτσες σκύλων του κόσμου.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

  

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

  

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

  

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας των σκύλων Mastiff: 

 Το Μαστίφ είναι ένας καλόβολος και πράος χαρακτήρας με εκπληκτικά ευγενική συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα. Λόγω του ότι είναι μεγάλος σε μέγεθος, χρειάζεται αρκετό χώρο για να παίζει και να απλώνεται, όπως επίσης ένα άνετο και αναπαυτικό κρεβατάκι.

 Ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας είναι η μεγάλη πίστη και αφοσίωση που επιδεικνύει απέναντι στο αφεντικό της. Συγχρόνως, η ήρεμη φύση του ταιριάζει πολύ καλά με τα παιδιά, αν και όταν είναι πολύ μικρά θα πρέπει να υπάρχει πάντα δίπλα ένας ενήλικας για να επιβλέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

 Μολονότι πρόκειται για ένα σκυλί με αξιοπρεπή και φρόνιμη συμπεριφορά, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή του από την ηλικία που είναι ακόμα κουτάβι είναι καίριας σημασίας για να το οδηγήσετε προς αυτή τη κατεύθυνση και το κατοικίδιό σας να εξελιχθεί σε έναν ώριμο και ψυχικά υγιές ζώο.

 Φυσικά, αυτό που προέχει είναι να καθιερώσετε τη νυχτερινή ρουτίνα του σκύλου σας και έπειτα να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση και τη γνωριμία με το crate σκύλου.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Ένα ενήλικο και ώριμο Μαστίφ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση μέσα στη μέρα του, αρκεί να καλύπτονται οι ανάγκες του με καθημερινές βόλτες, παιχνίδια μέσα στο σπίτι ή σε αυλή και δραστηριότητες που του επιτρέπουν να εξασκεί το μυαλό του και να ηρεμεί. Επίσης, δεν έχει υψηλές απαιτήσεις καλλωπισμού και σιχαίνεται την υπερβολική ζέστη.

 Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι βγάζει πολλά σάλια, οπότε έχετε το νου σας, γιατί μπορεί να χρειαστεί να σκουπίσετε το πάτωμα, για να μη τα φέρετε παντού μέσα στο σπίτι.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: δυσπλασία ισχίου, γαστρική στρέψη, παχυσαρκία.
  • Μικρές ανησυχίες: δυσπλασία αγκώνα, οστεοσάρκωμα, κυστινουρία.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: καρδιομυοπάθεια, αλλεργίες, κολπική υπερπλασία, ρήξη χιαστού, υποθυρεοειδισμός, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εντροπία, προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, αγκώνας, μάτι, καρδιά. (κυστινουρία), θυρεοειδής, DNA για προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Mastiff: 9-11 χρόνια.

 Αν και μεγάλος σε μέγεθος, αυτός ο μπαγάσας είναι φανταστικός χαρακτήρας, πιστός στην οικογένειά του και καλός φίλος των παιδιών. Όπως όλα τα κουτάβια, είναι πολύ παιχνιδιάρικο στα νεαρά και εφηβικά του χρόνια, αλλά με εκπαίδευση και πειθαρχία εξελίσσεται σε ένα υπέροχο κατοικίδιο. Βέβαια, είναι λίγο σαλιάρης ο κύριος, αλλά η υιοθεσία του θα σας ανταμείψει με ένα αφοσιωμένο σκυλί που θα δώσει νόημα και ζωντάνια στη ζωή σας.

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι χαρίζονται κουτάβια της ράτσας από ιδιώτη ή από καταφύγιο αδέσποτων ζώων, κάντε σύντομα μια επίσκεψη για να τα γνωρίσετε από κοντά και γιατί όχι να δώσετε σε ένα την ευκαιρία να ξεδιπλώσει όλη τη μαγεία που κρύβει μέσα του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top