Βήμα βήμα ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας!

 Ο καθαρισμός των αυτιών είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της περιποίησης και του καλλωπισμού του σκύλου σας. Βέβαια, μερικά σκυλιά χρειάζονται συχνότερο καθαρισμό από άλλα, καθώς είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις των αφτιών και ταλαιπωρούνται συχνά από αυτές. Συνήθως πρόκειται για σκυλιά που έχουν μακριά και κρεμαστά αφτιά, τα οποία δεν οξυγονώνονται καλά και γεμίζουν υγρασία.

 Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να προστατεύετε το κατοικίδιό σας και να αποτρέπετε φλεγμονές και έντονο πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, κάνοντας απλώς σωστό και συχνό καθαρισμό των αυτιών του.

 Γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα αφτιά του κατοικιδίου μας;

 Η δομή που έχει το κανάλι του αυτιού των σκύλων καθιστά πολύ δύσκολο να αποβληθεί από μόνο του το υλικό που παγιδεύεται βαθιά στο οριζόντιο κανάλι χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Μάλιστα, είναι απαραίτητο να απομακρύνετε αυτο το υλικό που συσσωρεύεται εκεί, γιατί μπορεί να προκαλέσει κνησμό, λοιμώξεις και περαιτέρω προβλήματα με την υγεία του σκύλου σας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται έντονα ο μικρός σας φίλος.

 Πρέπει να χρησιμοποιήσω καθαριστικό αυτιών;

 Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό αυτιών καλής ποιότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή. Μην επιλέξετε προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου ή αλκοόλη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο κανάλι του αυτιού, ειδικά εάν υπάρχει ήδη κάποια φλεγμονή.

 Ορισμένα καθαριστικά αυτιών έχουν αντιβακτηριακά ή αντιμυκητιακά συστατικά για την πρόληψη των λοιμώξεων, ενώ άλλα είναι ιδανικά μόνο για την αφαίρεση του συσσωρευμένου κεριού.

 Από εκεί και πέρα, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει το κατάλληλο προϊόν και επιπλέον τρόπους αντιμετώπισης της λοίμωξης του κατοικιδίου σας.

 Τι χρειάζομαι για να καθαρίσω τα αυτιά του σκύλου μου;

 Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, αρκεί να έχετε βαμβάκι ή γάζα. Επίσης, φροντίστε να έχετε δίπλα σας λιχουδιές για να τον ανταμείβετε για την καλή του στάση και να τον ενθαρρύνετε να παραμένει φρόνιμο παιδί.

 Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί μπορεί να προκαλέσετε κάποιο τραύμα στο κανάλι του αφτιού ή ακόμα χειρότερα διάτρηση τυμπάνου. Άλλωστε, με τη χρήση μπατονέτας το μόνο που καταφέρνετε είναι να σπρώχνετε το κερί πιο βαθιά και να δημιουργείτε περαιτέρω προβλήματα στο τετράποδο φιλαράκι σας.

 Πρέπει να καθαρίζουμε σε όλα τα σκυλιά τα αυτιά τους συχνά;

 Η απάντηση είναι πως όχι δεν είναι απαραίτητο. Αν και είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας όταν χρειάζεται, ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο κανάλι του αυτιού και αυτός με τη σειρά του σε μόλυνση.

 Μερικά σκυλιά έχουν υγιή και καθαρά αυτιά, οπότε ένας απλός προληπτικός έλεγχος είναι αρκετός. Φυσικά, αν παρατηρήσετε κάποια ακαθαρσία ή δυσάρεστη οσμή, θα την απομακρύνετε με το κατάλληλο καθαριστικό και δεν θα επιμείνετε υπερβολικά.

 Σε περίπτωση όμως που τα αυτιά του είναι κόκκινα, υπάρχει φλεγμονή και ο σκυλάκος σας πονάει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν προβείτε στον καθαρισμό, διότι μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη ή ρήξη τυμπάνου που χρειάζεται λεπτό χειρισμό και συγκεκριμένο φάρμακο για τα αυτιά του.

 Πλήρης οδηγός βήμα προς βήμα για τον σωστό καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας.
 1. Καθίστε στο πάτωμα και βάλτε τον σκύλο σας να καθίσει στα δύο του πόδια. Εάν έχετε ένα μεγάλο σκυλί τοποθετήστε τον έτσι ώστε να κάθεται με το πίσω μέρος του σώματός του στη γωνία ενός δωματίου και εσείς σταθείτε δίπλα του.
 2. Πιάστε το αυτί από το πτερύγιο και σηκώστε το κατακόρυφα για να βλέπετε καλά το κανάλι του αυτιού.
 3. Κρατώντας το πτερύγιο με το ένα χέρι, με το άλλο κρατήστε απαλά, αλλά σταθερά το καθαριστικό διάλυμμα.
 4. Πιέστε το μπουκαλάκι και ρίξτε αρκετή ποσότητα για να γεμίσετε πλήρως το κανάλι του αυτιού. Προσέξτε μόνο να μην ακουμπήσετε το άκρο της φιάλης στο αυτί του για να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια μέσα στο υγρό. Σε περίπτωση που το ακουμήσετε κατά λάθος, σκουπίσετε το στόμιο με ένα βαμβάκι και λίγο οινόπνευμα.
 5. Αφού ρίξετε μια καλή ποσότητα από το καθαριστικό, κρατήστε το αφτί του όρθιο και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αφτιού για 30 δευτερόλεπτα, προκειμένου να διασπαστούν οι ακαθαρσίες και να απορροφηθεί καλά όλο το υγρό.
 6. Με ένα βαμβάκι ή γάζα αφαιρέστε τις ακαθαρσίες από το εσωτερικό του πτερυγίου και έπειτα από το κανάλι του αφτιού.
 7. Αφήστε το σκυλί σας να κουνήσει το κεφάλι του για να φύγει ό,τι έχει απομείνει στο εσωτερικό.
 8. Για άλλη μια φορά, κρατήστε το πτερύγιο του αφτιού κατακόρυφα και αφαιρέστε ότι έχει απομείνει με ένα καθαρό βαμβάκι ή γάζα.
 9. Μη πιέζετε τα δάχτυλά σας πολύ βαθιά, παρά μόνο μέχρι εκεί που φτάνουν από μόνα τους. Επίσης, ξεχάστε τις μπατονέτες! Όπως είπαμε, κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κανάλι ή το τύμπανο του αυτιού και να ωθήσει το κερί και τις ακαθαρσίες πιο βαθιά.
 10.  Καθ’ όλη τη διάρκεια που καθαρίζετε τα αφτάκια του ενθαρρύνετέ τον και προσφέρετέ του λιχουδιές ως ανταμοιβή.
 11. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και στο άλλο αυτί.
 12. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να πονάει, σταματήστε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας
 13. .Επαναλάβετε τον καθαρισμό όσο συχνά απαιτείται.

 Οδηγίες για να εφαρμόσετε το φάρμακο για τα αυτιά του κατοικιδίου σας:

 Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως μετά τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας. Ο κτηνίατρος θα σας παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα εφαρμογής του φαρμάκου και το πόσες σταγόνες χρειάζονται.

 1. Απαλά αλλά σταθερά πιάστε το πτερύγιο και κρατήστε το προς τα πάνω, για να ισιώσετε το κανάλι του αφτιού.
 2. Ρίξτε όσες σταγόνες σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.
 3. Μην τοποθετείτε το άκρο της φιάλης στο αυτί. Εάν το μπουκαλάκι ακουμπήσει κατά λάθος στο αυτί του σκύλου, καθαρίστε το με ένα καθαρό χαρτί ή βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα για να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων.
 4. Συνεχίστε να κρατάτε το πτερύγιο κάθετα και κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού (κάτω από τη τρύπα) για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το μασάζ θα επιτρέψει στο φάρμακο να εξαπλωθεί σε όλη τη περιοχή.
 5. Τοποθετήστε το φάρμακο στο εσωτερικό του αυτιού εάν έχει μολυνθεί και φορώντας γάντια απλώστε το υγρό μέχρι εκεί που φτάνει το δάχτυλό σας.
 6. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και στο άλλο αυτί.
 7. Εάν έχει συσσωρευτεί κερί ή απορρίμματα, καθαρίστε τα με ένα υγρό καθαριστικό.

 Όπως είδατε, δεν πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, αρκεί να ενθαρρύνετε τον μπαγάσα σας και να αποσπάτε τη προσοχή του με χάδια και λιχουδιές για να παραμένει ήρεμος, ειδικά αν έχει κάποια λοίμωξη και πονάει. Ωστόσο, αν αφιερώνετε λίγο χρόνο που και που για τον σωστό καθαρισμό των αφτιών του σκύλου σας, να είστε σίγουροι ότι θα προλάβετε τη μόλυνση πριν καν ξεκινήσει και θα διατηρείτε τα αφτάκια του υγιή και πεντακάθαρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top