Πατούσα σκύλου: Τι μυστικά κρύβει για την υγεία του σκύλου;

 Όπως και τα ανθρώπινα πόδια, έτσι και τα πέλματα του σκύλου μας είναι τόσο χρήσιμα για την ποιότητα της ζωής τους, όσο εύκολο είναι να τα παραβλέψουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι ότι τα πατουσάκια σκύλου είναι σαφώς πιο αξιολάτρευτα από τα ανθρώπινα.

 Έχουν όμως μια μεγάλη διαφορά: τα σκυλάκια διασχίζουν τον δρόμο με αυτά χωρίς να φοράνε παπούτσια, είτε πρόκειται για βραχώδες έδαφος είτε για μαλακό γρασίδι, φρέσκο χιόνι ή ζεστό τσιμέντο. Όλα αυτά μας κάνουν πραγματικά να μιλάμε για θαυματουργά πέλματα.

 Οι πατούσες του σκύλου εξυπηρετούν πολλές κρίσιμες λειτουργίες που εμείς οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούμε δεδομένες. Ναι, είναι φτιαγμένες για περπάτημα, για τρέξιμο, για παιχνίδι, για διατάσεις, αλλά και για άλλες πολύ σημαντικές διαδικασίες του οργανισμού ή δραστηριότητες.

 Μερικές από τις περίπλοκες λειτουργίες που επιτελούν τα πατουσάκια σκύλου είναι ότι βοηθάνε στον έλεγχο της θερμοκρασίας, προσφέρουν προστασία και παρέχουν σταθερότητα για το γλείψιμο ενός παιχνιδιού ή ενός οστού.

 Επίσης, τα πέλματα του σκύλου είναι σημαντικός δείκτης υγείας. Εάν τα πατουσάκια σκύλου είναι δύσοσμα, έχουν μακριά νύχια ή μακριές τρίχες ανάμεσα στα προστατευτικά «μαξιλάράκια», το σκυλάκι μπορεί να έχει κάποια πάθηση των ποδιών που απατεί κτηνιατρική φροντίδα.

 Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τη πατούσα σκύλου – πώς λειτουργεί, από τι είναι φτιαγμένη, τι να κάνετε αν υπάρχει πρόβλημα στη πατούσα σκύλου και πώς (σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας και τον groomer σας) μπορείτε να την φροντίσετε καλύτερα.

 Από τι είναι φτιαγμένη η πατούσα σκύλου;

 Η πατούσα σκύλου αποτελείται από μύες, κερατίνη, κολλαγόνο, λιπώδη ιστό, συνδέσμους, τένοντες και οστά. Μάλιστα, οι πατούσες είναι σαν τα χέρια και τα πόδια μας, καθώς αποτελούνται από πολλά μικροσκοπικά οστά, τένοντες, μύες και συνδέσμους, στρώματα λίπους για ζεστασιά και απορρόφηση των κραδασμών και δέρμα. Είναι περίεργες δομές που συνεργάζονται σωστά για να μπορεί ο σκύλος να κινείται.

 Οι πέντε κύριες δομές από την οποίες αποτελείται η πατούσα σκύλου είναι τα προστατευτικά «μαξιλαράκια», τα νύχια, το «πέμπτο» νύχι ή δροσιά, το καρπιαίο και μετακαρπιαίο μαξιλαράκι. Ακολουθεί μια γρήγορη ανάλυση καθεμιάς από τις πέντε βασικές δομές:

 Προστατευτικά «μαξιλαράκια»: Αυτά είναι τα τέσσερα μικρά μαξιλάρια που βρίσκονται σε κάθε δάχτυλο και χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν μέρος του βάρους του σκύλου σας, καθώς και τις αρθρώσεις του.

 Νύχια: Χρησιμεύουν στο σκάψιμο, στην έλξη, αλλά και στο κράτημα και το σχίσιμο του θηράματος. Τα νύχια των σκύλων είναι κατασκευασμένα από κερατίνη, όπως τα δικά μας, αλλά έχουν μια βασική διαφορά. Τα ανθρώπινα νύχια αναπτύσσονται από την παρωνυχίδα και ουσιαστικά είναι «νεκρή» κερατίνη, ενώ των σκυλιών αναπτύσσονται απευθείας από το οστό. Περιέχουν νεύρα και αιμοφόρα αγγεία, γι ‘αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να τα κόψετε.

 Δροσιά – Dewclaws: Αυτό είναι ένα επιπλέον κοντό νύχι στο πόδι του σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά το έχουν στα μπροστινά πόδια τους, αλλά μερικά, όπως τα Μεγάλα Πυρηναία και τα Μπριάρντς, το έχουν και στα πίσω πόδια τους. Στα περισσότερα σκυλιά αυτό το νύχι δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

 Πιστεύεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αντίχειρα, αλλά μερικά σκυλιά το χρησιμοποιούν για να πιάσουν πράγματα που κρατάνε στα πόδια τους. Αυτός είναι και ένας λόγος που ορισμένα σκυλιά πιάνουν τα κόκκαλα ή το παιχνίδι με το πλαϊνό μέρος του ποδιού τους και όχι με το πέλμα τους.

 Καρπιαίο μαξιλαράκι: Το καρπιαίο είναι ένα μικρό μαξιλαράκι που βρίσκεται πάνω από το «πέμπτο» νύχι – declaw του μπροστινού άκρου και συναντάται μόνο σε ζώα που περπατάνε με δάκτυλά τους.

 Μετακαρπιαίο μαξιλαράκι: Αυτό το επίθεμα σε σχήμα καρδιάς υποστηρίζει το περισσότερο βάρος του σκύλου, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της πατούσας. Στο μπροστινό μέρος της πατούσας σκύλου, είναι γνωστό ως «μετακάρπιο» ή «παλαμικό» πέλμα και στο πίσω μέρος, ονομάζεται «μετατάρσιο» ή «πελαμτιαίο».

 Η πατούσα σκύλου αποτελείται από λιπώδη ιστό και ελαστικές ίνες. Τα «μαξιλαράκια» καλύπτονται από έντονη χρωστική ουσία και παχύ δέρμα. Τα σκυλάκια που περνούν περισσότερο χρόνο σε σκληρές επιφάνειες έχουν πιο σκληρά πέλματα, ενώ τα πιο καλομαθημένα σκυλιά έχουν πιο περιποιημένα και μαλακά πόδια.

 Αυτό το μέρος στη πατούσα σκύλου προστατεύει το κατοικίδιο σας όταν στέκεται, πηδάει, τρέχει ή περπατάει – τα μαξιλαράκια απορροφούν τους κραδασμούς και την πίεση, προστατεύουν τα οστά και τις αρθρώσεις, και το παχύ δέρμα προστατεύει από πιθανές πληγές στις πατούσες σκύλου.

 Τα πατουσάκια σκύλου προσφέρουν άνεση από τη καταπόνηση που δέχονται τα οστά και οι αρθρώσεις του. Το μετακαρπιαίο «μαξιλαράκι» προσφέρει προστασία από το τραχύ έδαφος, επιτρέπει στους σκύλους να διακρίνουν τους διαφορετικούς τύπους του εδάφους και προστατεύει τα πόδια από τον πολύ ζεστό ή κρύο καιρό.

 Το καρπιαίο μαξιλαράκι είναι σαν την ανθρώπινη φτέρνα και λειτουργεί ως ένα είδος φρένου. Σε σχήμα κώνου, το καρπιαίο μαξιλάρι δεν αγγίζει το έδαφος όταν ο σκύλος περπατάει, αλλά αν τρέχει πολύ γρήγορα ή αλλάζει κατεύθυνση, ακουμπάει στο έδαφος βοηθώντας στο τερματισμό της κίνησης ή στη μετατόπιση του σώματος στην στροφή.

 Πώς να κρατήσετε τα πατουσάκια του σκύλου ζεστά

 Η λειτουργία της πατούσας σκύλου δεν τελειώνει εκεί. Βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε εξαιρετικά ζεστές ή κρύες συνθήκες. Είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς τα σκυλιά παραμένουν ζεστά στις κρύες θερμοκρασίες με την παχιά γούνα τους, αλλά πώς περπατάνε φαινομενικά άνετα στο παγωμένο χιόνι;

 Τα πατουσάκια σκύλου έχουν όλον τον απαραίτητο λιπώδη ιστό που αναστέλλει την παγωνιά. Ωστόσο, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα σκυλιά έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο είδος κυκλοφορικού συστήματος που αποτρέπει την ψύξη των ποδιών και βοηθάει στη διατήρηση της θερμότητας σε ολόκληρο το σώμα τους.

 Διαπίστωσαν ότι υπάρχουν αρτηρίες πολύ κοντά στις φλέβες στη πατούσα του σκύλου, επιτρέποντας τη μεταφορά θερμότητας από το ένα αιμοφόρο αγγείο στο άλλο. Αυτό το σύστημα ανταλλαγής θερμότητας χρησιμοποιεί το ζεστό, οξυγονωμένο αίμα για να θερμάνει το αίμα που έχει έρθει σε επαφή με τη κρύα επιφάνεια πριν επιστρέψει σε ολόκληρο το σώμα, διατηρώντας τα πόδια και τα όργανα σε μια σταθερή θερμοκρασία.

 Αυτό το σύστημα, που υπάρχει και στους πιγκουίνους και τα δελφίνια, καταδεικνύει την καταγωγή των σκύλων από περιοχές με κρύες συνθήκες διαβίωσης. Παρά την εκπληκτική λειτουργία αυτού του συστήματος, η έκθεση του σκύλου σε πολύ χιόνι, πάγο ή υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να περιορίζεται.

 Ενώ το εξωτερικό, λιπαρό στρώμα κρατάει τη πατούσα σκύλου ζεστή σε κρύες θερμοκρασίες, το εσωτερικό στρώμα έχει ιδρωτοποιούς αδένες που επιτελούν την αντίθετη λειτουργία τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε πολύ ζεστές θερμοκρασίες, αυτοί οι αδένες μεταφέρουν τον ιδρώτα στο εξωτερικό στρώμα για να δροσίζουν τον σκύλο. Αυτή η διαδικασία εφίδρωσης εμποδίζει επίσης τη ξηρότητα των ποδιών.

 Ο σημαντικός ρόλος της πατούσας του σκύλου στο κυκλοφορικό σύστημα, έχει οδηγήσει ορισμένους ειδικούς στο συμπέρασμα πως είναι ωφέλιμο να κάνετε μασάζ στα πατουσάκια του σκύλου σας για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, και οι τακτικοί περίπατοι ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος.

 Η πατούσα σκύλου μπορεί να έχει διαφορετικά σχήματα

 Τα σκυλιά μπορεί να έχουν πόδια με υμενώδη συνδακτηλία (νηκτική μεμβράνη), πόδια λαγού ή πόδια γάτας. Παρόλο που τα περισσότερα σκυλιά έχουν ως ένα βαθμό νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάκτυλά τους, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των σκύλων που προορίζονται για κυνήγι, ανάκτηση ή κολύμπι.

 Παραδείγματος χάρη, για τον Πορτογαλικό σκύλο νερού και τον σκύλο Νέας Γης, η νηκτική μεμβράνη είναι χρήσιμη για να μπορούν να κολυμπάνε με περισσότερη άνεση και ευκολία. Ωστόσο, και άλλα σκυλιά, όπως το Ντατσχάουντ που εκτράφηκε για σκάψιμο, έχει πόδια με νηκτική μεμβράνη.

 Πόδι λαγού είναι το πέλμα που έχει μακρύτερα τα κεντρικά δάκτυλα, όπως ακριβώς τα πόδια του λαγού. Μπορείτε να δείτε αυτό το σχήμα ποδιού σε σκύλους που είναι γνωστοί για εκρηκτική ταχύτητα σε μικρές αποστάσεις, όπως τα Γκρέιχάουντς και τα Σαμογιέντς.

 Επίσης, υπάρχει το πόδι γάτας, που είναι πιο μικρό, συμπαγές και στρογγυλό πόδι από τα άλλα. Όταν σκεφτόμαστε τις γάτες, ίσως σκεφτόμαστε την μεγάλη ισορροπία και ευελιξία τους, καθώς είναι ικανές να σκαρφαλώνουν παντού και να προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους.

 Αυτό το σχήμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει την αντοχή και τη σταθερότητα και το βλέπετε σε ράτσες σκύλων, όπως το Ακίτα και το Ντόπερμαν Πίντσερ.

 Γιατί τα πόδια του σκύλου μυρίζουν σαν καλαμπόκι;

 Μπορεί να έχει τύχει να μυρίσετε τα πόδια του σκύλου σας και να αναρωτιέστε τι σας θυμίζει αυτή η μυρωδιά. Αυτή η κάπως ευχάριστη μυρωδιά είναι ένα «κράμα» από μικροοργανισμούς που συλλέγει καθημερινά η πατούσα σκύλου.

 Πρόκειται για ένα υποπροϊόν ζύμης και βακτηρίων, συγκεκριμένα της ψευδομονάδας και του πρωτέα, τα οποία μπαίνουν από το έδαφος ή το νερό στις ρωγμές της πατούσας. Αυτό δίνει και την χαρακτηριστική οσμή στο πέλμα του σκύλου. Τα σκυλιά απολαμβάνουν να γλείφουν συχνά τα πόδια τους, και αυτό γιατί τα υγρά πόδια είναι το καλύτερο περιβάλλον συγκέντρωσης και ανάπτυξης μυκητών.

 Πως κάτι που μυρίζει όμορφα μπορεί να είναι τόσο άσχημο; Η μυρωδιά αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα πόδια των σκύλων σας είναι βρώμικα, ότι υπάρχει πρόβλημα στην πατούσα του σκύλου ή ότι είναι τραυματισμένη. Αυτό το βακτήριο είναι πολύ συνηθισμένο.

 Εάν ο σκύλος σας γλείφει τα πόδια του υπερβολικά, εάν είναι βρώμικα ή υπάρχει φλεγμονή στο τμήμα της μεμβράνης ανάμεσα στα δάκτυλά του, μπορεί να υπάρχει κάποια υπερανάπτυξη μικροβίων και πρέπει να γίνει κτηνιατρικός έλεγχος. Αυτή η συμπεριφορά του σκύλου είναι φυσιολογική μόνο όταν δεν ενέχει υπερβολή.

 Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα στη πατούσα του κατοικίδιού σας, μπορείτε να κόβετε συχνά τα νύχια του γούνινου φίλου σας και να πλένετε τακτικά τα πόδια του.

 Προσέξτε για τραύματα και παθήσεις στην πατούσα σκύλου

Τα πόδια του σκύλου σας μπορεί να φαίνονται σκληρά, αλλά είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος στο σώμα του. Ένα ζεστό πεζοδρόμιο ή ακόμα και τα μεγάλα νύχια μπορεί να είναι απειλητικά για την γενική υγεία του σκύλου σας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

 Υπερβολικό γλείψιμο ή μάσημα:

 Το γλείψιμο είναι φυσιολογικό, όμως το υπερβολικό γλείψιμο ή μάσημα είναι σημάδια που πρέπει να ελεγχθούν, καθώς μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικες ή τροφικές αλλεργίες. Το ασταμάτητο γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι μια εμμονική συμπεριφορά, γεγονός που δικαιολογεί μια συνομιλία με τον κτηνίατρό σας ή με έναν εκπαιδευτή συμπεριφοράς σκύλων για να ανακαλύψετε τις πιθανές αιτίες.

 Οίδημα ποδιών:

 Μια πρησμένη πατούσα σκύλου μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τα ακάρεα που προκαλούν Δεμοδήκωση είναι γνωστό ότι προκαλούν πρήξιμο, τριχόπτωση και δέρμα που μοιάζει σαν να έχει λέπια. Το πρήξιμο μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή ενός ξένου αντικειμένου που τρύπησε το πόδι.

 Σπασμένα νύχια ή νύχια με τάση εισχώρησης στο δέρμα:

 Τα τραύματα των νυχιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στη πατούσα του σκύλου και μπορεί να συμβούν από ένα σπάσιμο ή ακόμα και από ολική αφαίρεση του νυχιού. Ένα σπασμένο νύχι δεν είναι μεγάλη υπόθεση για μας, αλλά για τον σκύλο είναι διαφορετικό.

 Όπως είδαμε και πιο πάνω, τα νύχια του σκύλου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ποδιού, οπότε οι τραυματισμοί των νυχιών μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι και, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη και άλλα θέματα.

 Η δροσιά ή «πέμπτο» νύχι, μπορεί να προκαλέσει τέτοια προβλήματα, καθώς είναι πιθανό να πιαστεί και να τραυματιστεί εάν έχει μεγάλο μήκος. Εάν το σκυλί σας έχει σοβαρό σπάσιμο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει την σωστή θεραπεία και να αποτραπεί η μόλυνση. Επίσης, τα νύχια που εισχωρούν στο δέρμα απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο, φάρμακα για τον πόνο και αντιβιοτικά.

 Σπασμένο ή ραγισμένο δέρμα στα μαξιλαράκια της πατούσας:

 Η υπερκεράτωση του σκύλου εμφανίζεται όταν ο οργανισμός παράγει πάρα πολύ κερατίνη. Η υπερπαραγωγή κερατίνης μπορεί να προκαλέσει ξηρές και φλοιώδεις πατούσες και μερικές φορές, ακόμα και σκληρή, ξηρή μύτη σκύλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και τελικά σε λοίμωξη.

 Η ανακούφιση του σκύλου περιλαμβάνει κρέμα στην τραυματισμένη περιοχή ή αντιβιοτικά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα balm ποδιού που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας. Τέλος, μπορείτε να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τις ρωγμές στα πέλματα πλένοντας τα πόδια του σκύλου σας σε ζεστό νερό αμέσως μετά τη βόλτα και στεγνώνοντάς τα με μια πετσέτα.

 Φουσκάλες και εγκαύματα:

 Τα πατουσάκια σκύλου μπορούν να καούν στην καυτή άσφαλτο. Εάν πάτε βόλτα μια καυτή μέρα, ελέγξτε το πεζοδρόμιο με το χέρι σας. Εάν είναι πολύ ζεστό για εσάς, είναι πολύ ζεστό και για το σκυλί σας για να περπατήσει πάνω του.

 Το ιδανικό είναι να ελέγχετε καθημερινά τα πόδια του σκύλου σας για τυχόν φουσκάλες, κοψίματα, ρωγμές, παράσιτα και άλλα ξένα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν εκδορές.

 Επίσης, καλό είναι να θυμάστε πως τα πόδια του σκύλου σας προσαρμόζονται και παραμένουν σκληρά ή μαλακά ανάλογα με το έδαφος που έρχονται σε επαφή. Εάν παίρνετε συχνά το σκυλί σας πεζοπορία ή έχετε συνηθίσει να περπατάτε και να τρέχετε σε δρόμους της πόλης κάθε μέρα, το φιλαράκι σας θα έχει πιο σκληρά πέλματα. Αντιθέτως, τα σκυλιά που μένουν στο σπίτι ή περπατάνε σε γρασίδι, τείνουν να έχουν πιο ευαίσθητα πόδια.

 Εάν σκέφτεστε να εισάγετε μια νέα δραστηριότητα στη καθημερινότητα του κατοικίδιού σας, όπως την πεζοπορία, ξεκινήστε να εισάγετε τον σκύλο σας στο νέο περιβάλλον αργά και σταθερά, μέχρι η πατούσα σκύλου να αποκτήσει την σκληρότητα που χρειάζεται για να κινείται ελεύθερα στο νέο έδαφος.

 Μπότες σκύλων

 Τι είναι οι μπότες σκύλων; Μπορεί το σκυλάκι να φοράει μποτάκια σκύλου;

 Το κατοικίδιό σας μπορεί να φοράει μποτάκια, αυτό όμως εξαρτάται από το σκυλί, το έδαφος και ό,τι άλλο κάνετε για να προστατεύσετε τα πολύτιμα πέλματά του. Η πατούσα σκύλου έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε πολλά διαφορετικά εδάφη και ο σκυλάκος πρέπει να έχει ευκαιρία για περπάτημα στη φύση με φυσικό τρόπο. Παρ’ όλ’ αυτά, οι μπότες έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 Οι μπότες μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην βόλτα σας στο χιόνι ή σε παγωμένους δρόμους που έχουν αλάτι ή άλλες ουσίες που λιώνουν το χιόνι. Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι δυσάρεστες για το πέλμα του σκύλου και να προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να τις καταπιεί ενώ γλείφει τα πόδια του μετά την βόλτα.

 Εάν δεν χρησιμοποιήσετε μπότες, φροντίστε να ξεπλύνετε τα πόδια του με ζεστό νερό μετά την βόλτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό κερί στα πατουσάκια σκύλου για να τα προστατέψετε από χημικές ουσίες και να αποτρέψετε την εμφάνιση ρωγμών από χιονισμένες και παγωμένες επιφάνειες.

 Θα μπορούσατε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα μποτάκια στην πεζοπορία, σε ένα τραχύ και βραχώδες έδαφος. Φυσικά, πρέπει να δώσετε την ευκαιρία στα πόδια του σκύλου σας να προσαρμοστούν ακόμα και στο πιο τραχύ περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστεί να προσφέρετε μια επιπλέον προστασία, ειδικά όταν συνηθίζετε να κάνετε πεζοπορία σε πολύ τραχύ περιβάλλον.

 Τέλος, τα μποτάκια μπορεί να χρησιμοποιηθούν όταν θέλετε να κρατήσετε σταθερή μια γάζα ή ένα κάλυμμα στην τραυματισμένη πατούσα, όπως σε ένα κόψιμο.

Βρείτε άμεσα διαθέσιμα Προστατευτικά Παπούτσια για σκύλους στο Petvet24.gr!

 Η σημασία του καλλωπισμού της πατούσας σκύλου

 Ο καλλωπισμός της πατούσας σκύλου δεν είναι μόνο σημάδι ομορφιάς αλλά και βασική πτυχή της φροντίδας των ποδιών του σκύλου σας.

 Ο καλλωπισμός πιθανότητα χρειάζεται να γίνεται σε τακτική βάση, ειδικά εάν ο σκύλος περνάει πολλές ώρες σε μαλακές επιφάνειες ή μέσα στο σπίτι. Παρόλο που κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, ο γενικός κανόνας περιποίησης είναι κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες. Τα σκυλιά που τρέχουν σε τσιμέντο ή άλλες σκληρές επιφάνειες μπορεί να μην χρειάζονται συχνή περιποίηση, καθώς τριμάρουν τα νύχια τους με φυσικό τρόπο.

 Εάν τα νύχια του σκύλου μεγαλώσουν πολύ, μπορεί να ασκήσουν πίεση στη κοίτη του νυχιού. Η πίεση μπορεί να είναι επώδυνη ή ακόμα και να επηρεάσει την ευθυγράμμιση των αρθρώσεων και να συμβάλει στην αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα μεγάλα νύχια μπορεί να αναπτυχθούν εσωτερικά ή να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τραυματισμούς.

 Η ηλικία του σκύλου και η εποχή επηρεάζουν επίσης την συχνότητα τριμαρίσματος και περιποίησης των νυχιών. Τα νύχια μπορεί να χρειάζονται συχνότερη φροντίδα το χειμώνα. Συγχρόνως, καθώς τα σκυλιά γερνούν, ασκούν λιγότερη τριβή στα νύχια τους και η περιποίηση μπορεί να είναι πιο συχνή, ειδικά εάν είναι επιρρεπή σε προβλήματα της μέσης και των ποδιών.

 Το τριμάρισμα των νυχιών σε σκύλους

 Όπως είπαμε και στην αρχή, τα νύχια του σκύλου διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου, οπότε το κόψιμό τους μπορεί να γίνει πιο επώδυνο ή δύσκολο. Είναι εύκολο να κόψουμε τα νύχια που προεξέχουν περισσότερο, αλλά πρέπει να προσέχουμε μην φτάσουμε στην σάρκα ή στο σημείο που έχει νεύρα ή φλέβες.

 Αυτό το τμήμα του δακτύλου κάτω από το νύχι ονομάζεται «quick». Εάν κόψετε αυτό το σημείο μπορεί να είναι οδυνηρό για τον σκύλο σας ή ακόμα να μην σας αφήσει να πλησιάσετε ξανά τα νύχια του. Ως αποτέλεσμα, το κόψιμο των νυχιών του σκύλου μπορεί να γίνει μια πολύ αγχωτική εμπειρία για τους ιδιοκτήτες.

 Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας, ίσως πρέπει να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να σας μάθει πώς να το κάνετε. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τον κτηνίατρο ή έναν groomer να κόβει τα νύχια του σκύλου σας.

 Πως να κόψετε μόνος σας τα νύχια του σκύλου:

 Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση για να συσχετίσετε το κόψιμο των νυχιών με μια θετική εμπειρία. Εισάγετε το κουτάβι σας ή τον ενήλικο σκύλο σας στη περιποίηση των νυχιών αργά, δημιουργώντας μια ήρεμη και θετική σχέση με την όλη διαδικασία.

 Για να ξεκινήσετε, αγγίξτε τα πόδια του σκύλου σας και αφήστε τον να συνηθίσει τον ήχο που κάνει το εργαλείο των νυχιών. Μπορείτε να τον ανταμείψετε με λιχουδιές τη στιγμή που κάθεται φρόνιμος. Ξεκινήστε να κόβετε τα νύχια. Στην αρχή, κόψτε ένα μικρό κομμάτι νυχιού και παρατηρείστε τις αντιδράσεις του σκύλου σας.

 Όταν είστε έτοιμοι να κόψετε τα νύχια του κατοικίδιου σας:
  •  Χρησιμοποιήστε ειδικά εργαλεία κοψίματος, όπως για παράδειγμα ψαλίδι – νυχοκόπτης σκύλου και γάτας ή τροχό ειδικά σχεδιασμένο για τα νύχια του σκύλου.
  •  Κρατήστε σταθερά τα πατουσάκια σκύλου. Εάν χρησιμοποιείτε ψαλίδι, κόψτε τα νύχια υπό γωνία και όχι ευθεία. Το κόψιμο δεν πρέπει να γίνει πολύ κοντά στο πέλμα.
  •  Κόψτε μικρές ποσότητες κάθε φορά και αποφύγετε το «quick» μέρος του νυχιού. Παρατηρήστε το χρώμα του νυχιού για να βρείτε το κατάλληλό σημείο τομής. Εάν δείτε μια μαύρη κηλίδα στο κέντρο, να ξέρετε πως πρέπει να σταματήσετε.
  •  Εάν κόψετε το «quick» μέρος του νυχιού, παραμείνετε ήρεμοι χωρίς να κάνετε εκφράσεις τρόμου ή έντονες αντιδράσεις. Εάν δείτε αιμορραγία, χρησιμοποιήστε αιμοστατική σκόνη για να την σταματήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άμυλο καλαμποκιού.
  •  Όσο περισσότερο αφήνετε να μεγαλώνουν τα νύχια του σκύλου σας, τόσο περισσότερο μεγαλώνει και το «quick» μέρος του νυχιού. Όσο πιο τακτικά κόβετε τα νύχια του σκύλου σας, το υπονύχιο – «quick» υποχωρεί και το κόψιμο γίνεται ευκολότερο και όχι τόσο αγχωτικό.
  •  Εάν δεν είστε σίγουροι για το κόψιμο των νυχιών, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία groomer ή να πάρετε οδηγίες από αυτόν. Εκτός από το κόψιμο των νυχιών, ο groomer μπορεί επίσης να κόψει τις τρίχες γύρω και ανάμεσα στα πέλματα του σκύλου σας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας πιθανής μόλυνσης.
  •  Μην ξεχνάτε την περιποίηση των πελμάτων. Ελέγχετε τακτικά τα πόδια για τυχόν πρόβλημα στη πατούσα του σκύλου ή λοιμώξεις.
  •  Την επόμενη φορά που θα βγείτε για μια βόλτα, βρείτε ένα μαλακό, δροσερό έδαφος που θα ανακουφίσει τα πέλματα του φιλαράκου σας και θα κάνει την βόλτα ευχάριστη και άνετη.

 Η πατούσα σκύλου δεν είναι απλώς ένα σημείο του σώματος που βοηθάει στη κίνηση των γούνινων φίλων μας. Εξυπηρετεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες για την υγεία τους, γι’ αυτό πρέπει να περιποιούμαστε σωστά και τακτικά τα πέλματα των σκύλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top