Ξηρή Μύτη Σκύλου: Σημάδια ασθενειών και αντιμετώπιση!

 Μια κρύα και υγρή μύτη είναι ένδειξη ότι το σκυλάκι είναι υγιές. Αυτή η υγρή μύτη βοηθάει τον σκύλο να μυρίζει εξαιρετικά καλά – 10.000 έως 100.000 φορές πιο ισχυρά από ότι οι άνθρωποι.

 Οι σκύλοι χρησιμοποιούν την οσφρητική τους ικανότητα για να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Η υγρή μύτη έλκει τα μικροσκοπικά σωματίδια στους οσφρητικούς αδένες, τα οποία προσκολλώνται καλύτερα σε υγρές επιφάνειες.

 Το εσωτερικό τμήμα της μύτης των σκύλων διαθέτει ένα λεπτό στρώμα βλέννας που διατηρεί τη ρινική κοιλότητα ενυδατωμένη και ένα υγρό που όταν τα σκυλιά ιδρώνουν, τα βοηθάει να δροσίζονται από τη ζέστη του περιβάλλοντος.

 Όταν ο σκύλος γλείφει τη μύτη του προσπαθεί να διατηρήσει τα ρουθούνια του ενυδατωμένα και να αντιληφθεί τη γεύση μέσω της μυρωδιάς. Έτσι, συλλέγονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χάρη στο λεγόμενο όργανο του Jacobson που διαθέτουν οι σκύλοι.

 Είναι ανησυχητικό όταν η μύτη του σκύλου είναι στεγνή και ξερή; Τις περισσότερες φορές είναι μια φυσιολογική αντίδραση που επηρεάζεται από το περιβάλλον ή την ηλικία του σκύλου. Ορισμένες φορές, όμως, μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι σοβαρό.

 Οι πιο συχνοί λόγοι της ξηρής μύτης του σκύλου:

 Η μύτη του σκύλου μπορεί να είναι ξηρή ενώ κοιμάται, επειδή το σκυλί δεν γλείφει την μύτη του. Η υγρασία της μύτης επανέρχεται έως και 10 λεπτά μετά το ξύπνημα του σκύλου.

 Τον χειμώνα η μύτη του σκύλου είναι ξερή. Όπως και στους ανθρώπους, είναι πολύ σύνηθες η μύτη του να είναι πιο στεγνή και σκασμένη τους χειμερινούς μήνες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον ζεστό αέρα από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα που υπάρχουν στους εσωτερικούς χώρους. Ο ζεστός αέρας μπορεί να στεγνώσει την μύτη του σκύλου σας, αλλά η μύτη πρέπει να επανέλθει στα φυσιολογικά της όταν το σκυλί απομακρυνθεί από την θερμότητα.

 Εκτός από τις εσωτερικές συνθήκες, και οι εξωτερικές, περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο καυτός ήλιος, ο αέρας ή το κρύο μπορεί να στεγνώσουν την μύτη του σκύλου σας. Σκεφτείτε πόσο ξηρά και σκασμένα είναι τα χείλη σας ή τα χέρια σας όταν είστε σε εξωτερικό χώρο τον χειμώνα. Ομοίως, το κρύο στεγνώνει την μύτη του σκύλου.

 Επιπλέον, η έντονη και κοπιαστική άσκηση και η ηλικία του σκύλου είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στη ξηρότητα της μύτης. Μια ξεραμένη μύτη δεν σημαίνει πάντα ότι το κατοικίδιο βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι σημάδι πυρετού, αφυδάτωσης ή ξηροφθαλμίας. Αν παρατηρήσετε λήθαργο, εμετό, διάρροια και ότι ο σκύλος δεν έχει όρεξη για φαγητό ή δραστηριότητες, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο.

 Το χρώμα και η κατάσταση των ούλων θα σας δώσουν πιο ακριβείς πληροφορίες για την υγεία του σκύλου. Φερ’ ειπείν, τα ροζ ούλα, όπως των ανθρώπων, είναι καλό σημάδι. Αντίθετα, τα ανοιχτόχρωμα ούλα μπορεί να είναι ένδειξη αναιμίας ή χαμηλής πίεσης στο αίμα. Αν δείτε τα ούλα του σκύλου κόκκινα προς μωβ ή γαλαζωπά, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο.

 Οι βραχυκέφαλες φυλές είναι επιρρεπείς σε ξηρές μυτούλες. Τα σκυλιά με μικρές και πλακουτσωτές μουσούδες, όπως το Παγκ ή το Μπουλντόγκ, δεν μπορούν να γλείψουν εύκολα την μύτη τους. Σε αυτές τις φυλές ίσως είναι καλύτερο να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα στην μύτη, για να διατηρήσετε την υγρασία.

 Άλλες ράτσες, όπως για παράδειγμα η Λάσα Άπσο, είναι επιρρεπείς στους κλειστούς δακρυϊκούς πόρους, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα στην μύτη.

Καταστάσεις και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρή μύτη.

 Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στη μύτη των τετράποδων φίλων μας. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, τα σκυλιά με αλλεργίες συνήθως έχουν και ξερή μύτη.

 Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας, ώστε να προσδιοριστεί η αιτία της αλλεργίας και, ίσως, να χορηγηθεί στο σκύλο σας κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από την αλλεργία και τα συμπτώματά της.

 Η ξεραμένη μύτη μπορεί να είναι ένδειξη ηλιακού εγκαύματος. Ορισμένες φυλές με λεπτό τρίχωμα ή ανοιχτόχρωμες – ροζ μυτούλες και βλέφαρα είναι ευαίσθητες στον ήλιο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ξερή μύτη είναι ένα από τα σημάδια ηλιακού εγκαύματος. Βέβαια, και οι φυλές με παχύ τρίχωμα μπορεί να πάθουν ηλιακό έγκαυμα τους καλοκαιρινού μήνες. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό για να προστατεύσετε τον σκύλο σας.

 Η αφυδάτωση προκαλεί ξηρή μύτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίπονης άσκησης, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πρόσβαση σε άφθονο, δροσερό νερό. Να είστε παρατηρητικοί για άλλα σημάδια αφυδάτωσης. Ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

 Η ξηρή μύτη μπορεί να είναι σημάδι αυτοάνοσης νόσου. Σίγουρα, δεν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε για την ξηρή μύτη του σκύλου σας. Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος ή ο πεμφίγος είναι δύο αυτοάνοσες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, δημιουργία κρούστας ή ρωγμές στην μύτη του σκύλου.

 Τις περισσότερες φορές μια ξεραμένη μύτη δεν είναι αιτία ανησυχίας. Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και η αντιμετώπιση να είναι απλή. Εάν η ξηρότητα είναι χρόνια και ο κτηνίατρος δεν μπορεί να εντοπίσει κάποια αλλεργία ή πάθηση, ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε με κάποιο βάλσαμο ή κρέμα, ώστε η μύτη του σκύλου να παραμείνει υγρή.

 Επειδή τα σκυλιά γλείφουν τις μύτες τους η κρέμα πρέπει να είναι κατάλληλη και ασφαλής ακόμα και για κατανάλωση. Η μύτη του σκύλου είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης και επαφής με το περιβάλλον, οπότε θα θέλετε να την διατηρήσετε σε καλή κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top