Ουρά σκύλου: Οι κινήσεις & η ερμηνεία τους!

 Κάθε φορά που ένας σκύλος κουνάει την ουρά του σημαίνει πως είναι χαρούμενος, σωστά; Λάθος! Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά κουνήματα και το κάθε ένα έχει τη δική του ερμηνεία. Για την ακρίβεια, το κούνημα της ουράς είναι μονάχα μία από τις επικοινωνιακές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι.

 Όπως τα ανθρώπινα μωράκια, έτσι και τα σκυλιά πρέπει να μάθουν τη δική τους γλώσσα. Αυτό σημαίνει πως όταν γεννιούνται, δεν ξέρουν ακόμα πως να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Το μαθαίνουν μεγαλώνοντας.

 Ένα κουτάβι που βρίσκεται στον πρώτο μήνα της ζωής του, μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να μιλήσει στη μαμά και τα αδερφάκια του, χρησιμοποιεί διάφορες επικοινωνιακές μεθόδους. Θέλει, ας πούμε, να δείξει πότε είναι κουρασμένο από το παιχνίδι ή πότε πεινάει και αρχίζει να πειραματίζεται.

 Γιατί τα σκυλια χρησιμοποιούν την ουρά τους ως επικοινωνιακή πρακτική;

 Οι λέξεις είναι η βάση της ανθρώπινης επικοινωνίας και γι’ αυτό είμαστε καλοί ακροατές. Οι σκύλοι, από την άλλη, είναι καλοί παρατηρητές. Δεδομένου πως δεν έχουν αναπτύξει την ικανότητα του λόγου, χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος για να εκφραστούν.

 Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως μπορεί να πάρουν μια συγκεκριμένη στάση σώματος, να κουνήσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα αφτιά, τα φρύδια, τα ματάκια ή την ουρίτσα τους. Ειδικά το κούνημα της ουράς είναι αρκετά διαδεδομένο στον κόσμο τους.

 Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως η όραση των σκύλων επικεντρώνεται περισσότερο σε κινήσεις, παρά σε χρώματα ή άλλες λεπτομέρειες. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικοί αναγνώστες κινήσεων και χειρονομιών. Για τον ίδιο λόγο, η φυσική εξέλιξη του είδους τους χάρισε ουρές που είναι εύκολα ορατές.

 Κάποιες έχουν ιδιαίτερους χρωματισμούς ή σχεδιασμούς, ενώ άλλες είναι πιο φουντωτές και πυκνές. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ τους.

 Και τι ακριβώς σημαίνουν οι κινήσεις που κάνει ο σκύλος με την ουρά του;

 Πριν μάθετε να μιλάτε κι εσείς τη γλώσσα της ουράς του σκύλου, θα πρέπει να κατανοήσετε το εξής: η φυσική ή ουδέτερη στάση της διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, ανάλογα με τη ράτσα του.

 Οι περισσότεροι έχουν ουρίτσες που κρέμονται κοντά στο ύψος των ποδιών τους σε χαλαρή θέση. Κάποιοι, βέβαια, όπως το Μπίγκλ, κρατάνε κάθετη την ουρά τους. Την ίδια στιγμή, το Γκρεϊχάουντ και το Γουίπετ, στιφογυρνάνε την ουρίτσα κάτω από την κοιλιά τους.

 Τέλος, υπάρχουν ράτσες που έχουν πολύ κοντές ουρίτσες, οι οποίες παραμένουν κολλημένες στο σώμα τους και δεν κουνιούνται καν. Τέτοιες έχει το Τεριέ Βοστώνης και το Παγκ. Από κει και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές κινήσεις της ουράς με ποικίλες ερμηνείες, όπως είναι οι εξής:

  1.  Ετοιμότητα ή αναταραχή. Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε εγρήγορση, τα αφτιά και η ουρά του είναι όρθια. Αυτό δείχνει πως παρακολουθεί στενά κάτι ή κάποιον και είναι έτοιμος να δράσει.
  2.  Διαπραγμάτευση. Όταν οι σκύλοι σταματάνε να κουνάνε την ουρά τους και μένουν κόκκαλο, σημαίνει πως προσπαθούν να στρέψουν την απειλή κάπου αλλού χωρίς να επιτεθούν.
  3.  Επιθετικότητα. Οποιαδήποτε κίνηση από ουδέτερη σε κάθετη στάση υποδηλώνει επιθετικότητα. Όσο πιο ψηλά είναι η ουρά, τόσο μεγαλύτερη η απειλή. Όταν ο σκύλος σηκώνει την ουρά του, απελευθερώνονται περισσότερες οσμές και με αυτόν τον τρόπο μαρκάρει την περιοχή του.
  4.  Υποταγή. Όταν η ουρά του σκύλου βρίσκεται χαμηλά, σημαίνει πως το ζώο δεν αποτελεί κίνδυνο. Αν όμως χώνεται ανάμεσα στα σκέλια του, σημαίνει πως το σκυλί φοβάται και προσπαθεί να παραμείνει σώο και αβλαβές.
  5.  Περιέργεια. Εδώ είναι φυσιολογικό να έχει τη θέση του σε οριζόντια θέση.
  6.  Χαρά. Ένα χαρούμενο σκυλί φαίνεται από την ελαφρώς ανασηκωμένη ουρίτσα του, που κυματίζει χαλαρά.

 Παράλληλα όμως, σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει και ο ρυθμός με τον οποίο ο σκυλάκος κουνάει την ουρά του. Έτσι, έχουμε:

  1.  Ενθουσιασμό. Όσο πιο γρήγορα κουνάει ο σκύλος την ουρά του, τόσο μεγαλύτερος ο ενθουσιασμός του. Μην ανησυχήσετε, αν μοιάζει σαν να δονείται.
  2.  Ανασφάλεια. Ένα σκυλάκι που αισθάνεται άβολα μπορεί να κουνάει απαλά την ουρά του.
  3.  Φιλικότητα. Το απόλυτα ελεύθερο κούνημα της ουράς, σε συνδυασμό και με το κούνημα των γοφών, δείχνει ξεκάθαρα μια φιλική διάθεση!
  4.  Επιθετικότητα. Αν η ουρά του σκύλου είναι κάθετη και κουνιέται πολύ γρήγορα, δεν αποτελεί θετική ένδειξη. Είναι προειδοποίηση να απομακρυνθείτε. Δείτε τι να μη κάνετε αν σας συμβεί στον δρόμο μια επίθεση σκύλου για να προστατευτείτε.

 Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη διάλεκτος είναι πολυσύνθετη. Μέχρι και η κατεύθυνση της ουράς δίνει μηνύματα για το τι νιώθει ο σκύλος. Σύμφωνα με έρευνες, μια ουρά σκύλου με κατεύθυνση προς τα δεξιά δείχνει χαρά και αυτοπεποίθηση, ενώ προς τα αριστερά τρόμο και άγχος.

 Ο λόγος εντοπίζεται στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των κινήσεων προς τα δεξιά και το αντίστροφο. Έτσι, το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου ενεργοποιείται με την κίνηση προς τα δεξιά, ενώ το δεξί με εκείνη προς τα αριστερά. Το πρώτο συνδέεται με θετικά συναισθήματα, όπως η αγάπη και η αγαλλίαση, ενώ το δεύτερο με αρνητικά, όπως η κατάθλιψη και ο φόβος.

 Τι γίνεται με όσα σκυλιά δεν έχουν ουρά;

 Επικοινωνούν εξίσου, απλώς με κάποιους περιορισμούς. Είναι πιο προσεκτικά όταν πλησιάζουν νέους ανθρώπους ή ζωάκια κι αυτό επειδή θέλουν να αποφύγουν πιθανές παρεξηγήσεις. Έτσι, βασίζονται σε άλλα μέρη της γλώσσας του σώματος τους για να εκφράσουν τις προθέσεις τους. Αυτά μπορεί να είναι η θέση των αφτιών, οι εκφράσεις του προσώπου και η στάση του σώματος.

 Καταληκτικά, πράγματι οι σκύλοι δεν μιλάνε τη γλώσσα μας. Δεν σημαίνει όμως πως δεν επικοινωνούν. Αντιθέτως, διαθέτουν ένα πλούσιο επικοινωνιακό ρεπερτόριο. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού εντοπίζεται σην ουρά του σκύλου και στον τρόπο που την κουνάνε για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 

 Υπάρχει κάποιο άλλο τμήμα της σκυλίσιας γλώσσας του σώματος που δυσκολεύεστε να ερμηνεύσετε; Για πείτε μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top