Ο σκύλος του Οδυσσέα: Τι συμβολίζει ο Άργος!

 Αναζητώντας τα πιο πιστά σκυλιά θα βρείτε σίγουρα πληθώρα άρθρων με λίστες που αριθμούν τις πιο πιστές ράτσες σκύλων και αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους. Ποια είναι, άραγε, αυτά τα χαρακτηριστικά που καθιστούν έναν σκύλο πιστό και αφοσιωμένο;

 Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποιος ήταν πράγματι ο πιο πιστός σκύλος που έχει αναφερθεί ποτέ και για τον οποίο γίνεται μνεία στις ιστορικές αφηγήσεις; Εκτός από τον Χάτσικο, τον πιστό σκύλο που περίμενε στο σιδηροδρομικό σταθμό, του οποίου η αληθινή του ιστορία μας συγκινεί, η ελληνική μυθολογία παρουσίασε έναν άλλο σκύλο πρότυπο, τον σκύλο του Οδυσσέα.

Ιστορικά, τα χαρακτηριστικά του πιο πιστού, αφοσιωμένου σκύλου παρουσιάστηκαν σε έναν σκύλο που έχει μείνει γνωστός ως ο πιο πιστός σκύλος στην ελληνική μυθολογία.

 Αυτός ήταν ο Άργος, ο σκύλος του Οδυσσέα. Την περιπέτεια του Οδυσσέα την διαβάζουμε στην Οδύσσεια του Ομήρου. Ο Οδυσσέας έλειψε 20 χρόνια από τη Ιθάκη αφήνοντας πίσω γυναίκα, παιδί και τον τετράποδο σκύλο – σύντροφο.

 Ο σκύλος του Οδυσσέα είναι ένας πολύ συμπαθητικός ήρωας που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του πιστού τετράποδου φίλου του ανθρώπου. Τα σκυλιά είναι πλάσματα που δίνουν απίστευτη αγάπη στον ιδιοκτήτη τους. Η αγάπη αυτή είναι άνευ όρων και συνοδεύεται από πίστη, υπομονή και αφοσίωση.

 Ως προς την ράτσα του, ο Άργος ήταν πιθανότατα κυνηγόσκυλο με λευκό τρίχωμα και λυγερή κορμοστασιά. Ήταν ένας σκύλος ιχνηλάτης με βασιλικό παρουσιαστικό. Περιγράφεται ως γενναίος, γρήγορος και ικανός σκύλος. Μάλιστα, φαίνεται να είναι πολλές οι χάρες του που υμνούνται στη Οδύσσεια μαζί με την πιστή και καρτερική του φύση.

 Τέτοια εικόνες συναντάμε σε διάφορους πίνακες – ελληνικούς, ρωμαϊκούς, αναγεννησιακούς. Το πρότυπο του βασκικού σκύλου ιχνηλάτη έμεινε απαράμιλλο για πολλά χρόνια.

 Ο Άργος περίμενε τον Οδυσσέα να γυρίσει μετά το μεγάλο του ταξίδι στη Τροία που κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Έχει πλέον γεράσει και το σώμα του έχει γεμίσει με τσιμπούρια και λάσπες. Κανείς δεν τον φροντίζει, αλλά εκείνος περιμένει να δει τον αφέντη του πριν πεθάνει.

 Προσπαθεί να κρατήσει όσες δυνάμεις του απομένουν και όταν τελικά ο Οδυσσέας επιστρέφει, κουνάει την ουρά του και περιμένει την λύτρωση μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας από τους ανθρώπους. Παρά την βασιλική καταγωγή και λυγερή κορμοστασιά του, κανείς δεν τον φρόντισε ούτε του πρόσφερε χαρά.

 Ο Άργος τελικά πεθαίνει όταν αναγνωρίζει μέσω της μυρωδιάς τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας ήταν μεταμφιεσμένος σε ζητιάνος, όταν επέστρεψε στο παλάτι του, έτοιμος να αντικρύσει την γυναίκα του και τους φιλόδοξους μνηστήρες. Η στιγμή της συνάντησης είναι μια έντονη και συγκινητική στιγμή, όπου ο σκύλος «φεύγει» πια ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος που αντίκρυσε τον Οδυσσέα μετά από τόσα χρόνια.

 Παρά τη μεταμφίεση του Οδυσσέα, ο ηλικιωμένος σκύλος καταφέρνει να τον αναγνωρίσει και αντιδράει δείχνοντας την χαρά του. Η εικόνα αυτή της συνάντησης παρουσιάζεται τόσο παραστατικά, έτσι ώστε ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί από την γλώσσα του σώματος του σκύλου ότι είναι χαρούμενος που αντικρύζει τον Οδυσσέα, με τον τελευταίο, όμως, να είναι πιο συγκρατημένος, φοβούμενος να μην τον ανακαλύψουν.

 Και δεν είναι μόνο ο Άργος που πρέπει να σας συγκινεί, αλλά κάθε σκύλος που σας περιμένει καρτερικά να γυρίσετε από την δουλειά σας για να παίξετε μαζί του και να του χαρίσετε μερικά χάδια.

 Μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά είναι συντροφικά ζώα που από την φύση τους προτιμούν να ζουν σε αγέλες μαζί με άλλα σκυλιά, τόσο για προστασία, όσο και για το αίσθημα της φροντίδας και του να ανήκουν σε μια οικογένεια. Αναζητούν από εσάς, το αφεντικό τους, να τα φροντίσετε. Επιζητούν την συντροφιά σας προσφέροντας όλη την αγάπη και την στοργή τους.

 Τα σκυλάκια μπορούν να αναγνωρίσουν ως αφεντικό μόνο έναν άνθρωπο. Αυτό είναι μέρος του DNA τους που τα θέλει να αναγνωρίζουν μόνο έναν ηγέτη. Εάν εσείς είστε το αφεντικό του, να περιμένετε πως θα είναι πραγματικά υπάκουος και αφοσιωμένος σε εσάς ό,τι και να γίνει.

 Χαρακτηριστικά των πιστών σκύλων:

 Τα πιστά σκυλιά…

  •  Αγαπούν να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους τους.
  •  Έχουν άνευ όρων αγάπη και έμφυτη στοργή για την οικογένεια και τους ανθρώπους τους – ιδίως για το αφεντικό τους.
  •  Αγαπούν να συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες μαζί σας, όπως το παιχνίδι, το κυνήγι, το τζόκινγκ ή τρέξιμο στο πάρκο ή τη θάλασσα.
  •  Ρυθμίζουν τα βιολογικά ρολόγια τους σύμφωνα με την δική σας ρουτίνα. Ξυπνούν και κοιμούνται περίπου όσο εσείς. Αυτό συμβαίνει για να απολαμβάνουν όσο περισσότερο γίνεται την παρέα σας.

 Κλείνοντας, παρ’ ό,τι ανήκει στον κόσμο της μυθολογίας, ο Άργος αποτελεί ένα σύμβολο πίστης, αφοσίωσης και καρτερικότητας απέναντι στο αφεντικό του, που παρά την αμφίεση και τα χρόνια απουσίας του, κατάφερε να τον αναγνωρίσει από τη πρώτη στιγμή.

 Αυτός ο σκύλος μας υπενθυμίζει ότι τα σκυλιά έχουν ως στόχο της ζωής τους να ανήκουν σε μια οικογένεια – αγέλη και να αγαπούν ολοκληρωτικά το αφεντικό τους στο οποίο θα αφοσιωθούν μέχρι τη τελευταία στιγμή. Στον Άργο παίρνουν σάρκα και οστά η έννοια της φιλίας της και της δοτικότητας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top