20 απίστευτα πράγματα που δεν ξέρουμε για τα σκυλιά!

 Εάν έχετε σκύλο, θέλετε να πάρετε σκύλο ή απλά ενθουσιάζεστε όταν βλέπετε σκυλάκια να τρέχουν στο πάρκο, θα συμφωνήσετε ότι τα σκυλιά είναι από τα καλύτερα ζώα. Όλοι γνωρίζουμε πως τα σκυλιά είναι γλυκά, πιστά και στοργικά.

 Γνωρίζατε ότι η παρουσία τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; ή, επίσης, ότι πολλά σκυλιά έχουν ένα λεξιλόγιο που αποτελείται από 1000 περίπου λέξεις;

 Ο κατάλογος με τα συναρπαστικά και διασκεδαστικά γεγονότα μπορεί να συνεχιστεί, καθώς τα σκυλιά είναι σύνθετα όντα με σκέψεις και συναισθήματα. Πολλά είναι αρκετά ευφυή. Υποστηρίζεται πως ο εγκέφαλος του σκύλου έχει νοημοσύνη περίπου ανάλογη με εκείνη ενός παιδιού 2 ετών.

 Για αυτούς τους λόγους αλλά και για πολλούς παραπάνω τα σκυλιά αξίζουν την απόλυτη αγάπη, σεβασμό και την λατρεία μας. Σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τα σκυλιά!

1. Έχουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων

 Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να είναι μόνο χαρούμενα. Στην πραγματικότητα, έχουν ένα πολύπλοκο φάσμα συναισθημάτων.

 Μπορούν να βιώσουν ακόμα και απογοήτευση, ενθουσιασμό και να θρηνήσουν την απώλεια ενός κατοικίδιου ή μέλους της οικογένειάς τους. Τα ζώα έχουν παρόμοια συναισθήματα με αυτά του ανθρώπου. Ο μόνος περιορισμός είναι η ικανότητά μας να τα κατανοήσουμε.

2. Είναι αλτρουιστές

 Τα σκυλιά είναι πολύ γλυκά αλλά μπορούν να γίνουν και εξίσου συμπονετικά. Μέσα από μελέτες έχει γίνει γνωστό πως τα σκυλιά μπορούν να δείξουν αλτρουισμό και να βοηθήσουν κάποιον που έχει την ανάγκη τους.

3. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη ζητημάτων υγείας

 Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να προβλέψουν ορισμένα προβλήματα υγείας. Μπορούν να εντοπίσουν τις επιληπτικές κρίσεις 12 με 24 ώρες πριν. Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

4. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

 Το να χαδεύεις ένα σκύλο είναι πολύ χαλαρωτικό και για τους δύο. Μπορεί να μειώσει ακόμα και την αρτηριακή πίεση. Η εξήγηση είναι απλή. Μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα στρες.

5. Βοηθούν τους ντροπαλούς

 Ένα σκυλάκι μπορεί να είναι το μέσο για να ξεπεράσετε την ντροπή σας. Πολλούς ανθρώπους τους βοηθάει να μιλάνε σε σκυλιά πριν μιλήσουν στους ανθρώπους. Το να έχεις ένα σκυλάκι μαζί σου μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου και να νιώθεις πιο άνετα να περπατάς με ένα σκύλο δίπλα σου.

6. Έχουν κολλητούς

 Τα σκυλιά αγαπούν εξίσου ανθρώπους και άλλα ζώα. Μάλιστα, μερικές φορές επιλέγουν και καλύτερο φίλο. Μπορείς να παρατηρήσεις την αντιπάθεια τους προς έναν άλλο σκύλο και την προτίμηση τους προς κάποιον άλλο.

7.  Σε κάνουν καλύτερο στα μαθηματικά

 Μια μελέτη έδειξε ότι η κατοχή ενός σκύλου σε κοντινή απόσταση αύξησε τα αποτελέσματα των μαθηματικών εξετάσεων. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί μειώνονται τα επίπεδα στρες που είναι στα ύψη κατά την διάρκεια των εξετάσεων.

8. Ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν καλή συμπεριφορά

 Τα σκυλάκια βοηθούν στην κοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή κάνουν τα παιδιά να συνεργάζονται από νωρίς.

9. Είναι όντα

 Εάν πιστεύεις πως τα σκυλιά είναι αντικείμενα τότε κάνεις λάθος. Τα σκυλιά είναι ξεχωριστά όντα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν μοναδικά άτομα με ξεχωριστές ανάγκες.

10. Σκέφτονται στις μυρωδιές

 Τα σκυλιά σκέφτονται κυριολεκτικά ό,τι μυρίζουν για αυτό θέλουν να μυρίζουν ό,τι βλέπουν. Τα σκυλιά έχουν 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στις μύτες τους. Με το ρουθούνισμα τους, περίπου 10 φορές ανά δευτερόλεπτο, καταγράφουν όλες αυτές τις μυρωδιές και μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εικόνες και να τις αναπαραστήσουν.

 Η μυρωδιά είναι αναγκαία αίσθηση για τα σκυλιά και θα πρέπει να τους επιτρέπεται να μυρίζουν το περιβάλλον γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται.

11. Σχηματίζουν αναμνήσεις από τις μυρωδιές

 Στα σκυλιά αρέσει να μυρίζουν τόσο όμορφα όσο και άσχημα πράγματα. Έχουν απίστευτα ευαίσθητες μύτες  και χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους για την ανάλυση των μυρωδιών. Η μυρωδιά συνδυάζεται με καλές ή κακές αναμνήσεις, εξ ου και η χρησιμότητα των σκύλων ως σκύλοι ναρκωτικών.

12. Είναι πιο έξυπνοι από ό, τι νομίζετε

 Ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους για να δουν τι συμβαίνει στο μυαλό του σκύλου και έκαναν εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να κατανοήσουν σήματα, εντολές και να αναγνωρίζουν ζώα ή ανθρώπους.

13. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

 Πράγματι, ορισμένες μελέτες έδειξαν πως τα σκυλιά σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερο, ειδικά εάν είστε ανύπαντροι. Μια πρόσφατη σουηδική μελέτη σε 3,4 εκατομμύρια άτομα έδειξε πως η συντροφιά ενός σκύλου μειώνει την θνησιμότητα.

14. Έχουν πολύ μεγάλο λεξιλόγιο

 Τα σκυλιά μαθαίνουν πολύ καλά τι  σημαίνουν οι ανθρώπινες λέξεις. Μπορούν να καταλάβουν περίπου 50 ανθρώπινες λέξεις. Μερικά σκυλιά, μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να καταλάβουν πάνω από 1.000 λέξεις.

15. Μπορούν να κατανοήσουν πολλές γλώσσες

 Μπορείτε να μιλάτε πολλές γλώσσες στο σκυλί σας και εκείνο να συνεχίσει να σας καταλαβαίνει. Πολλά σκυλιά μπορούν να καταλάβουν εντολές σε δύο ή τρεις γλώσσες.

16. Μπορούν να μάθουν νοηματική γλώσσα

 Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να μάθει νοηματική γλώσσα. Πολλά σκυλιά θεραπείας ή σκυλιά ευκινησίας μπορούν να αλληλεπιδρούν μόνο με τα σήματα των χεριών. Πολλοί σκύλοι μπορούν να αποδώσουν μια εντολή ή να κάνουν ένα κόλπο απλά με μια κίνηση του χεριού σας.

17. Αντιδρούν στα συναισθήματά μας

 Τα σκυλιά είναι τόσο συνδεδεμένα μαζί μας που συχνά αντιδρούν στα συναισθήματά μας. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι νευρικοί, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους σκύλους μέσω της στάσης του σώματος, του τόνου της φωνής και των φερορμονών.

 Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε όταν πηγαίνετε στον κτηνίατρο, καθώς το σκυλί σας θα αντιδρά συχνά άσχημα εάν είστε νευρικοί.

18. Στην πραγματικότητα απολαμβάνουν να εκπαιδεύονται

 Εάν αισθάνεστε πως πιέζετε τον σκύλο σας για εκπαίδευση σε έναν εκπαιδευτή ή μια ομάδα εκπαίδευσης, μην το κάνετε. Η εκπαίδευση νέων πραγμάτων είναι απαραίτητη για τους σκύλους και ένα είδος ψυχικής διέγερσης.

 Τα σκυλιά κουράζονται περισσότερο όταν χρησιμοποιούν το μυαλό και το σώμα τους και με θετική ενίσχυση τείνουν να απολαμβάνουν στο έπακρο την εκπαίδευσή τους.

19. Μπορούν να έχουν άγχος

 Τα δεδομένα δείχνουν πως ένα στα επτά σκυλιά έχουν πρόβλημα άγχους. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την βοήθεια του κτηνιάτρου που θα σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε για να αισθανθούν καλύτερα. Αλλά θυμηθείτε, οι ήχοι στο διαμέρισμά σας μπορούν να ενοχλήσουν τα σκυλιά. Βεβαιωθείτε πως οι συνθήκες είναι ιδανικές για να είστε και οι δύο χαλαροί και ήρεμοι.

20. Παρατηρούν όταν είστε λυπημένοι

 Τα σκυλιά είναι πολύ στενά δεμένα με τους ιδιοκτήτες τους και συχνά μιμούνται τα συναισθήματά τους. Μπορεί να παρατηρήσετε πως όταν είστε λυπημένοι ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να σας ενθαρρύνει και αυτό είναι πολύ γλυκό!

 Συμπερασματικά, τα σκυλιά είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος που καλούμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε και μένουμε έκπληκτοι με αυτά που αποκαλύπτουμε. Πέραν των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων τους, τα σκυλιά δημιουργήθηκαν για να είναι ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος του ανθρώπου που θα κάνει τα πάντα για να τον προστατέψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top