Κανίς Μινιατούρα: Ένας κολυμβητής με μυαλό ξυράφι!

 Τύπος: Μη αθλητικός σκύλος

 Βάρος: 5 με 8 κιλά

 Ύψος: 25 με 38 εκατοστά

 Οικογένεια: Water Dog – σκύλος νερού

 Καταγωγή: Γερμανία, Κεντρική Ευρώπη

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Άλλα ονόματα: Δεν αναφέρονται

 Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Miniature Poodle:

 Το Poodle είναι μια ράτσα που προέρχεται από τα retriever και η σωματοδομή τους αντικατοπτρίζει το αθλητικό τους υπόβαθρο. Γενικότερα, τα Κανισάκια είναι σκυλάκια με τετράγωνο σώμα, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι το περήφανο βάδισμα και η κομψή τους εμφάνιση.

 Αυτό το μικρόσωμο πλασματάκι, ζυγίζει από τεσσεράμιση μέχρι εννιά κιλά. Το τρίχωμά του είναι πυκνό και σγουρό, για να αποτρέπει το νερό της θάλασσας και να το διευκολύνει στο κολύμπι. Τα πιο συνηθισμένα χρώματά του είναι το σοκολατί, το γκρι, το λευκό, το μαύρο, το κιτρινόφαιο και το κρεμ.

 Μπορεί το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς πάνω του να είναι η χαρακτηριστική του εμφάνιση, ωστόσο, το Κανίς μινιατούρα είναι από τα πιο έξυπνα σκυλιά, δραστήρια και πολύ πιστά στην οικογένειά τους.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Το Κανίς συνήθως ταυτίζεται με τη Γαλλία, ωστόσο, οι πρώτοι πρόγονοί του ήταν σγουρομάλλικα σκυλάκια από τη Κεντρική Ασία που βοηθούσαν στη φύλαξη και τη συγκέντρωση κοπαδιών, ενώ δεν άργησαν να κάνουν το ντεμπούτο τους σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες.

 Συνυφασμένα με την καταγωγή του είναι επίσης και αρκετά σκυλιά του νερού. Μάλιστα, η πρώτη προσωποποίηση του Πούντλ ενδεχομένως ήταν το Μπαρμπέ, ένα σκυλί με σγουρό τρίχωμα που ταξίδεψε στη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουγγαρία και σε πολλές άλλες χώρες.

 Ωστόσο, η γερμανική εκδοχή άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στο σύγχρονο Poodle. Στην πραγματικότητα, η λέξη poodle προέρχεται από τη γερμανική λέξη «pfudel», που σημαίνει λιμνούλα ή καταβρέχω, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις άρτιες ικανότητες αυτών των σκύλων μέσα στο νερό. Στη Γαλλία, ήταν γνωστά ως «caniche» ή «chien canard», τα οποία αναφέρονται στο κυνήγι πάπιας.

 Οι επιτυχίες της ράτσας δεν σταματούν εκεί, διότι το Πουντλ χρησιμοποιήθηκε επίσης ως σκύλος του στρατού και οδηγός.

 Ανέκαθεν το τρίχωμα αυτού του σκύλου ήταν πολύ κοντό για να μπορεί να κολυμπάει με άνεση, με εξαίρεση τη περιοχή του στήθους, όπου το μακρύ τρίχωμα το προστάτευε από το παγωμένο νερό της θάλασσας και των λιμνών. 

 Όσον αφορά στο φουντωτό τρίχωμα γύρω από τις αρθρώσεις των ποδιών και στη κορυφή της ουράς, ορισμένοι θεωρούν πως χρησίμευε για έξτρα προστασία από το κρύο, ενώ άλλοι πως αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο για να κερδίζει τις εντυπώσεις στους διαγωνισμούς σκύλων.

 Το Κανισάκι μας δεν άργησε να κερδίσει την αποδοχή των αριστοκρατικών κυριών του 17ου αιώνα και να καθιερωθεί ως ο εθνικός σκύλος της Γαλλίας, παρόλο που η καταγωγή του δεν σχετίζεται με τη χώρα.

 Μέχρι τα τέλη του 1800 η φήμη της ράτσας εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και το πληθυσμός της. Την ιδια στιγμή όμως που το Πουντλ ήταν πολύ δημοφιλές στη Γαλλία, στην αντίπερα όχθη, την Αμερική, η ράτσα μειώθηκε δραματικά και μέχρι το 1920 είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

 Δέκα χρόνια αργότερα, το Κανίς Μινιατούρα και οι πιο μεγαλόσωμες εκδοχές της ράτσας βρήκαν εκ νέου τη παλιά τους αίγλη, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να αποτελεί μία από τις διασημότερες ράτσες σκύλων για οικογένειες και εργένηδες.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 Απαιτήσεις περιποίησης

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Miniature Poodle:

 Το Κανίς Μινιατούρα είναι ένα σκυλί γεμάτο ζωή, με φιλική και παιχνιδιάρικη συμπεριφορά, έξυπνο και πρόθυμο να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του. Μάλιστα, είναι από τα πιο υπάκουα σκυλιά και ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις εντολές του αφεντικού του, πράγμα που ευνοεί πολύ την εκπαίδευσή του.

 Με όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά της ράτσας δεν μας φαίνεται παράξενο που έχει παραμείνει αρκετά δημοφιλές κατοικίδιο όλα αυτά τα χρόνια. Για να μη ξεχάσουμε να συμπεριλάβουμε το ότι είναι πολύ φιλικό με τα παιδιά και με άλλα κατοικίδια, όπως επίσης και με τους ξένους.

 Συγχρόνως, τα Κανισάκια έχουν ευαίσθητο χαρακτήρα και τείνουν να αφιερώνονται μόνο σε ένα άτομο της οικογένειας, ενώ μερικά έχουν τη συνήθεια να γαυγίζουν έντονα. Βέβαια, αν ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του από κουτάβι και φροντίζετε να διορθώνετε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά, τότε το τετράποδο φιλαράκι σας θα έχει άψογη διαγωγή.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Το Miniature Poodle είναι ένα σκυλάκι που δένεται πολύ με το αφεντικό του και γενικά χρειάζεται πολλή αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Επίσης, αν και είναι σε μέγεθος τσέπης, η ψυχική διέγερση και η σωματική άσκηση είναι απαραίτητα για την ευημερία και την ευτυχία του ζώου.

 Πέρα από τη καθιερωμένη βόλτα με το λουρί και τα παιχνίδια για τον σκύλο μέσα στο σπίτι ή την αυλή, καλό είναι να επενδύσετε σε δραστηριότητες που απαιτούν ιχνηλασία, κυνήγι στο νερό, διέγερση του μυαλού και εξάσκηση των δεξιοτήτων του. Καλό είναι να μη λησμονούμε ότι πρόκειται για κουτάβια που εκτράφηκαν για να κυνηγούν μέσα σε νερό, επομένως, ο καναπές του σπιτιού σας είναι πολύ λίγος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ράτσας.

 Μάλιστα, το τετράποδο φιλαράκι σας απολαμβάνει και με το παραπάνω το κολύμπι και τις δραστηριότητες στη θάλασσα, οπότε φορέστε του το σωσίβιο σκύλου και δείτε το να χοροπηδάει ξέφρενα και να σκίζει τα κύμματα!

 Όσον αφορά το τρίχωμά του, δεν χρειάζετε να αγχώνεστε για τη φροντίδα και τη περιποίησή του, αρκεί να το βουρτσίζετε δύο τρεις φορές την εβδομάδα για να μένει σε καλή κατάσταση και καθαρό. Φρόντίστε μόνο να το κουρεύετε τη περίοδο που έχει τριχόπτωση, διότι η ράτσα δεν μαδάει, αλλά οι νεκρές τρίχες μπλέκονται με τις υπόλοιπες και σχηματίζονται κόμποι.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  • Σημαντικές ανησυχίες: προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς, νόσος Legg – Perthes, εξάρθρωση επιγονατίδας, επιληψία.
  • Μικρές ανησυχίες: τριχίαση, εντροπία, ατρησία δακρυϊκών πόρων, καταρράκτης, γλαύκωμα, δυστυχίαση.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: πέτρες στην ουροδόχο κύστη, εκφυλισμός μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτια, γόνατα, ισχία, τεστ DNA για προοδευτική ατροφία αμφιβληστροειδούς.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Miniature Poodle: 13–15 χρόνια.

 Μικρό, αλλά πολυτάλαντο, το Κανίς Μινιατούρα δεν είναι απλώς ένα κομψό, αριστοκρατικό σκυλί, αλλά ένας πανέξυπνος ιχνηλάτης που κυνηγάει μέσα στο νερό με απόλυτη επιτυχία και υψηλές αποδόσεις. Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικό κατοικίδιο για υιοθεσία, μιας και λατρεύει τους πάντες και ανταποκρίνεται πολύ εύκολα στις εντολές του αφεντικού του.

 Μπορεί τα κουτάβια της ράτσας να είναι σκέτα κουκλιά, αλλά δεν χαρίζονται σε κανέναν αν νιώσουν παραμελημένα. Άλλωστε, ας μη ξεχνάτε ότι έχουν ανάγκη από καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν μεθοδική σκέψη και σωματική άσκηση για να παραμένουν ευτυχισμένα. Με τη κατάλληλη φροντίδα, όμως, να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε το καλύτερο κατοικίδιο του κόσμου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top