Miniature Dachshund: Ένα τοσοδούλι κυνηγόσκυλο!

 Τύπος: Κυνηγόσκυλο

 Βάρος: περίπου 5 κιλά

 Ύψος: 12 με 15 εκατοστά

 Οικογένεια: Scenthound

 Καταγωγή: Γερμανία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1500

 Άλλα ονόματα: Zwergteckel

 Χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Miniature Dachshund είναι ένα σκυλί σε πολύ μικρό μέγεθος, με μακρύ και χαμηλό σώμα που κάποτε αποτελούσε ισχυρό προνόμιο για την φυλή, καθώς του επέτρεπε να εισέρχεται και να κινείται ελεύθερα σε μικρές σήραγγες και κρησφύγετα μικρών θηραμάτων. Επίσης, έχει ελαφρύ βάδισμα, που του δίνει πολλή τσαχπινιά και γούστο.

 Συγχρόνως, αν και πρόκειται για ένα τοσοδούλι πλασματάκι, η αυτοπεποίθηση, η ισχυρή οσφρητική ικανότητα και η δυνατή φωνή είναι από τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά της ράτσας του.

 Η ράτσα διαθέτει τρεις διαφορετικές κατηγορίες σκύλων με ξεχωριστά χαρακτηριστικά: Τα λεία με κοντό και λαμπερό τρίχωμα, που τους προσφέρει κάποια προστασία απέναντι στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτά με το μακρύ, ελαφρώς κυματιστό και γυαλιστερό τρίχωμα που έχουν περισσότερη προστασία και αυτά με το πυκνό και τραχύ τρίχωμα που εσωτερικά διαθέτουν ένα επιπλέον στρώμα για μέγιστη προστασία και ζέστη.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Τεκμηριωμένα στοιχεία για το Dachshund ως φυλή δεν είχαν βρεθεί μέχρι τον 16ο αιώνα, όπου υπήρξαν κάποιες αναφορές για έναν σκύλο με χαμηλά και στραβά πόδια με την ονομασία «Little Burrow Dog», «Dacksel» ή «Badger Dog». Το σύγχρονο όνομα «Dachshund» στα γερμανικά σημαίνει σκύλος – ασβός, όπου το «dachs» σημαίνει ασβός και το «hund» σκύλος.

 Όπως προαναφέραμε, η ράτσα συναντάται σε τρεις ποικιλίες τριχώματος και σε δύο μεγέθη – κανονικό και μινιατούρα – με πολλά διαφορετικά χρώματα. 

 Τα πρότυπα σκυλιά της ράτσας είχαν απαλό τρίχωμα και προέκυψαν από τη διασταύρωση του Bracke, ενός Γαλλικού Πόιντερ Μινιατούρα με ένα Πίντσερ. Επίσης, υπάρχει μια πιθανότητα να διασταυρώθηκαν αργότερα με Σπάνιελ και με το γερμανικό Stoberhund, με αποτέλεσμα να προκύψει η ποικιλία με το μακρύ τρίχωμα. Μάλιστα, έχουν βρεθεί ξυλόγλυπτα του 16ου αιώνα που απεικονίζουν μακρύτριχα σκυλιά που μοιάζουν πολύ με το Ντάτσχουντ.

 Αναφορές για σκυλάκια με τραχύ τρίχωμα βρέθηκαν το 1797, ενώ τα σύγχρονα σκυλάκια με το τραχύ τρίχωμα προέκυψαν στα τέλη του 19ου αιώνα από τη διασταύρωση του Dachshund με το Γερμανικό σκλητρότριχο Πίντσερ και το Ντάντι Ντίνμοντ Τεριέ.

 Πριν το 1900, τα Miniature Dachshunds εκτράφηκαν για την προστασία του σπιτιού και της φάρμας από τρωκτικά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το μέγεθος της μινιατούρας προέκυπτε τυχαία, ενώ άλλες φορές ήταν αποτέλεσμα συστηματικών διασταυρώσεων της ράτσας με toy Τεριέ και Πίντσερ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της μείξης δεν ήταν πετυχημένο, καθώς τα κουτάβια που γεννιούνταν δεν έμοιαζαν με Ντάτσχουντ. 

 Μέχρι το 1910, υιοθετήθηκαν αυστηρότερα κριτήρια για τη ράτσα και κάθε ποικιλία τριχώματος διασταυρωνόταν με διαφορετικές ράτσες σκύλων για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όσα είχαν λείο τρίχωμα εκτρέφονταν με το Πίντσερ Μινιατούρα, αυτά με το σκληρό τρίχωμα με το Miniature Schnauzer και τα μακρύτριχα με το Παπιγιόν.

 Με το πέρασμα των χρόνων, το Miniature Dachshund κατάφερε να βρει την πραγματική του θέση ως οικογενειακό κατοικίδιο, αυξάνοντας την δημοτικότητά του. Σήμερα κατέχει μια ισχυρή θέση ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κυνηγόσκυλα της Αμερικής, ενώ και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να έχει αρκετούς υποστηρικτές.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

  

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Miniature Dachshund:

 Μπορεί να είναι μικροσκοπικός σε μέγεθος, αλλά είναι εξίσου τολμηρός χαρακτήρας και έτοιμος για κάθε είδους περιπέτεια. Συνήθως απολαμβάνει να κυνηγάει, να σκάβει και να μυρίζει, όπως επίσης οποιαδήποτε δραστηριότητα με το αφεντικό του. Κάποιες φορές τείνει να γίνεται ανεξάρτητο και εφευρίσκει δικά του παιχνίδια, αλλά, όταν του δίνεται η ευκαιρία, δεν λέει ποτέ όχι σε οικογενειακές δραστηριότητες.

 Το Dachshund έχει φιλική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά της οικογένειάς του, αλλά αν είναι πολύ μικρά, καλό είναι να μη το αφήνετε μόνο μαζί τους. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι είναι κυνηγόσκυλο. Με τους ξένους είθισται να είναι επιφυλακτικό, ενώ κάποια μπορεί να γαυγίζουν έντονα σε όσους δεν γνωρίζουν καλά.

 Αξίζει να επισημάνουμε ότι αυτά που έχουν μακρύ τρίχωμα είναι πιο ήσυχα και έχουν λιγότερα χαρακτηριστικά των Τεριέ, ενώ αυτά με το σκληρό τρίχωμα είναι πιο εξωστρεφή και κοινωνικά πλάσματα. Βέβαια, μπορεί να συναντήσετε και κάποια σκυλάκια με εσωστρεφή και ντροπαλό χαρακτήρα. Φυσικά, με τη κατάλληλη εκπαίδευση του σκύλου για φύλακα, μπορείτε να διαμορφώσετε τον χαρακτήρα του, έτσι ώστε να έχετε ένα πιστό και υπάκουο κουτάβι που θα εξελιχθεί σε έναν άρτιο προστάτη της οικογένειας και της επικράτειάς του.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Σε γενικές γραμμές, μιλάμε για ένα δραστήριο σκυλί που οι απαιτήσεις του για εκτόνωση και γυμναστική μπορούν να ικανοποιηθούν με τη καθιερωμένη, καθημερινή βόλτα και παιχνίδια στην αυλή ή σε έναν ασφαλή χώρο με περίφραξη ή προστατευτικά κάγκελα.

 Σας συνιστούμε να μην υποτιμάτε το μικρό του μέγεθος, διότι στο DNA του φέρει τα ένστικτα και τα χαρακτηριστικά ενός κυνηγόσκυλου, που μπορεί να χαθεί εύκολα από κοντά σας αν κάτι του παρακινήσει το ενδιαφέρον.

 Ένα από τα αμέτρητα θετικά της ράτσας είναι ότι ευδοκιμεί τόσο στη ζωή της πόλης μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα, όσο και στην επαρχία, όπου θα μπορεί να τρέχει και να κυνηγάει ανενόχλητο, νιώθοντας κοντά στο φυσικό του περιβάλλον.

 Όσον αφορά στις ανάγκες καλλωπισμού του, τα κουτάβια με το λείο τρίχωμα χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση, ενώ όσα έχουν μακριές τρίχες θέλουν βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα και κούρεμα από έναν επαγγελματία κομμωτή σκύλων. Αυτά με τη πιο σκληρή υφή στη γούνα τους χρειάζονται βούρτσισμα ή χτένισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα και ένα ελαφρύ κουρεματάκι δύο με τρεις φορές τον χρόνο.

 Καταστάσεις υγείας που συνδέονται με τη συγκεκριμένη φυλή:
  • Σημαντικές ανησυχίες: νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
  • Μικρές ανησυχίες: κερατοεπιπεφυκίτιδα.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις, εξάρθρωση επιγονατίδας, γαστρική στρέψη, νόσος Cushing’s, κώφωση.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: μάτια, γόνατα.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 12–14 χρόνια.
  • Σημείωση: Η παχυσαρκία είναι ένα κοινό πρόβλημα για τη ράτσα. Επίσης τα Double Dapple σκυλάκια (πιτσιλωτό μοτίβο) μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην ακοή και την όραση.

 Μπορεί να είναι μικρός στο μάτι, αλλά ο γενναίος και δραστήριος χαρακτήρας του ανταγωνίζεται επάξια πολλά μεγαλόσωμα σκυλιά. Το Miniature Dachshund είναι η ακόμα πιο μικρόσωμη εκδοχή του Λουκανόσκυλου που συναντάται σε πολλά διαφορετικά χρώματα και σε τρία διαφορετικά είδη τριχώματος με διαφορετικά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους. Όλα τους όμως είναι υπέροχα κατοικίδια για υιοθεσία και υπόσχονται να κάνουν τη καθημερινότητά σας πιο ωραία από ποτέ!

 Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι χαρίζονται κουτάβια ή μεγαλύτερα σκυλιά της ράτσας και θέλετε πολύ να προσθέσετε ένα ακόμα μέλος στην οικογένειά σας, λάβετε σοβαρά υπόψη τη φροντίδα και τη δέσμευση που απαιτεί ένα κατοικίδιο πριν εκκινήσετε τις διαδικασίες. Από εκεί και έπειτα, προετοιμαστείτε για μια νέα, πιο ενδιαφέρουσα και χαρούμενη ζωή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top