Μαλινουά: Γιατί είναι ο αγαπημένος σκύλος των εκπαιδευτών;

 Τύπος: Σκύλος συγκέντρωσης και φύλαξης κοπαδιών

 Βάρος: 27 με 30 κιλά

 Ύψος: 58 με 66 εκατοστά

 Οικογένεια: Σκύλος για κοπάδια ζώων

 Καταγωγή: Βέλγιο

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: Chien de Berger Belge

 Μερικές πληροφορίες για τη ράτσα:

 Το Βελγικό Μαλινουά είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς σκύλους. Διαθέτει τετράγωνες αναλογίες, με σχετικά βαριά, αλλά οβάλ κόκκαλα. Βέβαια, το σήμα κατατεθέν του είναι το καμαρωτό κεφαλάκι με τα πεταχτά αφτάκια και το διερευνητικό βλέμμα. Κανείς και τίποτα δεν μπορούν να του ξεφύγουν.

 Τα λεπτεπίλεπτα, φυσικά χαρακτηριστικά του είναι εκείνα που του προσδίδουν μια εξαιρετική δύναμη, χωρίς τον αντίστοιχο όγκο που υπάρχει σε άλλες ράτσες σκύλων. Χάρη σε αυτά, το βάδισμά του είναι απολύτως ομαλό και φαινομενικά αβίαστο, ενώ το τρέξιμό του πραγματοποιείται σε κυκλικές κινήσεις και κατά τη διάρκεια του παραμένει εξίσου κομψό.

 Πραγματικά, πρόκειται για ένα σκυλί που φαίνεται σα να μην καταβάλλει την παραμικρή προσπάθεια για να κινηθεί – κι όμως έχει τόση χάρη! Εκτός αυτού, διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο μέγεθος, με ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος να βρίσκεται κάπου στα 27 με 30 κιλά, ενώ το ύψος του φτάνει περίπου τα 58 με 66 εκατοστά.

 Την ίδια στιγμή, έχει ένα αρκετά κοντό, λείο και τραχύ τρίχωμα, με μια πλούσια επένδυση στο εσωτερικό. Βασικά χρώματά του είναι το καφέ και το μαύρο, αλλά μπορείτε να το βρείτε σε ένα σωρό μοτίβα.

 Η ιστορία της ράτσας:

 Οι Βελγικές ράτσες σκύλων που απασχολούνται σε διάφορες φάρμες είναι ευρέως γνωστές και ως Chiens de Berger Belge. Αυτές, λοιπόν, μοιράζονται μια κοινή πρώιμη ιστορία με τους Βελγικούς ποιμενικούς γενικών καθηκόντων και τους σκύλους προστασίας.

 Σε γενικές γραμμές, το Βελγικό Μαλινουά ή Malinois είναι σκυλί εργασίας. Για αυτόν το λόγο, έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να έχει πρακτικές δεξιότητες, παρά για να είναι αισθητικά όμορφο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβείς αναφορές για αυτό το ξεχωριστό σκυλάκι.

 Εκτός αυτού, ο χώρος του θεάματος για τους σκύλους απέκτησε μια μεγάλη δημοτικότητα περίπου στα τέλη του 1800. Μέχρι τότε, λοιπόν, δεν ήταν σίγουρο πως το Βέλγιο είχε κάποια επίσημη ράτσα από μόνο του.

 Λίγο αργότερα όμως, ζητήθηκε από τον περίφημο Καθηγητή Reul να μελετήσει τις Βελγικές φυλές, προκειμένου να τις κατηγοριοποιήσει. Ήταν το 1891, όταν βρήκε μια ομάδα που έμελλε να προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 Τα μέλη αυτής της κατηγορίας μοιράζονταν σχετικά ίδια χαρακτηριστικά. Διέφερε μονάχα το είδος και το χρώμα του τριχώματός τους. Ο λόγος, για τους Βελγικούς Ποιμενικούς.

 Όσα διέθεταν το χαρακτηριστικό κοντό τρίχωμα αναπτύχθηκαν περαιτέρω σε μια περιοχή που ονομάζεται Malines. Έτσι, έμειναν γνωστά ως Belgian Malinois.

 Η συγκεκριμένη ράτσα είναι η γνωστότερη από όλες εκείνες των Βελγικών ποιμενικών και, μάλιστα, παραμένη η πιο δημοφιλής στις Βρυξέλλες μέχρι και σήμερα.

 Φυσικά, η φήμη της δεν άργησε να εξαπλωθεί και στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στο 1911 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Malinois ήταν πάρα πολύ αγαπητό στο ευρύ κοινό. Μετά το πέρας του πολέμου όμως, οι σχετικές καταγραφές ήταν όλο και λιγότερες. Ακόμη πιο σπάνια ήταν πλέον η συμμετοχή αυτού του σκυλάκου σε σχετικούς διαγωνισμούς.

 Η κατανομή και η ταξινόμηση των φυλών έγινε το 1959. Τη χρονιά εκείνη, το αρχοντικό αυτό σκυλί απέκτησε και πάλι την αγάπη του κοινού. Τίποτε όμως δεν έμοιαζε όπως πριν.

 Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καθιερωθεί η φήμη του ως ένα από τα κυρίαρχα σκυλιά της αστυνομίας και να ξεπεράσει ακόμα και τον Γερμανικό Ποιμενικό. Σήμερα, μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, ωστόσο, υπάρχει αμέριστος σεβασμός για το πρόσωπο και το έργο του στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και είναι ο αγαπημένος σκύλος των εκπαιδευτών.

 Επίπεδο ενέργειας

   

 Παιχνίδι

   

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

    

 Φιλικότητα προς τους άγνωστους

   

 Ευκολία εκπαίδευσης

 

 Ευαισθησία στην ζέστη

 

 Απαιτήσεις άσκησης

 

 Αγάπη

     

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

   

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

   

 Γαύγισμα

 

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Βελγικού Μαλινουά:

 Δύο λέξεις που περιγράφουν καλύτερα το χαρακτήρα του Μαλινουά είναι η ένταση και η δυναμικότητα. Πράγματι, πρόκειται για μια ράτσα που έχει περισσή ενέργεια και χρειάζεται την αντίστοιχη σωματική άσκηση και πνευματική διέγερση.

 Αν έχετε έναν τέτοιο σκυλάκο, μην επιχειρήσετε να τον περιορίσετε, γιατί δεν έχει νόημα. Θα βρει τρόπο να εκτονωθεί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του μέχρι να τα καταφέρει.

 Το Βελγικό Μαλινουά είναι ένα από τα πιο παρατηρητικά και έξυπνα σκυλιά που θα βρείτε εκεί έξω και δεν είναι τυχαίο ότι τον αγαπούν όλοι οι εκπαιδευτές σκύλων. Παράλληλα, φημίζεται για την καχύποπτη συμπεριφορά του, ειδικά μπροστά σε αγνώστους.

 Για την ακρίβεια, ενδέχεται να είναι από καχύποπτος, έως και αλλοπρόσαλλος κοντά τους. Γι’ αυτό, η σωστή εκπαίδευση και η κοινωνικοποίησή του από τότε που είναι κουτάβι είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσής του.

 Το μόνο σίγουρο είναι πως η σπιρτάδα και το έμφυτο ένστικτό του να παρέχει προστασία το καθιστά ένα από τους ιδανικούς φύλακες για το σπίτι και τα παιδιά σας. Δεν υπάρχει τίποτα που να πρέπει να φοβάστε με αυτόν εδώ να φυλάει τα νώτα σας.

 Η φροντίδα και η περιποίησή του:

 Η αλήθεια είναι πως το Μαλινουά είναι ένα αρκετά αθλητικό και ενεργητικό σκυλί. Γι’ αυτό, χρειάζεται αρκετή σωματική άσκηση και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Για την ακρίβεια, οι ιδιαίτερες ανάγκες του δεν καλύπτονται από μία απλή βόλτα με λουρί. Αντιθέτως, χρειάζεται ένα καλό τζόκινγκ ή τρέξιμο ή ένα έντονο και δυναμικό παιχνίδι μεγάλης διάρκειας.

 Από εκεί και πέρα, δεν έχει άλλες απαιτήσεις. Το τρίχωμά του παραμένει υγιές με ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα, ωστόσο, δε χρειάζονται υπερβολές.

 Η κατάσταση της υγείας του:

 Σε γενικές γραμμές, ο Βελγικός Ποιμενικός είναι γεμάτος θέληση και όρεξη για ζωή. Παρά το ότι είναι μεγαλόσωμος και δραστήριος, σπάνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έτσι, αναμένεται να ζήσει στο πλευρό σας για περίπου 10 με 12 χρόνια. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί το να του παρέχετε όλα όσα χρειάζεται για να μπορεί να απολαύσει την ποιοτική ζωή που του αξίζει.

 Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε σχετικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανίσει. Παραδείγματος χάρη, δυσπλασία αγκώνα, οφθαλμολογικά προβλήματα, αιμαγγειοσάρκωμα ή δυσπλασία ισχίου. Ενημερωθείτε σχετικά από τον κτηνίατρό σας για να αποτρέψετε την όποια ταλαιπωρία του μπαγασάκου σας.

 Εν ολίγοις, το Malinois διακρίνεται για το έντονο ταμπεραμέντο, την προσαρμοστικότητα, αλλά και το άγρυπνο βλέμμα του. Πραγματικά, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από το διερευνητικό βλέμμα και την παρατηρητικότητά του. Μαζί του να είστε σίγουροι πως θα παραμένετε πάντοτε ασφαλείς.

 Εάν έχετε σκοπό να αποκτήσετε το δικό σας κουτάβι, μπορείτε να δείτε σε σχετικές αγγελίες μήπως χαρίζονται κουτάβια ή εάν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο για υιοθεσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top