Κατάθλιψη σκύλου: Αίτια & Έγκαιρη αντιμετώπιση!

 Ίσως μετακομίσατε σε ένα νέο σπίτι ή φέρατε τώρα ένα κουταβάκι στο σπίτι σας. Ίσως ο σκύλος σας που ήταν άλλοτε ενεργητικός και δραστήριος τώρα είναι αδιάφορος και συνηθίζει να αποσύρεται κάπου μοναχικά. Θα μπορούσε ο σκύλος σας να έχει κατάθλιψη; Οι ειδικοί απαντούν πως ναι. Η κατάθλιψη στα σκυλιά δεν διαφέρει πολύ από την κατάθλιψη των ανθρώπων.

 Για να δούμε μια περίπτωση:

 Πέθανε ένας από τους σκύλους σας και τα άλλα δύο σκυλάκια σας φαίνονταν καταθλιπτικά και περνούσαν μια περίοδο πένθους. Τα σκυλάκια φαίνονταν αδιάφορα και η κατάσταση χειροτέρευε κάθε μέρα. Στην αρχή μπορεί να έδειχναν κάποιον ενθουσιασμό, αλλά μετά δεν περπατούσαν, σταμάτησαν να τρώνε, να πίνουν και στο τέλος περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα σε μια ντουλάπα ή κρυμμένα πίσω από έπιπλα. Ο κτηνίατρος διέγνωσε κατάθλιψη.

 Μπορούν τα σκυλιά να πάθουν κατάθλιψη;

 Οι κτηνίατροι δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν τα σκυλιά βιώνουν την κατάθλιψη όπως οι άνθρωποι, γιατί δεν μπορούν να τα ρωτήσουν. Αυτήν την άποψη την συμμερίζονται τόσο οι κτηνίατροι, όσο και οι ειδικοί που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων.

 Δεν είναι ασυνήθιστο να βιώσουν κατάθλιψη τα σκυλάκια, αλλά είναι σπάνιο να υποφέρουν από μακροχρόνια κατάθλιψη, όπως οι άνθρωποι

 Αιτίες κατάθλιψης σε σκύλους

 Κάθε σημαντική αλλαγή στην ζωή του σκύλου σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάθλιψη σκύλου. Αυτό μπορεί να συμβεί με την μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, με έναν νέο σύζυγο, ένα νέο μωρό στην οικογένεια ή ακόμα με την άφιξη ενός κατοικίδιου ζώου.

 Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα του σκύλου μπορεί να του προκαλέσει συναισθήματα κατάθλιψης – για παράδειγμα, αν ο σκύλος μένει μόνος του στο σπίτι πολλές ώρες, επειδή ο ιδιοκτήτης του είναι στη δουλειά. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορείτε να βρείτε πολλά παιχνίδια για τον σκύλο όταν βρίσκεται μόνος στο σπίτι, για να μένει απασχολημένος και χαρούμενος.

 Οι δύο πιο συχνές αιτίες που προκαλούν σοβαρή κατάθλιψη σκύλου είναι η απώλεια ενός άλλου ζώου που ζούσε μαζί με το σκυλάκι σας ή η απώλεια ενός ιδιοκτήτη.

 Ειδικά στην περίπτωση του ιδιοκτήτη, ο σκύλος μπορεί να συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο που πενθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τον χαμό του αφεντικού του. Οι σκύλοι ανταποκρίνονται στις αντιδράσεις των ανθρώπων μέσα στο σπίτι και μπορεί να υιοθετήσουν τα συναισθήματά τους.

 Επίσης, είναι πιθανό ο σκύλος να νιώθει μοναξιά επειδή δεν έχει την ίδια προσοχή που είχε άλλοτε, πριν το σημαντικό γεγονός της απώλειας του αφεντικού του.

 Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης του σκύλου;

 Τα συμπτώματα της κατάθλιψη σκύλου μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του ανθρώπου. Τα σκυλιά – όπως και οι άνθρωποι –  απομονώνονται, γίνονται αδρανή, οι συνήθειες ύπνου και τροφής αλλάζουν και δεν συμμετέχουν σε πράγματα που άλλοτε απολάμβαναν.

 Ωστόσο, οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Εάν παρατηρήσετε κάποια τέτοια συμπτώματα στο σκυλάκι σας, η πρώτη σας κίνηση είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, ώστε να γίνει ένας διεξοδικός και πλήρης έλεγχος της κατάστασης. Ένα κατοικίδιο που δεν περπατάει μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο αρθριτικό πρόβλημα.

 Ποιες είναι οι θεραπείες για την κατάθλιψη σκύλου;

 Τα περισσότερα σκυλιά ανακάμπτουν από την κατάθλιψη λίγες ώρες έως και μερικούς μήνες μετά. Από μεριά σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε το κατοικίδιο σας δραστήριο, να κάνετε πράγματα που του αρέσουν και να αυξήσετε την άσκηση.

 Ακόμα κι αν το μοναδικό πράγμα που κάνει το σκυλάκι να κουνάει την ουρά του από χαρά είναι μια βόλτα με το αυτοκίνητο, τότε πηγαίνετε καθημερινές βόλτες με το αυτοκινητο στη παραλία ή στο βουνό και ανταμείβετέ το όταν δείχνει σημάδια ευτυχίας.

 Προσέξτε όμως να μην ενθαρρύνετε την αρνητική συμπεριφορά δίνοντας λιχουδιές όταν το σκυλί σας είναι δυστυχισμένο, καθώς μπορεί να νιώσει ότι το ανταμείβετε για αυτήν την συμπεριφορά.

 Μερικές φορές εάν ο σκύλος σας είναι καταθλιπτικός επειδή έχασε έναν τετράποδο φίλο, το να πάρετε ένα άλλο κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει όμως η διαδικασία να γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψιν σας τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του σκύλου σας.

 Συμπληρώματα για την κατάθλιψη σκύλου

 Εάν δεν λειτουργήσει τίποτα άλλο, κάποια συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν τα σκυλιά να ξεπεράσουν την κατάθλιψη.

 Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη σκύλου πριν γίνει πολύ κακή. Οι περισσότερες καταστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν στην αρχή με τροποποίηση συμπεριφοράς και εμπλουτισμό του περιβάλλοντος του σκύλου, πριν προβούμε στην χορήγηση κάποιου συμπληρώματος.

 Τα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστούν έως και 2 μήνες για να δράσουν και να είναι αποτελεσματικά. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά για χρόνια, τα σκυλιά ίσως χρειαστούν 6 ως 12 μήνες για να βελτιωθεί η κατάστασή τους.

 Ανάκαμψη της κατάθλιψης σε σκύλους

 Μπορεί να μην είναι οι βόλτες με το αυτοκίνητο, στο πάρκο ή τα συμπληρώματα αυτό που θα βοηθήσει τον σκύλο σας. Μπορεί να είναι όλα μαζί ή ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου που θα βοηθήσει τον σκύλο σας να ανακάμψει.

 Η κατάθλιψη σκύλου μοιάζει πολύ με αυτήν των ανθρώπων, αλλά κρατάει λιγότερο και μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ πιο εύκολα. Εφόσον βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του σκύλου, περάστε χρόνο με το κατοικίδιο σας κάνοντας πράγματα που λάτρευε στο παρελθόν και ανταμείβετέ το μόνο όταν δείχνει χαρούμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top