Irish Water Spaniel: Τα τρομερά χαρακτηριστικά του!

 Τύπος: Αθλητικός σκύλος

 Βάρος:  20 με 30 κιλά

 Ύψος: 53 με 60 εκατοστά

 Οικογένεια: Gundog, Spaniel

 Καταγωγή: Ιρλανδία

 Ημερομηνία καταγωγής: 1800

 Άλλα ονόματα: δεν υπάρχουν

  Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ράτσα:

 Το Irish Water Spaniel με τη χαρακτηριστική άγρυπνη, έξυπνη και ταυτόχρονα μπερδεμένη έκφραση είναι το ψηλότερο σκυλί τύπου Σπάνιελ, με το ύψος του να φτάνει μέχρι τα 60 εκατοστά.

 Αν και εμφανισιακά φαίνεται πληθωρικός και ογκώδης, λόγω του πλούσιου τριχώματός του, ο Ιρλανδικός Σκύλος Νερού συνδυάζει τη ταχύτητα με την αντοχή, ενώ συγχρόνως το βάδισμά του είναι απαλό και έχει μεγάλη δρασκελιά.

 Αδιαμφισβήτητα, το τρίχωμά του είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ράτσας, που τον κάνει να φαίνεται μεγάλος σε μέγεθος. Μάλιστα, διαθέτει δύο στρώσεις που αποτελούνται από έντονες, καλοσχηματισμένες μπούκλες.

 Αυτός ο συνδυασμός του επιτρέπει να απωθεί το νερό, ενώ συγχρόνως το προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και τα αγκάθια που μπορεί να τρυπήσουν το δέρμα του. Η ράτσα δεν έχει ποικιλία σε χρώματα, καθώς συναντάται μόνο σε καφεκόκκινο χρώμα.

 Η ιστορία της ράτσας του:

 Το συγκεκριμένο σκυλί είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διακριτικά Σπάνιελ. Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν χειρόγραφα που απεικονίζουν τέτοιου είδους σκυλάκια και τα οποία χρονολογούνται πριν από 1000 χρόνια! Κατά το 1100, μάλιστα, υπάρχει σαφής αναφορά σε σκύλους που ονομάζονταν «Shannon Spaniels», «Rat-Tail Spaniels», «Whip-Tail Spaniels» ή «Irish Water Spaniels».

 Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν αναφορές για τη ράτσα και μετά το 1600. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, φημολογείται ότι ο Βασιλιάς της Γαλλίας εθεάθη με ένα τέτοιο σκυλί.

 Βέβαια, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε εάν η ράτσα είχε διαφορετικές ποικιλίες ή αν υπήρχαν πολλές παρόμοιες ράτσες σκύλων που αποτέλεσαν τους προγόνους του Ιρλανδικού Σκύλου Νερού. Όλα αυτά είναι καθαρά θέμα εικασίας.

 Όπως και να’ χει όμως, σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ερευνητές είναι ότι υπήρχαν πολλά παρόμοια Σπάνιελ στην Ιρλανδία: τα Βόρεια Ιρλανδικά, τα Νότια Ιρλανδικά και τα Τουίντ Σπάνιελ. Το Νότιο Ιρλανδικό Σπάνιελ δε, που ονομάζεται και McCarthy’s ράτσα, θεωρείται ότι είναι ο βασικός πρόγονος των σημερινών σκύλων.

 Ο συγκεκριμένος σκύλος δεν άργησε να μεταφερθεί από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, φτάνοντας μέχρι την Αμερική στα τέλη του 1800. Το 1875, μάλιστα, ήταν η τρίτη πιο δημοφιλής αθλητική ράτσα.

 Παρά τη γοητευτική του εμφάνιση και την ικανότητά του για ανάκτηση θηραμάτων στο νερό, το Irish Water Spaniel δεν είναι πλέον ένα συνηθισμένο ζώο συντροφιάς, ούτε παρατηρείται συχνά σε διαγωνισμούς σκύλων.

 Επίπεδο ενέργειας

 Παιχνίδι

 Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά

 

 Φιλικότητα προς τους αγνώστους

 

 Ευκολία εκπαίδευσης

 Ευαισθησία στην ζέστη

 Απαιτήσεις άσκησης

 Αγάπη

 

 Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια

 

 Εγρήγορση

 

 Απαιτήσεις περιποίησης

  

 Γαύγισμα

 Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του Irish Water Spaniel

 Το Irish Water Spaniel είναι ένα πολύ κεφάτο και ενθουσιώδες σκυλάκι σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής του ζωής. Μάλιστα, αποτελεί ένα κατοικίδιο που ταιριάζει πραγματικά σε κάθε οικογένεια, καθώς λατρεύει να κολυμπά, να τρέχει, να περπατάει και να παίζει. Βέβαια, χρειάζεται αρκετή καθημερινή άσκηση για να εκτονώνεται και να έχει ήρεμη συμπεριφορά.

 Όντας ένας μικρός γκαφατζής με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, η εκπαίδευση του πρέπει να γίνεται με υπομονή, σταθερότητα και διασκεδαστικό τρόπο. Φυσικά, περιττό να αναφέρουμε ότι αν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να σας ακούει, θα πρέπει να ξεκινήσετε τα μαθήματα από τη στιγμή που είναι ακόμα κουτάβι.

 Σε γενικές γραμμές, τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά, αν και λόγω του ότι είναι ογκώδης, καλό είναι να προσέχετε μη τυχόν τα χτυπήσει κατα λάθος. Με τους ξένους, όμως, κρατάει έναν συνεσταλμένο και επιφυλακτικό χαρακτήρα, μέχρις ότου βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής γύρω τους.

 Συντήρηση και χαρακτηριστικά της φυλής:

 Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, μιλάμε για μία αθλητική και δραστήρια ράτσα, η οποία πρέπει να εξασκεί καθημερινά το μυαλό και το σώμα της με διάφορα παιχνίδια, δραστηριότητες στη φύση και εκπαίδευση υπακοής. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε τη πλήξη και την ανία του κατοικιδίου σας, προκειμένου να μην αποκτήσει καταστροφικές συνήθειες.

 Επίσης, μπορείτε να ενσωματώσετε στο πρόγραμμά σας μία ώρα χαλαρού τζόκινγκ ή έντονου παιχνιδιού για να του προσφέρετε μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων μέσα στη μέρα. 

  Όσον αφορά στο τρίχωμα του σκύλου σας, λόγω του ότι έχει μπούκλες, χρειάζεται βούρτσισμα και χτένισμα με ειδικά εργαλεία, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει όμως να έχετε κατά νου ότι το τρίχωμά του μπερδεύεται πολύ εύκολα και σχηματίζει κόμπους, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τον καλλωπισμό του.

 Φυσικά, μην αμελείτε τη καθιερωμένη επίσκεψη στο κομμωτήριο σκύλων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τις μπούκλες του σε άψογη κατάσταση. Όπως πολλές ράτσες σκύλων, έτσι και ο δικός μας μαδάει κατά διαστήματα. Ωστόσο, επειδή έχει πολύ σγουρό τρίχωμα οι τρίχες τείνουν να παγιδεύονται στις άλλες τρίχες και δεν πέφτουν τόσο εύκολα. Με τη κατάλληλη περιποίηση θα αποτρέψετε τη τριχόπτωση σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 Η κατάσταση της υγείας του:
  •  Σημαντικές ανησυχίες: Δυσπλασία ισχίου, εξωτερική ωτίτιδα.
  • Μικρές ανησυχίες: Δυστυχίαση.
  • Περιστασιακές καταστάσεις: Μεγαοισοφαγία, υποθυρεοειδισμός, δυσπλασία αγκώνα, επιληπτικές κρίσεις, ασθένειες στη κοίτη του νυχιού.
  • Προτεινόμενες εξετάσεις: Ισχία, αγκώνες, μάτια, θυρεοειδής.
  • Προσδόκιμο ζωής της ράτσας: 10-12 έτη.
  • Σημείωση: Η ράτσα μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες ενέργειες στη σουλφοναμίδη ή την ιβερμεκτίνη. Επικοινωνήστε σχετικά με τον κτηνίατρο του ζώου.

 Ομολογουμένως, ο Ιρλανδικός Σκύλος Νερού δεν περνάει απαρατήρητος με αυτό το πλούσιο, σγουρό τρίχωμα και επιβλητικό του μέγεθος. Βέβαια, δεν είναι μόνο πληθωρικός στην εμφάνιση, αλλά και στον χαρακτήρα, καθώς είναι πάντα μέσα σ’ όλα, ενώ είναι και μεγάλο χιουμοράκι. 

 Η υιοθεσία του είναι μία πολύ υπεύθυνη και σοβαρή πράξη, γιατί αυτά τα κουτάβια χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, αν τον εκπαιδεύσετε σωστά και του προσφέρετε τη ψυχοσωματική κινητοποίηση που χρειάζετε, θα επωφεληθείτε από τα χαρίσματα της ράτσας του!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top