Δερματικά Σκύλου: Αιτίες & θεραπεία συμπτωμάτων

 Τα δερματικά προβλήματα των σκύλων είναι πολύ κοινά ανάμεσα στα κατοικίδιά μας. Αυτά μπορεί να ποικίλουν από μη φυσιολογική υφή ή μήκος τριχώματος, μέχρι φαγούρα, μασούλημα, εξανθήματα, γαστρεντερικό άλγος, δυσφορία, διάρροια και μετεωρισμό / τυμπανισμό. 

 Την ίδια στιγμή, οι αλλεργίες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε χρόνιες λοιμώξεις του αφτιού ή σε επαναλαμβανόμενη ωτίτιδα σκύλου.

 Οι πιο συχνές αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας στους σκύλους είναι τα παράσιτα, οι τροφές, κάποια εισπνεόμενη ουσία ή κάτι με το οποίο έχει έρθει σε επαφή. Υπάρχουν, ακόμα, οι αλλεργίες στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του ίδιου του δέρματος και στους μύκητες του δέρματος.

 Η ατοπική δερματίτιδα σκύλου ή απλώς ατοπία, είναι μια κληρονομική προδιάθεση που μπορεί να έχει το κατοικίδιό σας απέναντι σε μια επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ήταν επιβλαβές για τον οργανισμό και δεν θα προκαλούσε αλλεργική αντίδραση.

 Τα περισσότερα σκυλάκια που υποφέρουν από αυτήν αρχίζουν να εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα κάπου ανάμεσα στον πρώτο και τρίτο χρόνο της ζωής τους. Θα τα δείτε να τρίβουν, να γλείφουν, να δαγκώνουν, να γρατζουνάνε ή να μασάνε υπερβολικά τα ποδαράκια, τα πλευρά, τα αφτιά, τις μασχάλες ή τα γεννητικά τους όργανα.

 Επίσης, ίσως παρατηρήσετε σποραδική ή έντονη τριχόπτωση, φλεγμονή, ερυθρότητα και πάχυνση του δέρματος. Εξίσου πιθανή είναι η ξηρότητα ή η λιπαρότητα, ανάλογα με το σκυλί. Λόγω της έντονης παραγωγής κεριού στο αφτί του σκύλου, ως συνέπεια της αλλεργικής αντίδρασης, αναπτύσσονται βακτήρια και μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και ωτίτιδα σκύλου.

 Εισπνεόμενες και εξ επαφής αλλεργίες

 Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε σκύλους περιλαμβάνουν κυρίως τη γύρη από τα φυτά, τα ζιζάνια, τα ακάρεα σκόνης και τη μούχλα. Σκεφτείτε αν συμβαίνει όλον τον χρόνο ή μεμονωμένα. Αν πρόκειται για εποχιακή αντίδραση, τότε, η γύρη είναι μάλλον ο «ύποπτος» που αναζητάτε.

 Τροφικές αλλεργίες

 Ίσως δεν τις υποψιάζεστε ως αιτία πρόκλησης κνησμού στο ζωάκι σας. Μπορεί πράγματι να τρώει το ίδιο φαγητό όλη του τη ζωή και να εμφάνισε συμπτώματα πρόσφατα. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμία σημασία η ποιότητα της τροφής. Αν ο σκύλος δηλαδή είναι αλλεργικός σε ένα συστατικό, θα αντιδράσει και θα έχει δερματικά προβλήματα είτε καταναλώσει premium είτε φθηνή σκυλοτροφή.

 Ωστόσο, η διαφορά που έχει μια υποαλλεργική τροφή σκύλου, είναι ότι περιέχει σαφώς ποιοτικά συστατικά που απορροφώνται πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και δεν πυροδοτούν αλλεργίες, ενώ δεν διαθέτει κοινά αλλεργιογόνα, όπως σιτηρά, κοτόπουλο, σόγια και τεχνητά πρόσθετα.

 Αλλεργίες ψύλλων

 Ο συγκεκριμένος τύπος αλλεργίας συνήθως δεν αφορά τον ίδιο τον ψύλλο, αλλά μάλλον τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο του. Μάλιστα, τα σκυλάκια που εκτίθενται περιστασιακά σε αυτό το αλλεργιογόνο είναι πιο επιρρεπή από όσα έχουν συνεχώς ψύλλους! Ένα απλό δάγκωμα αρκεί για να ξεσπάσουν ενοχλητικά συμπτώματα.

 Υπερευαισθησία σταφυλόκοκκου

 Η βακτηριακή υπερευαισθησία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά απέναντι στο βακτήριο του σταφυλόκοκκου που ζει φυσιολογικά στο δέρμα του σκύλου. Είναι πιο πιθανό να προκληθεί αν συνυπάρχει με άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή κάποιος άλλος τύπος αλλεργίας.

 Διάγνωση

 Ο έλεγχος απέναντι σε αλλεργίες είναι το καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο. Παράλληλα, συνεισφέρει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων, αλλά και της ίδιας της κατάστασης. Συνήθως πραγματοποιείται με έναν ενδελεχή αιματολογικό έλεγχο. Εξίσου πιθανός είναι ο ενδοδερμικός έλεγχος του δέρματος, με τη χορήγηση μιας μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου στο δέρμα του σκύλου.

 Η θεραπεία για τα δερματικά του σκύλου

 1. Φαρμακευτικά μπανάκια

 Πολλά φαρμακευτικά σαμπουάν δρουν στοχευμένα για την καταπράυνση του τραυματισμένου δέρματος και της φλεγμονής. Το μπάνιο αφαιρεί όλα τα αλλεργιογόνα από το τρίχωμα, ωστόσο, η υψηλή συχνότητα φαίνεται πως μπορεί να αναζοπυρώσει μια αλλεργική αντίδραση.

 Στα καταστήματα με πρϊόντα για τα κατοικίδια ζώα θα βρείτε εξειδικευμένα σαμπουάν που καταπολεμούν τις αλλεργίες και τα δερματικά σκύλου, χάρη στους αντιμικροβιακούς και αντιμυκητιασικούς παράγοντες που διαθέτουν. Ταυτόχρονα, περιέχουν συστατικά που δεν ξηραίνουν το δέρμα και δεν δυσχεραίνουν την υγεία του σκύλου. Φροντίστε μόνο να ξεπλύνετε καλά το δέρμα και το τρίχωμα του σκυλάκου!

 2. Αντιισταμινικά

 Είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά για τα δερματικά προβλήματα των σκύλων και μπορούν να χορηγηθούν από τον κτηνίατρό σας. Ενημερωθείτε από εκείνον για την σωστή εφαρμογή και χρήση τους.

 3. Αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα

 Τα αντιβιοτικά συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση δευτερογενών μολύνσεων. Τα αντιμυκητιακά προτιμώνται για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.

 4. Έλεγχος ψύλλων

 Για σκύλους με δερματικά προβλήματα, πρέπει να τηρείται ένα αυστηρό αντιπαρασιτικό πρόγραμμα. Ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας.

 5. Συμπληρώματα διατροφής

 Ειδικά συμπληρώματα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων δρουν καταλυτικά για την βελτίωση της καλής υγείας και ευεξίας του δέρματος. Αυτό συμβαίνει χάρη στους φυσικούς αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιέχουν, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τον ρόλο του επιδερμικού φραγμού.

 6. Υποαλλεργικές δίαιτες

 Οι αλλεργίες αναπτύσσονται μέσω της έκθεσης στο αλλεργιογόνο που περιέχει η τροφή του σκύλου. Γι’ αυτό, οι περισσότερες σχετικές δίαιτες βασίζονται σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες που ο σκύλος σας δεν είχε δοκιμάσει ποτέ πριν, όπως επίσης και σε υδρολημένη πρωτεΐνη.

 Μια πρωτεΐνη που έχει υποστεί υδρόλυση, ουσιαστικά έχει διασπαστεί σε μικρότερα τμήματα, προκειμένου να μη γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ανοσοποιητικό σύστημα και να μη προκαλεί την αντίδρασή του, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση αλλεργίας.

 Καλό είναι να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βόειο κρέας και το σιτάρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να του δίνετε:

  • κρέας ελαφιού
  • πάπια
  • αβγό
  • κανγκουρό
  • συγκεκριμένα είδη ψαριού
  • πατάτες
  • μπιζέλια
  • κονσερβοποιημένη κολοκύθα
  • γλυκοπατάτες
 7. Κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες

 Τα προϊόντα κορτιζόνης μειώνουν τον κνησμό και την ένταση της φλεγμονής, αλλά έχουν παρενέργειες, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα με σύνεση και ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

 Τα στεροειδή θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο όταν η περίοδος της αλλεργίας είναι σύντομη. Έχουν όμως παρενέργειες, όπως η αυξημένη δίψα και όρεξη, η συχνοουρία, οι αλλαγές συμπεριφοράς και η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και σε μειωμένη αντίσταση σε μολύνσεις. Οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να ορίζεται από τον κτηνίατρο και μόνο!

 8. Ανοσοθεραπεία

 Οι αλλεργικές ενέσεις είναι πολύ ασφαλείς και επιτυχημένες, αλλά δρουν αργά. Επί της ουσίας, αυτό που κάνουν είναι να βοηθούν σταδιακά τον οργανισμό να συνηθίσει την αλλεργιογόνα ουσία, απευαισθητοποιώντας και προστατεύοντάς τον.

 9. Περιβαλλοντικός έλεγχος

 Εάν γνωρίζετε ήδη σε ποιες ουσίες είναι αλλεργικό το σκυλί σας, τότε η αποφυγή τους είναι η καλύτερη μέθοδος ελέγχου. Ζητήστε σχετικές συμβουλές από τον κτηνίατρό σας.

 10. Φάρμακα του θυρεοειδούς

 Ένα υγιές δέρμα και τρίχωμα του σκύλου είναι αποτέλεσμα πολλών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι ο θυρεοειδής αδένας, τουλάχιστον όταν λειτουργεί φυσιολογικά.

 Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικό δέρμα και τρίχωμα και σε προβλήματα, όπως η έντονη τριχόπτωση και η ξηροδερμία του σκύλου. Με μια απλή αιματολογική εξέταση θα διαπιστώσετε αν ο σκύλος πάσχει από υποθυρεοειδισμό.

 Καταληκτικά, αναφέρουμε πως, πράγματι, η αποτελεσματική διαχείριση και καταπολέμηση των δερματικών προβλημάτων των σκύλων μπορεί να είναι αρκετά σύνθετη και μπερδεμένη. Παρ’ όλ’ αυτά, μην ανησυχείτε. Με τον εντοπισμό του αλλεργιογόνου και πάντοτε σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να τα ξεπεράσει οριστικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top